Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Плати во ИТ индустријата во Македонија

25 ноември 2014
1.536
1.965
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
ок програмирање ми е с*клет,не можам едноставно повеќе сум физичка работа
...
Кабли местење,инсталација,модеми,рутери, итн итн итн со секако траблшутери кои си доаѓа.
Бато ти не си бил за ИТ џабе се распишував.

Бараш кариера али не сакаш мозочен склет, сакаш физичка работа.
Физичка работа не се скалира. По некое време ако сакаш “кариера“ ќе мора склет.
Ако сакаш да моташ каблови у немачка не ти треба школа, мотај.

Среќно.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.643
3.219
најреално да правиме муабет работник сум аргат кој воопшто нема занает за пазарот за вештини освен што знам три јазика и моментално не вредам многу.Затоа барам да почнам да учам нешто.Би сакал да почнам бизнис сум го мислел прво тоа очајно,сепак 35 години сум и ме газат години,до 40 блиску ми се еве ги.Да почнам бизнис спомнавте за врски со партии или јаки луѓе но проблем е што сум "сам" и "ниска работничка класа" и не сум дел од некое јако друштво да имам прилики да се врзувам,сепак треба да имаш нешто претходно од наследство од јака фамилија,мама тато пријатели едноставно да градиш после,тоа немам јас.
Многу искрено имаш настапено и тоа е одлично. Штом знаеш кои ти се ограничувањата, имаш основа на која можеш да градиш.
ИТ индустрија батали ја. Штом си работник, работа има секаде. Може треба да поминеш еден месец во шетање и прашување и мислење кој што и како работи. Најди си некоја работа каде што ќе бидеш среќен и ќе можеш да се развиваш и заработуваш. 35 год не е малку. Моја препорака, фокусирај се на фамилија. На 45 може да направиш фирма, ама деца потешко. Може невестата ќе ти најде работа. Или ќе ја однесеш и неа за Америка/ШвеЦка, а таму избор за работа е многу поголем од тука. А и заработка соодветно.

• ми се допаѓа
Реакции: maci

nixxa

hello world
16 јуни 2017
111
60
Бато ти не си бил за ИТ џабе се распишував.

Бараш кариера али не сакаш мозочен склет, сакаш физичка работа.
Физичка работа не се скалира. По некое време ако сакаш “кариера“ ќе мора склет.
Ако сакаш да моташ каблови у немачка не ти треба школа, мотај.

Среќно.
Мислам дека погрешно го разбра, зошто да не е за ИТ?

има мал милион позиции во ИТ кои не се толку фиксирани само на работа 8 часа од канцеларија, целосно го разбирам за тој мозочен склет, тоа е и главна причина зошто и многумина се откажуваат од Х фирма, или целосно од нивната улога во ит светот.

има позиции кои имаат теренска работа со среќа,

поз

Algebra

read-only
8 април 2018
38
27
Дечки, како иде? Дали има некои layoffs на повидок? Слушав некои муабети за една голема фирма што скоро беше купена ама се уште се шпекулации па да почекаме и да видиме како ќе се одвиваат работите

Rufflesaurus

hello world
16 јуни 2018
246
528
Скопје
davorminchorov.com
Дечки, како иде? Дали има некои layoffs на повидок? Слушав некои муабети за една голема фирма што скоро беше купена ама се уште се шпекулации па да почекаме и да видиме како ќе се одвиваат работите
Секогаш ќе има бркање и прекинување на договори, ништо чудно не е тоа, така функционираат бизнисите, дали заради економска криза или човечки одлуки, не е важно.

Не се фокусирај на тоа, фокусирај се на учење вештини за да лесно најдеш работа во иднина и да немаш страв од вакви ситуации.

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
......
Како што е срање во Македонија,35 години,еве ги 40 години,кога ќе фатам и цице на некое младо пиле и да се санкаме вечер во кревет.
Живот иде даље ама роџак мора да се врбује за подобро утре :D
Колега све е џабе ако не се посветиш на фамилија,арно ти пиша еден погоре....

имам другар,сам е-нема брат,сестра, кој на 48 има бизнис,кредит за куќа,работа преку глава,пред две години правеше свадба и нема деца.

жал ми се за него,мислам дека му отишол возот

nixxa

hello world
16 јуни 2017
111
60

за таа ли што во 2 години 2 пати смени име и јас слушнав

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.773
4.498
Неготино
Има layoffs таму и уште ќе има. Мислам дека знам за која збориме. Јас бев дел од таа фирма.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.170
18.785
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Има layoffs таму и уште ќе има. Мислам дека знам за која збориме. Јас бев дел од таа фирма.

Не би било коректно да ги посочиме Сивус, сепак нека останат анонимни.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.709
3.367
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Cognism да не се? пошто тие сакаа нешто да си продадат тој софтверот, па пола тим им замина итн..

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169
Нетцетера :D
Излегоа новите податоци за фирмиве , не би рекол дека ќе пропадне некоја. Горе доле сите се со океј профити и заработки.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.100
2.342
Во која фирма беше ти што имаше отпуштања?
Нетцетера :D
Излегоа новите податоци за фирмиве , не би рекол дека ќе пропадне некоја. Горе доле сите се со океј профити и заработки.
Нетцетера имале отпуштања?

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.170
18.785
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.536
1.037
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
да не бидиме сега скептици или негативци или мрчатори или како сакаш кажи го
има да отпуштања и тоа многу од 2023 од кога го следам пазарот на трудот па и глобално
межутоа исто така има и вработувања, па би рекол дека точниот термин е преструктуирање на позициите во пазарот на труд

е сега ако некој се држи до исто знаење едно 10 години и ги клика истите копчиња од 2015 наваму секој ден по исти редослед
нормално дека нема да е многу конурантен...
тие што се сертифицираат стално како и тоа дека одвојуваат средства и време како и највеќе труд да бидат конкурентни
не ги многу интересира дали ќе останат месец два без ангажман
бидејќи наредната работа ќе им понуди уште повеќе

nixxa

hello world
16 јуни 2017
111
60
да не бидиме сега скептици или негативци или мрчатори или како сакаш кажи го
има да отпуштања и тоа многу од 2023 од кога го следам пазарот на трудот па и глобално
межутоа исто така има и вработувања, па би рекол дека точниот термин е преструктуирање на позициите во пазарот на труд

е сега ако некој се држи до исто знаење едно 10 години и ги клика истите копчиња од 2015 наваму секој ден по исти редослед
нормално дека нема да е многу конурантен...
тие што се сертифицираат стално како и тоа дека одвојуваат средства и време како и највеќе труд да бидат конкурентни
не ги многу интересира дали ќе останат месец два без ангажман
бидејќи наредната работа ќе им понуди уште повеќе
@Глупав паметно пишано

Jedah

user
6 ноември 2007
1.312
2.286
Jedah's setup  
Processor & Cooler
AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
Video card
MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
Уште бе не го сатуризиравте пазарот? :)
Една четвртина од запишани отпаѓаат на ФИНКИ, а тој тренд се провлекува години наназад
Нема пари по болници. нема пари во просвета, нема пари во градежништво, нема пари во судство, нема пари во банкарство, нема пари во земјоделие, нема пари во тешка и лесна индустрија, нема пари во претприемништво, нема пари во култура......
Парите се? ВО ИТ!!!

Screenshot 2025-06-03 001143.png

Ај со лесно

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Уште бе не го сатуризиравте пазарот? :)
Една четвртина од запишани отпаѓаат на ФИНКИ, а тој тренд се провлекува години наназад
Нема пари по болници. нема пари во просвета, нема пари во градежништво, нема пари во судство, нема пари во банкарство, нема пари во земјоделие, нема пари во тешка и лесна индустрија, нема пари во претприемништво, нема пари во култура......
Парите се? ВО ИТ!!!

Погледнете го атачментот 151008

Ај со лесно
Сфаќам дека си ироничен, но сите имаат таква слика дека во ова ново време само ИТ носи пари. Не ИТ извини, туку „работа на компјутер“.

ПМФ, Архитектура, Градежен, Машински, Стоматологија, Ветерина, Земојделски и Шумарски... ова се факултети кои имаат загарантирана работа, дали на проекти (фондови/европа/екологија/заштита на животна средина итн итн итн) или пак на приватно ниво со личен бизнис, лека полека.

Но за овие факултети (односно за оваа струка) треба гз да испотиш... и реално... раце да испрљаш. Кој сака на 40+ степени да иде по терени да брои инсекти, да обележува дрвја или да контролира мајстори на објект?

MacedonianBro

hello world
5 декември 2015
93
86
ПМФ, Архитектура, Градежен, Машински, Стоматологија, Ветерина, Земојделски и Шумарски...
Ах,Правен го забораваш.3 години си дипломиран правник и оп после една или две години мастер специјализација имаш зависи од насока кривично,трудово итн.Но тука не си физички аргат,туку партиско дупе каде ти е определено +18 години еротика зависи според Рашковски, Бучковски,Давкова и тако даље. Убава струка е зошто се судираш со нормален живот од казни,поделба на имот, наследство итн. Но преголема штанцање на дипломи и партиски ботови го усраа.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.251
2.687
многу од тие на финки не ни дипломираат. Него го користат факултетот како отскочна даска за да влезат некаде на пракса да учат. И забораваат на факултетот скроз. Што е исправно до некаде пошто што ќе ти е факултетот у струка каде што ти бараат знаење а не диплома.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.539
3.141
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Ах,Правен го забораваш.3 години си дипломиран правник и оп после една или две години мастер специјализација имаш зависи од насока кривично,трудово итн.Но тука не си физички аргат,туку партиско дупе каде ти е определено +18 години еротика зависи според Рашковски, Бучковски,Давкова и тако даље. Убава струка е зошто се судираш со нормален живот од казни,поделба на имот, наследство итн. Но преголема штанцање на дипломи и партиски ботови го усраа.
Поврзано со ова. Кога се запишав на Правен (пред околу 100 години :) ), деканот меѓу другото ни рече да не потценуваме ни еден факултет затоа што постојат добри и лоши правници, добри и лоши архитекти, добри и лоши земјоделски/шумарски инженери или како и да се викаат итн.
Така и за ФИНКИ. Џабе се запишуваат толку многу па и завршуваат, поентата е колку на крај ќе испаднат добри кадри. Не треба да се запишуваат само затоа што "има пари", а воопшто не ги привлекува тоа.
Исто треба да правиме разлика меѓу професори и политичари. Бучковски беше одличен професор исто и Фрчкоски ама како политичари, барем според мене, испаднаа за никаде. И за Иванов исто викаа, Давкова ми беше професорка и она одлична...

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Поврзано со ова. Кога се запишав на Правен (пред околу 100 години :) ), деканот меѓу другото ни рече да не потценуваме ни еден факултет затоа што постојат добри и лоши правници, добри и лоши архитекти, добри и лоши земјоделски/шумарски инженери или како и да се викаат итн.
Така и за ФИНКИ. Џабе се запишуваат толку многу па и завршуваат, поентата е колку на крај ќе испаднат добри кадри. Не треба да се запишуваат само затоа што "има пари", а воопшто не ги привлекува тоа.
Исто треба да правиме разлика меѓу професори и политичари. Бучковски беше одличен професор исто и Фрчкоски ама како политичари, барем според мене, испаднаа за никаде. И за Иванов исто викаа, Давкова ми беше професорка и она одлична...

Јас работам „маркетинг“ 8+ години (зборам професионално, за во фирма).

Децава што излагаат, мада не се ни деца веќе, што излагаат од академии... ако сме искрени сега, немаат доволно знаење според сето она што се промовира по соц.мрежи за тоа што нудат и што даваат самите академии или курсеви.

По 8/9 па дури и 12 месеци трошат по тие академии. Тука зборам главно за графички дизајн / маркетинг. Имаат само основни познавања на самите програми и минимални познавања (технички) на работа поврзана со маркетинг (не знаат да разликуваат што е што на соц.мрежи, што е реклама што е превара, што е фејк емаил и слично).

И фирмиве летаат во облаци не викам не, веќе не се знае што е маркетинг пошто бараат плус 5 други ниши да знаеш... ама еве ги гледам бар колку имам можност, што се излага од таму... им полнат глави дека ова е платена работа и очекуваат 35/40К како почетници а стварно не се добри. Ок е тоа, ги работат програмите... Ама спори се (што е нормално, немаат искуство).

Ама исто не знаат ни основни кратенки на тастатура. Јас што не ни работам професионално графика ама мање више имам повеќе програми инсталирано и пробано, па јас знам некои банални ствари т.е кратенки на самите програмите место да кликам FILE > SAVE AS > EXPORT AS > IMAGE > JPG итн итн итн... Дали е до луѓето, дали е до академиите што не им ги кажуваат не знам.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно