Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Проблем со нов склопен компјутер

Fredy

Ербап
12 октомври 2014
1.223
3.271
Skopje
Fredy's setup  
Processor & Cooler
AMD 7800x3d/Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte B850 DDR 5
Storage
970 evo plus 500gb + Kingston A2000 NvMe 1Tb + SSD Samsung 850 pro 256gb
PSU
EVGA SuperNova 750 G3
RAM
2x16GB DDR5 Kingston Fury Beast @6000Mhz
Video card
Gigabyte 5070ti windforce
Case
Thermaltake View 380 TG rgb black
Mouse
Logitech G502 X Lightspeed wireless
Keyboard
G.Skill Ripjaws KM780 RGB cherry mx brown
Audio
Sennheiser HD 518 + Kurzweil KS40A
Monitor
Asus RoG PG279Q 1440p 165Hz IPS + MSI Mag 273QP OLED 1440p 240hz
OS
Windows 11 Pro
Напојувањево ми е сумљиво мене.

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 7950X - Arctic Liquid Freezer II 360 ARGB
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
3 x 4TB WD Black, M.2 Samsung 990 Pro 2TB
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
4x32 GB G.Skill 6000MHz (@5400MHz CL30)
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Lian-Li 011 Dynamic XL ROG
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64
Уклучен мие MSI afterburner за да гледам,температорите на GPU се около 68C, ram usage не крева повеќе од 6700MB (ова само на GTA V).Додека играм GTA V GPU Usage оди од 98% до 75% така треба или? бидејки прочитав негде требало да стои на 99%. А за Windows Defender ставено ми е така

Се си е нормално ... само не спомна на која фрекфенција работи CPU-to и колку му е искористеноста.

Дали имаш менувано сетинзи во NVidia settings? Дај стави се на Default, посебно во Manage 3D Settings и пробај. Ако имаш ставено Max PreRendered/Virtual frames може да сецка или Shadow Play ако не ти е исклучен. Може да биде и до напојувањето како што вика Фреди, но пред да го смениш провери ги овие неколку работи.

bakidota

hello world
21 март 2017
79
27
@Gymblonski Ако купуваш рам и ССД прво купи ССД, 90% сум сигурен ако инсталираш оперативен систем на ССД ке се реши проблемот, рам меморијата ништо нема да смени во овој сличај оти си пробал и со стари игри кои користат само 1~2гб гб од рамот.

Maurelie

hello world
6 април 2014
204
216
Maurelie's setup  
Processor & Cooler
i7 3770k/ Phanteks TC12-DX 120mm
Motherboard
Asus P8P67 Evo
Storage
Samsung 840Evo 250GB/1TB Western Digital Caviar Green
PSU
Cooler Master GM550 550W 80Plus Bronze
RAM
Kingston Hyper X Fury2x4GB 1866Mhz
Video card
Strix R9 380X 4GB
Case
Fractal Design R4
OS
Win 10
Уклучен мие MSI afterburner за да гледам,температорите на GPU се около 68C, ram usage не крева повеќе од 6700MB (ова само на GTA V).Додека играм GTA V GPU Usage оди од 98% до 75% така треба или? бидејки прочитав негде требало да стои на 99%. А за Windows Defender ставено ми е така
Дали имаш fps drop без MSI AB во позадина?. Со последните драјвери на Nvidia и MSI AB во позадина (особено со Riva Tuner ) знае да има stutter и fps drop.

incontempt

hello world
24 февруари 2016
239
225
Скопје
incontempt's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700x3d BQ Dark Rock Pro
Motherboard
ROG STRIX B550-F GAMING
Storage
KINGSTON SKC1000 240gb, SAMSUNG 990PRO 2TB, WDC 12TB
PSU
Antec High Current Gamer Modular 850 W
RAM
G.Skill FlareX 4x8gb 3800Mhz cl16
Video card
PowerColor Radeon RX 6900 XT Red Devil
Case
NZXT S340 Elite
Mouse
Logitech G502, Attack shark X3
Keyboard
Keychron K7 Max
Audio
Onkyo TX-SR373, Wharfedale Diamond 11.1
Monitor
AOC 24G2U x2 + 43" Philips TV
OS
Windows 11 IoT Enterprise LTSC
Додади рам меморија и нема да го имаш проблемот, ссд ќе помогне во лоадинг на играта и на текстури ако е некоја во стилот на гта 5, а не колку флуидно и стабилно ќе иде играта, башка новиве игри лапаат рам 8гб е малце и дуал чанел а не една 8гб плочка.

Исто виндоус ги паркира јадрата што не ги користи можеш и со тоа да пробаш, види линкот или побарај во гоогле - core parking disable
https://forums.geforce.com/default/...ores-improve-your-game-performance-/?offset=7

toplel

user
18 август 2016
1.061
1.546
И мене ми е сумливо напојувањето штом викаш дека во постари игри не ти се случува ова зошто веројатно не го оптеретуваат напојувањето доволно, а пак при нови наслови добиваш замрзнувања заради поголема потрошувачка. Не верувам дека заради single channel замрзнува, туку повеќе дека губиш FPS е сигурно заради бенефитот од dual channel.

Најпрво пробај со напојување (позајми се од некаде), аку си во околина на Охрид повели ќе пробаме.

Gymblonski

hello world
28 септември 2018
86
66
Се си е нормално ... само не спомна на која фрекфенција работи CPU-to и колку му е искористеноста.

Дали имаш менувано сетинзи во NVidia settings? Дај стави се на Default, посебно во Manage 3D Settings и пробај. Ако имаш ставено Max PreRendered/Virtual frames може да сецка или Shadow Play ако не ти е исклучен. Може да биде и до напојувањето како што вика Фреди, но пред да го смениш провери ги овие неколку работи.
Работи на 4100mhz и зависи од играта али околу 50-60%
Немам ништо менувано во Nvidia control panel се е Default праев формат на windows. Не мие ставено тоа, исклучен е shadow play i Game DVR

Gymblonski

hello world
28 септември 2018
86
66
Дали имаш fps drop без MSI AB во позадина?. Со последните драјвери на Nvidia и MSI AB во позадина (особено со Riva Tuner ) знае да има stutter и fps drop.
Да повеќе fps drops има со MSI AfterBurner али и без тоа имам пак, сеа по 3 пат напраив формат на windows неам ништо инсталл освен steam,google i nvidia geforce expirience и пак иам fps drops

Gymblonski

hello world
28 септември 2018
86
66
Додади рам меморија и нема да го имаш проблемот, ссд ќе помогне во лоадинг на играта и на текстури ако е некоја во стилот на гта 5, а не колку флуидно и стабилно ќе иде играта, башка новиве игри лапаат рам 8гб е малце и дуал чанел а не една 8гб плочка.

Исто виндоус ги паркира јадрата што не ги користи можеш и со тоа да пробаш, види линкот или побарај во гоогле - core parking disable
https://forums.geforce.com/default/...ores-improve-your-game-performance-/?offset=7
Ke купам утше еден рам, ми кажаа повеќе дека може да е до single channel али проблемот е тоа што и во игри што користат по 1-2GB RAM имам дропови на кои што на постар компјутер сум немал
Правев unpark na cpu cores ништо не ми смени

Последна промена:

Gymblonski

hello world
28 септември 2018
86
66
И мене ми е сумливо напојувањето штом викаш дека во постари игри не ти се случува ова зошто веројатно не го оптеретуваат напојувањето доволно, а пак при нови наслови добиваш замрзнувања заради поголема потрошувачка. Не верувам дека заради single channel замрзнува, туку повеќе дека губиш FPS е сигурно заради бенефитот од dual channel.

Најпрво пробај со напојување (позајми се од некаде), аку си во околина на Охрид повели ќе пробаме.
Може до тоа да е али и на постари игри имам fps drops само поретку одколку на поновите, али пак ги имам
Несум од охрид а друго немам за да проверам

Последна промена:

Gymblonski

hello world
28 септември 2018
86
66
@Gymblonski Ако купуваш рам и ССД прво купи ССД, 90% сум сигурен ако инсталираш оперативен систем на ССД ке се реши проблемот, рам меморијата ништо нема да смени во овој сличај оти си пробал и со стари игри кои користат само 1~2гб гб од рамот.
Значи вака имав ја постар компјутер играв таму CSGO немав никакви сецкања, на овој компјутер имам, го ставив тој хард диск од стариот компјутер, реинсталирав се тоа windows driveri и на csgo имам пак дропови така да мислам не до хард дискот друго е проблемот

Mayson

user
10 април 2011
1.040
589
Mayson's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6500
Motherboard
Asus H110M-K
Storage
Samsung 850 EVO 250 GB + Kingdian S370 512 GB + HDD Hitachi 2 TB
PSU
HCG-520M
RAM
16 GB DDR4 2133 MHz Patriot
Video card
ASUS Strix RX 470 4GB
Case
Antec GX500
Mouse
Logitech MX 518 Legendary
Keyboard
Redragon K558
Monitor
AOC G27 70PF FreeSync 144Hz
OS
Windows 10
Да повеќе fps drops има со MSI AfterBurner али и без тоа имам пак, сеа по 3 пат напраив формат на windows неам ништо инсталл освен steam,google i nvidia geforce expirience и пак иам fps drops

мене све ми изледа на гпу драјвери, пробај и со постари верзии ако не, и секако клин инстал со дду гаси нет дур инсталираш може виндос некој основни драјвери да ти инсталира

Gymblonski

hello world
28 септември 2018
86
66
мене све ми изледа на гпу драјвери, пробај и со постари верзии ако не, и секако клин инстал со дду гаси нет дур инсталираш може виндос некој основни драјвери да ти инсталира
Кога го склопив компјутерот ги симнав драјверите од CD 388.0 и го имав проблемот за 3-4 дена ги упдатирав.
После пак ке пробам со ДДУ

Foldalot

hello world
19 март 2014
122
95
Во device manager провери ги AHCI контролерите која верзија се. Кај мене апдејт на нив создаде сличен проблем ко твојот, па со враќање на старите се отстрани.

Gymblonski

hello world
28 септември 2018
86
66
Во device manager провери ги AHCI контролерите која верзија се. Кај мене апдејт на нив создаде сличен проблем ко твојот, па со враќање на старите се отстрани.

Standard SATA AHCI Controller?
Driver Date:21/06/2006
Driver Version:10.0.17134.1
Ако мислиш за ова
Овие мислам дека ми меа упдате али сеа напраив формат на windows на друг хард диск и затоа не ми се упдате али ништо не ми смени. Да ги Update?

Gymblonski

hello world
28 септември 2018
86
66
Заборавив да кажам дека на пример кога играм игра го слушам како хард дискот се врти и кога ке сецне хард дисткот како да престанува да се врти таа секунда и продолжува. Затоа прво помислив дека е хард дискот и го сменив но пак така праи (ова на GTA V го приметив бидејќи само таму брзо се врти и слуша)

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 7950X - Arctic Liquid Freezer II 360 ARGB
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
3 x 4TB WD Black, M.2 Samsung 990 Pro 2TB
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
4x32 GB G.Skill 6000MHz (@5400MHz CL30)
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Lian-Li 011 Dynamic XL ROG
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64
Ова повеќе ми личи на хардверски проблем, дали нешто не работи како што треба или некој дел не седи во лежиште убаво, а голема веројатност е и напојувањето да зафркава. Пробај види дали сите конектори се убаво прикачени од напојување до сите други компоненти, провери некој кабел да не ти е згмечен/превиткан. Не знам што друго да предложам освен да пробаш Paging фајлот да го наместиш рачно (ако е случајно многу мал по default) ... се сомневам дека е до тоа, но нема да е на одмет да пробаш.

Пробај и ова

Standby memory issue causing stutters on creators • r/Windows10

Gymblonski

hello world
28 септември 2018
86
66
Ова повеќе ми личи на хардверски проблем, дали нешто не работи како што треба или некој дел не седи во лежиште убаво, а голема веројатност е и напојувањето да зафркава. Пробај види дали сите конектори се убаво прикачени од напојување до сите други компоненти, провери некој кабел да не ти е згмечен/превиткан. Не знам што друго да предложам освен да пробаш Paging фајлот да го наместиш рачно (ако е случајно многу мал по default) ... се сомневам дека е до тоа, но нема да е на одмет да пробаш.

Пробај и ова

Standby memory issue causing stutters on creators • r/Windows10
Се си е на место од деловите, а со каблите се е добро проверив повеќе пати.

Maurelie

hello world
6 април 2014
204
216
Maurelie's setup  
Processor & Cooler
i7 3770k/ Phanteks TC12-DX 120mm
Motherboard
Asus P8P67 Evo
Storage
Samsung 840Evo 250GB/1TB Western Digital Caviar Green
PSU
Cooler Master GM550 550W 80Plus Bronze
RAM
Kingston Hyper X Fury2x4GB 1866Mhz
Video card
Strix R9 380X 4GB
Case
Fractal Design R4
OS
Win 10
Заборавив да кажам дека на пример кога играм игра го слушам како хард дискот се врти и кога ке сецне хард дисткот како да престанува да се врти таа секунда и продолжува. Затоа прво помислив дека е хард дискот и го сменив но пак така праи (ова на GTA V го приметив бидејќи само таму брзо се врти и слуша)
Default е наместен хард дискот во power settings. Имаш опција turn of hard disk after 20 minutes. Кај мене е ставено на 200 минути и не прави така.

it.jpg

enterprise

hello world
25 септември 2013
53
57
Не би се сложил дека напојувањето ги предизвикува тие fps drops, доколку моделот на напојувањете е DeepCool DA500-M 80Plus Bronze, на следниот линк може да видите солиден review за истото DeepCool напојување само што не е М модел (модуларно) т.е. погледнете ги 3.3, 5 и 12 волтните линии под 100% оптеретување (страна 6), напојувањето буквално "преде" и не го дирнува тоа што е под 100% оптеретување.

По спецификација напојувањето дава 38А струја на 12V т.е. (456W реални) што е повеќе од доволно за i5 8600K (~150W Max Overclocked, што ни под разно нема да ги допре) + 1060 (~130W-150W), остава најмалце 150W на 12V линија простор...

Како што реков во претходниот пост, голема е веројатноста да прави frame drops при Swapping.

Решението би било или надоградба на рам со уште една иста плочка или да пробаш со дедициран диск само за играта т.е. да го избегнеш моментот вчитување делови од играта и swapping во исто време на ист диск.

Foldalot

hello world
19 март 2014
122
95
Standard SATA AHCI Controller?
Driver Date:21/06/2006
Driver Version:10.0.17134.1
Ако мислиш за ова
Овие мислам дека ми меа упдате али сеа напраив формат на windows на друг хард диск и затоа не ми се упдате али ништо не ми смени. Да ги Update?
Остави ги на моменталната верзија

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно