Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Дали 5090 за AI image и видео генрирање драстично би ми ја зголемило сметката за струја?

Статус
Затворена за нови мислења.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.690
12.524
Skopje
www.wemaxa.com
За ладење користам исклучиво Arctic Liquid Freezer III - зависно од куќиште - сепак најдобра варијанта е најголемиот т.е. 420mm

1768389389475.png

Многу малку куќишта го собираат, барем куќишта за колку толку нормални цени, затоа користам NZXT H7 Flow (2024+ модел):

1768389464536.png

Го имаш во RGB варинта исто така, + 1000 денари што вреди според мене но тука ја ставам обичната верзија.
Доброто е што ако приметиш на дното има место за 3 вентилатори кои дуваат кон горе и прават одличен проток на воздух кон графичката. Горе е перфорирано со меш но нема да ти е проблем со мачки бидејќи тој дел се користи за издув. Воденото ладење ми е мене монтирано напред во Push-Pull конфигурација (6 х 140мм вентилатори). На CB23 резултатот со 9950х3д ми е околу 46000.

Имаш и други опции, џиџани водени ладења со телевизори на нив, има и подобри куќишта т.е. поинтересни ако се гледа естетика, но однос цена перформанси ова мене ми е идеална комбинација, пробана и тестирана, спие.

Горенаведената комбинација е ~ 13,000 ден.

Gaming Pal Ollie

hello world
14 февруари 2024
139
121
За ладење користам исклучиво Arctic Liquid Freezer III - зависно од куќиште - сепак најдобра варијанта е најголемиот т.е. 420mm

Погледнете го атачментот 157693

Многу малку куќишта го собираат, барем куќишта за колку толку нормални цени, затоа користам NZXT H7 Flow (2024+ модел):

Погледнете го атачментот 157694

Го имаш во RGB варинта исто така, + 1000 денари што вреди според мене но тука ја ставам обичната верзија.
Доброто е што ако приметиш на дното има место за 3 вентилатори кои дуваат кон горе и прават одличен проток на воздух кон графичката. Горе е перфорирано со меш но нема да ти е проблем со мачки бидејќи тој дел се користи за издув. Воденото ладење ми е мене монтирано напред во Push-Pull конфигурација (6 х 140мм вентилатори). На CB23 резултатот со 9950х3д ми е околу 46000.

Имаш и други опции, џиџани водени ладења со телевизори на нив, има и подобри куќишта т.е. поинтересни ако се гледа естетика, но однос цена перформанси ова мене ми е идеална комбинација, пробана и тестирана, спие.

Горенаведената комбинација е ~ 13,000 ден.

Mene cenive mi se sosema ok, samo uste anhoch da gi imaat ovie
a inace bas taman, za RPG/sijalici toa ne bitno mi e i taka gi gasam mi svetat samo ali ova sve drugo mi e top

e sea da se nadevam deka imaat vakvo ladenje anhoch

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.690
12.524
Skopje
www.wemaxa.com
Да има Анхоч со нешто повисоки цени, РГБ варијанта на куќиште:
https://www.anhoch.com/products/atx...gb-white-wusb-32-typec-1x-360mm-f360-rgb-7434

Не носат Artic oни, затоа ова би го препорачал од водено ладење:

Или од воздушно ова, да не се смараш и плашиш дали ти рикнала пумпа или не, затоа што чим држиш машина како алат и не и се тресеш со години, можеби подобро е воздух за тебе:

Со воздух ако одиш пак доаѓа пресметката како онаа првата од нексио, малку поскапа за 1000че, но ќе бидеш помирен.

Во секој случај, бидејќи се работи за многу скапа конфигурација ќе инсистираш на попуст на цената, верувам ќе добиеш најмалце 5%.

НАПОЈУВАЊЕ - ќе бараш исклучиво со ATX 3.1 / PCIe 5.1 standard - oва е многу битно бидејќи има еден 12V-2x6 конектор кој може да вози 5090 графичка без адаптери и траканции.

За жал Анхоч што разгледав, јас од нив само ова би го земал моментално за 5090:

1768390647040.png

Цената е 31980 ден. но не би врзал за другите напојувања кои ги имаат 5090-ка.

Условно ова: https://www.anhoch.com/products/psu...d-full-modular-pcie-gen-51-ready-12vhpwr-3196
12480 ден.

Но некаков тежок заглавен процес во кои и графичката и процесорот се максимизирани ќе го донесе ова напојување до работ.
Другите напојувања, гигабајти, шаркуни, и сл. не за 5090. MSI MAG напојувања не ги коментирам, немам со нив искуство.

Последна промена:

Gaming Pal Ollie

hello world
14 февруари 2024
139
121
Одлично, мислам дека сме на добар/солиден пат.
До сега, ако рачунам добро со сите делови ама 32GB RAM ми е околу 5080 и нешто евра, со јакото напојување

• - 5090 32GB - 2.915,68 €
  • - DIMM 32GB DDR5 5600MHz Kingston Fury Beast CL36 EXPO Kit (2x16) - 356,08 €
  • CPU AMD Ryzen 9 9950X 16-Core 4.3GHz AM5 80MB BOX w/o Cooler - 550,48 €
  • MB Gigabyte X870E AORUS MASTER AM5 DDR5 8600MHz - 485,68 €

• ATX Midi Tower Case NZXT H7 Flow (2024) RGB White w/USB 3.2, Type-C, 1x 360mm (F360 RGB) - 158,44 €

• Cooler Deepcool ASSASSIN 4S all Intel/AMD White - 95,26 €
  • PSU 1600W BE Quiet! Dark Power Pro 13 80+ Titanium Full Modular - 518,08 €

е сега уште RAM да имаат од тој што ми кажа али не гледам, само овој го гледам за сега.
Ако имаат уште од таа готовата конфигурација па ако сакаат тој да ми го дадат супер или да ми нарачаат

од тука само рамот ни е проблем, тоа да се реши и мислам дека е ок дури под 5500 дојде вака, освен ако ова не е без ДДВ :) ако на се ова можам 64 или повеќе до 5600 да додадам РАМ онда ќе е супер али пак ќе релам не гледам да имаат моментално друг рам

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
За ова имаш право сигурно, јас стварно не сум по хардверски работи и електроника. Е сега незнам од тоа што имаат они што би било соодветно.

RAM од тоа што гледам најбрз им е DIMM 32GB DDR5 5600MHz Kingston Fury Beast, мене без 64GB не ми врши работа, пошто само Flux знае 20GB да зима, а ако правам offload во системски RAM на моделите и што све не ќе треба минимум 64 за све да работи како што треба.

Од плоча, во консултација со Gemini и тоа што имаат MB Gigabyte X870E AORUS MASTER AM5 DDR5 8600MHz МИСЛАМ ова, али не сум сигурен.

напојување стварно незнам што
Мислењето е автоматски споено:

многу јако!
Јас планирам ова да го искористам и интегрирам во моите илустрации повише или анимација али не за некоја голема зарабтока пошто начинот на кој работам си бара многу време.

Имам мислено да правам AI Slop на youtube, али и тоа да го правам ќе ми одзима време само и нема да имам кога да се фокусирам на тоа баш што сакам да работам, мали, кратки цртани каде AI би ми помогнало во анимирање на inbetweens.

пример пред 10 години кога правев една кратка анимација, класично frame по frame, само за овој дел ми требаше една недела ипол, нормално ова со AI можам многу побрзо сега а пак да си ги нацртам сите keyframes сам
Погледнете го атачментот 157632

Исто многу е јако што со АИ можам да екстрактирам карактер од цртеж, од него да си направам како character sheet или sprite sheet и после да го користам во најразлицни ситуации
Исто важи и за пзадини и така

До тука сум стигнат со читање на темава и рамот што го спомна не е уопште океј споредено со другите делови што ги збориш. Моја препорака или некој од форумов да ти помогне со избор на сите делови за да не кикснеш, секако во рамки на буџет ако го имаш дефинирано - или да идеш во НЕКСИО наместо во Анхоч каде многу подобро ќе те ослужат и ќе ти нарачаат што треба ако немаат на лагер. Алтернативно има и на форумов луѓе што се бават со Хардвер можеш и од нив да купиш. Анхоч се премногу комерцијала и пред се ориентирани да продаваат компјутери на родители кои не се разбираат за да им играат децата фортнајт.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.690
12.524
Skopje
www.wemaxa.com
До тука сум стигнат со читање на темава и рамот што го спомна не е уопште океј споредено со другите делови што ги збориш. Моја препорака или некој од форумов да ти помогне со избор на сите делови за да не кикснеш, секако во рамки на буџет ако го имаш дефинирано - или да идеш во НЕКСИО наместо во Анхоч каде многу подобро ќе те ослужат и ќе ти нарачаат што треба ако немаат на лагер. Алтернативно има и на форумов луѓе што се бават со Хардвер можеш и од нив да купиш. Анхоч се премногу комерцијала и пред се ориентирани да продаваат компјутери на родители кои не се разбираат за да им играат децата фортнајт.

Го апсолвиравме тој момент во темата ама изгледа не си стигнал до таа драма :).

1768394713508.png

Gaming Pal Ollie

hello world
14 февруари 2024
139
121
Dobar arc bese, imase drama, akcija, ali na kraj sredivme rabota
Sega imam ubavo info i znam tacno sto i kako treba da vnimavam, taka da sea samo da se resam stvarno dali da spickam 5000 evra na ova ili da si gi cuvam ali toa ke vidam, bitno sto bese stvarno krajno mnogu mi pomogna Xenon.

Taka da informaciite se primeni, znam na kaj da idam sega, samo ke odlucam dali stvarno da kupuvam vakvo nesto ili ne pa ke vidime
iako sakam i obicno lesno odlucuvam, 5090 sto e takva kakva e me premisluva veke so meseci

ss3dlqgtfgq71 copy.png

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Го апсолвиравме тој момент во темата ама изгледа не си стигнал до таа драма :).

Погледнете го атачментот 157696

Сега колку толку прочешлав па имало драми драмишта, туку не се впуштам ја во тоа браво за советите што си ги дал особено тоа за 2 стика наместо 4 стика итн. Ако веќе дечкото инсистира од Анхоч а не од друга продавница тоа си е негов избор ете ти си му направил и PART LIST со скриншот со све.

Gaming Pal Ollie

hello world
14 февруари 2024
139
121
Сега колку толку прочешлав па имало драми драмишта, туку не се впуштам ја во тоа браво за советите што си ги дал особено тоа за 2 стика наместо 4 стика итн. Ако веќе дечкото инсистира од Анхоч а не од друга продавница тоа си е негов избор ете ти си му направил и PART LIST со скриншот со све.

Од сите продавници Анхоч и Нико ми се имаат највеќе погодено, НИКО беа најдобри реално ама ете веќе не постојат. Другиве имаат и повисоки цени а и искрено не сум сигурен уште колку години ќе бидат на пазарот да не излезе после земеш од некоја фирма и ги снема додека си под гаранција, вака со АВИКО ми се деси иако беа одлични и пре фини све али само што ми завршија гаранциите тогаш ги снема.
Вака барем АНХОЧ од време е и уште се стабилни, така да и тоа сигурност ми дава.

Али ќе видиме, битно сега имам ептен ептен добри информации за што и како да цнимавам и да зимам

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Ако ништо друго иди до Нексио провери ги напраи муабет со дечките таму. Тоа е мој совет. Другото си е твое.

Арно сте живнале малку форумов.

Gaming Pal Ollie

hello world
14 февруари 2024
139
121
Ако ништо друго иди до Нексио провери ги напраи муабет со дечките таму. Тоа е мој совет. Другото си е твое.

Арно сте живнале малку форумов.

еј јас кај да идам живнувам форуми додека не ме банираат
после незнам како е :)

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.690
12.524
Skopje
www.wemaxa.com
4090-5090 па и 3090, се карти кои само 1/10 од локалните ентузијасти па и глобалните ги купија. За кого финансиска за кого принципиелна бариера. 5080 е тиња такуѓере. Последна ок карта беше 4080 Super но и таа беше на работ на здравиот разум со цена.

Најдобро ќе поминеш ако успееш половна 3090 карта да вклопиш во она што ти треба и да се задоволиш со 32GB рам во догледно време. Напојувањето може да го земеш она од 12к, повеќе од доволно е.

Моја лична препорака за нова карта е само 9070 ХТ од АМД моментално, не баш со некој хеј-хој ентузијазам ја препорачувам но што е тоа е, за 38К можеш да ги најдеш ако се потрудиш.
AMD и Интел ќе вадат процесори со многу повеќе јадра во иднина, AMD на пример ќе има 24 јадрени процесори (2х12 наместо сегашните 2х8) а Интел ќе вади некоја бајадера од мини јадра еден куп, прашање е што ќе биде од тоа се. Но ценовно се мислам дека она што сега е 550Е за идната генерација ќе биде 850-1000Е, така да ако земеш сега плоча и процесор нема да згрешиш. Дури имаме на ново воскреснување на 5*** серија АМД заради ова фијаското со цените на рам меморија.
За плоча можеш и обичните B650, B850, X870. Јас возам 9950Х на B650 (MSI B650-S Pro Wifi) веќе некое време и 0 проблеми со стабилност и перформанси.Маргинално послаби резултати од друга поквалитетна плоча (Asus X670E), можеби -3%, но со цена беше 1/3 од Х670Е

Диск исто така може да пренесеш од стара машина да не ти биде трошок ако имаш било какво SSD PCIe 3 или подобро, нема потреба од фрлање пари на 5-та генерација.

Уште ова, не сум сигурен каква гаранција даваат Анхоч, готов компјутер ми бил само првиот некаде 1997-ма, од тогаш сам ги склопувам, но ако земаш вака како компоненти барај индивидуални гаранции, некои имаат по 5 години како рам, напојувањето што кошта 500Е исто би требало да најмалце 3 години итн, да не ти увалат како пакет само 1 година гаранција или нешто смешно.

Gaming Pal Ollie

hello world
14 февруари 2024
139
121
Јас се слагам дека 5090 и 4090 се "тиња" од аспект на проблеми хардверски и прегревање и све тоа, затоа и уште сум си на 2070 Суперот и ми е одлична. Да не беа тие 32GB VRAM ич немаше ни да мислам за 5090.
Мене се едно ми е дали се nVidia или ATI карти али од мое искуство со gaming, секад до сега nVidia ми било по компатибилно, така да кон тоа тежнеам. Али нити 5090 ми треба за тоа ни 4090 реално, дали имало некое плус ниво на Ray Tracing или не ама баш ништо не ми значи, така да тоа е заебанција и фрлање пари, јас чисто само ради AI сакам да земам ова све ама кога ќе ми текне колку ќе ме стресува да имам толку скап хардвер и компјутер кој од најмал потрес треба да мислам нешто недајбоже да не се искрши како што се дешава при транпсорт само тој конектор да се скрши, ич не ми се прави мерак.

Јас со 4 мачки дома, тие нонстоп се качуваат на компјутер на телевизори ова она, никад не сум се замарал уште тоа да мислам сеа

20251129_161100.jpg

IMG_8462.JPEG

IMG_78942.jpg

Кој може со ова на крај да излезе :) Јас флипер и arcade sticks не оставам надвор пошто црната што е обичната ги гризе топките не па да мислам дали некоја скокнала на компјутер, го затресла и све тоа, на овој компјутер што го имам и на предходни си скокаат си тераат не им се замарам ама со скоро 3000 евра графичка реално и тоа како ќе се замарам така да ех...незнам ни дали вреди, пошто сум човек што си го цени мирот прво и пред се.

Штета само што ќе заостанам во AI многу, а работиве само поскапи и поскапи ќе бидат.
Иначе со сегашниов компјутер ќе си терам уште многу години за gaming и цртање топ.
Јас со тој што го земав на почеток на 2012 со GTX680 до 2023 го користев активно без проблеми додека таа графичка не цртка, не па ова, еве го веќе 6 години ми е овој со 2070 Супер и исто си е и брз и ефикасен како на прв ден.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

R9Furyx

hello world
14 мај 2017
62
42
Dobar arc bese, imase drama, akcija, ali na kraj sredivme rabota
Sega imam ubavo info i znam tacno sto i kako treba da vnimavam, taka da sea samo da se resam stvarno dali da spickam 5000 evra na ova ili da si gi cuvam ali toa ke vidam, bitno sto bese stvarno krajno mnogu mi pomogna Xenon.

Taka da informaciite se primeni, znam na kaj da idam sega, samo ke odlucam dali stvarno da kupuvam vakvo nesto ili ne pa ke vidime
iako sakam i obicno lesno odlucuvam, 5090 sto e takva kakva e me premisluva veke so meseci

Погледнете го атачментот 157697
Види овде дали ќе ти помогни
View: https://youtu.be/03IIiEw92Do

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.550
19.219
Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно