Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Купување од PlayStation Store во Македонија

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
Дечки, шуќур стигнав да направам видео на вечното прашање „Како да поврзам картица на PS Store“ и „Зошто не можам да купам“ и „На кој регион да се ставам“.
За да си олесниме напраив и редирект со лесно урл: https://ps.gorast.com
Слободно давајте им го на луѓе кои заглавиле!

View: https://youtu.be/FTPBad3ubl4

viva la ps store!
1f603.png

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.628
1.797
Само мала исправка, во видеото е кажано дека ниедна картичка издадена од МК не работи на било кој регион, но ова не е целосно точно, поради баг во системот на Виза и Нлб, виза електрон картичките издадени од Нлб банка ги чита како Словенски (регион Словенија). Ова е постар баг кој работи со години и е доста добро познат во ИТ сферата, многу пати и често експлоатиран за други платежни сервиси. Не сум проверувал од скоро но ми се чини дека овој пропуст сеуште не е "закрапен".

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.816
5.521
Само мала исправка, во видеото е кажано дека ниедна картичка издадена од МК не работи на било кој регион, но ова не е целосно точно, поради баг во системот на Виза и Нлб, виза електрон картичките издадени од Нлб банка ги чита како Словенски (регион Словенија). Ова е постар баг кој работи со години и е доста добро познат во ИТ сферата, многу пати и често експлоатиран за други платежни сервиси. Не сум проверувал од скоро но ми се чини дека овој пропуст сеуште не е "закрапен".
Закрпен е барем едно 1.5-2 години. Т.е. зависи од картичката. Ако е од пред 1.5-2 години отприлика ќе работи, ако е потазе нема. Старата Виза и Мастер ми работеа без проблем, новите од лани ЈОК. На жена ми стара што и истекува мислам 2022, уште работи.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.762
2.776
На Бугарски PSN Store неколку пати имам плаќано со Македонска картичка и не ми ја одбивало (последна трансакција ми е пред 2 години though)

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.031
1.842
Скопје
многу е тапа со регион што не нема, неможе никако да се стави детски профил пошто бара картичка да ставиш како пејмент метод за да се докажеш ко пунолетен. И ова никако не поминува .. а неможе тука бајпас со кредит и сл пошто цел на картицата е да те валидира. Ако има за ова хак do share :D

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
Заврши ова. Работеше и за Пејпол, но веќе не поминува.

На Бугарски PSN Store неколку пати имам плаќано со Македонска картичка и не ми ја одбивало (последна трансакција ми е пред 2 години though)
Може да е или ова горе, или нешто со Про Кредит банка... они се бугари, инаку не би требало да работи.

ekonomist

user
17 јуни 2008
1.239
665
Ова не е единствен начин за купување од PS Store... Исто може да се креира Амерички Paypal и да се поврзе со PS Store акаунтот, нешто што е далеку побезболна варијанта од замарања со припејд картички. Плус средствата од wallet-от не може да се користат за купување претплати како PS Plus или EA Play, ама ок, CD Keys и G2A се решението за овој „проблем“.

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
Ова не е единствен начин за купување од PS Store... Исто може да се креира Амерички Paypal и да се поврзе со PS Store акаунтот, нешто што е далеку побезболна варијанта од замарања со припејд картички. Плус средствата од wallet-от не може да се користат за купување претплати како PS Plus или EA Play, ама ок, CD Keys и G2A се решението за овој „проблем“.
Како е креирање на Амерички paypal акаунт полесно од ова?
Мислењето е автоматски споено:

Знаеш дека цел живот си го викам така, и сега така си го искуцав :) Уствари е пејпел али и сеа коа го изговарам чудно ми звучи.

Последна промена:

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.816
5.521

А што ако направам УС пејпал? Како ќе врзеш наша картица? И да ти успее некоја кога ќе те изблокираат пејпал, ти ја блокира картицата за сва времена, а Сони ти го кине акаунтот.

Средствата од волетот може да се користат за купување ПС+. Може да се искористат и за ЕА плеј, ама тие бараат и додатно да имаш врзано картица на акаунтот и тука е заебот.

Sent from Телефон using Tapatalk

ekonomist

user
17 јуни 2008
1.239
665
А што ако направам УС пејпал? Како ќе врзеш наша картица? И да ти успее некоја кога ќе те изблокираат пејпал, ти ја блокира картицата за сва времена, а Сони ти го кине акаунтот.

Средствата од волетот може да се користат за купување ПС+. Може да се искористат и за ЕА плеј, ама тие бараат и додатно да имаш врзано картица на акаунтот и тука е заебот.

Што знам, јас со истата адреса која ја имам на PS Store направив и Paypal и ги поврзав без никаков проблем. Картичката која ја користам е македонска и ја бришам после секое направено плаќање, ниту Paypal ме блокира, ниту Sony ми го кине акаунтот.
Околу PS Plus, можеби си во право, мене проблемот ми се јави со ЕА Play.

Jedah

user
6 ноември 2007
1.319
2.301
Jedah's setup  
Processor & Cooler
CPU AMD Ryzen 5 5500 6-Core 3.6GHz (4.2Ghz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
G.SKILL Ripjaws V Series F4-3200C15D-16GVR 16 GB (8 GB x 2) DDR4 3200 MHz CL15
Video card
ZOTAC GAMING GeForce RTX 3060 12GB GDDR6
Case
XIGMATEK MOON KNIGHT 4XRGB FAN MID-TOWER
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
E-YOOSO M-11 60% mechanical
Audio
Logitech S-220 2.1
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
Од која банка имаш врзано МАКЕДОНСКА картичка на Paypal со АМЕРИЧКА адреса? Тоа не е могуче да функционише

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.816
5.521
Од која банка имаш врзано МАКЕДОНСКА картичка на Paypal со АМЕРИЧКА адреса? Тоа не е могуче да функционише
Мене ми успеа со НЛБ Виза електрон (од постарите додека беа издавани како Словенија регион, на новите нејќе). Ама пошто прочитав ако го јаделе доста по балканов и со пејпал и со Сони, си ја тргнав и заборавив на тоа како средство за плаќање.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.816
5.521
Картичката е од Уни банка.
Гарант како бугарски им се водат картичките.
Небитно, Пејпал УСА вика само УСА картички, или барем една основна УСА или Банк акаунт да поврзеш иначе званично блок. Е сега дали ќе те уловат или не...

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.792
4.510
Неготино
Е на Амазон имам проблем со картичките :ROFLMAO:
Jaс ставив македонски број, америчка адреса, почекав 3 саати, ми ја одобрија трансакцијата и земав Pass. Сега е auto-renewing секој месец, па не ја гасам :D

SpiritBond

hello world
21 август 2015
412
901
Aerodrom
Што бидна со таа петицијата со 5000 потписи колку и да беше не се сеќавам…Знам пред некоја недела се попунија конечно.

Jedah

user
6 ноември 2007
1.319
2.301
Jedah's setup  
Processor & Cooler
CPU AMD Ryzen 5 5500 6-Core 3.6GHz (4.2Ghz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
G.SKILL Ripjaws V Series F4-3200C15D-16GVR 16 GB (8 GB x 2) DDR4 3200 MHz CL15
Video card
ZOTAC GAMING GeForce RTX 3060 12GB GDDR6
Case
XIGMATEK MOON KNIGHT 4XRGB FAN MID-TOWER
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
E-YOOSO M-11 60% mechanical
Audio
Logitech S-220 2.1
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
Па не не ми е логично како можеш да го заебеш Paypal било да си од Македонија Словенија или Лапонија
Секоја кредитна/дебитна картичка од сите тие 16 броја што се на неа има свои регионален код.

Првиот број е идентификационен на брендот: 4 е VISA, 5 е Mastercard
Од вториот број до шестиот е идентификационен број на Банката и тој е уникатен за НЛБ, Унибанка, Шпаркасе, Nova Ljubljanska, Unikredit, Allianz, Addiko, DZ bank. etc etc....
Ако тие 5 броја од вториот до шестиот не ти се совпаѓаат со некоја Америчка банка незнам како би можел да го верификуваш со Амерички Paypal?!?!
CARD NR.jpg
Незнам... или користите некои архаични картички кои ви ги менуваат низ годиниве па ви се влечат некој чудни броеви што можат да поминат низ систем...
Чак и да сте го поминале тоа. Како ви функционира Paypal кога сите акаунти беа обврзани да направат security checkup со телефонскиот број што сте го вметнале.
Еве јас имам Бугарски PayPal на кои не можам повеќе да пристапам.
Зошто затоа што ми бара SMS верификација
SMS.jpg

Како јас можам да го повратам овај акаунт ако не можам да добијам СМС код? ЗОШТО?
Затоа што СМС-от го праќа во Бугарија!!!! +35971XXX101
Не му е гајле на PayPal што бројот ми почнува со +38971XXX101
Сум се пишал БУГАРИН на Paypal - Логично е да имаш БУГАРСКИ ТЕЛЕФОНСКИ БРОJ!!!!
ЗАШТИТАААА на PAYPAL!

Како ВИЕ со Амерички Paypal работите и никогаш не ви излегло за телефонска верификација?
СВЕ ХАКЕРИ!!! Страшно!!!

Amazon инаку работи без проблем - Денес купен код со Америчка адреса - Македонска картица

AMAZON.jpg

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.816
5.521
Па не не ми е логично како можеш да го заебеш Paypal било да си од Македонија Словенија или Лапонија
Секоја кредитна/дебитна картичка од сите тие 16 броја што се на неа има свои регионален код.

Првиот број е идентификационен на брендот: 4 е VISA, 5 е Mastercard
Од вториот број до шестиот е идентификационен број на Банката и тој е уникатен за НЛБ, Унибанка, Шпаркасе, Nova Ljubljanska, Unikredit, Allianz, Addiko, DZ bank. etc etc....
Ако тие 5 броја од вториот до шестиот не ти се совпаѓаат со некоја Америчка банка незнам како би можел да го верификуваш со Амерички Paypal?!?!
Погледнете го атачментот 105147
Незнам... или користите некои архаични картички кои ви ги менуваат низ годиниве па ви се влечат некој чудни броеви што можат да поминат низ систем...
Чак и да сте го поминале тоа. Како ви функционира Paypal кога сите акаунти беа обврзани да направат security checkup со телефонскиот број што сте го вметнале.
Еве јас имам Бугарски PayPal на кои не можам повеќе да пристапам.
Зошто затоа што ми бара SMS верификација
Погледнете го атачментот 105148

Како јас можам да го повратам овај акаунт ако не можам да добијам СМС код? ЗОШТО?
Затоа што СМС-от го праќа во Бугарија!!!! +35971XXX101
Не му е гајле на PayPal што бројот ми почнува со +38971XXX101
Сум се пишал БУГАРИН на Paypal - Логично е да имаш БУГАРСКИ ТЕЛЕФОНСКИ БРОJ!!!!
ЗАШТИТАААА на PAYPAL!

Како ВИЕ со Амерички Paypal работите и никогаш не ви излегло за телефонска верификација?
СВЕ ХАКЕРИ!!! Страшно!!!

Amazon инаку работи без проблем - Денес купен код со Америчка адреса - Македонска картица

Погледнете го атачментот 105151
Затоа што за УСА пејпал не важи PSD2 регулативата (тоа е ЕУ шит) и не бара автентификација. Пробај слободно отвори. Нормално не го користи за зимање пари и генерално нема проблен. Едино што со плаќања чести со не УС картица може да те банираат и да ја блокираат картицата на цел Пејпал, и нотифицираат Сони кој ти го блокира ПС акаунтот и нема назад. Така велат напатени душички мене не ми се десило.

п.с. Само што проверив на словенечки пејпал, сосема ОК ме пушти да се најавам и ми стигна СМС на наш 07х хххххх број.

Последна промена:

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.367
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
ASRock Fatal1ty X470 Gaming K4
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
32GB 3200MHz G.Skill Trident Z
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
Не знам како (наводно) функционираат тие работи што ги зборите но:
- Македонска картица или пејпал на може на друг регион како и обратно. Тоа што викате дека работи во Бугарија, на Амерички итн итн... не паше
- Отварање на Американски пејпал со Македонска картица е невозможно зашто те врзува по адреса на картицата. Не знам како некој успеал да го напраи тоа, но да беше возможно ќе се знаеше... и нормално ќе се санкционираше.
- ЕА плеј не може да се активира затоа што ти бара да имаш платежно средство врзано
- Амазон некогаш знае да лоцира по ип и да не ти даде да купиш амерички или британски акаунт од тука.
- Не можете да шерувате акаунти со другари зашто во моментот кога он ќе се најави и ќе ја стави конзолата како примарна, ќе ве одлогира вас. Не сум сигурен како функционира ова кога имаш ПС4 и ПС5 зашто во моментов јас сум логиран и на двете и не прави проблем.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.816
5.521
Не знам како (наводно) функционираат тие работи што ги зборите но:
- Македонска картица или пејпал на може на друг регион како и обратно. Тоа што викате дека работи во Бугарија, на Амерички итн итн... не паше
- Отварање на Американски пејпал со Македонска картица е невозможно зашто те врзува по адреса на картицата. Не знам како некој успеал да го напраи тоа, но да беше возможно ќе се знаеше... и нормално ќе се санкционираше.
- ЕА плеј не може да се активира затоа што ти бара да имаш платежно средство врзано
- Амазон некогаш знае да лоцира по ип и да не ти даде да купиш амерички или британски акаунт од тука.
- Не можете да шерувате акаунти со другари зашто во моментот кога он ќе се најави и ќе ја стави конзолата како примарна, ќе ве одлогира вас. Не сум сигурен како функционира ова кога имаш ПС4 и ПС5 зашто во моментов јас сум логиран и на двете и не прави проблем.

1. Може. Ете неколку примери од нас само погоре. Јас со Мк НЛБ на Словенија пејпал, незнам кој беше со унибанк на бугарски пејпал, ...
2. УС пејпал не ти бара картица да го отвориш. Инаку после прифаќа МК картица, иако е забрането според TOS, и да може да те санкционира
3. Не може за месечна претплата, но може со годишна купена од некаде како ваучер.
4. По некад...
5. У право си. Тоа е у ствари дека не може да е на еден ПС акаунт да се активни 2 примарни конзоли. Но некои ги шеруваат како не примарни...

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно