Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Неопходни програми при нова инсталација на Windows

StOrMK

lurker
25 јули 2015
974
484
Скопје
StOrMK's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 - 4440
Motherboard
Gigabyte H81M-S
Storage
TOSHIBA DT01ACA100 1TB
RAM
Kingston HyperX Fury 8GB
Case
Ментална :D
Mouse
Motospeed V70
Keyboard
Motospeed CK 104
Audio
Realtek HD Audio
Monitor
Benq DL2215-B 1920x1080 Full HD
OS
Windows 10 PRO 64bit
Здраво. Правев формат на компјутерите, и сега ме интересира кои се неопходни и најпотребни програми после инсталирање на Windows што треба да ги инсталирам и за што служат?

E

emet_

Гостин
најосновни се драјверите!
без нив оперативниот нема да има добра комуникација со хардверот.

а понатаму зависно потребите на корисникот, секој одделно одбира кои апликации му се потребни за работа со тој компјутер.

StOrMK

lurker
25 јули 2015
974
484
Скопје
StOrMK's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 - 4440
Motherboard
Gigabyte H81M-S
Storage
TOSHIBA DT01ACA100 1TB
RAM
Kingston HyperX Fury 8GB
Case
Mouse
Motospeed V70
Keyboard
Motospeed CK 104
Audio
Realtek HD Audio
Monitor
OS
Windows 10 PRO 64bit
https://ninite.com/ Тука ќе најдеш се што ти треба основно.

Не е free. Сепак повеќе преферирам мануелна инсталација. :)

најосновни се драјверите!
без нив оперативниот нема да има добра комуникација со хардверот.

а понатаму зависно потребите на корисникот, секој одделно одбира кои апликации му се потребни за работа со тој компјутер.

Да, за драјверите знам, ама мислев на некои неопходни програми еве на пример некои за чистење на непотребни фајлови, регистри... да не биде полн со секакви глупости.

Изменето од модератор:
E

emet_

Гостин
ако си регуларен корисник на компјутер, тогаш многу не ти препорачувам да си играш со програмите кои ги средуваат записите во регистарот.

регистарот не може никогаш да биде среден, во него постојано се внесуваат записи за она што го работиш со компјутерот и секогаш ќе има нешто што треба да се среди. праксата покажала дека многу чепкање со него не е на арно. :)

но, чисто информативно crap cleaner е најдобар за средување на регистарот.

доколку компјутерот се користи за интернет тогаш најдобро е да си најдеш соодветна заштита.
Malwarebytes има бесплатна верзија и најмногу може да ти помогне.

јас го користам заедно во комбинација со ЕМЕТ и долго време сум раат. :)

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Не е free. Сепак повеќе преферирам мануелна инсталација. :)

Како не е "free", гледај убаво. Единствена разлика помеѓу Ninite и мануелна инсталација што ти ја преферираш е твоето изгубено време.

Иначе што очекуваш да исчистиш на тазе инсталиран виндовс?

Ако сакаш да си го правиш виндовсот по желба тоа е друга работа веќе. Ама тргање фајлови што самиот виндовс ги ставил не е баш паметна работа.

StOrMK

lurker
25 јули 2015
974
484
Скопје
StOrMK's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 - 4440
Motherboard
Gigabyte H81M-S
Storage
TOSHIBA DT01ACA100 1TB
RAM
Kingston HyperX Fury 8GB
Case
Mouse
Motospeed V70
Keyboard
Motospeed CK 104
Audio
Realtek HD Audio
Monitor
OS
Windows 10 PRO 64bit
Како не е "free", гледај убаво. Единствена разлика помеѓу Ninite и мануелна инсталација што ти ја преферираш е твоето изгубено време.

Иначе што очекуваш да исчистиш на тазе инсталиран виндовс?

Ако сакаш да си го правиш виндовсот по желба тоа е друга работа веќе. Ама тргање фајлови што самиот виндовс ги ставил не е баш паметна работа.

Погрешно ме разбра друже, не би сакал Виндовс фајловите да ги бришам туку еве пример инсталирам игра и ја бришам и остануваат некои непотребни фајлови... Секако сега нема што да се чисти, но понатаму ќе притреба.
Иначе за антивирус, инсталирав Avast Free, добар ли е?

А на ова програмчето што ми го напишавте Ninite, може ли уште апликации да се додадат или само тие се што се достапни на сајтот?

Изменето од модератор:
E

emet_

Гостин
што оперативен користиш?
ако е 7 или понов според мене и не ти треба антивирус.
онаа комбинација што ја наведов со malwarebytes + emet најмногу ќе ти помогне отколку некој антивирус.

да не ме разберат сега погрешно оние што користат антивирусни програми, но ако знаеш што отвараш на интернет и какви USB-a уклучуваш компјутер, тогаш воопшто не ти треба... ем оперативниот полесно ќе работи пошо хардверот нема да има дополнителна работа со антивирусот.

StOrMK

lurker
25 јули 2015
974
484
Скопје
StOrMK's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 - 4440
Motherboard
Gigabyte H81M-S
Storage
TOSHIBA DT01ACA100 1TB
RAM
Kingston HyperX Fury 8GB
Case
Mouse
Motospeed V70
Keyboard
Motospeed CK 104
Audio
Realtek HD Audio
Monitor
OS
Windows 10 PRO 64bit
што оперативен користиш?
ако е 7 или понов според мене и не ти треба антивирус.
онаа комбинација што ја наведов со malwarebytes + emet најмногу ќе ти помогне отколку некој антивирус.

да не ме разберат сега погрешно оние што користат антивирусни програми, но ако знаеш што отвараш на интернет и какви USB-a уклучуваш компјутер, тогаш воопшто не ти треба... ем оперативниот полесно ќе работи пошо хардверот нема да има дополнителна работа со антивирусот.

На десктопот користам Windows 8 после ќе го апдејтирам на 8.1 (Intel i5 процесор, конфигурација од Анхоч, лани купена), а на лаптопот 7 пошто ми е постар (Acer Aspire 5732z). И на лаптопот нормално програмите повеќе ми кочат. :)

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Грешно сум сфатил затоа што темата е со име "Неопходни програми при нова инсталација на Windows"

За тоа што бараш emet_ погоре ти посочи, јас би додал Eusing Free Registry Cleaner.
Само такви заебанции со „чистење на регистри“ не би препорачал освен во случај кога нешто сериозно не штима, а реинсталација не е во опција.

Што се однесува до заостанати фајлови, тоа можеш и сам да го правиш.

Avast е добар исто колку и другите бесплатни антивируси, односно колку пари толку музика. Во случајов ич пари ама музика нешто има. Антивирус не сум користел никогаш и нема да користам на сопствениот акаунт. Секогаш идам по филозофијата научи што правиш и не прави глупости, отколку да ставам програм да пази јас што правам и после леле мајко. Ако си по пиратерија ондак ти треба да. Ако имаш важни податоци, купи се некој онлајн. Нека кажат другиве што е моментално најисплатливо. Јас користам Тренд микро затоа што ми даваат некои поволности за intranet работа, пошто се многу компјутери ама сигурен сум дека не е најисплатлив.

E

emet_

Гостин

manovj

hello world
15 ноември 2014
72
73
Скопје
manovj's setup  
Processor & Cooler
i7 3770K, Hyper212 Evo
Motherboard
ASUS Z77-A
PSU
550W
RAM
16GB
Video card
RX 570 4GB
Case
Deepcool Dukase V2
Mouse
G403
Keyboard
QuickFireTK Cherry MX Blue
Audio
Siberia V2
Monitor
VG249Q
OS
Windows 10
Најпрво драјвери, па иде browser, јас преферирам Chrome, па основни и битни програми како VLC, Foobar, Steam, CutePDF, Teamviewer, Speccy, Revo Uninstaller, Start8 (ако си на 8ца), Rainmeter, Popcorn Time, Kodi (поранешен XBMC), Deluge, Daemon Tools и уште многу други кои во моментов не ми текнуваат, ќе допишам ако се сетам.

Едит: да бе, антивирус фали, MalwareBytes и HitmanPro за еднаш во месецот скен да направам.

Последна промена:

StOrMK

lurker
25 јули 2015
974
484
Скопје
StOrMK's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 - 4440
Motherboard
Gigabyte H81M-S
Storage
TOSHIBA DT01ACA100 1TB
RAM
Kingston HyperX Fury 8GB
Case
Mouse
Motospeed V70
Keyboard
Motospeed CK 104
Audio
Realtek HD Audio
Monitor
OS
Windows 10 PRO 64bit
за да не ти кочат програмите и побрзо да работи постариот компјутер би можел некои „шминки“ да ги тргнеш од изгледот на оперативниот. еве едно кратко упатство како да го направиш тоа:
http://www.techsupportalert.com/content/how-adjust-visual-settings-windows-7-best-performance.htm

Аа со графички ефекти не си играм, сакам да гледам анимации и графика. :)

E

emet_

Гостин
пробај еднаш со исклучени „шминки“ па види како ќе работи.
ем сакаш брзо да работат, ем сакаш сите анимации да ги имаш на постара конфигурација.

не ојт така... треба малку да го олабавиш хардверот за полесно да работат оперативнион. ;)

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Здраво. Правев формат на компјутерите, и сега ме интересира кои се неопходни и најпотребни програми после инсталирање на Windows што треба да ги инсталирам и за што служат?
Ништо не ти треба! Апсолутно ништо! Колку помалку ѓубре инсталираш толку подобро. Бегај секогаш кога можеш посебно од пиратските програми. Не само што ништо не ти треба него и глеј што можеш од мајкрософт продавницата да избришеш, на пример апликации како Money, People, Email и слично.
Инсталирање на надворешни програми само кога нема друго чаре и стварно се мора, инаку никако!
Погрешно ме разбра друже, не би сакал Виндовс фајловите да ги бришам туку еве пример инсталирам игра и ја бришам и остануваат некои непотребни фајлови... Секако сега нема што да се чисти, но понатаму ќе притреба.
Иначе за антивирус, инсталирав Avast Free, добар ли е?
Не е добар, свири на се и сешто и го забавува комјутерот. Тој што веќе го има на windows е сосем доволен ако не кликаш на се и сешто и инсталираш секакво ѓубре од интернет. Може како додатна заштита да ставиш Malwarebytes Free кој одлично работи покрај веќе вградениот на windows.

Последна промена:

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.884
3.812
Прво најнови драјвери, после DirectX, Net Frameworks (1.1 и 4.0 обавезно), па WinRar, Adobe Reader, K-Lite Codec Pack, Office 2010, Antivirus, Chrome, Firefox, Skype, TeamViewer (за поддршка), тие се како поосновни. Понатака по барање на клиентот може да му инсталираш и уште некоја програма.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
1. Чипсет драјвери од страната на матичната заедно со MEI (СТРОГО ПРВО И НАЈБИТНО НЕШТО)

2. Драјвери за мрежа - LAN

3. Драјвери за графичка

4. Сата драјвери (поготово за SSD/HDD Raid)

5. Драјвери за звук (ако не добиеш под дифолт)

6. Рандом потребни програми по свој избор

Yustic

read-only
11 ноември 2015
14
13
CCleaner, и зависи за што го користиш компјутерот, например ако едитираш слики, видео photoshop, sony vegas а ако само играш тогаш игри и некој гаме боостер како разер гаме боостер

EnableSTAT97

hello world
4 јули 2011
350
147
EnableSTAT97's setup  
Processor & Cooler
I5-2500K@ 4.5 GHz Hyper 412S
Motherboard
Gigabyte Z68XP-UD3
Storage
1TB WD EZEX, 500GB Hitachi
PSU
"K"antol "900w"
RAM
HyperX Genesis 2x4GB 1600MHz
Video card
Radeon HD 6850
Monitor
BenQ G2225HDA
OS
Windows 7 64bit SP1
Прво инсталирај оперативен и најнови официјални драјвери. Второ ако средуваш пц за тетки, баби , другари и др. што немаат појма со релативно ништо поврзано со ит убавезно ставај антивирус ако не сакаш да ги видиш пред врата за 2 дена максимум ( јас не користам антивирус и сум немал апсолутно никакви проблеми-скенирам повремено со MalwareBytes/HitmanPro, ама со тетки/баби ова е невозможно и затоа убавезно реди антивирус ( пр. Avast)). Друго убавезно реди AdBlock на пребарувачите. Едноставно може да препороди поспор пц, а и значително ја зголемува безбедноста + ке спречи да отворат ретардирани реклами/линкови од типот на бесплатна кола/телефон , работа од дома итн. Инсталирај NetFramework 4 и 3.5 (4 е веке инсталиран заедно со 8/8.1 10, а 3.5 ке го активираш во Programs and Features). Друго ако играат copy-paste игрици им треба Visual C++ Redistributable (ако не се инсталира заедно со некоја програма), DirectX ,Xlive итн.
Останатото за avr. корисник е нешто од типот:
Chrome/Mozila, VLC ,Aimp3 , Adobe Reader , Skype ,PowerISO, Office , CCleaner и доста е.

viktoraleks

hello world
2 септември 2011
72
58
Kumanovo
Нема потреба од Daemon Tools ако се оди на win 8 или 10, бидејки има нативна подршка
за ISO,IMG фајлови,за win 7 може, но понекој пат од нигде ништо знае да појави BSOD.

bogoevski

user
29 ноември 2009
1.706
2.757
Hønsebybotn
bogoevski's setup  
Processor & Cooler
Повеќејадрен со множител
Motherboard
Црна со црвени детали
Storage
Препун
PSU
Предимензионирано
RAM
Доволно
Video card
Нај јака со 8 гигавати
Case
Гломазно
Mouse
Немам, чувам мачки.
Keyboard
Тивка
Audio
Стерео со двигател
Monitor
Прецизен
OS
Џам
Треба итекако, поготово ако си пират и ти треба Anti DRM, RMPS, SafeDisc, LaserLock или SecuROM.
Користиш ли нативно од Windows, кога ќе запне, нема дури ни да знаеш што и каде запнало.

Јас немам BSOD од 2006-та наваму, на 15-тина различити компујтори.
Ова со BSOD од искуство го кажуете, или така сте прочитале негде на femina, kajgana, tralala, crnobelo, kafepauza... .mk

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно