Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телевизори (искуства, препораки, совети, мислења...)

9 август 2018
1.172
477
Ај размисли, дали им се иплати да ги трнат на страна и да не ги продадат. :carefree: Ваљда ќе го има пак, најверојатно за уште 2-3К поевтино од сега додека имаат залихи - исто и како што сега има стари модели од одредени телевизори.

Јас би ти препорачал ако можеш, да купиш со OLED или IPS панел. Сепак QLED телевизорите се со VA панел и аголот на гледање не е нешто најсајен, посебно не си централно поставен. Но, има луѓе што ќе ме утепаат овде и ќе кажат дека VA панелите се најдобри...
Не зимам други видови на панели од одредени причини. Нема од страна да се гледа на телевизорот во новиот стан туку ќе има кауч, и ќе се гледа директно право, а не од одреден агол.
Ако го има пак кога? За 3 месеци??? Особено од кога ќе ја донесат цела нова линија на телевизори.
Од новата линија на QLED телевизори, кои ќе биде најевтин и која цена?
Setec кога ќе ја тргнат веќепостоечката линија на QLED телевизори???

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.760
2.772
Не зимам други видови на панели од одредени причини. Нема од страна да се гледа на телевизорот во новиот стан туку ќе има кауч, и ќе се гледа директно право, а не од одреден агол.
Ако го има пак кога? За 3 месеци??? Особено од кога ќе ја донесат цела нова линија на телевизори.
Од новата линија на QLED телевизори, кои ќе биде најевтин и која цена?
Setec кога ќе ја тргнат веќепостоечката линија на QLED телевизори???

За това че ги питаш Сетковци и Нептуни. Ваљда ни они не знаат - ама на форумов... па баш никој нема да знае да ти одговори на ова. :)

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.541
3.142
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Јас ако памтам убаво пред 2 години, новите QLED 55 инчи од Самсунг беа мин. 80.000.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Дечки вака сега.
Од одамна го меркам овој телевизор:
4k UHD QLED Smart TV SAMSUNG QE55Q60 RATXXH QHDR4x, 3000PQI, WiFi
И тој ми е во план да го земам.
Зимам QLED од одредени причини, мислам кажав зошто.
Пред неколку дена бев на минување низ бриколаж, па бев до Нептун да ги прашам.
Дечкото ми кажа дека наскоро ке ги тргнеле овие модели, оти ќе искочеле новите модели на QLED телевизори од Samsung.
Е сега проблемот е тоа што, ново ќе биде поскапо, а више од 50,000 не давам за нов телевизор.
Се селам за околу 3 месеци (Август - Септември) па то тогаш од Neptun сигурно ќе го тргнат, и после нема да може овој телевизор да го земам.
Ајде што би препорачале вие? Од новата серија Samsung QLED телевизори, најевтиниот колку би коштал, и дали може за 2 - 3 месеци цените да паднат?
И, дали од кога ќе ги тргнат од продажба овие модели, ги чуваат негде на страна или? Сега јас сакав овој да го земам, има и одлична цена ама за 3 месеци дали ќе има кај да се најде од истиот модел?
Ако не се грешам и во Setec идиот модел, или сличен на овој имаа. Ама таму исто време ли ги тргаат од продажба, или покасно? Ако го има овој модел, или некој сличен на овој со слична цена, за едно 3 месеци, тогаш од Setec ќе го земам.
Ти користеш, користил ли си VA па да кажеш или само како папагал тоа шо си прочитал?
Јас имам самсунг монитор IPS и ТВ со VA. И шо се тиче разлика аголот на гледање нема разлика. И тоа не е до панелот туку до осветлувањето кое е на аглите. И уопште не лошо како шо се опишува по ривјуата.
Тачно малце се осветлува под агол, ама тоа се приметува повеќе со темните сцени и не е лошо како шо се опишува.
@The Geek Boy . Друже контактирај го @Dinamit . Он имаше QLED , нов со гаранција, ама со попуст пошто ги зимал како компензација.

draey

hello world
15 јануари 2010
237
263
Куманово
draey's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 7 3700X + beQuiet! Dark Rock 4
Motherboard
Asrock X570 STEEL LEGEND
Storage
M.2 Samsung NVMe 970 EVO Plus 250GB + Samsung 860 EVO 500 GB + 1TB WD EZEX
PSU
650W RIOTORO ENIGMA G2
RAM
32GB G.SKILL Trident Z RGB NEO
Video card
GIGABYTE GTX1660 SUPER GAMING OC 6GB
Case
Cooler Master Storm Scout 2
Mouse
Logitech G403
Audio
Phillips BTD7170
Monitor
Acer Nitro VG252Q IPS, 240hz, Full HD
OS
Windows 10 Pro
Пред 3-4 дена ги гледав Q70 и Q80 сериите на Самсунг и воопшто немаат лош агол на гледање.

9 август 2018
1.172
477
Имам користено и IPS и OLED.
VA панел не, ама TN да.
Можам да кажам дека никогаш сум немал потреба странично да гледам во Телевизор.
Да, моментално кога ќе легнам на кревет, во дневна се приметува разлика ама мала, оти е IPS течевизор, ама светло кога ќе пуштиш се гледа светлото у позадина.
Ќе го контактирам, и ќе видам, ама неверувам моите да купат од некој, туку поголеми шанси од продавница.
За Setec прашував до кога ќе ги чуваат моменталните модели на QLED телевизори? Нели можат Setec / Neptun на страна да чуваат, за покасно да се земе, или јас се умислувам многу?
Навистина сакав тој да го земам, за таа цена е топ, а за три месеци ако го нема, епа незнам што друго..

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Имам користено и IPS и OLED.
VA панел не, ама TN да.
Можам да кажам дека никогаш сум немал потреба странично да гледам во Телевизор.
Да, моментално кога ќе легнам на кревет, во дневна се приметува разлика ама мала, оти е IPS течевизор, ама светло кога ќе пуштиш се гледа светлото у позадина.
Ќе го контактирам, и ќе видам, ама неверувам моите да купат од некој, туку поголеми шанси од продавница.
За Setec прашував до кога ќе ги чуваат моменталните модели на QLED телевизори? Нели можат Setec / Neptun на страна да чуваат, за покасно да се земе, или јас се умислувам многу?
Навистина сакав тој да го земам, за таа цена е топ, а за три месеци ако го нема, епа незнам што друго..
Членови од форумот велат дека купиле од него, дека ТВ-то се зима од магацин и со гаранција од фирмата.
Ради тоа што го зима како компензација дали нема ДДВ или други трочкови ги дава по 20 % поефтини.

Dinamit

hello world
25 мај 2013
435
608
Членови од форумот велат дека купиле од него, дека ТВ-то се зима од магацин и со гаранција од фирмата.
Ради тоа што го зима како компензација дали нема ДДВ или други трочкови ги дава по 20 % поефтини.

Нема веќе 3 месеци тоа. И нема да има во скоро време.

9 август 2018
1.172
477
И сега едино решение, или сега да го земам тој модел дур не го тргнат, или да фрлам 80 бона на телевизор, што не ми доаѓа у обзир, и или да се молам на бога да не ги тргнат за 3 месеци, па таман кога ќе се селам да го купам тој модел.
Setec ги имаат истите модели ако не се грешам. Знае некој до кога ќе ги чуваат? Може да се распраша, особено за тој модел што го пратив на линкот или некој сличен за иста цена околу 50,000.

noviot

hello world
1 февруари 2008
152
130
И сега едино решение, или сега да го земам тој модел дур не го тргнат, или да фрлам 80 бона на телевизор, што не ми доаѓа у обзир, и или да се молам на бога да не ги тргнат за 3 месеци, па таман кога ќе се селам да го купам тој модел.
Setec ги имаат истите модели ако не се грешам. Знае некој до кога ќе ги чуваат? Може да се распраша, особено за тој модел што го пратив на линкот или некој сличен за иста цена околу 50,000.

Јас лично се откажав од купување нов ТВ во оваа нашава вукојебина, пошто цените се ненормално високи, што е тотално неразбирливо. Инаку од тоа што читам по нет, има негативен тренд кај производителите секоја година да пуштаат се полоши по перформанси телевизори. Исто така IPS панел воопшто не препорачувам, освен ако не гледаш во просторија што е осветлена како фудбалски стадион, и со рапоред на седење од 180 степени. Само VA или најдоброто моментално OLED!

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Од каде овие лоши муабети за IPS? LG панелите се стандард за квалитет на IPS, на пример јас имам 55 Hitachi 4к со IPS панел на LG, сликата е сосема на ниво, цената е под 20к.

Дури и лошата црна боја на IPS панелите е сега дискутабилна работа со HDR и Dynamic contrast. Сум имал Sony и Philips 4k (сонито со VA) и иако Филипсот имаше нијанса поубави бои и нешто по-оштра слика, панелот беше цел со флеки. Некаде потемен, некаде посветол со џиновски точки (има слика на форумов закачено, во оваа тема мислам). Сонито од страна (читај од трпезариска маса) црната ја претвараше во тегет.

edit: Да, ова беше ТВ од 50-55 иљади.

t2_dfc5xRCoW8rL_ZvTA_7v3X1-FuWyQJZ6rWRzkljgeGe9QyRW-NwoqZ8fqiDo6Gbedqg9UBbh51-JbPyckKW6quW_tGRqaczxc82uF6HxVO3RKeSa10-X4YR6caeawFlN42jnA478N1zjER5d_LcoFPDEAGrl-k6U5w2LArfFDrQM2WQrBba2J1Db6LWExfqIRNdYlaNk2rumN8wI22mJhz4KfNOv_0SHIuYmu1pdhn2pH_5e8UOEcAaFOL-dLppKPwsiZVwvof_LuJqhppJOnkLdU4obgIyA7Wz0uU1C_PZPCM_Nn6NGddJmiFv0Mcr1o-_4sd5dA5HSU4WWlOqzIcBdHXC_ClkCgr3U7lxKu7tiELx36lSGyoTPsm8HZtYoRcfh3kwfRzz-5u3cLAhxaaLpWaugGw0E3eb57_mAW70s7wqgvQAZnK4T-m07AlBuUJfHbEPthdecb4CZ_NdpQJffXV6uAugwn4KaPCifONdfAb7Jii0UpXCA5ZKAuYnZekmvrF_TtIvBFYmCiEs-r_1mYFA5aWn2TN8qsX57EKe2niP2DC_WU1W7fFnz07ZA17sYy0n4wRphNZrIDVYL3C81PfVshrlRDIuSnpo-23_bveQ4AUpxKTVjWbov2O-lDBMXHU0w74FFpEe02LjTykBiUkWXtSMFJjgHhKyM7lm2mxfNrIzyS=w1169-h876-no

noviot

hello world
1 февруари 2008
152
130
Од каде овие лоши муабети за IPS? LG панелите се стандард за квалитет на IPS, на пример јас имам 55 Hitachi 4к со IPS панел на LG, сликата е сосема на ниво, цената е под 20к.

Дури и лошата црна боја на IPS панелите е сега дискутабилна работа со HDR и Dynamic contrast. Сум имал Sony и Philips 4k (сонито со VA) и иако Филипсот имаше нијанса поубави бои и нешто по-оштра слика, панелот беше цел со флеки. Некаде потемен, некаде посветол со џиновски точки (има слика на форумов закачено, во оваа тема мислам). Сонито од страна (читај од трпезариска маса) црната ја претвараше во тегет.

edit: Да, ова беше ТВ од 50-55 иљади.

t2_dfc5xRCoW8rL_ZvTA_7v3X1-FuWyQJZ6rWRzkljgeGe9QyRW-NwoqZ8fqiDo6Gbedqg9UBbh51-JbPyckKW6quW_tGRqaczxc82uF6HxVO3RKeSa10-X4YR6caeawFlN42jnA478N1zjER5d_LcoFPDEAGrl-k6U5w2LArfFDrQM2WQrBba2J1Db6LWExfqIRNdYlaNk2rumN8wI22mJhz4KfNOv_0SHIuYmu1pdhn2pH_5e8UOEcAaFOL-dLppKPwsiZVwvof_LuJqhppJOnkLdU4obgIyA7Wz0uU1C_PZPCM_Nn6NGddJmiFv0Mcr1o-_4sd5dA5HSU4WWlOqzIcBdHXC_ClkCgr3U7lxKu7tiELx36lSGyoTPsm8HZtYoRcfh3kwfRzz-5u3cLAhxaaLpWaugGw0E3eb57_mAW70s7wqgvQAZnK4T-m07AlBuUJfHbEPthdecb4CZ_NdpQJffXV6uAugwn4KaPCifONdfAb7Jii0UpXCA5ZKAuYnZekmvrF_TtIvBFYmCiEs-r_1mYFA5aWn2TN8qsX57EKe2niP2DC_WU1W7fFnz07ZA17sYy0n4wRphNZrIDVYL3C81PfVshrlRDIuSnpo-23_bveQ4AUpxKTVjWbov2O-lDBMXHU0w74FFpEe02LjTykBiUkWXtSMFJjgHhKyM7lm2mxfNrIzyS=w1169-h876-no
LG само за OLED може да се спомне сега, останата понуда е срање, провери на нет на сите review-a а богами и корисници што пишуват. Да , можеби VA панелите не се добри од агол ама за филмофили што сакаат да гледаат во темна просторија се многу подобри од сивилото на IPS панелите(освен OLED нормално)

П.С Филипс ТВ?!? Сериозно некој купува филипс уште? По крш ТВ-а нема на планетава...

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
LG само за OLED може да се спомне сега, останата понуда е срање, провери на нет на сите review-a а богами и корисници што пишуват. Да , можеби VA панелите не се добри од агол ама за филмофили што сакаат да гледаат во темна просторија се многу подобри од сивилото на IPS панелите(освен OLED нормално)

П.С Филипс ТВ?!? Сериозно некој купува филипс уште? По крш ТВ-а нема на планетава...

Е гледаш сега што збориш? Јас од искуство ти од памет и ривјуа на нет. Кој кажа дека е сега купен филипсот? Моделот е од пред 4-5 год. кога првите 4к телевизори стигнаа кај нас.

Еве зихер не си видел 4к IPS панел со HDR и dynamic contrast (не во салон). Нема никакво сивило како што било на времето. Не џабе користиме IPS монитори во денешно време, а не VA.

9 август 2018
1.172
477
И сега?
QLED користат VA панели, или?
Јас моментално имам еден Philips, купен на старо 2012 - та, моделот е мислам од 2010 - та, и како за IPS панел е одличен, но очекувам и QLED да биде подобар.
OLED реков, си има доста маани со Burn - In и други ствари, Linus има убаво објаснето за тоа, и ова барем мене ми е причина зошто нема да земам OLED течевизор.
Имаше член погоре што земал, океј убаво ама он на 5 години и да му се расипе панелот, или нов Телевизор ќе земе, или нов панел.
Јас не мењавам на секои 5 години, па така да си останува на QLED.
Него, погоре прашав а не добив конкретен одговор, ќе прашам пак.
Вака сега какошшто изгледа едино решение, или сега да го земам тој модел дур не го тргнат, или да фрлам 80 бона на телевизор, што не ми доаѓа у обзир, и или да се молам на бога да не ги тргнат за 3 месеци, па таман кога ќе се селам да го купам тој модел.

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
@ARMac Твоја препорака за тв, што да бараме ?
Исто препорака за некој бокс, односно смарт бокс. Фала

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
@ARMac Твоја препорака за тв, што да бараме ?
Исто препорака за некој бокс, односно смарт бокс. Фала

Брат од кајзнам јас сум конзумер обичен. Зборот ми беше дека IPS панелите изгледаат многу попристојно со црната боја откако се воведе HDR и динамичен контраст. Порано беа бледи на црна, сега се ок.

VA нај нај новите не сум ги видел, тие од пред 2-3 год. кога го гледав ТВ-то од агол некаде 50-60 степени црната боја беше тегет. Тоа е полошо од сива. Ама секој по свој вкус. Изреагирав затоа што се ругаат на IPS, а до вчера цел форум се палеше на тие панели. Ако на некој повеќе му прави ќејф VA - пеки, ама многу мрзам грешни информации.

Сликата од филипсот горе е со VA панел од SHARP, што е тотално нерелевантно со марката на ТВ-то односно прашањето на @noviot кој купува филипс. Да си знае дечкото дека филипс не прави панели.

noviot

hello world
1 февруари 2008
152
130
Е гледаш сега што збориш? Јас од искуство ти од памет и ривјуа на нет. Кој кажа дека е сега купен филипсот? Моделот е од пред 4-5 год. кога првите 4к телевизори стигнаа кај нас.

Еве зихер не си видел 4к IPS панел со HDR и dynamic contrast (не во салон). Нема никакво сивило како што било на времето. Не џабе користиме IPS монитори во денешно време, а не VA.

Ревјуата се од најпознатите светски сајтови, не се тукашни, на пример rtings.com. Сите ТВ до сега тестирани со IPS екран имаат во најдобар случај средна оценка (и тоа изгор скапи модели) независно кој е производителот (Sony, LG итн). Не можам да тврдам дека е така видејки немам дома таков телевизор, ама не верувам дека е некоја завера против IPS панелите ;) Во секој случај, на кој што му одговара, тука сме да разменуваме мислења...
Инаку лично користам Benq GW2270 монитор со VA панел :)

Сликата од филипсот горе е со VA панел од SHARP, што е тотално нерелевантно со марката на ТВ-то односно прашањето на @noviot кој купува филипс. Да си знае дечкото дека филипс не прави панели.

Не е битен само панелот во случајот на Филипс телевизорите, имаат голем број на проблеми од различни проблеми со електрониката, заглавување на OS итн.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Не е битен само панелот во случајот на Филипс телевизорите, имаат голем број на проблеми од различни проблеми со електрониката, заглавување на OS итн.

Имаш некој доказ за ова? Пошто освен тој горе кој не го користам веќе, другите 32 и 40 сите од PUSXXX серијата си работат нормално во двете спални.

Сите купени Ноември 2016 значи четири год.

noviot

hello world
1 февруари 2008
152
130
Имаш некој доказ за ова? Пошто освен тој горе кој не го користам веќе, другите 32 и 40 сите од PUSXXX серијата си работат нормално во двете спални.

Сите купени Ноември 2016 значи четири год.

Ти кажав веќе, форуми... Нема везе ај, забегавме со муабетов, ти си во право, јас грешам...

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
Брат од кајзнам јас сум конзумер обичен. Зборот ми беше дека IPS панелите изгледаат многу попристојно со црната боја откако се воведе HDR и динамичен контраст. Порано беа бледи на црна, сега се ок.

VA нај нај новите не сум ги видел, тие од пред 2-3 год. кога го гледав ТВ-то од агол некаде 50-60 степени црната боја беше тегет. Тоа е полошо од сива. Ама секој по свој вкус. Изреагирав затоа што се ругаат на IPS, а до вчера цел форум се палеше на тие панели. Ако на некој повеќе му прави ќејф VA - пеки, ама многу мрзам грешни информации.

Сугестија де, што мислиш дека е надобро цена/перформанси. За исти пари што би зел попрво.
И мене пхилипсот ми рикна брзо, позадинското. Капак софтверот беше на нивоу на пентиум 4 ( по брзина)

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Сугестија де, што мислиш дека е надобро цена/перформанси. За исти пари што би зел попрво.
И мене пхилипсот ми рикна брзо, позадинското. Капак софтверот беше на нивоу на пентиум 4 ( по брзина)

Сега за таа сума (~50k) Sony би пазарил. Mи се свиѓа X-Reality pro. Користат и VA и IPS панели зависно од дијагоналата. Имаат и од двата типа во иста серија со различна дијагонала. И нормално 5 год. гаранција.

Иако спомнав погоре моментално имам 55 Хитачи и сум изненаден од квалитетот на сликата за тие пари (22-23к). Маана, спори менија и јутуб/нетфликс ама тоа и онака не користам. Двојадрен процесор има.

Alek7

hello world
2 април 2020
87
118
Skopje
PHILIPS 50PUS6554
Овај дали го бива или не?
Јас го имам овој модел, само 65".
Задоволен сум од боите.
Звукот е онака просечен, ако сакаш подобар звук мора да идеш со плус soundbar или звучници.
Брз е во менувањето програми, тоа ми се допаѓа. Не се чека многу од една програма да префрли на друга.
Нема многу апликации за него. Искрено од програмите на него користам само Netflix и Youtube. За све друго користам android box.
Периодов имаше 3-4 updates на software-от, што мислам дека е за пофалба тоа сеуште има упдејти
Има добар wifi support, стабилна конекција, никој пат се нема дисконектирано.
Мислам дека е супер ТВ за таа сума

Испратено од ONEPLUS A6013 преку IT.mk форум апликација

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно