Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

ASUS VG23AH - ips - semi glossy panel

bate mile

hello world
4 октомври 2011
413
213
ASUS VG23AH e dostapen kaj nas izvesno vreme go imam veke mesec dena i ne bi sakal da vi izbega od radar zosto ima mnogu pozitivni strani.
Specifikacii
New Bitmap Image (2).jpg
vo kutijata ima : dvi , vga i power kabel(steta sto nema HDMI zosto toj ke sakate da go koristite)
1351478051-2623654175_n.jpg
monitornot se reklamira kako 3D pa eve gi i ocilata
ocila.jpg
12070407306999e96b0ff1ebc6.jpg
maramceto sekogas mi pravi kef ,odlicen detal.
ceJzUI7cUXoYY.jpg VG23A_Back.jpg b9b0ca5005fba601aeab28f315716752.jpg
dizajnot nema da ve inpresionira , monitorot gazi dosta nestabilno no nema da padne ako slucajno go pobutnete , kako sto citav na net kukisteto e veke koristeno na modeli postari od 3 god. vo sekoj slucaj ASUS sakale da skratat na trosoci i brkale po podrum , mene ne mi smeta no mozam da razberam ako nekoj ne se slozuva. kako i da e ova e najslabata karika na monitorov zaedno so kopcinjata, cesto gi promasuvam zatoa sto se edno do drugo i koga sme veke kaj slabi kariki...
backlit.jpg
site modeli sto dosega gi vidov na net vklucuvaki go i mojov imaat backlite bleed na istite mesta , ova se zabelezuva na crn ekran i vo odredeni sceni vo filmovi , koga prv pat ja zabelezav neuniformnosta mi smetase sega taka taka , edinstveno sto mozam da kazam e deka(opsto za se ) na net ima mnogu(plackovci) sto reportiraat problem so golema doza na hiperbola.
input.jpg
dobro (odlicno) e sto nema da vi fali priklucok se sto vi treba e tuka.

tolku od slikite , ne dava poveke stram da mu e.
Pa i dosta se sega bi sakal da napravam mala analiza so prethodnite monitori sto gi imav
koga skoknav od samsung p2050 na dell u2412m bev impresioniran definitivno najprvin od aglite na gledanje a od vreme na vreme i od konfornata rezolucija koga si gi sreduvav dokumentite edinstveno nesto sto mozebi mi smetase bese toa sto u2412m ne bese bas responziven za cs 1.6 no vo ostanatite igri, aglite na gledanje , boite i rezolucijata bea odlicen kompromis.
pred da go promenam dell se zaletav po pa246q no imav prilika da go vidam vo zivo i ne mi ostavi golem vpecarok no veke se zagreav za nov monitor i odluciv da bide 3d , vo set trgnav da go zemam vg278h no se razmisliv koga vidov deka na lager ima ips 3d
i na kraj zosto bi go preporacal asus vg23ah namesto dell u2412m
-pocista slika poradi semi-glossy slojot (ako ne se lazam ova e prviot budjet ips monitor so nekakov vid na glossy sloj)
-podobri(pozivi) boi, ima nekoja slaba crvena tinta ali lesno se isprava za razlika od plavata tinta kaj dell koja nikako ne uspeav da ja odstranam za zal cela serija go ima toj problem toa e poradi osvetluvanjeto koe go koristi
-http://www.lagom.nl/lcd-test/ testov go pomina podobro (spored nego gi kalibrirav i dvata monitora)
-poresponziven (glupa igra cs pak se zakaciv)
za zal seuste ne sum probal 3d propisno otposle doznav deka trebalo kabel hdmi 1.4 pa nekoja programa na monitorot a makdonceto e mrzlivo i taka koa ke probam ke pisam inaku ima opcija 2d to 3d konverzija no ne sum impresioniran voopsto .
toa e se sega za sega

Атачменти

• 1351478051-2623654175_n.jpg
    1351478051-2623654175_n.jpg
    176,6 KB · Прегледи: 49

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Одлично ривју, одлични забелешки..
Ме чуди тоа што Асус почнале да ставаат ИПС, претходно одеа со ВА панели...На времето кога мојот MW221U го платив 18к денари, на пазарот освен него и ЛГ кој кај нас го немаше, немаше друг подобар избор...ИПС-ите беа прескапи, а ВА-то од Асус беше преку 30К во СЕТ...
Инаку како што рече на лик е чиста класика. Добро е тоа што позадината не е униформна, значи имаш ЦЦФЛ позадинско, што е се уште подобро од ЛЕД позадинското кое се користи кај ефтините ЛЦД-а.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Тоа што го наведуваш како проблем со плавата боја кај Dell мониторот, не е исто кај сите ревизии. Пример има еден момак каде има два монитора купено ист модел, а различни ревизии му се највероватно...тоа го нема наведено кој ревизии му се. Во секој случај, со опремата која ја има, после калибрирање, двата монитора му даваат сосема различни резултати приклучени на ист графички дисплеј (графичка карта). Едниот скоро нема никаква не-униформност, дури на црвенко му иде, па има намално црвена боја доста во однос на другите бои...а другиот му иде на зеленко, со плавко...така да....проблем со плава боја цела серија нема...може имаат постари ревизии таков проблем....Убав монитор е асусот, подобар панел има во секој случај во поглед на response, затоа и ти делува попријатно...
P.S. До SaleSk, нема ccfl позадинско мониторот во темата :)

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Одлично ривју, одлични забелешки..
Ме чуди тоа што Асус почнале да ставаат ИПС, претходно одеа со ВА панели...На времето кога мојот MW221U го платив 18к денари, на пазарот освен него и ЛГ кој кај нас го немаше, немаше друг подобар избор...ИПС-ите беа прескапи, а ВА-то од Асус беше преку 30К во СЕТ...
Инаку како што рече на лик е чиста класика. Добро е тоа што позадината не е униформна, значи имаш ЦЦФЛ позадинско, што е се уште подобро од ЛЕД позадинското кое се користи кај ефтините ЛЦД-а.
не е могуче тој контраст "dinamic" да го има со ЦФЦЛ,а зошто го наведуаваш како подобро од ЛЕД,не дека ЛЕД е нешто врв на технологија но е подобар избор од ЦФЦЛ,сите понови IPS монитори го користат ЛЕД осветлувањето,Јас лично сум позадоволен од ЛЕД vs CFCL .Инаку за ASUS не е IPS новост .veke imaat P-IPS панели кој добија многу награди.тоа е ASUS PA246Q така да одлично им оди со IPS панелите.
сепак ова е мое мислење

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
P.S. До SaleSk, нема ccfl позадинско мониторот во темата :)

Од сликата што е приложена, ова е класично пробивање на ЦЦФЛ позадинско осветлување. Асус монитори никогаш не сум гледал не сум ги сакал, а не ги ни сакам...
Морав да купам во моментот кога купував 22-ка, па подобра според спецификации и она што се нудеше на пазарот беше тој. Инаку ке земев ЛГ. ЛГ-то го немаше кај нас, го имаше во Србија, но неможев да одам до таму да го земам.
А за конкретниов модел не ни видов на страната што пишува...
Еве сега гледам дека е ЛЕД...АКо е така, и ако е сликава веродостојна на оригиналот, ондак е некој најефтин ИПС, со најчкартно ЛЕД позадинско осветлување...
Бидејќи лед осветлувањето почна да се вградува првично за да се избегне пробивањето на ЦЦФЛ позадинското осветлување заради нееднаквата распределба на светлината кај ефтините панели - униформноста, а понатаму заради поефтината изведба...

не е могуче тој контраст "dinamic" да го има со ЦФЦЛ,а зошто го наведуаваш како подобро од ЛЕД,не дека ЛЕД е нешто врв на технологија но е подобар избор од ЦФЦЛ,сите понови IPS монитори го користат ЛЕД осветлувањето,Јас лично сум позадоволен од ЛЕД vs CFCL .Инаку за ASUS не е IPS новост .veke imaat P-IPS панели кој добија многу награди.тоа е ASUS PA246Q така да одлично им оди со IPS панелите.
сепак ова е мое мислење

Динамичкиот контраст се добива голем маркетинг и со софтверско горење на ТФ Транзисторите, а позадинското осветлување допринесува за униформност на панелите. Прочитај малку по нетов некој веродостојни сајтови кој прават директни споредби на иста класа панели, како на пример на енгаџет и слично. И да, греј ту греј се добива, но тоа не е репер за квалитет, туку репер за маркетинг...контрастот се одредува на друг начин, има многу зборувано на таа тема, и не би се навраќал повторно и повторно..
Сите понови панели е точно дека користат ЛЕД само заради две работи...Првата е помала потрошувачка на енергија (грин серии, еко серии итн итн), а втората е цената на изработка...
Постојат панели со поставеност на ЛЕД-иците на краевите, и панели со поставеност низ целиот панел...Има многу тука што да се зборува...

Инаку како што реков незнаев дека се префрлиле од ВА на ИПС, и несомнено почнале да добиваат награди...Не ги пратам воопшто..
Инаку колку за инфо, ВА панелите имаат подобар контраст од ИПС-ите во секој можен поглед, тука ИПС-от е немоќен, но затоа убедливо е победник во поглед на боите и аголот на гледање...

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.072
14.170
Ме радува што во МК се купуваат поквалитетни монитори и се помалку луѓето паѓаат на ала самсунг ТН панели кои чинат дури и поскапо од монитори со ИПС панели и со иста димензија на панел.

Беклат блидот ми е некако поизразен споредено со други монитори но не верувам дека знае толку да пречи во секојдневна употреба. Претпоставувам дека мојот нареден десктоп монитор ќе биде 3д. А ИПС + 3д ќе дојде како кец на десетка.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Еве сега гледам дека е ЛЕД...АКо е така, и ако е сликава веродостојна на оригиналот, ондак е некој најефтин ИПС, со најчкартно ЛЕД позадинско осветлување...
Бидејќи лед осветлувањето почна да се вградува првично за да се избегне пробивањето на ЦЦФЛ позадинското осветлување заради нееднаквата распределба на светлината кај ефтините панели - униформноста, а понатаму заради поефтината изведба...
Да, e-IPS е панелот (6bit + FRC подобрувач за длабочина на бојата), најефтин ips панел. Исто така со најефтиното позадинско W-LED (white led). Има многу такви што искочија, но во секој случај си ја заслужуваат цената ако мене ме прашаш... ја запазува оштрината, репродукцијата на боите, аголот на гледање карактеристично за ips панели. Класа погоре од tn панел...што имам прочитано, само најскапиот TN панел(кој го користат некои нови модели на samsung) може да се приближи до некоја цифра со контрастот до ips-панел....но аголот на гледање кога ќе дојде во приказната, тука се губи веќе секоја надеж за tn панел.. :)

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Од сликата што е приложена, ова е класично пробивање на ЦЦФЛ позадинско осветлување. Асус монитори никогаш не сум гледал не сум ги сакал, а не ги ни сакам...
Морав да купам во моментот кога купував 22-ка, па подобра според спецификации и она што се нудеше на пазарот беше тој. Инаку ке земев ЛГ. ЛГ-то го немаше кај нас, го имаше во Србија, но неможев да одам до таму да го земам.
А за конкретниов модел не ни видов на страната што пишува...

Динамичкиот контраст се добива голем маркетинг и со софтверско горење на ТФ Транзисторите, а позадинското осветлување допринесува за униформност на панелите. Прочитај малку по нетов некој веродостојни сајтови кој прават директни споредби на иста класа панели, како на пример на енгаџет и слично. И да, греј ту греј се добива, но тоа не е репер за квалитет, туку репер за маркетинг...контрастот се одредува на друг начин, има многу зборувано на таа тема, и не би се навраќал повторно и повторно..
Сите понови панели е точно дека користат ЛЕД само заради две работи...Првата е помала потрошувачка на енергија (грин серии, еко серии итн итн), а втората е цената на изработка...
Постојат панели со поставеност на ЛЕД-иците на краевите, и панели со поставеност низ целиот панел...Има многу тука што да се зборува...

Инаку како што реков незнаев дека се префрлиле од ВА на ИПС, и несомнено почнале да добиваат награди...Не ги пратам воопшто..
Инаку колку за инфо, ВА панелите имаат подобар контраст од ИПС-ите во секој можен поглед, тука ИПС-от е немоќен, но затоа убедливо е победник во поглед на боите и аголот на гледање...
Читав,многу теми и сајтови за CFCL vs LED,но лично сум се уверил дека ЛЕДот е подобар избор,особено доаѓа до израз во квалитетот на црната и белата боја.Најмногу го воочив истото кога ги споредив еден до еден U2312HM i U2410 ,иако U2410 e 8 бит + Afrc имаше видливо полош квалитет на црната и белата боја,а камо ли да се споредат исти модели кога би имало со ЛЕД vs CFCL .Но сепак кај квалитетен монитор ЛЕДот е најмалку битен,како што кажа и сам.Но кај пониската до средна класа кој и немаат така перфектни бои ЛЕдот доведува до подобар израз на Црната боја.Ова е од тоа што сум го видел кај гореспоменатите монитори.Но сепак квалитет си е квалитет и неможеш да споредиш Dell U2312HM led so EIZIO Color Edge CG276 CFCL (барем мислам дека е со ЦФЦЛ) Edge CG276 го споменувам пошто сум заљубен во него :D

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Edge lit има и кај CCFL :) Моделов на асус е всушност W-LED Edge lit, 2 горе и 2 доле, по ќошевите. Затоа те засоцирал на CCFL

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Најдете ми еден хај енд IPS панел со LED осветлување, до тогаш прајте си бајрај на умот дека е подобро :D

Иначе одлично ривју, браво! само ме интересира, дали е држачот толку робусен како што изгледа на сликиве?

bate mile

hello world
4 октомври 2011
413
213
tesko deka zaradi neuniformnosta pocna da se vgraduva led parite se sekogas na prvo mesto da ne se lazeme , koga se pojavija prvite televizori so led osvetluvanje se sekavam deka gi stavaa pozadi panelot otposle im tekna da gi stavaat sijalickite na ivicite za da zastedat povtorno ako glavnata pricina e prikrivanje na maanite na poeftinite paneli togas zosto do den denes se proizveduvaat led televizori i monitori so istiot problem , inaku po moja logika sijalickite ne se vinovni za backlite bleed ili e panelot ili devijacijata na sijalickata od nejzinata zamislena pozicija , ako malce ja pretisnete ramkata kaj delot so backlite bleed ke zabelezite deka ima promena na podobro i poloso od ova zakluciv deka nekoja od sijalickite ne e na mesto

bate mile

hello world
4 октомври 2011
413
213
Најдете ми еден хај енд IPS панел со LED осветлување, до тогаш прајте си бајрај на умот дека е подобро :D

Иначе одлично ривју, браво! само ме интересира, дали е држачот толку робусен како што изгледа на сликиве?
da i dovolno e tezok vrsi rabota ali izrabotkata kaj dell bese bez maani definitivno u2412m e profi office monitor vo sekoja smisla na zborot

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно

HP dream color е со ЛЕД,но зависи кој ги сметаш за HIGH END Монитори,EIZIO flex scan е сп ЛЕД и тн,..

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Да, e-IPS е панелот (6bit + FRC подобрувач за длабочина на бојата), најефтин ips панел. Исто така со најефтиното позадинско W-LED (white led). Има многу такви што искочија, но во секој случај си ја заслужуваат цената ако мене ме прашаш...

Точно така. Најефтиниот како што реков. И тука ке се сложам со тебе, дека во однос на цената си ги исполнува задачите.

Читав,многу теми и сајтови за CFCL vs LED,но лично сум се уверил дека ЛЕДот е подобар избор,особено доаѓа до израз во квалитетот на црната и белата боја.

Одлично што имаш се прочитно. Но мислам дека суштината на изработка и концептот на работа на TN, VA и IPS панелите не си го прочитал и не си го сватил добро. Затоа и мислиш дека заради позадинското осветлување доаѓа до зголемен контраст и квалитет на црната боја. Позадинскот осветлување можеби влијае но само некој занемарлив процент. Првично е цената кај ледот.

Но кај пониската до средна класа кој и немаат така перфектни бои ЛЕдот доведува до подобар израз на Црната боја.Ова е од тоа што сум го видел кај гореспоменатите монитори.

Грешка си, и тоа голема...Еве на пример ВА панел со ЦЦФЛ и ИПС со лед, ИПС-от нема шанса да има контраст како ВА-то..
Има пишувано на тема панели на форумов и темата е стики...Прочитај...Ако не ти е јасно, можам повторно да ти објаснам, детално...Суштината е во распоредот на ТФ транзисторите и принципот на работа на матрицата...
;)
tesko deka zaradi neuniformnosta pocna da se vgraduva led parite se sekogas na prvo mesto da ne se lazeme , koga se pojavija prvite televizori so led osvetluvanje se sekavam deka gi stavaa pozadi panelot otposle im tekna da gi stavaat sijalickite na ivicite za da zastedat povtorno ako glavnata pricina e prikrivanje na maanite na poeftinite paneli togas zosto do den denes se proizveduvaat led televizori i monitori so istiot problem , inaku po moja logika sijalickite ne se vinovni za backlite bleed ili e panelot ili devijacijata na sijalickata od nejzinata zamislena pozicija , ako malce ja pretisnete ramkata kaj delot so backlite bleed ke zabelezite deka ima promena na podobro i poloso od ova zakluciv deka nekoja od sijalickite ne e na mesto

Бате Миле...Прва работа со неуниформност и ставање на ццфл-ите на краевите на панелите е одамна позната болка...Немора да се објаснувам повторно...Сите поголеми панели имаат ЦЦФЛ-и низ целиот панел, па дури и по 32 неонки...Како на пример...Доколку една или две неонки се неисправни, односно не работат, се забележува огромна затемнетост на тој дел од панелот.
Преосветленоста на кошевите е од причина што има четирикратно пресликување на светлината од неонките, најизразено во ќошевите...Подлогата на ццфл-от е од сјаен алуминиум кои изигрува огледало итн итн...Технички детали...
Едноставно тоа е тоа...
Со ЛЕД-от требаше ова во голем дел да се избегне, истото и се прави...Еџ лед се става наместо еџ ццфл, и со тоа се добива само пониска цена на панелите. Прво заради неонките, па потоа и заради инверторите...
Економија.
Тоа со притискањето на панелот ми е чаршиски муабет како кога мајстор на кола и проверува амортизер со притискање на крило, односно клатење...Нема везе :)
И неможе сијаличката да не биде на место...Мора да е на место...
;)

bate mile

hello world
4 октомври 2011
413
213
@SaleSK kazav deka spekuliram ,da si poznavac na hardware ne e samo da citas i da gledas sliki po net, bez da probas nesto nema da znaes zatoa so @dejan_str slabo te razbirame , ova e isto koga @psyside uporno tvrdi deka budjet do 7K i gejmerska graficka ne idat zaedno , tocno no detalni teksturi i sekoe zgolemuvanje na AA ne se do tolku zabelezuva na TN panel , i jas mislev deka gtx 460 e gejmerska graficka dodeka ne go kupuv DELL duri togas si rekov OK sum bil vo zabluda sega ima prostor za GPU od 10+K dodeka ne osetis od prva raka nema da znaes

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.072
14.170
Јас само би препорачал секогаш кога купувате ЛЦД монитор ако може да се проба во продавница (освен ако не е по дилерски канал кога и не секогаш тоа е можно).

Овој модел на АСУС очигледно има проблем со бејлајт блид но сепак сигурен сум дека од 2-3 истоветни монитори еден ќе има најмалку. Но за таа цел мора да се проба.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Било кое CCFL може вода да му носи на RGB LED :)

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
За што?
Тука не зборуваме за концерти итн итн...Зборуваме за домашна или професионална употреба и квалитет на слика..

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Грешка си, и тоа голема...Еве на пример ВА панел со ЦЦФЛ и ИПС со лед, ИПС-от нема шанса да има контраст како ВА-то..
Има пишувано на тема панели на форумов и темата е стики...Прочитај...Ако не ти е јасно, можам повторно да ти објаснам, детално...Суштината е во распоредот на ТФ транзисторите и принципот на работа на матрицата...
;)

Реков дека не е најзначајно,и дека не е секаде исто.Но кај ТN панелите и е-ИПС е очигледно,незнам зашто го споменуваш контрастот.ако го гледаме контрастот H-IPS e podobar od P-IPS во контраст.Зборувам за црната боја која беше мана кај некој H-IPS монитори,а е-ИПС +ЛЕД ја немаат таа мана.Но затоа и реков не е за сите паниле клучен ледот,и не е само W-LED .HP dream color користи ЛЕД,иако е застарен лсучај S-IPS сеуште е еден од подобрите монитори на светот.Има панели на кои ЛЕДот го зголемува квалитетот на црната,белата боја и осветлувањето но има и HIGH end квалитетни модели каде воопшто не игра улога и не прави разлика дале е ЛЕД или ЦФЦЛ.И да не е само LED vs CFCL туку и како се поставени на панелот.Не гледајте сите во најефтиното решение W-LED поставено само на страните на панелот.
Искрено,не сакам да навлагам и да дебатирам за ова,не верувам на сајтови толку колку што им верувам на очиве.

bate mile

hello world
4 октомври 2011
413
213
Јас само би препорачал секогаш кога купувате ЛЦД монитор ако може да се проба во продавница (освен ако не е по дилерски канал кога и не секогаш тоа е можно).

Овој модел на АСУС очигледно има проблем со бејлајт блид но сепак сигурен сум дека од 2-3 истоветни монитори еден ќе има најмалку. Но за таа цел мора да се проба.
i jas gi zamarav da go otpakuvaat mene najmnogu me nervira mrtov ili zaglaven piksel ali pod 500 neonki sto ke vidis toa se zabelezuva samo vo temna prostorija kako i da e monitor pod 500 eur. bez maana nema.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.072
14.170
i jas gi zamarav da go otpakuvaat mene najmnogu me nervira mrtov ili zaglaven piksel ali pod 500 neonki sto ke vidis toa se zabelezuva samo vo temna prostorija kako i da e monitor pod 500 eur. bez maana nema.

Претпоставувам дека не си помислил да провериш беклајт блид кога ти го пуштиле. Инаку и во светла просторија со внимателен тест може да се забележи прекумерен блид.

Најдобра варијанта е тест на лагум.нет ако има интернет или евентуално на УСБ стик да се носи содржината од тој сајт во продавница. Јас така избрав од два монитори два пати до сега.

Меѓутоа се разбира продавачите треба да се подготвени за таква отстапка. На некои не им е гајле па може да те откачат а ако немаш избор да купиш од друго место тоа е тоа. Купуваш мачка во вреќа или си одиш.

Како и да е имаме повеќе шанси да избираме и бараме тестови од америте кои купуваат онлајн секогаш со врзани очи. :D

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
@dejan_str

За да не луташ по гугл, еве ти линк од форумов...Прочитај ги првите три пасуси за пнелите:

http://it.com.mk/forum/threads/Технологија-на-изработка-и-разлики-на-tft-lcd-панели.27253/

Е сега еве ти една споредба на сите три панели:

ips_layout.jpg

ips_2.jpg

ips_5.gif

Планирам наскоро да напишам малку подетално за панеливе...

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно