Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Филтер за воздух

ajan

hello world
16 март 2013
55
92
ajanovski.info
Може една скица на просторот, онака одприлика, и кај е што поставено? И зашто нема сензор во просторијата кај што всушност е прочистувачот?

1604450786061.png
Обележани Прочистувач, Сензор, и внатрешниот Загадувач.
Со стрелка е обележана насоката на прочистувачот.
Со стрелки се обележани местата на и детектираната насока на провевот во тој момент кога е отворен провев (загадување од надвор).

Трите уреди не се во истата просторија токму за да се експериментира дали со тој еден прочистувач би можело да се држи под контрола целиот простор.

Заклучоци вадете сами :)

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Погледнете го атачментот 93017
Обележани Прочистувач, Сензор, и внатрешниот Загадувач.
Со стрелка е обележана насоката на прочистувачот.
Со стрелки се обележани местата на и детектираната насока на провевот во тој момент кога е отворен провев (загадување од надвор).

Трите уреди не се во истата просторија токму за да се експериментира дали со тој еден прочистувач би можело да се држи под контрола целиот простор.

Заклучоци вадете сами :)
Заклучок е научен грев да се вади на вакви нели непотполни мерења. Има многу фактори кои едноставно може само лажно да водат дека во собата со сензорот има ефект од прочистувачот. У450 по спецификации има рејтинг од околу CADR 300 и ACH4. Но тоа е при максималнен фан и учинок, мерено во отворен простор. Дури и така значи по пресметка е ефективен е за околу 50м2. Додатно со ваква поставеност мноштво на врати, ходници, кривини, таа ефикасност се намалува. Ако се погледне и графикот, во периодот од 16-17 часот настапува пад на измерената загаденост, иако надворепната загаденост расте, така да најверојатно ветерот (промајата) се сменила или се намалил провевот и дошло до таложење на ПМ честичките на подот. Затоа и реков дека за вакво мерење за ваков простор се потребни уште минимум 2 мерача, еден во просторот со У450ката некаде на пределот под „З“ и за мене најважно еден во онаа централна затворена просторија. Така да заклучокот паушален засега е дека на толкав простор тешко насекаде дека има улога од пречистувачот цело време, насекаде. Повеќе мислам дека на местото кај се мери има улога постепеното таложење на честичките, нарочно ако таа соба е релативно мирна. Ова се решава ако например кога покажува ниска загаденост во таа соба да се размрда малку воздухот, дали со носење на прочистувачот таму или со некој едноставен вентилатор на кратко време.
И како и кај секој труд нели :) да завршиме: Потребни се повеќе мерења на повеќе различни локации како на прочистувачот така и на сензорот.

ajan

hello world
16 март 2013
55
92
ajanovski.info
@marv, јасно е дека не може од неколку часа искуство и нецелосни информации да се извадат научни докази. Има премногу фактори - да почнам од неколку важни кои сум ги забележал - колку добро заптиваат вратите и прозорците од надвор, колку е силен провевот, дали имало движење внатре и во колкав обем, каков вид облоги на подот, какви материјали на мебелот итн. Немам податоци за другите работи освен дека подот е без килими/таписони. Сите врати во просторот биле отворени, вклучително и централната просторија каде е испуштена уште една врата во скицата, а се наоѓа веднаш под другата врата на скицата, отвора кон прочистувачот. Можно е да е погрешно обележан периодот на проветрување, затоа што е чудen падот на загаденоста во периодот 16-17. Или се намалил провевот поради надворешни услови.

U450 во модот 2 врти 186м3/ч, значи по спец. е потребно околу 1.2 часа да сврти воздух колку целиот волумен на просторот. Би можело да се пресмета за колку време треба да го симне загадувањето во идеални услови, според спец. за протокот на воздух и спец. за ефикасност на ХЕПА филтерот што го има, но немам време плус тоа да го правам. Слободно некој сака.

Можам да го повторам мерењето со макс 2 сензори, повеќе во моментов немам. Проблемот е што 2-та сензори што ги имам не покажуваат идентични резултати на иста локација.

Delicon

user
10 јуни 2007
1.272
804
delicon.mk
Си играв малку со Mi Home и некако споро се активира автоматизацијата.
Направено ми е над 20 да се префрла на manual, но дури на 30 негде се активира после ~2мин.
Го намали под 10 за 4-5мин. Имам друга автоматизација за под 10, но и на 7-8 си работи на manual повеќе од 5мин.
Тестирав со отворен прозор.

И кај вас е толку споро?

Едит: мислам дека откако ја отворив апликацијата се активираше и се промени на auto.

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.613
1.564
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
Да и јас забележав дека знае споро да реагира, ама не секогаш. После отворање на апликација, дефинитивно одма се активира.
Неколку пати го префрлав од една во друго соба и не сум сигурен дали е заради тоа или пак автоматизацијата му е секогаш зависна од телефонот и негова синхронизација - што ми нема никаква логика.
Нареден период треба повеќе да си поиграм и да видам што е финтата.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.653
3.232
Да и јас забележав дека знае споро да реагира, ама не секогаш. После отворање на апликација, дефинитивно одма се активира.
Неколку пати го префрлав од една во друго соба и не сум сигурен дали е заради тоа или пак автоматизацијата му е секогаш зависна од телефонот и негова синхронизација - што ми нема никаква логика.
Нареден период треба повеќе да си поиграм и да видам што е финтата.
Мислам дека автоматизацијата е од телефонот. Апликацијата ако ги носи информациите, штом не е активна, нема да има автоматизација. А ако се гаси од позадински процеси...

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Мислам дека автоматизацијата е од телефонот. Апликацијата ако ги носи информациите, штом не е активна, нема да има автоматизација. А ако се гаси од позадински процеси...
Кујзнае како им е точно автоматизацијата. Би требало да е клауд бејзд. Ама не работи секогаш, дури ни со отворена апликација. Морам да ја килнам, и да ја пуштам пак. Од друга страна, во задњиве 2 часа поради едни досадни бев во Аирплејн мод. За дивно чудо си работеше автоматизација без проблем. Ајде сега најдете НЗС.
Ќе треба изгледа полека полека да се зима еден хардверски гетвеј, и разно разни сензори и прекидачи, и да се автоматизира по дома. Мада скапички бреее.

Sent from my SM-A505FN using Tapatalk

Delicon

user
10 јуни 2007
1.272
804
delicon.mk
Кујзнае како им е точно автоматизацијата. Би требало да е клауд бејзд. Ама не работи секогаш, дури ни со отворена апликација. Морам да ја килнам, и да ја пуштам пак. Од друга страна, во задњиве 2 часа поради едни досадни бев во Аирплејн мод. За дивно чудо си работеше автоматизација без проблем. Ајде сега најдете НЗС.
Ќе треба изгледа полека полека да се зима еден хардверски гетвеј, и разно разни сензори и прекидачи, и да се автоматизира по дома. Мада скапички бреее.

Јас ја префрлив автоматизацијата на Home Assistant. Така си работи супер.
Батали гејтвеј, земи Raspberry Pi, стави му Home Assistant, закачи му Zigbee Sniffer, инсталирај zigbee2mqtt и имаш универзален гејтвеј. WiFi уредите ќе ги додаде автоматски.
Сензори и прекидачи од Xiaomi и Sonoff, поевтино од тоа тешко.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Јас ја префрлив автоматизацијата на Home Assistant. Така си работи супер.
Батали гејтвеј, земи Raspberry Pi, стави му Home Assistant, закачи му Zigbee Sniffer, инсталирај zigbee2mqtt и имаш универзален гејтвеј. WiFi уредите ќе ги додаде автоматски.
Сензори и прекидачи од Xiaomi и Sonoff, поевтино од тоа тешко.
Многу играчки тоа за 2 пречистувачи. Би требало да си работат со вградената автоматика ама ете.... Ќе пробам да свичнам сервери.
А кога ќе решам да автоматизирам повеќе работи и да инвестирам, онда да ќе се бара некое хоме гетвеј решение.

Delicon

user
10 јуни 2007
1.272
804
delicon.mk
Многу играчки тоа за 2 пречистувачи. Би требало да си работат со вградената автоматика ама ете.... Ќе пробам да свичнам сервери.
А кога ќе решам да автоматизирам повеќе работи и да инвестирам, онда да ќе се бара некое хоме гетвеј решение.

Дека спомна сензори, прекидачи.. ако ти е само за прочистувачи тогаш нема потреба.

Едит: сама се уклучи автоматизацијата за над 20, додека телефонот се update-ираше.
Значи не зависи од телефонот туку (и) од клаудот.

Последна промена:

Piedpiper

hello world
26 август 2019
247
247

Дека спомна сензори, прекидачи.. ако ти е само за прочистувачи тогаш нема потреба.

Едит: сама се уклучи автоматизацијата за над 20, додека телефонот се update-ираше.
Значи не зависи од телефонот туку (и) од клаудот.

Како ја местите автоматизацијата? Не можам да ја најдам таа опција?

Атачменти

• Screenshot_20201106-095239.png
    Screenshot_20201106-095239.png
    65,3 KB · Прегледи: 39

Delicon

user
10 јуни 2007
1.272
804
delicon.mk
Како ја местите автоматизацијата? Не можам да ја најдам таа опција?
Од почетната страница на апликацијата, долу во средина има Automation, па горе десно има +.
Ама тебе не ти ги листа уредите нешто.

Piedpiper

hello world
26 август 2019
247
247
Од почетната страница на апликацијата, долу во средина има Automation, па горе десно има +.
Ама тебе не ти ги листа уредите нешто.

Да не сте на друг сервер од апликацијата (Кина или некој друг). Јас мислам дека одбрав нешто локално?

Delicon

user
10 јуни 2007
1.272
804
delicon.mk
Да не сте на друг сервер од апликацијата (Кина или некој друг). Јас мислам дека одбрав нешто локално?
Ако не си на истиот сервер кај што ти се додадени уредите, нема да ти ги покажува.

Piedpiper

hello world
26 август 2019
247
247
Ако не си на истиот сервер кај што ти се додадени уредите, нема да ти ги покажува.
Да да, знам тоа, уредот го дава само кога ќе одберам Manual или Schedule, ама нека никаде опција за автоматизација по загаденост.
Мислењето е автоматски споено:

Читам сега имало проблем со EU верзијата https://www.reddit.com/r/Xiaomi/comments/ag6k6u View: https://www.reddit.com/r/Xiaomi/comments/ag6k6u/mi_air_purifier_2s_automation_rules_question/

Последна промена:

CokeZone

hello world
27 декември 2015
115
82
Дечки мислење за Xiaomi Air Purifier 3H? Гледам дека @Taurus го има и е задоволен, но би сакал да слушнам и мислење од други членови.
Исто дали помага при намалување на прашина, на пр после 1-2 недели кај мене во соба на површини има добра количина прашина па се надевам тоа ќе се намали. Ќе чекам Black Friday попуст и на мета ми е веќе некое време.. се надевам ќе има попусти :D:D

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.613
1.564
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
OS
Win 8.1
Да, секој прочистувач со хепа филтер ќе ја намали значително прашината. Тоа и сам ќе видиш колку многу се налепува на самиот филтер со неколку неделно користење. Со тоа што кај мене и iRobot редовно се грижи за подот да не се шири, да не лета прашина од него.

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.613
1.564
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
OS
Win 8.1
Сензор тест, страшно надвор :(

Атачменти

• IMG_20201108_230101.jpg
    IMG_20201108_230101.jpg
    1.009,3 KB · Прегледи: 114

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.613
1.564
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
OS
Win 8.1
Аеродром, до ДБК.

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.144
1.542
Скопје
Скроз се убацувам на темава. Немам ништо предходно прочитано. Што е бест бај за 15000? И дали може да се најде прочистувач со ауто мод до овој буџет?

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Скроз се убацувам на темава. Немам ништо предходно прочитано. Што е бест бај за 15000? И дали може да се најде прочистувач со ауто мод до овој буџет?
Mi Airpurifier PRO, гледам и на попуст им е сега за 14500. Ауто мод имаш на скоро сите, каде како е решено само. Кај МИ е решено по кинески стандард на повисоки вредности, и затоа е подобро да се работи на мануал со мала автоматизација

Sent from Телефон using Tapatalk

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.962
6.054
Skopje
Во ценовен ранг до 8000 денари, MIDEA KJ350G-S1 vs Xiaomi Mi Air Purifier 2C, за и против?
Не можам да најдам саглам review за Midea-та, ама од приложениот опис, има 5 слоен филтер, CADR 360 m3/h, 38W, LCD, (Xiaomi 2c нема carbon filter, нема LCD, и има нешто помала потрошувачка).
Се работи за ептен мала просторија од 18 m², затоа и се разгледува помал прочистувач.
Ако има некој да сподели искуство со Midea-та?

Lalevskog

hello world
2 мај 2014
146
125
Во ценовен ранг до 8000 денари, MIDEA KJ350G-S1 vs Xiaomi Mi Air Purifier 2C, за и против?
Не можам да најдам саглам review за Midea-та, ама од приложениот опис, има 5 слоен филтер, CADR 360 m3/h, 38W, LCD, (Xiaomi 2c нема carbon filter, нема LCD, и има нешто помала потрошувачка).
Се работи за ептен мала просторија од 18 m², затоа и се разгледува помал прочистувач.

За Midea немаш заменски филтри достапни кај нас. Кај Xiaomi 2c, можеш да смениш филтер од другите модели (2s,3H),а тие имаат carbon filter. За мали соби ја сакам да ставам некој diy прочистувач, али немам најдено соодветен box fan.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
За Мидеата неам појма, А Шаомито за парите е топ. Нема ЛЦД ама имаш МИ Хоме апп, се ти покажува. И грешка си, филтрите на Шаоми имаат карбон филтер. За Мидеата види и реазервни филтри како одат.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно