Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Набавка на хардвер од Грција

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
Веројатно помалата, пред некоја недела во друга ЕУ земја ми рекоа дека е 70 евра долната граница. До скоро зависно од земја беше 120-150 евра.

Edit:

Minimum purchase amount
50 EUR

Tax Free Shopping in Greece

Знам дека е 50 за globalblue, завчера земав во СК грчко ддв.

Е-shop.gr користат друг систем за поврат на ддв, затоа прашувам. Ваљда за сите системи за поврат на ддв во Грција 50 еур минимум.

...Грција со вратено FPI (Tax-Free) :)
Plaisio.gr

ФПА е ДДВ на грчки

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.200
18.865
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
На било кој начин, 50 евра е минимумот (или минимунот). Вредноста ја одредува државата, нема врска на кој начин ке го оствариш повратокот. Во германија на пример, минималната вредност е 25 евра на која пресметуваат повраток.

Sapphire

user
11 ноември 2015
1.207
810
Јас сум од Гевгелија и преку неделата одам минимум 1 пат за Солун, така да не ми е проблем. А солун ми е на 80 километри. :):):):):)

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
E-shop.gr вака ми вратија на прашањето за минимум сума за поврат на ДДВ:

"Greetings , the minimum purchase amount for getting a tax free is 90 euros"

Значи минимум за поврат на ДДВ од e-shop.gr е 90 евра.

Sapphire

user
11 ноември 2015
1.207
810
Jaс до сега не сум купувал од E-shop.gr, ако има некој купувано нека напише нешто во врска со продавницата(задоволен,гаранција...), пошто гледам имаат повеке работи од plaisio.gr, а во план ми е да си направам нова конфигурација па може да ја земам од тамо пошто на некој од работите што ги сакам се по ефтини од plaisio а некој се исти. :)

Sapphire

user
11 ноември 2015
1.207
810
Се извинувам за офф топик прашањево али неможев да најдам таква тема на форумов

Сакам да порачам некои делови од Грција по еден другар што оди редовно таму и има БГ Пасош.

Прашањето ми е дали ќе можи да направи повраток на данок со македонскиот пасош и дали нема да му направи некој проблем тоа што има БГ пасош.

Благодарам и се извинувам за офф топик.
Значи граѓани што припаѓаат на европска униа неможат да вратат данок за роба купена од европска држава. Човекот може да оди во продавницата и со Македонскиот пасош да го купи производот и да бара да му се издаде лист за враќање на данот.
Пример јас сум Бугарин тамо сум роден, влегувам во грција со Бугарски документи а пазарувам со Македонскиот пасош. ;) Тоа е кога двете држави дозволуваат двојно државјанство. :)

highflyer

hello world
3 јануари 2010
272
159
highflyer's setup  
Processor & Cooler
i5 2500k & Hyper 212 evo
Motherboard
Asus Sabertooth P67 REV 3.0
PSU
Antec HCG 850W
RAM
8GB Kingston HyperX
Video card
Sapphire RX 460 2GB
Case
CM Elite 370
Mouse
Bloody V3
Keyboard
SteelSeries Apex Raw
Monitor
Fuego 24' FHD TV
OS
Win 10
Одлично снабдена продавница е VISION STUDIO COMPUTERS ,за жал не купив тоа што сакав бидејќи го немаа на лагер , работат ко нексио , им нарачуваш по маил, ти кажуваат кога ќе стигне и си го подигаш.Се наоѓаат позади железничката во солун.

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
Одлично снабдена продавница е VISION STUDIO COMPUTERS ,за жал не купив тоа што сакав бидејќи го немаа на лагер , работат ко нексио , им нарачуваш по маил, ти кажуваат кога ќе стигне и си го подигаш.Се наоѓаат позади железничката во солун.

Неможе да се одлично снабдени а да немаат на лагер.

Jaс до сега не сум купувал од E-shop.gr, ако има некој купувано нека напише нешто во врска со продавницата(задоволен,гаранција...), пошто гледам имаат повеке работи од plaisio.gr, а во план ми е да си направам нова конфигурација па може да ја земам од тамо пошто на некој од работите што ги сакам се по ефтини од plaisio а некој се исти. :)

Целиот сајт е на грчки и користиш гугл транслејт.
1. Се регистрираш (си правиш јузернејм)
2. Правиш нарачка
3. Селектираш како ќе платиш (онлајн со картица / при подигнување во продавница)
4. Селектираш во која од двете солунски продавници сакаш да ја подигнеш нарачката:
А.Ставрополи која е поблиску до Ring Road-от
Б.Харилау која е внатре во градот, но блиску до најдоброто гиро во Солун - Прасас
5. Кога ќе ја направиш нарачката добиваш код за следење на нарачката и гледаш до која фаза е
6. Идеш у продавница и ја подигнуваш нарачката

Зимоска кога купував нешто од нив, поради снеговите 3-4 недели ми седеше порачката кај нив во продавница, потоа си ја подигнав без проблем, беше платена со картица.

Пред пар години ми цркна HDD купен од кај нив, им го однесов и по 2 недели од европската дирекција на WD ми побараа трансакциска да ми ги рефундираат сретствата, и така и бидна. Позитивно искуство.

Моментално куцам од компјутерот во кој има Q6600 купен летото 2007 од кај нив.

Ако некој има некакво прашање околу e-shop.gr нека го пише тука а не во пп за сите да го видат одговорот.

odimoski

hello world
14 септември 2010
80
108
odimoski's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 7800X3D & Be quiet! DARK ROCK 4
Motherboard
MSI MAG B650 TOMAHAWK WLAN
Storage
Kingston KC3000 NVMe 1TB
PSU
Corsair RM850e
RAM
Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz CL30 Vengeance RGB EXPO
Video card
GIGABYTE GeForce RTX 4070 GAMING OC 12G
Case
Corsair 4000D AIRFLOW
Mouse
Logitech G502 HERO
Keyboard
Corsair k60 Low Profile
Audio
Razer Black Shark V3 X
Monitor
LG 32GP850B & IIyama G-MasterG2740
OS
Windows 11 Pro
Неможе да се одлично снабдени а да немаат на лагер.

Целиот сајт е на грчки и користиш гугл транслејт.
1. Се регистрираш (си правиш јузернејм)
2. Правиш нарачка
3. Селектираш како ќе платиш (онлајн со картица / при подигнување во продавница)
4. Селектираш во која од двете солунски продавници сакаш да ја подигнеш нарачката:
А.Ставрополи која е поблиску до Ring Road-от
Б.Харилау која е внатре во градот, но блиску до најдоброто гиро во Солун - Прасас
5. Кога ќе ја направиш нарачката добиваш код за следење на нарачката и гледаш до која фаза е
6. Идеш у продавница и ја подигнуваш нарачката

Зимоска кога купував нешто од нив, поради снеговите 3-4 недели ми седеше порачката кај нив во продавница, потоа си ја подигнав без проблем, беше платена со картица.

Пред пар години ми цркна HDD купен од кај нив, им го однесов и по 2 недели од европската дирекција на WD ми побараа трансакциска да ми ги рефундираат сретствата, и така и бидна. Позитивно искуство.

Моментално куцам од компјутерот во кој има Q6600 купен летото 2007 од кај нив.

Ако некој има некакво прашање околу e-shop.gr нека го пише тука а не во пп за сите да го видат одговорот.

Како е со пвратокот на ДДВ кај нив и дали треба да му кажеш кога ќе му ја даваш нарачката,како се регистрираш како жител на Македонија ?

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
Како е со пвратокот на ДДВ кај нив и дали треба да му кажеш кога ќе му ја даваш нарачката,како се регистрираш како жител на Македонија ?

Кога ќе ја подигнуваш нарачката ќе ги замолиш да ти изготват формулар за повраток на ДДВ - им го даваш пасошот да ги внесат деталите и на грчка царина на цариникот му ги покажуваш купените делови, пасошот и формуларот и он ти мава печат. Ако ти дадат 2 листа од e-shop еден ќе остане кај цариникот.

Минимум за поврат на ДДВ е сметка од 90 евра во e-shop.gr .

kirev

senior
31 мај 2010
9.081
7.769
Значи граѓани што припаѓаат на европска униа неможат да вратат данок за роба купена од европска држава. Човекот може да оди во продавницата и со Македонскиот пасош да го купи производот и да бара да му се издаде лист за враќање на данот.
Пример јас сум Бугарин тамо сум роден, влегувам во грција со Бугарски документи а пазарувам со Македонскиот пасош. ;) Тоа е кога двете држави дозволуваат двојно државјанство. :)
Мислам дека е прекршок. Провери на формуларите дали пишува дека не смееш да имаш било какво државјанство од ЕУ

odimoski

hello world
14 септември 2010
80
108
odimoski's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 7800X3D & Be quiet! DARK ROCK 4
Motherboard
MSI MAG B650 TOMAHAWK WLAN
Storage
Kingston KC3000 NVMe 1TB
PSU
Corsair RM850e
RAM
Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz CL30 Vengeance RGB EXPO
Video card
GIGABYTE GeForce RTX 4070 GAMING OC 12G
Case
Corsair 4000D AIRFLOW
Mouse
Logitech G502 HERO
Keyboard
Corsair k60 Low Profile
Audio
Razer Black Shark V3 X
Monitor
LG 32GP850B & IIyama G-MasterG2740
OS
Windows 11 Pro
Мислам дека е прекршок. Провери на формуларите дали пишува дека не смееш да имаш било какво државјанство од ЕУ
Можеби е прекршок не велам али како би знаеле тие дека тој е и европски граѓанин во случајов бугарски државјанин кога матичните броеви во Македонија и Бугарија се различни

kirev

senior
31 мај 2010
9.081
7.769
Можеби е прекршок не велам али како би знаеле тие дека тој е и европски граѓанин во случајов бугарски државјанин кога матичните броеви во Македонија и Бугарија се различни

Не се секирај, секакви информации споделуваат државите меѓу себе...

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026
На излез од Грција треба да излезеш и да го дадеш Македонскиот пасош за да ти удрат печат на документот за фипиа. А да влезеш со Бугарски и да излезеш со Македонски колку што знам не е изводливо.

mmm121

hello world
10 февруари 2011
192
101
Гевгелија
mmm121's setup  
Processor & Cooler
AMD Athlon II 445 (4 x 3.1) UNLOCK
Motherboard
Асус М4н78 про
Storage
80ГБ Сата
PSU
Хантол 535
RAM
3гв ДДР2
Video card
нвидиа гт240
Case
АТХ
Mouse
Гениус ПС/2
Keyboard
Обична
Audio
Онборд
Monitor
Ацер в223
OS
Виста Стартер
@smole Сепак Гирадико е подобро од Прасас

Sent from my iPhone using Tapatalk

Luki Junior

hello world
28 декември 2015
151
268
Борче, намали со филмовите и пасошите. Да не се најдеш во собичка без прозорци и да се чудиш што и како да кажеш.

Најпријателски совет.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.588
8.235
Мелмак

Јас од таму зимав за HTPC куќара, напајање и остали делови. Само шо јас за да не го јадам патот до ГР и назад од фејсбук, и тоа шо на граница ти ако ти вратат ДДВ треба и на наша да го пријавиш па да си платиш ДДВ у МК - си нарачувам преку фејсбук групиве шо исполнуваат нарачки од ИКЕА.

Они зимаат мала маржа и плус си враќаат ДДВ, а ако ми треба сервис (шо се нема десено пошо робава е квалитетна) секако ќе ми излезат пресрет да го однесат делот шо е под гаранција назад.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.200
18.865
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Зашто да ги пријавуваш кај нас? Само роба над 350 евра треба да се пријави, а ти ако земеш матична од грција која кошта 100 евра и си добиеш печат кај грците дека си ја изнел, апсолутно не треба да ја пријавуваш кај нашите. Повратокот на ДДВ нема никаква врска со нашата царина.

dangthe

user
5 септември 2008
1.223
1.641
Скопје
Јас од таму зимав за HTPC куќара, напајање и остали делови. Само шо јас за да не го јадам патот до ГР и назад од фејсбук, и тоа шо на граница ти ако ти вратат ДДВ треба и на наша да го пријавиш па да си платиш ДДВ у МК - си нарачувам преку фејсбук групиве шо исполнуваат нарачки од ИКЕА.

Они зимаат мала маржа и плус си враќаат ДДВ, а ако ми треба сервис (шо се нема десено пошо робава е квалитетна) секако ќе ми излезат пресрет да го однесат делот шо е под гаранција назад.

Чекај, од каде ги подигнуваат деловите? Од самата продавница? Ако е така, може да ми кажеш која група конкретно го прави тоа, бидејќи има повеќе

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
@smole Сепак Гирадико е подобро од Прасас

Sent from my iPhone using Tapatalk

Не е подобро. Пробав по препорака на локалец и се разочарав. А и помало е од Прасас.

Само 2 гира доаѓаат блиску до Прасас - на Василис Олгас 207 и едно кај пазарчето што го пече гирото на јаглен.

Се извинувам за ОТ.

Последна промена:

toshex

the fool
18 септември 2013
6.588
8.235
Мелмак
Чекај, од каде ги подигнуваат деловите? Од самата продавница? Ако е така, може да ми кажеш која група конкретно го прави тоа, бидејќи има повеќе

За оваа продавница конкретно мораше јас да се снајдам на сајтот да резервирам па праќаат СМС каде да се подигнат деловите во Солун, и после овие ги подигаат од таму.

IKEA Naracki

ова е групата иначе. За се друго прашај ги нив.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.588
8.235
Мелмак
Зашто да ги пријавуваш кај нас? Само роба над 350 евра треба да се пријави, а ти ако земеш матична од грција која кошта 100 евра и си добиеш печат кај грците дека си ја изнел, апсолутно не треба да ја пријавуваш кај нашите. Повратокот на ДДВ нема никаква врска со нашата царина.

Ете овие шо купиле 1080 Ti која кошта повеќе од 350 евра, ја изнеле и си повратиле ДДВ, ама треба да ја пријават и кај нас на царина и да платат ДДВ.

Некои уреди, пример лаптоп, нешто handheld ај моеш да го шлепаш као персонален уред ако фрлиш кутии и се тоа - ама мислам дека личен ризик е ако земеш нешто поскапо и не го пријавиш после. Којзнае шо казни има (не знам ама се кладам дека не се мали).

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026
И што ако ја пријават? Се чудите како другите земји функционираат а нашиот менталитет е на ниво на собна температура. Да земеме дека таа графичка чини 1000 евра(што не е толку ама еве за пример). На тој што ќе ја купи му враќаат 24% односно 240 евра. Доаѓа кај нас на царина уредно ја пријавува и има две варијанти:

1. Да го царини односно оданочи 5% (760е - 5% = 38е) бидејќи на тој цел асортиман нема царинска стапка.
2. Да те пушти бидејќи повеќе му се исплати да казни некого што не пријавил со казна од 500 до 5000 евра наместо тебе да ти земе 2000 денари.

Во било кој случај тој некој заштедил 15 илјади денари и страв му е да ја пријави кај нас да не плати 2000 денари. Значи ако земеме дека некој земал од 500 евра графичка тогаш заштедил 120 евра а на царина кај нас би требало да плати 19 евра.

Јас стварно не го гледам проблемот во ова.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.588
8.235
Мелмак
Јас пак ќе кажам да беше толку лесно од интернет ќе нарачувавме графички од 1000 евра. Не се плаќа само данок туку и царина, а не верувам дека се ослободени од царина графички и останати компјутерски компоненти.

Во секој случај бегаме од тема тука. Поентата ми беше дека баш дека неќам да се замарам со се ова повеќе ми се свиѓа шо има луѓе шо нудат услуга да идат и да ти донесат, а ти да си платиш мала сума за услугата (без да си враќаш данок нормално).

Тоа е добро за коа има нешто шо го нема кај нас а сакаш да го купиш и да ти важи гаранција у грчка.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно