Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телевизори (искуства, препораки, совети, мислења...)

thrw

lurker
3 декември 2021
702
576
55" 4K, буџет што знам, до кај 3-4К. Не би да инвестирам премногу бидејќи и онака не го користам многу.

Само ќе почне да кочи за 4-5 години после надградби и ажурирања.
Го имам кај другар и е толку специфично добар за пофалба зошто не прави проблем со ниту еден уред кога се поврзува за далечинско управување. Функционира и со „Apple“ и со „Android“ телефони и уреди без многу тешкотии.
Кај мене телевизорите се сите со Андроид систем, верувај ми дека не го користам многу тој ОС освен некој филм пуштање на ТВ пред легнување. Подобро ти е да си врзеш некој лаптоп со сјебан екран на него отколку да даваш дополнително пари за некои гомца.
Се согласувам, со тоа што ќе ја жртвуваш батеријата на лаптопот за потреби на телевизор. Исто така ќе ти биде потребно бар лаптоп од 2015 наваму за да нема мани при работа со видеа и филмови за високи резолуции, исто така и филмови што се „bluray“ формати каде уште повеќе прават товар на процесорот.
Ако е за геријатрија или деца што сакаат да гледат што им дојде следно во албумот за гледање, ќе врши работа мојот предлог.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.759
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.278
11.752
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Android TV или Google TV оперативен систем е многу добра работа. Поубав изглед и некој апликации подобро функционираат на нив.

Kodi апликацијата за тв функционира само на Android tv/Google tv. На неа ќе може да гледаш тв канали, филмови и серии доколку знаеш како да го подесиш.

Имаш Stremio апликација за филмови и серии гледање.

Постојат голем избор на апликации со кој преку нив можеш да гледаш листа тв канали.

Доколку имаш и Android телефон може со истиот акаунт да го поврзеш Google play store и така преку телефон кај и да си ќе инсталираш апликации од Play store на тв/бокс уредот.

Тотално се сложувам, на другиот телевизор ги имам сите овие опции и баш е згодно, на новиов, некој евтин филипс не може буквално никаква апликација да се инсталира, не може ни каст дури не ја отвориш јутјуб апликацијата, дури и тогаш бара пин за да стримаш од телефон, нема ни плеј стор, ете толку е осакатен тој андроид...

FatCat

hello world
4 март 2022
196
120
Некој ако сака да даде искуство со TCL?
Се мислам помеѓу TCL C645 (TCL 43C645) и SAMSUNG CU7172 (SAMSUNG UE43CU7172UXXH)
Повеќе сум за TCL ама после гледање на неколку ривјуа на youtube велат кочел па затоа сум у дилема.

TCL е Qled плус доста подобар оперативен, знае да засецка ама не е ништо страшно,
уствари секој ентри левел тв знае да залагира од време на време
јас го имам 43ката тцл 2020 П615, овој е 2023та подобар чипсет има

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.188
1.190
Скопје
Дечки, немам искуство со firestick и такви зезанции. Треба еден глуп тв со некој осакатен андроид да го направам малку попаметен. Што е паметно да се земе а да не е многу скапо?
Го имам основниот хиаоми стик веќе некоја година и си брка доста работа, имаш сега и нов појак а не се скапи

undergrounde

lurker
11 декември 2009
534
404
Треба да купам 55 инчи ТВ, буџет 55-60000 денари. Гледам во Сетек стигнале Hisense 55 U8KG. Дали вреди да се плати овој телевизот 57999 денари?

undergrounde

lurker
11 декември 2009
534
404
Ќе биде поврзан со Nvidia Shield, нема да го користам Vidaa, освен за youtube
Прашањето е дали вреди телевизоров за тие пари

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005
Ќе биде поврзан со Nvidia Shield, нема да го користам Vidaa, освен за youtube
Прашањето е дали вреди телевизоров за тие пари
Сега засега не вреди за тие пари поарно самсунг или еЛЏи да земеш

Sent from my SM-N986U using Tapatalk

undergrounde

lurker
11 декември 2009
534
404
Сега засега не вреди за тие пари поарно самсунг или еЛЏи да земеш

Sent from my SM-N986U using Tapatalk
Предложи модел од Самсунг со приближни спецификации
Сега бев во салон, најниска цена што можеа да ми дадат е 55000 денари

Последна промена:

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.147
3.019
Треба да купам 55 инчи ТВ, буџет 55-60000 денари. Гледам во Сетек стигнале Hisense 55 U8KG. Дали вреди да се плати овој телевизот 57999 денари?
Hisense U8K е фалена серија на rtings.com Јас таму би се упатил прво

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005
Предложи модел од Самсунг со приближни спецификации
Сега бев во салон, најниска цена што можеа да ми дадат е 55000 денари
Пред новата година видов на техномаркет самсунг со 55инч цената беше околу 44к денари, а сега не знам?!

FatCat

hello world
4 март 2022
196
120

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.164
3.213
Струмица
Освен што е 2022 модел, сѐ друго е одлично, особено дека е со 4ГБРАМ/4ЦПУ и Андроид 11. Амбилајтот си е бонус кај Филипс, јас искрено не би дал пари за нов ТВ ако нема Амбилајт. Панелот му е ЛГ ОЛЕД, сликата е фантастична.

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.480
551
Освен што е 2022 модел, сѐ друго е одлично, особено дека е со 4ГБРАМ/4ЦПУ и Андроид 11. Амбилајтот си е бонус кај Филипс, јас искрено не би дал пари за нов ТВ ако нема Амбилајт. Панелот му е ЛГ ОЛЕД, сликата е фантастична.
Ambilight е добро за вечерно гледање зошто имаш чувство како да е поголема сликата и за забава ако правиш по дома зошто има опција да трепка во ритамот на музиката. Има и опција боите на знамето за кога гледаш спорт пример Макединија кога игра фудбал.

Друга најбитна опција ако имаш и Philips Hue Led трака/лента или сијалици да ги поврзеш да светат исти бои.

Сега има и копија на Ambilight на Aliexpress. Уред со приклучено лед трака кој функционираат како Philips Ambilight. На било кој модел со Android TV функционира и со платена апликација се подесува да светли во боите како што се на содржината тв канал/филм/серија и што и да е. Не сум пробал ама по коментари гледм дека функционира.

Ficho

hello world
9 јули 2015
391
285
Скопје
Здраво,
Дали имате некаква препорака за 65" или евентуално до кај 70" телевизор? Буџет ~1200еур +- . Најбитен ми е панелот меѓутоа користам нетфликс, иптв (смартерс моментално), VLC и некои други апликации и не би сакал да се тормозам со некои безвезе оперативни.
Фала однапред.

Solidsnake

hello world
28 декември 2014
453
626
Како е искуството со TCL? Незнам зошто некако сум скептичен а не е мала сума за телевизор.
Асален премиум бренд телевизор почнува од 120 нагоре. Тоа е реалноста денес. Пред 3 години флегшип тв од сони чинеше 75000 ова време. Кај нас е проблем и сиромашна понуда па неможеш да најдеш и постар модел за поефтино.

TCL и HISENSE се буџет брендови и добиваш добар bang for buck ама секако си е твој избор. Ќе добиеш повеќе од овој телевизор наспроти телевизор од сони или Самсунг за исти пари.

Гледам дека има и X90K во нептун за 74000 ама еден на залиха во Охрид, ако им е спакуван можеш и тој да го земеш во предвид. Тоа е постар модел едно ниво подоле од X95 што е флегшип модел бар во LED категорија.

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.480
551
Како е искуството со TCL? Незнам зошто некако сум скептичен а не е мала сума за телевизор.
Eве подетални спецификации. Овие Сетек, Нептун, Галерија најмалку се грижат на веб страната да има детални спецификации за секој производ. Битно им е да ти го продадат па дури и во салон само ќе ти кажат кој смарт оперативен систем има, ичен колку е и цена.

AlexM

lurker
14 јануари 2009
994
587
City of Consuls
AlexM's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4570 Processor
Motherboard
Gigabyte H81M-DS2
Storage
Samsung 850 EVO 250GB
PSU
Elite 600W - V3 | Cooler Master
RAM
Kingston HyperX FURY 8GB Kit (2x4GB) 1600MHz
Video card
XFX AMD Radeon™ RX 580 GTS Black Edition 8GB
Case
DEEPCOOL TESSERACT SW
Mouse
Logitech М510
Keyboard
Everest Rampage KB-R88 Black
Audio
Logitech - 5.1 Surround Sound Speakers Z506
Monitor
LG LED IPS 22EA53 + Samsung S22F350 LED
OS
Windows 10 TP
Ме интересира мислење/ искуство со овај модел SONY KD 50 X75 од нептун, само тој Сони го гледам 50 инчен.
Или некоја алтернатива на овај модел, LG околу таа цена до 45к.
Му рикна дисплејот на Samsung UE50 7402UXXH после 4 год користење, ми треба нов ТВ.

Ficho

hello world
9 јули 2015
391
285
Скопје
Техномаркет го имаат Sony 65X90K и X92K тука во Скопје, кај стадион. За разлика од Нептун. Бев ги видов и овие и TCL во сетек. Не ми е јасна разликава помеѓу X90 и X92 некој ако има инфо нека сподели. Во меѓувреме ќе гуглам и ќе размислувам за која варијанта повеќе ме бендисува.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно