Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

ASUS VG23AH - ips - semi glossy panel

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Го читав тоа,све е ок.Значи зборот ми беше за ЛЕД придобивките а не за типот на панелите.Сепак нема потреба да се убедуваме,секој си има свое гледиште.јас сум позадоволен од LED вс ЦФЦЛ.Така треба сите да сватиме дека не може секој да има исто размислување.Јас само од лично искуство кажувам дека LED осветлуваето доведе до поквалитетна црна боја а и бела кај DELL u2312 вс поскапиот H-IPS U2410 кој имаше катастрофална црна боја.Значи зборувам за придобивките на црната боја а не контрастот и слично.Не оспорувам дека нема CFCL подобар од LED ,пошто е битно и како е поставено осветлувањето и квалитетот на истото.Ако некогаш те носи патот за Охрид ке ти направам хед то хед споредба на DELL U2312hm so U2410 .Но како што реков не е секаде исто.кај ASUS PA246Q нема мана со црната боја,како и кај сите P-IPS монитори.
така да како што кажав,нема потреба за убедување и гледање на google ,секој има свое гледање,за мене подобар избор е ЛЕД вс ЦФЦЛ kaj poniskata i srednata klasa на монитори

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Не ми беше зборот за позадинското осветлување...Она што го прави панелот е матрицата, концептот на поставеноста на ТФ транзисторите и целата структура на изработка...Затоа и ги поставив сликите...
Беклајтот е битна работа но не одлучувачка.
Точно е тоа дека си има секој различна перцепција за сликата, не секое око гледа различно. Меѓутоа во најголем дел од случаите, кога имам подесување на сликата и мерење на бела и црна слика, мерам со инструмент, а не од око.
Така мора да биде калибриран мониторот. :)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Било кое CCFL може вода да му носи на RGB LED :)

Донесете ги мониторите кај мене дома, да се вратите со главите во земја :D

@dejan_str Она што ти промакнува низ твоите анализи, е дека ти си споредувал 2 различни монитора, значи за да се направи анализа што е подобро, ти треба да најдеш 2 идентични панела со идентична униформираност, и после да донесеш одлука што е подобро, можеби твојот прв панел не се погодил, и тоа е тоа.

Друго, незнам само со кој памет се натегате со Sale SK, разбирам моите искази да ги ставате под знак прашање, не ми пречи воопшто....ама на човек како Sale Sk ми е смешно, човекот она за кое што збори го работи професионално, има образование за тоа, има поправано монитори од 10K евра (медицински IPS панели со огромни резолуции) и сега вие сопственици на неколку панели во животот пробувате да го дескредитирате неговото знаење базирано на вашето скромно искуство со IPS панели, и споредби базирани на различни монитори LED vs CCFL...мислам дека претерувате.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Донесете ги мониторите кај мене дома, да се вратите со главите во земја :D

@dejan_str Она што ти промакнува низ твоите анализи, е дека ти си споредувал 2 различни монитора, значи за да се направи анализа што е подобро, ти треба да најдеш 2 идентични панела со идентична униформираност, и после да донесеш одлука што е подобро, можеби твојот прв панел не се погодил, и тоа е тоа.

Друго, незнам само со кој памет се натегате со Sale SK, разбирам моите искази да ги ставате под знак прашање, не ми пречи воопшто....ама на човек како Sale Sk ми е смешно, човекот она за кое што збори го работи професионално, има образование за тоа, има поправано монитори од 10K евра (медицински IPS панели со огромни резолуции) и сега вие сопственици на неколку панели во животот пробувате да го дескредитирате неговото знаење базирано на вашето скромно искуство со IPS панели, и споредби базирани на различни монитори LED vs CCFL...мислам дека претерувате.
jaс зборувам за она што сум го видел и повеке ме бендисало,затоа и напоменав дека секој си има свое сваќање и потреби.јас не сум човек што би користел хардвер кој мене не ми се свиѓа и ми дава полош изглед(ако е монитор) и ако цел свет го смета за полош.А psyside затоа и напоменав дека тоа го видов кај 2 тима монотори,и дека игра улога кај пониската класа и некои од средната класа.нормално дека EIZIO color edge CG27xx со CFCL е подобар од DELL U2312 со лед.затоа и напоменав дека не е само до видот на осветлувањето,туку и како е поставено и квалитетот и типот и тн,а не дека LED е подобар од CFCL во секој избор.затоа и споредив со ASUS PA246Q кој ги растура во квалитет на боја особено црната и белата и на U2410 i na U2312 led.Значи секој си го цени квалитетот за својата потреба и како му одговара повеќе.Не сите работиме профисионално и ни треба 10 битен панел или 1500:1 контраст.Еве да речиме EIZIO color edge новион со 10Bit P-IPS panel i 16 Bit LUT е најдобар,но што корист ке ми е мене тој за играње игри,Значи тоа е чабе фрлаје пари од моја страна.Се знае за што се наменети тие монитори.ne џабе EIZIO прават посебни монитори за гејминг.Така да напоменав,Што е тоа што за мене е подобар ЛЕДот кај пониската и средната класа на монитори користени за гејминг.За други потреби си има други критериуми.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Ок ова е веќе друг маубет.....иначе за EIZO CG275W како што гледаш и тој модел е со CCFL осветлување, што не е случајно како што наведов во доста случаи пред тоа.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Ок ова е веќе друг маубет.....иначе за EIZO CG275W како што гледаш и тој модел е со CCFL осветлување, што не е случајно како што наведов во доста случаи пред тоа.
да да затоа го споменав,дека веке кај ултра квалитетните професионални панели Лед,цфцл не игра улога
мислем на новиот CG 276 но нема везе,важно и тој е со cfcl

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Само мене едно не ми е јасно dejan_str, зашто мислиш дека немаш реална потреба, да те цитирам "EIZIO color edge новион со 10Bit P-IPS panel i 16 Bit LUT е најдобар,но што корист ке ми е мене тој за играње..." ....... убав монитор, за што и да го користиш, имаш корист :cool: Ако ги имам парите, уопште нема да се мислам. Пооооооооооооооздрав :)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Да не забегаваме ептен отидовме офоптик, му ја заебавме темата на Бате Миле :(

bate mile

hello world
4 октомври 2011
413
213
Да не забегаваме ептен отидовме офоптик, му ја заебавме темата на Бате Миле :(
se si e na mesto ne se sekiraj
on topic - costom rezolucijata se fati i ima zabelezitelna razlika vo filmovi 72hz(se faka i 76 ali 72 izgleda podobro ) najmnogu se zabelezuva koga kamerata zumira ili popoleka ja menuva polozbata
vo igri drasticno se namali tearingot i dvizenjata se dosta potecni no site igri nemaat otklucen refresh rate http://120hz.net/showthread.php?104-Games-That-Run-Above-60FPS/page5 se iznamaciv dodeka go najdov ova, najbitno battlefield 3 i crysis 1 i 2 ja prifakaat rezolucijata vo crysis razlikata e den i nok sega doznav deka po defolt e namestena na 50 hz , se na se ovoj tweak bi go dodal kako ogromen plus za monitorot
PS: namaliv brightness od 90 na 45 sega treba malce da se posveram vo ekranot dodeka da go zabelezam bleedot

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

bate mile

hello world
4 октомври 2011
413
213
Кој те лажел да го користиш на 95%? :eek:
ne mi smetase do tolku i ne go cepkav mnogu pa si mislev deka testot http://www.lagom.nl/lcd-test/ kaj crnoto ke go potfrli ali cudna rabota svetlinata ne vliaje tolku drasticno na toa gi raspoznava nijansite do vtorata (edvaj ) trojkata veke dobro se gleda kaj beloto ja zagubiv 254 a izgleda i 253 ali OK kompromis uniformnosta drasticno se podobri
PS:kontrastot go pomestiv eden broj 80>81 i se si dojde na mesto jasno se gleda i 254 i 2-ta kocka kaj sivoto pojasno se gleda kecot go nema , kaj kontrastot se e na mesto

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Само мене едно не ми е јасно dejan_str, зашто мислиш дека немаш реална потреба, да те цитирам "EIZIO color edge новион со 10Bit P-IPS panel i 16 Bit LUT е најдобар,но што корист ке ми е мене тој за играње..." ....... убав монитор, за што и да го користиш, имаш корист :cool: Ако ги имам парите, уопште нема да се мислам. Пооооооооооооооздрав :)
Aбе корист имаш за све,сакам да кажам што корист јас како гејмер ке имам од монитор од 2000 евра,значи за тие пари ке земам 3 графички и слично.Сакам да кажам многу пари е,а не можеш да му ја видеш силата.Е сега не можам да ги сватам овие од nvidia ,еднаш велат Quadro mora za 10bit Монитор,еднаш велат дека од geForce GTX200 па навака секоја графичка може да репродуцира FULL 10 бит color suport.За гејминг еден U2412 е перфектен.
Ај ти дечко што ја напишава темава кренине наклоци,знам дека претеравме :zipit:

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Мислам дека не претеравме, нема врска, се си е он топик. Муабети секогаш треба да се споделуваат, така знаење се проширува, логика....темата и муабетот е одличен.

bate mile, беклајт блид во голем процент се средува кога ќе се намали bightness....кај мене е коска, стакло црн екранот кога е намалено испод 50% , не постои беклајт блид. Кај ефтино позадинско осветлување нема шанси да нема беклајд блид на дефолт сетинзи, бидејќи brightness секогаш е наместен повеќе од што е потребно....кај поскапи монитори има local diming или поставеност на светлата по целиот екран....и тоа е тоа...

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Мислам дека не претеравме, нема врска, се си е он топик. Муабети секогаш треба да се споделуваат, така знаење се проширува, логика....темата и муабетот е одличен.

bate mile, беклајт блид во голем процент се средува кога ќе се намали bightness....кај мене е коска, стакло црн екранот кога е намалено испод 50% , не постои беклајт блид. Кај ефтино позадинско осветлување нема шанси да нема беклајд блид на дефолт сетинзи, бидејќи brightness секогаш е наместен повеќе од што е потребно....кај поскапи монитори има local diming или поставеност на светлата по целиот екран....и тоа е тоа...
што монитор имаш Prichina,јас на мојов U2312 имам мало пробивање на десно долниот чош на мониторот,не е толку изразито но сепак на црна позадина се осеќа ако се загледаш убаво.И намалувањето на осветленоста не го покрива скроз,можеби делумно.
EDIT: чудно,повеке неможам да го забележам.Можно е скроз да го нема со намалување на светлината од 75%(дефалт) на 60%. Супер

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
што монитор имаш Prichina,јас на мојов U2312 имам мало пробивање на десно долниот чош на мониторот,не е толку изразито но сепак на црна позадина се осеќа ако се загледаш убаво.И намалувањето на осветленоста не го покрива скроз,можеби делумно.
EDIT: чудно,повеке неможам да го забележам.Можно е скроз да го нема со намалување на светлината од 75%(дефалт) на 60%. Супер
U2412M , кај мене светлината е на 43....не ми е потребно повеќе...црн екран е скроз, без блид

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
U2412M , кај мене светлината е на 43....не ми е потребно повеќе...црн екран е скроз, без блид
jaс на 75% имаше мало пробивање,но сега го нема,перфектно е,можеби зошто намалив на 60%.штознам.Многу ме бендиса оваа серија на DELL нареден пат кога ке купувам 27-30 инчен 99% ке биде Дел .Штознам,за цената е одличен монитор.освен ASUS PA Серијата,Го има еден другар во фото студио и не можам да ми се изнагледам,лиги ми течат. лол
10 бит P-IPS 16:10 монитор за 24-25к денари е супер

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
jaс на 75% имаше мало пробивање,но сега го нема,перфектно е,можеби зошто намалив на 60%.штознам.Многу ме бендиса оваа серија на DELL нареден пат кога ке купувам 27-30 инчен 99% ке биде Дел .Штознам,за цената е одличен монитор.освен ASUS PA Серијата,Го има еден другар во фото студио и не можам да ми се изнагледам,лиги ми течат. лол
Изработката само каква е, паковањето кое го добив како пример да го земам, ова во кеса, она во кеца, тоа во кеса....фрапантно :D :cool: Боите...стрипче...дури и стариот кој со годините си захтева некогаш носење наочари, примети промена...вика "како стрипче" е мониторов. :)

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно