Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Надувани цени на графичките заради mining

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Епа гледате ли сега колку е непрактично тоа правило.. Од една страна викате да се бришат огласите со безобразно високи цени, а од друга страна членот што ја огласил графичката за нормална цена е советуван да одрезервира и да ја зголеми цената. И ај сега @toshex најди му НЗС?
Огласи си се огласи, состојбата на пазарот ја диктира цената и тоа е тоа, нема врска дали е на форум, во огласник или на пазар.

Дечкото што продаваше 1060 за 8000 ќе останеше или веќе останал без графичка. Неупатен, мисли човекот апгрејд да си прави.

Графичката 99.8% ќе се препродадеше.

Ако е фер цена за пријател тогаш не би била огласена тука. И ако продавачот е сигурен во добрите намери на купувачот сеедно ќе се договореше по ПП.

Јас сум против забраната. Нека се тргне како комјунити да се изјасниме кога нема смисла некој оглас. И екстремно скап и екстремно ефтин.

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
После вакво билдање цени за 580ки на форумов што беа купени од него, Пането тешко дека ќе снабди со убави цени пак.
Не беше Пане прв кој напиша дека 570ки 80ки купува за 200+ евра? Али го сфаќам и неговиот момент, сигурно се чуствува дека им излегол у пресрет на многу членови а сега истите го скалпаат.
Ако беше веќе поентата да се одржи некој вид на форумџиска кохезија и нормалност требаше строго да се дефинира што е форумска цена и истата да се воспостави режимски.
Иако е крајно глупо, сепак ќе го оградеше огласникот на форумот од пазар 3 и остало и најверојатно ќе се избегнеа сите лудби, конфликти и одземени права за огласување.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Јас сум против забраната. Нека се тргне како комјунити да се изјасниме кога нема смисла некој оглас. И екстремно скап и екстремно ефтин.

И јас се сложувам со ова. Ама ако се тргне ќе има многу flame wars во огласите за проценки :)

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
И јас се сложувам со ова. Ама ако се тргне ќе има многу flame wars во огласите за проценки :)
Сега нема ?
ефтини ПОЛОВНИ картички за скоро време тешко, Но после етх2, ке има ефтини 4гб картички сигурно, бидејќи ке бидат истерани од коините кои сега ги копаат ЕТЦ, РВН, од страна на поефикасниве нови карти. Ради ефикасноста и 6/8 гб 400/500 амд и 1000/2000 нвидиа ќе бидат приморани да се исклучат.
Од друга страна, поради намалување на профитабилноста тек од нова година натаму, очекувам да нема побарувачка на нови карти од страна на мајнери.
Дури и да се струполи и да пукне балонот, пак ке биде профитабилно за 3000/5000 серија на картички.

Ко за пример сега 3070ка вади 130 долари месечно а троши само 9 долари струја. И да падне 4х заработката, пак 32 долари месечно заработка наспроти 9 долари струја. Зошто некој би продал картичка што ја купил рецимо 1500 евра, за 500 евра, кога истата му вади 300 евра чисти годишно, со шанса за иден раст. Тие што си го третираат мајнингот како бизнис, ќе си опстојат, останативе што се дојдени за брза заработка ќе се откажат (можеби).

Да напоменам, вториве, купуваат 580ки риг за 4000 евра, а првиве продаваат 2 такви рига за да си купат еден 3070ки риг за 8000 евра. Исти хашрејт, нови карти, упола потрошувачка.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.489
7.758
Скопје
www.facebook.com
Не беше Пане прв кој напиша дека 570ки 80ки купува за 200+ евра? Али го сфаќам и неговиот момент, сигурно се чуствува дека им излегол у пресрет на многу членови а сега истите го скалпаат.
Тоа е само наравоучение.
Сега истите тие ке ги добијат картите назад со 20% помала цена наспорти нова у продавница.
Додека другите што изиграле поштено , ке ги имаат за едно 70% помала цена.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home

crcic

lurker
2 април 2014
621
389
знам дека е малку вон тема и ке ми извините, али ко што читам во кратко кажано нема шанси сега да купам добар гејминг компјутер? или една картичка може да се најде, проблем е ако барам 5-10 ....? прашам бидејки на помалиов син за некој месец дена му е роденден и ми побара за поклон нов комп. сите игри што ке ги игра. :D

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
знам дека е малку вон тема и ке ми извините, али ко што читам во кратко кажано нема шанси сега да купам добар гејминг компјутер? или една картичка може да се најде, проблем е ако барам 5-10 ....? прашам бидејки на помалиов син за некој месец дена му е роденден и ми побара за поклон нов комп. сите игри што ке ги игра. :D
Карта се наоѓа само по цена 3 пати поскапа. Ако ти е за малиот, купи му Xbox series s и заврши си работа за наредни години :)

crcic

lurker
2 април 2014
621
389
има све тоа и xbox и PS и nintendo, PC е желбата.

а поскапи се преку препродавачи и скалпери или и во продавниците? прашам бидејки имам познати во анхоч и пред некое време кога бев баш овој муабет го правевме и ми рече, да проблем е, ама ако е за една ке најдеме. па да знам дали да ги гњавам или нема поента, мислам ако и они ги продаваат x3 поскапо?

Карта се наоѓа само по цена 3 пати поскапа. Ако ти е за малиот, купи му Xbox series s и заврши си работа за наредни години :)

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
има све тоа и xbox и PS и nintendo, PC е желбата.

а поскапи се преку препродавачи и скалпери или и во продавниците? прашам бидејки имам познати во анхоч и пред некое време кога бев баш овој муабет го правевме и ми рече, да проблем е, ама ако е за една ке најдеме. па да знам дали да ги гњавам или нема поента, мислам ако и они ги продаваат x3 поскапо?

Сегде се поскапи. Со оглед на тоа дека залихата во Анхоч не е на завидно ниво, не се надевај дека ќе најдеш било што по пристојна цена.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora

Батали. Подобро земи си ps4 или switch. Ова е проклето.

Canibalot

hello world
29 јуни 2016
87
100
Во моментов мислам дека подобра опција тие гејминг лаптоп.

Aztec

read-only
7 јуни 2020
35
71
Сегде се поскапи. Со оглед на тоа дека залихата во Анхоч не е на завидно ниво, не се надевај дека ќе најдеш било што по пристојна цена.
Mожеби малку офф топик, но што се случува и со матичниве? Залихите на x570 и општо mid/high-end плочи се никакви веќе еден месец. Разбирам недостаток на графички и напојувања од 850+ поради копачи, но зошто матични? Надвор во другиве земји колку што гледам немаат толкав недостаток како кај нас.

Или можеби овие што почнаа да плотат Чија им требаат повеќе PCIe Gen 4 па ги кренаа сите 3 плочи што беа на залиха во МК?

Очај...

Transporter444

hello world
11 јуни 2016
95
142
Гостивар
Transporter444's setup  
Processor & Cooler
i7 8700K @ 5 GHz & NZXT Kraken X63
Motherboard
MSI MPG Z390 Gaming Plus
Storage
Samsung 860EVO 500GB
PSU
DeepCool DQ750Evo Quanta (80+ Gold)
RAM
Crucial Ballistix RGB 2x8GB 3600 MHz CL16
Video card
ASUS GeForce GTX 1080Ti 11GB ROG STRIX
Case
Cooler Master H500
Mouse
Razer Viper
Keyboard
Razer Huntsman
Audio
Razer Hammerhead Pro v2 & Tracer Studio Pro
Monitor
Alienware AW2518HF 240Hz 1ms ; BenQ GL2250
OS
Windows 10 Pro x64
Mожеби малку офф топик, но што се случува и со матичниве? Залихите на x570 и општо mid/high-end плочи се никакви веќе еден месец. Разбирам недостаток на графички и напојувања од 850+ поради копачи, но зошто матични? Надвор во другиве земји колку што гледам немаат толкав недостаток како кај нас.

Или можеби овие што почнаа да плотат Чија им требаат повеќе PCIe Gen 4 па ги кренаа сите 3 плочи што беа на залиха во МК?

Очај...
за да се копа со RTX3xxx графички треба графичките да работат на x8, што значи што повеќе лејнови има матичната+процесорот тоа подобро, генерално тоа се X299 и X399 а за X570 не сум сигурен колку лејнови имаат, а на обична матична не можеш со повеќе од 2 RTX3xxx графички да копаш

crcic

lurker
2 април 2014
621
389
лелеле се згазив од смеење, сите 2 картици на залиха

Мислењето е автоматски споено:

значи комплет се усраа и на компјутериве. а ми викаше еден пријател, не останувај во проклетијата, ке дојде време ке имаш пари а ке нема каде да ги потрошиш. бравос. готово јас, се гасам од темава, не сакам повекје да ја расипувам со оф топик. благодарам на одговорите.

за да се копа со RTX3xxx графички треба графичките да работат на x8, што значи што повеќе лејнови има матичната+процесорот тоа подобро, генерално тоа се X299 и X399 а за X570 не сум сигурен колку лејнови имаат, а на обична матична не можеш со повеќе од 2 RTX3xxx графички да копаш

I

itstheigyg

Гостин
лелеле се згазив од смеење, сите 2 картици на залиха

Мислењето е автоматски споено:

значи комплет се усраа и на компјутериве. а ми викаше еден пријател, не останувај во проклетијата, ке дојде време ке имаш пари а ке нема каде да ги потрошиш. бравос. готово јас, се гасам од темава, не сакам повекје да ја расипувам со оф топик. благодарам на одговорите.
А дека у странство ќе можеш да ги трошиш

crcic

lurker
2 април 2014
621
389
ај сега па и ти, за кај нас зборевме :) до странство не дојдовме. инаку муабетот беше дека ми треба цел PC, ваљда у странство имаат да отидеш и да ја купиш цела конфигурација со добра картица, кај нас и тоа нема... препоставувам....

I

itstheigyg

Гостин
ај сега па и ти, за кај нас зборевме :) до странство не дојдовме. инаку муабетот беше дека ми треба цел PC, ваљда у странство имаат да отидеш и да ја купиш цела конфигурација со добра картица, кај нас и тоа нема... препоставувам....
За правата пара се имa, само никој нејќе да плати 3200 евра за 3090ка
Оние гт710ките излеа chia фармериве ги собрале за да имаат некаков видео излез

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home

Има у Сетек

Има и во Анхоч

Jedah

user
6 ноември 2007
1.313
2.288
Jedah's setup  
Processor & Cooler
AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
Video card
MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
Извинете едно прашање. Нели не можеше да се копа со 4GB карта hash rate-от беше нешто над тоа 4.2 ми се чини.
Што се смени од Март до Денес?

Зошто една RX 570 4GB би чинела 12-15 илјади денари?

I

itstheigyg

Гостин
Извинете едно прашање. Нели не можеше да се копа со 4GB карта hash rate-от беше нешто над тоа 4.2 ми се чини.
Што се смени од Март до Денес?

Зошто една RX 570 4GB би чинела 12-15 илјади денари?
Не се копа етериум, но се копаат други коини, пример етериум класик - etc, raven coin - rvn

crcic

lurker
2 април 2014
621
389
оваа ок е?

гледам има уште 2 а имам кој да ми ја донесе, па да ја нарачувам. мислам реална е цената нели?

и дали ако ја купам графичкава понатаму ке можам полесно да набавам од кај нас добри матична и процесор?

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
оваа ок е?

гледам има уште 2 а имам кој да ми ја донесе, па да ја нарачувам. мислам реална е цената нели?

и дали ако ја купам графичкава понатаму ке можам полесно да набавам од кај нас добри матична и процесор?

Не е ок цената. Оваа тука беше 40.000 денари кога искочи, па во пикот се продаваа за 70-75к, пак поефтино од 1600 евра. Знам дека ќефот е голем, ама, или барај готова конфигурација кај што нема да те заколат со графичката, или батали. Земи си пс4 дури трае будалијава, имаш се за него.

Најдругарски, најди си друго хоби, и дозволи на ова да умре. Ќе работиме на лаптопи и ќе гејмаме на конзоли. Се повеќе и повеќе го вадат ќефот од ова, што со скап хардвер, што со ефтини фори и финти, скалпинг, мајнинг, ДРМ...

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.302
5.288
Скопје
hackitfree.github.io
оваа ок е?

Зошто 3070ки гледаш кога за 42-45 имаш убави комплети во Сетек и Анхоч ? За 60фрејма подобра не ти треба од 1650. За сега најреални цени се тие...Или од форумов нешто конфигурации ...

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно