Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Дигитални крипто-валути: совети - подесувања (забранета трговија)

vane44

Баниран/a
26 ноември 2010
1.419
809
Гевгелија
Vane проверисиги мајнерите кој ги користеш,гсрант некој келогер ти има испратено преку CGminer,Мене еднаш ми пратија исто но за среќа одма го најдов и избришав.
Форматирај PC,менувај маил,регистрирај друг акаунт со друг маил од ко ке го форматираш ПЦто.
фала Дејан така и ќе направам како што кажа ќе сменам се ново акаунт мејл и се под ред

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Панкот не е мртов, мислам MtGox не е мртов, ќе се врати, а кога ќе се врати е дур тогаш цената на bitcoin-от има да експлодира.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
инаку форматиран ми е комп.пред 2 месеци и не користам антивирус

Најголемата грешка што си ја направил. Ти препорачувам за тоа што го правиш на твојот пс, да ставиш KIS 2014, нека пробаат после да ти стават килогер.

burce

hello world
1 април 2009
268
38
Скопје
Bitcoin-от, барем за мене и како што ја разбрав јас идејата, е за безбедно префрлање пари помеѓу двајца, без никакви посредници (банки, други институции). Голема штета е што поради малверзациите со (exchange берзите) менувачниците може повеќето да се повлечат од идејата и се да пропадне. Серверите што ги подигате за „копање“ всушност служат и како нетворк за верификација на трансакциите и тоа што го заработувате е награда за тоа што всушност го одржувате нетворкот жив. Доколку повеќето ги исклучат серверите, ќе нема кој да ги верификува трансакциите.

hazard_mkd

hello world
16 март 2011
101
90
Охрид
Bitcoin-от, барем за мене и како што ја разбрав јас идејата, е за безбедно префрлање пари помеѓу двајца, без никакви посредници (банки, други институции). Голема штета е што поради малверзациите со (exchange берзите) менувачниците може повеќето да се повлечат од идејата и се да пропадне. Серверите што ги подигате за „копање“ всушност служат и како нетворк за верификација на трансакциите и тоа што го заработувате е награда за тоа што всушност го одржувате нетворкот жив. Доколку повеќето ги исклучат серверите, ќе нема кој да ги верификува трансакциите.

Се дури има еден компјутер е уклучен да копа транзакциите ќе се потврдуваат.. Колку повеќе престануваат да „копаат“ толку копањето станува полесно за послаби машини.

burce

hello world
1 април 2009
268
38
Скопје
Се дури има еден компјутер е уклучен да копа транзакциите ќе се потврдуваат.. Колку повеќе престануваат да „копаат“ толку копањето станува полесно за послаби машини.

Па не е баш така, која безбедност има систем каде што некој префрла пари до некој што ни го знае ни го познава, а потврда дека се е во ред има само од еден компјутер. Колку е поголема мрежата толку е посигурна работата. Мислам дека за да е сигурна работата треба барем неколку сервери да ја потврдат трансакцијата.

Mr.Jack

lurker
9 февруари 2008
761
503
givemeyourcash.png

causevd

hello world
4 октомври 2011
472
422
causevd's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7-4790K 4.0GHz Quad-Core Processor
Motherboard
Asus Z97-DELUXE(NFC&WLC) ATX LGA1150 Motherboard
Storage
Western Digital Caviar Blue 1TB 3.5" 7200RPM & Corsair Force LE 240GB 2.5" SSD
PSU
Cooler Master 650W 80+ Gold Certified Fully-Modular ATX Power Supply
RAM
G.Skill Sniper Series 16GB (2 x 8GB) DDR3-2400
Video card
Asus GeForce GTX 980 Ti 6GB STRIX Video Card
Case
Fractal Design Define R5 (White) ATX Mid Tower Case
Mouse
MSI Clutch GM50
Keyboard
G Skill KM570X
Monitor
IIyama G-master GB2488HSU-B3
OS
Windows 10 Pro
Најголемата грешка што си ја направил. Ти препорачувам за тоа што го правиш на твојот пс, да ставиш KIS 2014, нека пробаат после да ти стават килогер.

Немора да значи. Со правење на FUD (Fully Undetectable) вирус, ниту еден антивирус неможе да го препознае, ако сака 100 антивируси нека има ниеден нема да може да го препознае. Така да само треба да е претпазлив што симнува од нет. Или доколку симнува нешто барем да гледам од кој член е ставено .. ако е од некој newbie со 3 постови поарно нека не се замара ...

vane44

Баниран/a
26 ноември 2010
1.419
809
Гевгелија
може ли вирус преку слика да дојде ми прати еден колега точно еден ден пред да ме ограбат еден фајл(скриншот) и се таму ми оди умот

vane44

Баниран/a
26 ноември 2010
1.419
809
Гевгелија

кај да ставам бе брат касперски на атлон64 од 2003г. и без тоа едвај држи една графичка оптеретена на мининг

causevd

hello world
4 октомври 2011
472
422
causevd's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
MSI Clutch GM50
Keyboard
G Skill KM570X
Monitor
OS
Windows 10 Pro
може ли вирус преку слика да дојде ми прати еден колега точно еден ден пред да ме ограбат еден фајл(скриншот) и се таму ми оди умот

Може. Тоа се вика бинд. Во сликата го вметнува .exe и кога ти ја праќа ти го гледаш како слика и кога ја отвараш сликата, она ке се отвори а во позадина ке си се активира и вирусот. Може и тоа да биде. Ако си немал претходно ништо данлоадирано, сигурно е тоа !
Да не имаш случајно некој лог од праќањето на сликата да видам?

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.864
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Може. Тоа се вика бинд. Во сликата го вметнува .exe и кога ти ја праќа ти го гледаш како слика и кога ја отвараш сликата, она ке се отвори а во позадина ке си се активира и вирусот. Може и тоа да биде. Ако си немал претходно ништо данлоадирано, сигурно е тоа !
Да не имаш случајно некој лог од праќањето на сликата да видам?

Не ми се верува колегата во скриншотот да му прикачил вирус? Освен автоматски ако не се закачил.

causevd

hello world
4 октомври 2011
472
422
causevd's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
MSI Clutch GM50
Keyboard
G Skill KM570X
Monitor
OS
Windows 10 Pro
Не ми се верува колегата во скриншотот да му прикачил вирус? Освен автоматски ако не се закачил.

Зошто да не? Кај нас колку вакви расипани има. Од чиста љубомора што некој има повеќе од него и за инат сака да го уништи. Имав вака еден другар, е вака се бавеше се копање и имаше околу 10 BTC, па тој колегата од факс демек му прака за некој проект слика и уште некои фајлови, и овој од кога ја отворил сликата после некој саат му ги снемало сите BTC и после некое време требаше да го форматира цел ПЦ. Затоа верба во никој освен во најблиските :)
Автоматски неможеш да закачиш вирус, ти гарантирам со глава. Се додека не отвориш нешто или како во овој случај што му пратиле слика неможеш да закачиш вирус.

не на скајп ми ја прати ја видов и ја избришав веднаш

Штом друго ништо не си симнувал можно е и од тоа да ти е. Ѓабе ти е и да си ја отворил сликата и да ја избришеш. Кажи ми дали го форматираше компјутерот од тогаш? Ако не ти е форматирам можам да ти помогнам да видиме дали се работи за вирус (РАТ).

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Немора да значи. Со правење на FUD (Fully Undetectable) вирус, ниту еден антивирус неможе да го препознае, ако сака 100 антивируси нека има ниеден нема да може да го препознае. Така да само треба да е претпазлив што симнува од нет. Или доколку симнува нешто барем да гледам од кој член е ставено .. ако е од некој newbie со 3 постови поарно нека не се замара ...

Mомак, 100% заштита не постои, но Касперски е многу блиску до тоа, поготово со напредни сетинзи, згора на тоа Ване има килогер на пс то, дури и да имал најосновен антивирус ќе се спасел најверојатно, така да муабети дека може наса да те пробие не ми се меродавни, секако е многу подобро со антивирус него без, тоа и е поентата. Не е прв кој имаше закачено вирус од копачиве, а работи со "финансии" онлајн.....

causevd

hello world
4 октомври 2011
472
422
causevd's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
MSI Clutch GM50
Keyboard
G Skill KM570X
Monitor
OS
Windows 10 Pro
Mомак, 100% заштита не постои, но Касперски е многу блиску до тоа, поготово со напредни сетинзи, згора на тоа Ване има килогер на пс то, дури и да имал најосновен антивирус ќе се спасел најверојатно, така да муабети дека може наса да те пробие не ми се меродавни, секако е многу подобро со антивирус него без, тоа и е поентата. Не е прв кој имаше закачено вирус од копачиве, а работи со "финансии" онлајн.....

Блиску е. Но за тоа време додека го најдат вирусот ке ти замине цел капитал.
Еве ти пример како касперски го праве а и секоја друга компанија...
Го прават кејлогерот, потоа со Криптер го прават FUD фајлот и го праќаат на некој или како што кажав погоре го биндуваат т.е го вметнуваат во некоја слика или во некој miner. И кога ке го отворат во тој момент е моментално вирусот FUD, не го препознава ниеден антивирус. После некое време дали 1 недела или 4-5 дена касперски или било која компанија ја апдејтираат датабазата и тој вирус ке го препознае, но тогаш ке биде касно. Тука е финтата.. може после тие денови ке го препознае ама пред тоа што правиме? Од кога ке се напрае бељата ... Затоа треба да бидат внимателни што симнуваат.. или да гледат барем дали е постирано од некој добар член на форумот или од некој нуб кој што гледа само како да инфицира компјутери.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Wrong :)
ZETA Shield technology.

The ZETA Shield technology developed by Kaspersky Lab is designed to counteract targeted attacks. It scans the
data stream for code fragments characteristic of exploits built into legitimate files. This can be executable code in the
body of an office document or an attempt to call commands that are not typically used by the file type in question.
The technology includes numerous parsers, i.e. modules that apply different mechanisms to analyze code depending on each file’s actual contents and on the context.

The ability of ZETA Shield to work with data streams instead of individual files provides better integration with server
applications. It means conducting more in-depth analysis of incoming data, identifying non-standard elements and
the connections between them, which may be indirect indicators of potential threats.

This is an important feature that
distinguishes ZETA Shield from analysis methods used in traditional file antivirus solutions, which sees the objects it means conducting more in-depth analysis of incoming data, identifying non-standard elements and the connections between them, which may be indirect indicators of potential threats.

За крај Kaspersky има HIPS, и уште еден тон проактивни модули, него дефиниции не му требаат. Зета е корпоративен метод на заштита, кој од 2014 се користи и во корисничките верзии на продуките на Kaspersky.

causevd

hello world
4 октомври 2011
472
422
causevd's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
MSI Clutch GM50
Keyboard
G Skill KM570X
Monitor
OS
Windows 10 Pro
Абе остај тие што пишуваат. Може да напишат дека може да заштитат и вселенско летало. Ако мислиш дека не сум во право може да направиме еден мал тест да те уверам само :)

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Го остаив на ауто фанот, сакав да видам колку ќе крене темп на VRM така...се качи до 98, наместив фанот на 78% , се стабилизира на 87 C во моментов, додека ја пишувам поракава.
Mining.JPG

vane44

Баниран/a
26 ноември 2010
1.419
809
Гевгелија
баталете не се расправајте за тој што ми прати вирус го форматирав комп.сменив се што може да се смени ќе видам сега ќе инсталирам и нортон тој најмалку ме кочи и примање датотеки веќе крај

causevd

hello world
4 октомври 2011
472
422
causevd's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
MSI Clutch GM50
Keyboard
G Skill KM570X
Monitor
OS
Windows 10 Pro
Може оваа тема да служи како за тешење :D
Да си кажам и мене фино лепо ми украдија $490 вредни BTC али не како тебе туку на форум сакав да правам трампа, тој да ми прати на Скрил а јас него БТЦ и бидејќи беше тој модератор си реков ајде прв ке идам .. и му пратив и директно бан од форум ... ете така, брзо и едноставно. Оваа недела сум во минус $650. $490 БТЦ и $260 итем за дота 2 ...

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

ИТ маркет

На врв Дно