Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Mi - паметни телефони (Xiaomi) генерална дискусија

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Нема кој да слика :) двајца сосе мене (евентуално тројца) имаат од тука... lol .. купи и ти па пушти, друго нема :) :)
Ајде и ја сум во план, ако не се предомислам. Мене многу мерак ми прави што челик и дизајнот ми е многу добар, покрај брзината и све остало.

17 август 2014
1.867
1.380
Скопје
Ајде и ја сум во план, ако не се предомислам. Мене многу мерак ми прави што челик и дизајнот ми е многу добар, покрај брзината и све остало.
И мене тоа ми праеше мерак затоа и го купив..

http://en.miui.com/forum.php?mod=viewthread&tid=90290

Еве една интересна статија инаку...

edin.ademovic

lurker
16 февруари 2014
524
319
Може да ми дадеде одговор на едно сценарио? Чисто колку за дискусија:
Ете, Шаоми станува популарен и доаѓа на исто рамниште (во фама и признание) како Samsung и/или Apple. Дали и они ќе почнат со вселенски маржи, позатворени екосистеми (читај една тема за touchwiz) или ќе си продужат со истиов филм?

17 август 2014
1.867
1.380
Скопје
Може да ми дадеде одговор на едно сценарио? Чисто колку за дискусија:
Ете, Шаоми станува популарен и доаѓа на исто рамниште (во фама и признание) како Samsung и/или Apple. Дали и они ќе почнат со вселенски маржи, позатворени екосистеми (читај една тема за touchwiz) или ќе си продужат со истиов филм?
Ете ти горе тема оставив, прочита ли барем?

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
Точно затоа е форумот.. Многу пати сум пишувал токму за тоа, дека идејата е да се направат телефони за гикови, од гикови :) Така и самите оснивачи зборат, и такво е мотото на фирмата.

Еве јас ти гарантирам дека нема да станат ко никој друг, туку дека за 3-5 години многу ќе станат како нив :) ако се чува овој мој пост тогаш, ќе го гледаме пак..

И нема да се напушти ниту еден телефон со апдејт. Еве сега излага за Редми 1, не 1С, МИУИ 6. Тој е повеќе од 2 години на пазарот. Кажо ми кој друг телефон од 150 еур, најевтин од еден производител, има толкав рок на поддршка? Нема ни еден, нити пак ќе има. Само за топ 3 моделите има новости, и тоа не кај сите повеќе од 1 год..

STEFF

user
4 јули 2013
1.387
2.162
Скопје
Точно затоа е форумот.. Многу пати сум пишувал токму за тоа, дека идејата е да се направат телефони за гикови, од гикови :) Така и самите оснивачи зборат, и такво е мотото на фирмата.

Еве јас ти гарантирам дека нема да станат ко никој друг, туку дека за 3-5 години многу ќе станат како нив :) ако се чува овој мој пост тогаш, ќе го гледаме пак..

И нема да се напушти ниту еден телефон со апдејт. Еве сега излага за Редми 1, не 1С, МИУИ 6. Тој е повеќе од 2 години на пазарот. Кажо ми кој друг телефон од 150 еур, најевтин од еден производител, има толкав рок на поддршка? Нема ни еден, нити пак ќе има. Само за топ 3 моделите има новости, и тоа не кај сите повеќе од 1 год..

This is so much true...

Типичен пример е сони икспериа м2 кој го користев до пред некое време, телефонов направи 1 година и лолипоп не стига за него.Иронијата е само за Z серијата е најавен кој се 20+ к.

edin.ademovic

lurker
16 февруари 2014
524
319

Али читав дека било дискутабилно за miui6 со 5.0 android за поефтините уреди?

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
Али читав дека било дискутабилно за miui6 со 5.0 android за поефтините уреди?
Според xiaomi miui6 e исто како лолипоп.

На крај само Ми3 и Ми4 од 2014г. ќе добијат лолипоп а овие поефтиниве miui6 со киткат.

Дај боже да грешам ама по miui форумите како што читам таква ќе биде работата.

PandaBomber

hello world
13 јуни 2012
489
669
Кој користел MIUI, не му е битно која верзија е андроидот во позадина, ниту нешто зависи од таа бројка дали била 4.3 или 4.4 или 5.0, демек самсунг ако даде лолипоп на некој уред, ќе се смени корисничкото искуство?

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
Сите ќе добијат ЛП 5.0 :) прв ќе добие Ми 2С, после Редми Ноте 3Г, па другите на крај :) :)

Инаку, најточно е тоа горе, дека МИУИ не е поврзан со Гугл верзиите..

DrMTR

senior
27 март 2014
7.967
8.507
Кинезиве цело време ги бие лош глас,.. Де Xaiomi па lenovo, па кој ке биде следен на ред.. Јас гарантирам дека 90% од телефоните кои доаѓааат од кина, независно кој бренд се, доаѓааат во пакет со некој malware.

PandaBomber

hello world
13 јуни 2012
489
669
Мислам дека секој уред се јавува дома понекогаш, дали преку updater апликација дали преку нешто друго не е битно.

Андроид си пати од пермисии, тоа ми е поголема грижа, даваме пермисии за се и сешто без никаква контрола од страна на Google, Шаоми барем има out-of-the-box добра апликација за контрола на пермисии, како и повеќето други Кинези, huawei итн...

DrMTR

senior
27 март 2014
7.967
8.507
Ева malware-от 99% е ставен од производителот, заради некаква контрола на корисниците, статистички податоци, па се до продавања на пристап до милиони корисници во светот на НСА или некоја друга агенција во Кинаа за голема сума. Верувам дека и Кинезите прислушуваат, и имаат комуникација исто колку американската НСА.

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
Не стига ниту еден телефон од Ми со malware или со spyware, тоа ви гарантирам. Може да го отпакуваме (decompile) РОМ-от и да ви ја ставам некаде содржината за да ја прегледате. Дури, многу од тие апликации што се таму, тука од Дев тимот се тргаат, и нашиот ЕУ билд е 100% сигурен.

Второ, сега се преведуваат и другите (off-phone) апликации за Андроид и Виндос, кои ги користи Ми, т.е. корисниците на Ми. Може да видите тука кај мене на форум: http://forum.miui.mk/index.php?thre...ibutors-xiaomi-localized-apps-collection.102/

И трето, јас сум Официјално лице за софтверот за Македонија, Албанија и Косово, па ако нешто видите што е сомнително или запазите некое сомнително однесување на некоја апликација или процес, слободно пишете ми, ќе го истражиме. Што другите ставаат, и како се однесуваат тоа е нивни проблем.

Инаку, MIUI има систем на мануелна контрола на сите пермисии од сите апликации, без разлика дали Гугл ги одобрил или не. Тука може и на Dialer-от да му забраните да има пристап до Contacts апликацијата :) :)

gego

hello world
6 декември 2009
334
363
Скопје
gego's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 3600 & stock cooler
Motherboard
MSI B450 TOMAHAWK
Storage
SSD 500GB & WD 2TB
PSU
Chiftech 750W
RAM
16GB
Video card
AMD RX 580 8GB
Case
NoName
Mouse
Blaody V5
Keyboard
A4Tech X7 G800W
Monitor
Asus VA24EHE
OS
WIN10

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
Xiaomi крунисан за најдобар онлајн бренд и репутација во Кина за 2014

Според China Mobile Phone Online Brand Reputation Report 2014, Хиаоми излезе на врвот помеѓу целата јака конкуренција.
Според Државниот завод за статистика на Кина, податоците се добиени од истражувањата на бирото за првите 29 најдобри од вкупно 293 мобилни бренда во Кина.

tAFHZvi.png

Поголемиот дел од листата се состои за брендови кои произведуваат mid-to-hight end уреди.Со што Хиаоми е на врвот со целокупните резултати а веднаш позади нив се Епл со мала разлика од 0.48.

Меѓу 29 брендови, Xiaomi и Apple се на врвот, а остатокот ( Samsung, Sony, Huawei, Леново и други) се на второ место со интензивна конкуренција меѓу нив.

За најпопуларни бредна Епл,Хиаоми,Самсунг се на врвот, следени од Леново и остатокот на конкуренцијата.

За бренд интерекција на врвот се јасно Хиаоми и Епл , оставајќи ги далеку позади себе другите конкуренти кои ги имаат Weibo, WeChat и Forums со масивни и активна интеракција помеѓу корисниците и претставници на компанијата, трет е Самсунг, другиот дел од конкуренцијата ептен е унозадена со голема разлика помеѓу овие компании.

За најдобра препознатливост на бренд Епл води, а веднаш зад него е Хиаоми следен од Самсунг.
Разликата помеѓу нив не е многу голема.

За репутација на компанија повторно Епл е прв,следен од Самсунг и Леново а Хиаоми 4ти..Со што севкупно гледано сите компании покажале интерес и одговорност кон општеството, и разликата помеѓу нив не е многу голема.

За рејтинг на марката Хиаоми повторно се пробива на првото место далку пред конкурентите...

130359pirk1lkg48qsxig1.jpg

Тханкс bumble за средениот текст!

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Кажетеми дали добро работи 4Г мрежата во МК на Mi4? И пошто нуб сум за Mi производи сега за сега, дали све си функционира кај нас на нашиве мрежи, да не има нешто на кинески што ке ме гњави или непрепознава одредени апликации и тн. Можда сте пишувале на темава ама кој ке чита све :D Ајде постар сум, ме разбирате хехе.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно