Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Aliexpress

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264
И мене ми заглавија неколку нарачки од 11.11 меѓутоа една од нив со поголема сума ја нарачав за пријател па сега пријателов ме напиња и си ги бара парите назад. На останатите пратки кои беа за мене го продолжив рокот ама за конкретнава иако продавачот ми го продолжи рокот морам да одам на dispute опција. Прв пат ми се случува да отварам dispute. Контактирав со продавачот и во првата порака рече дека пратката била стигната во МК, контактирав во пошта но немаше никаква информација. Во следната порака ми прати тракинг број и на истиот стои дека пратката е во транзит (shipped by air) што уствари е контрадикторно со првата порака. Моментално сум помеѓу чекан и наковална....

Ете ова е причина зошто избегнувам да нарачувам за други кога ќе изберат нешто преку China Post. Едино правам порачки за други ако е од овие побрзиве Singapore,Netherlands.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.303
11.852
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Јас богами ич не се расправам со продавачите. Не испочитуваш зададен рок, не ме интересира, добиваш dispute, колку сакаш моли и преколнувај преку пораки. Чесно си плаќам, очекувам да биде се како наведеното. Ако мислиш дека нема да стигне на време, снајди се, прати ја по друг извор, мене како купувач не ме интересира што ќе правиш.

Некои без да ми пратат ни порака ни ништо, продолжуваат на своја рака delivery time. На неколку им прогледав низ прсти, чекав и пак не стигна пратката на време или воопшто не стигна. Сега за неколку пратки директива dispute. Уште ме убедува преку пејпал ќе ти вратиме пари ова она.. абе жучко, не си ја барај бељата :D

Мој совет, ич не ги тркалајте, почитувајте си ги своите права и не паѓајте на кинески финти, они само се опуштаат на тој начин и прават што им текне.

krema

OG
24 јуни 2009
15.728
15.820
youtu.be
Уште ме убедува преку пејпал ќе ти вратиме пари ова она.
Тоа им е финта, и мене ми имаат барано пејпал акаунт за да ми вратат пари. :D Едноставно им враќам дека немам пејпал. :)
Абе борба за кинески живот :)

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.412
1.643
Ми имаат враќано пари на Пејпал кинезиве, 2-3 пати, и не сум имал никаква фрка после тоа (да ти отворат они refund на ПП).
Може им е финта, може не, ама знам дека кинез г'з ќе даде само за да не му се отвори рефунд и да не пројде во полза на купецот, пошо веројатно од Али го следат сето тоа и им го намалуват рејтингот, или им скратуваат од привилегии, или ги казнуват на некој друг начин....
Сумите не беа мали, првиот пат 2-3$, наредниот 18$, последниот некои 40$.
Еве јас сум одлучил да се сложам на proposal од нив и сум пројдел добро.
Фина лепо го контактирам продавачот, му објаснувам ситуација, му приложувам докази (ако има потреба) - и се разбираме во рок од 48 часа максимум... нема потреба од ескалирање до чичковците од Али.. :)

Но секој си има свое мислење и право да си одлучи како ќе постапи во таква ситуација.
Мене искрено не ми се отвара диспјут за секакви ситници (особено овие од 2-5$), пошо секој ти нуди рефунд на Пејпал.
( за оние кои Пејпал не им е опција - тотално ги сфаќам).
Имајте на ум дека од Али веројатно го следат и вашето „понашање“ спрема купците, така да ако отварате на секоја 2-ра нарачка диспјут или претерувате на некој сличен начин - може и Вие да го јадете банот.

I8ErqU7.png

На сите овие поени од нарачки (читај потрошено пари) - до сега имам само 2 диспјута отворено и добиено.

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.412
1.643
Каде го гледаш ова, порано знам имаше сега неможам да го најдам незнам оти?

Или можеби сликата ти е постара
Не е стара сликата, ептен тазе е, сега од фурна извадена.. :)

Кликни на бројката горе десно до името што ти е, со црвена позадина е, внатре бројче кој левел си.

Ceco

lurker
29 септември 2010
650
212
Ceco's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 7600
Motherboard
Asrock B650M PRO RS
Storage
Kingstone KC3000 512GB
PSU
EVGA 650GM
RAM
Kingston Fury Beast Black 16GB (2x8GB) DDR5 5200 CL40
Video card
Sapphire PULSE RADEON RX 6700 XT 12G, 12GB GDDR6
Case
Cooler Master Elite 371
Mouse
Logitech G102 Prodigy
Audio
Logitech X-530 5.1
Monitor
AOC 24G2SPU
веке 30 дена пратката стои дека е испорачана и во тракин ништо не е сменето кај нас во пошта не ја ни појавува, му пишав на продавачот дека има уште 4 дена до истек и автоматски ми ја продолжи за уште 1 месец Алиекспрес гаранцијата(дали е таа гаранција што ја нуди алиекспрес за враќање пари???) кажете предлог дали да чекам или да отварам диспјут се работи за пратка од некои 40 долари

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
I5 6500 3,2Ghz, 6mb cache
Motherboard
HP EliteDesk 800 G2 795970-001
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
HP EliteDesk 800 G2 Tower case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
веке 30 дена пратката стои дека е испорачана и во тракин ништо не е сменето кај нас во пошта не ја ни појавува, му пишав на продавачот дека има уште 4 дена до истек и автоматски ми ја продолжи за уште 1 месец Алиекспрес гаранцијата(дали е таа гаранција што ја нуди алиекспрес за враќање пари???) кажете предлог дали да чекам или да отварам диспјут се работи за пратка од некои 40 долари
Мислам дека е многу да чекаш уште плус 30 дена, јас би почекал уште плус 15 дена.
Исто и мене ми касни пратка која е испорачана на 1 декември. На тракинг последно е "Shipment accepted by airline".

• ми се допаѓа
Реакции: Ceco

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.148
3.022
@krema а и добар дел од останатите.

Ме мрзи за секое посебно да пишувам но во кратки црти,

Никако не ги следете инструкциите на продавачот, големи манипулатори има кои добро ги познаваат правилата на алиекспрес и ќе ги свртат во своја полза а на штета на купувачите.

Одбери си ја причината за која ти отвараш dispute, кажи ти што имаш да кажеш, никакво рефундирање на пејпал (се губи заштитата од Алиекспрес и не можеш после да докажеш) и без пардон.

Им излагам во пресрет ако ете не стигнала на време и да се продолжи заштитата, па ајде Нова Година, па Кинеска Нова Година треба да се има разбирање, ама не и за спорови.

Со тоа што ќе му се помогне на продавачот да избегне компликации пред алиекспрес е само на штета на наредните купувачи. Треба да се има разбирање, но Не треба да се сожалуваат. Имаат простор и да згрешат, и да не испорачаат, но за некои продавачи да се зачудиш какви шалабајзери се, а имаат ептен висок рејтинг.

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264
Денеска ми стига пратка без тракинг преку China Post испорачана 24ти ноември, за чудо стигна на време оваа, а тие што уште многу порано нарачани од оваа абер немат.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.782
4.500
Неготино
Денеска ми стига пратка без тракинг преку China Post испорачана 24ти ноември, за чудо стигна на време оваа, а тие што уште многу порано нарачани од оваа абер немат.
И мене исто една без тракинг. Ни у пошта не ми ја даваше коа проверував бројчето.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
Отворај диспјут, нека ти ги вратат парите и памет за друг пат - никогаш нарачки за други.

Друг пат размисли 10 пати кога ќе нарачуваш за друг. :)

Лекцијата научена!
Немаш ништо научено, а и ако имаш, погрешно нешто си научил.
Јас често порачувам за други. Некои од нив се мрзи, а некои навистина не се во можност да имаат своја картица.
Секогаш пред да нарачувам и пред да ми дадат пари, им кажувам „Види, ова е малку незгоден муабет но мора да го имаме. Секогаш со овие трансакции постои ризик за нешто да тргне наопаку. Ако нешто тргне наопаку - одговорноста не е во мене. Дали се согласуваш со ова?“
И секогаш е да. Пошо мислат дека сум магионачар и никогаш никакви проблеми не ми излагаат.

Вака ако ги одбиваш луѓето постои можност да се скарате, да не им помогнеш кога навистина им треба.

Онаа лекција што треба да ја научиш е дека оваа изолирана случка, не смее да те одврати од помагање на лица во иднина :)

kirev

senior
31 мај 2010
9.062
7.737
Све можат сами - имаат картици, имаат адреса, знаат да отворат веб сајт. Јок за други

Steam.

user
31 мај 2011
1.090
1.013
Чаир
Steam.'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5700X3D w/ Arctic Freezer 36
Motherboard
ASUS TUF B550M-PLUS
Storage
Samsung 970 EVO PLUS 1TB + 2TB WD20EZRX x2 + WD SN770 1TB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
32GB DDR4@2666MHz
Video card
Gigabyte RTX 5070 Ti WINDFORCE OC SFF
Case
CoolerMaster MasterBox NR600
Mouse
LAMZU Atlantis Mini Pro
Keyboard
LEOBOG A75
Audio
JCally JM20 MAX w/ AKG K371
Monitor
AOC Q27G4ZR + BenQ EX240N
OS
Windows 11
Кој има од 11.11, нека ѕирне што како кај му е, бев до пошта у Карпош, рекоа стигнале голем број на пратки пред ден два, утре ја предаваат мојата на поштарот, и кај мене стига.

Последна промена:

SmartGuru

hello world
27 јануари 2013
350
345
www.kennedytech.mk
Немаш ништо научено, а и ако имаш, погрешно нешто си научил.
Јас често порачувам за други. Некои од нив се мрзи, а некои навистина не се во можност да имаат своја картица.
Секогаш пред да нарачувам и пред да ми дадат пари, им кажувам „Види, ова е малку незгоден муабет но мора да го имаме. Секогаш со овие трансакции постои ризик за нешто да тргне наопаку. Ако нешто тргне наопаку - одговорноста не е во мене. Дали се согласуваш со ова?“
И секогаш е да. Пошо мислат дека сум магионачар и никогаш никакви проблеми не ми излагаат.

Вака ако ги одбиваш луѓето постои можност да се скарате, да не им помогнеш кога навистина им треба.

Онаа лекција што треба да ја научиш е дека оваа изолирана случка, не смее да те одврати од помагање на лица во иднина :)

Сето тоа што го кажа беше објаснето од моја страна. Нареден пат нема да порачувам за поголема сума на пари. За цифри од 2,3 или 5 долари и од мој џеб ќе ги дадам.

bakigvg

hello world
28 јуни 2016
233
132
Oд China post нема никаква информација за тракинг бројчето, истече времето за нарачка и отворив Диспјут. Еве што ми одговори, да го чекам ли уште, вредноста е 11евра.

2cx2u1.jpg

oDLYD

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.148
3.022
Oд China post нема никаква информација за тракинг бројчето, истече времето за нарачка и отворив Диспјут. Еве што ми одговори, да го чекам ли уште, вредноста е 11евра.

2cx2u1.jpg

oDLYD
Ако си чекал и отворил спор 2-3 дена пред да ти истече периодот за отварање спор, не го затварај.

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264

2cx2u1.jpg

oDLYD

Не затварај, требало на време да ти се испорача не си ти крив, се научиле почекај уште малку па пак уште малку.. :devil: И јас имам од 11евра една

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264
RG697787686CN

Од прага до скопје за 3 работни денови , е ај сеа. ;)

Инаку не е пратка од али, се работи за поклон.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.412
1.643
RG697787686CN

Од прага до скопје за 3 работни денови , е ај сеа. ;)

Инаку не е пратка од али, се работи за поклон.
Тоа би требало да е нормален период, што те чуде тука?

батали ги ти оние шо заглавија од 11.11 по 3 недели ;)

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264
Тоа би требало да е нормален период, што те чуде тука?

батали ги ти оние шо заглавија од 11.11 по 3 недели ;)

Не ме чуде ништо, знам дека толку и треба да биде само се мислам како овие другите што се од 15ти декември прага уште ги нема.. :(
Или имаат нешто како приоритет овие?

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно