Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

1997/8 Dream PC ( Dual Pentium 2 - 400Mhz )

Lazarko

hello world
28 ноември 2017
343
1.159
Копајќи по рудниците каде обично и се практикува дигитална археологија, имав среќа да најдам машина која била користена како сервер во интернет кафе во 90'тите. Кога ми кажаа дека била употребувана како „сервер,“ скептикот во мене очекуваше при „дисекцијата“ да најдам некој Celeron на 300 Mhz, 2'1 гига диск и BXcell матична плоча (една од најлошите матични во историјата на персоналните компјутери).

Но, пријатно се изненадив кога ја отворив и го видов следното:

hl1JlqR.jpg

Матична: Gigabyte Ga-6BXD - Dual Slot I Motherboard, 440BX Chipset, максимум 1GB Sdram меморија.

Процесор(и) 2x Pentium II, 400mHz (Deschutes)

Графичка: S3 Virge Agp + Voodoo2 Pci 12 mb.

Звучна: Yamaha A151-A00 YMF719

HDD и CdRom веднаш ги отстранив и ги заменив со нови.

Меморија: Имаше 64, ставив 256 мега рам.

Компјутерот (секако)беше во лоша состојба, кулерите на процесорите беа сосема заглавени, а според датата на фајловите на дискот, последен пат била вклучена 06.07.2000 година.
PhHft1e.jpg

Прекрасната плоча имаше неколку потечени електролити, кои ги среди еден пријател од Анхоч, додека јас правев план како да ја „оживеам“ оваа машина во нејзината полна слава.

Прво што решив да направам, откако спремив 20 гига Western Digital диск и Sony DVD-rom, беше да додадам уште една картица A-Trend Helios 3D Voodoo 2 за да се добие VooDoo 2 SLI!

За среќа имав иста таква како што имаше во куќиштето кога пристигна во мојот дом. Веројатно A-trend бил бренд кој во 90'тите се носел често во Македонија. Претпоставувам дека Diamond, Creative i Orchid биле доста поскапи.

whPcmno.jpg

A-Trend Helios 3D Voodoo 2 го следи референтниот дизајн на 3dfx. Има 12 мега меморија. Инаку Voodoo 2 е чипсет базиран (и многу сличен) на Voodoo 1, со тоа што додаден е втор чип (TMU) како додатен boost за обработка на текстури. Исто така, зголемени бил Clock Speed на чиповите, кои добиле можност за адресирање повеќе меморија.
Подоцна VooDoo 2 е „унапреден“ во single card верзија позната под името Voodoo Banshee (која ја има во PCI и AGP изведба).

Графичката S3 Virge, која има лоша репутација дури и како 2d акцелератор решив да ја сменам со Diamond Stealth III S540, која е во AGP изведба и има S3 Savage 4 чип, со 16 мега меморија.
QU8c40i.jpg

Околу звучната картица се мислев помеѓу оригиналната Yamaha A151-A00 со OPL-SA Chipset, ревизија (YMF-719-S/OPL3-SA3C)

HeDFG5p.jpg

И помеѓу Av310 Audio Excel CMI8330A:

ocYPNlo.jpg

И двете карти се „клонови“ на Sound Blaster Pro стандардот на звучни картички, но Yamaha-та има подобра миди репродукција, па затоа се одлучив за неа.

Додека ја чекав плочата ги заменив кулерите на процесорите и го исчистив компјутерот и напојувањето како што е редот:

cBVVbI7.jpg

qb6wGr8.jpg

Откако плочата пристигна поправена и спремна за битка, нештата почнаа да го заземаат својот природен лик:

oUnhJ4h.jpg

LwrrxTj.jpg

LB2lxgu.jpg

За конечно да се добие ликот кој оваа машина навистина го заслужува:

vR7lPNF.jpg

Потоа можеше да почне инсталација на оперативен систем и забавата. Машината работи како Ѕвер! Ги јаде како мали деца игрите од 1996-2000'та. Радости!

MXuWy2K.jpg

3KVxf87.jpg

Gu3afET.jpg

AtZAX2h.jpg

Ви благодарам што ја споделувате носталгијава со мене и што одвоивте време да прочитате за оваа вредна „дрим“ машина.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.510
31.975
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Носталгија мава опасна, фала ти за темава - дефинитивно член на годината за сега.

Едит, сите теми ти се поставени како важни, ако пропуштив некоја кажи :)

Последна промена:

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.938
2.526
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9700X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
Аман бе, аман бе Лазарко, right in the feels.

Ја имав истата Stealth графичка т.е Xtreme верзијата ццц
Same here ...

Кога ја купив се осеќав ко да сум милионер :cool: мада имаше и ТНТ2-ки кои беа побрзи ама оваа имаше S3TC compression особено приметливо во Unreal Tournament 2004 па се фалев дека сум направил одлична зделка (пошто немав пари за ТНТ2 поскапа беше :D) ...

Vlatzki

user
1 мај 2008
1.281
340
Ако сакаш да побарам во подрум, мислам дека имам два процесора пентиум 3 на 550 мегахерци, Катмаи јадро, слот 1.... Само не сум сигурен дали беа со кулери или без.

Lazarko

hello world
28 ноември 2017
343
1.159
Ако сакаш да побарам во подрум, мислам дека имам два процесора пентиум 3 на 550 мегахерци, Катмаи јадро, слот 1.... Само не сум сигурен дали беа со кулери или без.

Секако друже. Ако ги најдеш јави!

xenon

нуспојава
15 јануари 2011
4.822
12.879
Skopje
wemaxa.com
Од избор на компоненти, секоја чест, полн погодок!

Но мора да промрчам за напојувањето и куќиштето. Стави ги во некое убаво куќиште (фарбана внатрешност), скриј ги каблите, и земи нормално напојување. Тие компоненти заслужуваат да се изложени, не да чмаат во таков аранжман. Да бидеме реални, куќиштата од тоа време не беа нешто посебно репрезентативни, затоа секој ги бушеше, сечеше, ставаше плексиглас и сл. Анхоч носи SAMA мислам, одлични куќариња за по 1000 денари, плекси мекси кејблтајд.

И почни со клокање .)

Lazarko

hello world
28 ноември 2017
343
1.159

Но мора да промрчам за напојувањето и куќиштето. Стави ги во некое убаво куќиште (фарбана внатрешност), скриј ги каблите, и земи нормално напојување. Тие компоненти заслужуваат да се изложени, не да чмаат во таков аранжман. Да бидеме реални, куќиштата од тоа време не беа нешто посебно репрезентативни, затоа секој ги бушеше, сечеше, ставаше плексиглас и сл. Анхоч носи SAMA мислам, одлични куќариња за по 1000 денари, плекси мекси кејблтајд.

И почни со клокање .)

Фала за пофалбите и за критиките. Каблите ги средив убаво, ги свртив „зад“ матична, дискот е cool затоа што има лежиште над напојувањето. За куќиштето и напојувањето не се сложувам, затоа што сакам да се 90's автентични. Доколку најдам некој full tower од тие години 1996-2002, ама да е бела/беж боја, би го сменил.

Нешто како:

s-l1600.jpg

krema

OG
24 јуни 2009
15.777
15.873
youtu.be
Имав ваква AWE64 Gold со еден куп додатоци на кабли (MIDI) и слично, за таа генерација беше врв.
За жал кога ги исфрлија ISA слотовите ја трампав за друг хардвер.
Денес се каам за оваа звучна карта што не ја зачував. јбг :)

CT4390-1.jpg

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135

И почни со клокање .)

Нека земе и некој понов процесор и матична, не беа баш нај-нај во тој период, денес се многу побрзи. :)

zmija

hello world
26 мај 2007
329
201
Bitola
zmija's setup  
Processor & Cooler
iNTEL g4560 3.5 ghz
Motherboard
asus h110-r
Storage
Toshiba 1.8 Tera bajti
PSU
350 w jar
RAM
8Gb Silicon 2133 Ddr4
Video card
HD 610
Case
Crveno
Mouse
Crn
Keyboard
Microsoft reculsa so sfetenje
Audio
shit Realtek
Monitor
Crt 1024x768
OS
Windows 10 pro neorginal
во sama куќиште губи оргиналнот најак црт беше сони тринитрон 21 то време ако можи да најдиш

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно