Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Проблем со нов склопен компјутер

Gymblonski

hello world
28 септември 2018
86
66
Па вака склопив компјутер пред 2 месеци. Уште од првиот ден го имам проблемов, значи која и да играм игра имам fps drops по 1-2 секунди и се вракја во нормала ова се случува во сите игри, на постарите имам поретко fps drops а на поновите игри повеќе пати. Исто така луѓе со исти мои спецификации имаат 20-30 fps повеќе и поголем score на benchmarks. Додека сум на декстоп не сум приметил замрзнувања. Температурите се нормални не се високи, сите драјвери се update, нема никакви вируси бидејки се е clean install. Исто така го сменив хард дискот инсталирав fresh windows 10 и пак го имам проблемот. Ако треба нешто уште да кажам прашајте.

CPU: Intel Core i5-8600k
GPU: Nvidia GTX 1060 6GB
HDD: WD Blue 1TB 7200RPM
RAM: Kingston HyperX 8GB 3200mhz (single channel)
MBD:Gigabyte Z370-HD3
PSU: 500W DeepCool DA500-M 80Plus Bronze

enterprise

hello world
25 септември 2013
53
57
Ја би дотурил уште 8GB рам по можност да биде иста како сегашната, добиваш:

1. Дупло работна меморија
2. Dual Channel (дупли мемориски проток)

Голема е веројатноста да не им стасува доволно работна меморија на поновите игри и тоа да предизвикува FPS drop т.е. дур прави swaping на диск...

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.223
16.377
И јас мислам дека е до single channel рам меморијата. Тоа објаснува зошто имаш помалку фрејмови во игри ама не би требало да замрзнува. Секако, многу е битно меморијата да е dual channel, најди уште една меморија макар и за тест.

Тргни overclock на процесор и меморија ако имаш, пробај така.

Gymblonski

hello world
28 септември 2018
86
66
Ја би дотурил уште 8GB рам по можност да биде иста како сегашната, добиваш:

1. Дупло работна меморија
2. Dual Channel (дупли мемориски проток)

Голема е веројатноста да не им стасува доволно работна меморија на поновите игри и тоа да предизвикува FPS drop т.е. дур прави swaping на диск...
Да и јас на тоа помислив, од понеделник ке зеам уште еден ке видам дали ќе смени нешто али проблемот е тоа што имам fps drops на сите игри. На пример во CSGO така ке ми сецне некогаш а таков проблем сум немал на стариот компјутер

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 7950X - Arctic Liquid Freezer II 360 ARGB
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
3 x 4TB WD Black, M.2 Samsung 990 Pro 2TB
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
4x32 GB G.Skill 6000MHz (@5400MHz CL30)
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Lian-Li 011 Dynamic XL ROG
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64
Најчесто ова го прави недоволен РАМ и/или антивирус. Симни Afterburner, во мониторинг уклучи RAM usage, во On Screen Display табот намести си shortkey за Toggle/Show onscreen display и гледај колку RAM ти користи системот при играње. Ако си блиску до максимумот, до рамот е. А не ќе биде лошо да провериш дали Windows Defender или друг антивирус ти работи во позадина, знае посебно да смета ако играш од обичен хард диск.

Mayson

user
10 април 2011
1.040
589
Mayson's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6500
Motherboard
Asus H110M-K
Storage
Samsung 850 EVO 250 GB + Kingdian S370 512 GB + HDD Hitachi 2 TB
PSU
HCG-520M
RAM
16 GB DDR4 2133 MHz Patriot
Video card
ASUS Strix RX 470 4GB
Case
Antec GX500
Mouse
Logitech MX 518 Legendary
Keyboard
Redragon K558
Monitor
AOC G27 70PF FreeSync 144Hz
OS
Windows 10
проба клин инстал драјвери на гпу со дду?

Gymblonski

hello world
28 септември 2018
86
66
Најчесто ова го прави недоволен РАМ и/или антивирус. Симни Afterburner, во мониторинг уклучи RAM usage, во On Screen Display табот намести си shortkey за Toggle/Show onscreen display и гледај колку RAM ти користи системот при играње. Ако си блиску до максимумот, до рамот е. А не ќе биде лошо да провериш дали Windows Defender или друг антивирус ти работи во позадина, знае посебно да смета ако играш од обичен хард диск.
Кога играм gta v околу 6500мб а CSGO или Rocket League многу помалку користат рам па пак иам дропови. За антивирус немам никој друг освен Windows Defender и не работи во background, некои работи се disable а би можел и скроз некако да го disable и онака ништо не симнувам само за gaming го користам компјутерот а игрите ги симнувам од steam

Последна промена:

Gymblonski

hello world
28 септември 2018
86
66
И јас мислам дека е до single channel рам меморијата. Тоа објаснува зошто имаш помалку фрејмови во игри ама не би требало да замрзнува. Секако, многу е битно меморијата да е dual channel, најди уште една меморија макар и за тест.

Тргни overclock на процесор и меморија ако имаш, пробај така.
Ке зеам уште еден рам па ке видам дали ке смени нешто, процесор не е overlock

Exhumed

hello world
23 август 2016
54
121
Ohrid
Exhumed's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 9800X3D - AIO LIAN LI GALAHAD II TRINITY SL-INF 360 ARGB
Motherboard
Gigabyte X670 AORUS ELITE AX AM5 DDR5 6666MHz OC
Storage
SAMSUNG 2TB SSD 980 Pro M.2
PSU
850W BE QUIET! STRAIGHT POWER 12 Platinum
RAM
32GB(2x16GB) 6000MHz CL30 G.SKILL Trident Z5 NEO RGB AMD EXPO
Video card
4070 Ti Asus Tuf Gaming Oc 12gb
Case
LIAN LI E-ATX O11 DYNAMIC EVO Mid-Tower
Mouse
G pro x Superlight
Audio
HyperX Cloud II Gaming Headset - 7.1
Monitor
Alienware AW2723DF 27" 1440p 280hz
Како шо спомнаа погоре земи уште еден рам и ссд, провери да не ти прае процесоро downclock доека играш и то може да предизвика фпс дроп на поновите игри, уклучи high performance u power options доека играш, напрај update на биос, провери ако на рамо имаш уклучено xmp profile za max hz дали е доволна волтажата SA i IO, јас кога го земав процесоро уште немаше добар биос update за extreme4, една недела изгуби доека га направи стабилен компјутеро со и7 8700 и 100+ BSOD со OCCT додека гу погоди волтажата на процесоро и рамо, сега со новио update на биос немам никакви проблеми со све на ауто, али ја па га терам на фиксна пониска волтажа со LLC2. позз

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.511
7.820
Скопје
www.facebook.com
Игра со голем проток на податоци не може хард дискот да ја задоволи којшто е оптеретен и со уште пола милион други операции. Пред све би препорачал да се земе ссд коешто е поефтино и ако не е до тоа може да се приземе 8гб рам ( којшто е драстично поскап ) . Ништо не се губе тука секако се добива само.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.223
16.377
Игра со голем проток на податоци не може хард дискот да ја задоволи којшто е оптеретен и со уште пола милион други операции. Пред све би препорачал да се земе ссд коешто е поефтино и ако не е до тоа може да се приземе 8гб рам ( којшто е драстично поскап ) . Ништо не се губе тука секако се добива само.

Се губат пари.
Играта го презема сите податоци во RAM за време на loading. Протокот на хард дискот нема никаква врска со фрејм дропови. Можно е да се јават кратки паузи само ако има недоволно RAM и ако се случува swapping.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.511
7.820
Скопје
www.facebook.com
Се губат пари.
Играта го презема сите податоци во RAM за време на loading. Протокот на хард дискот нема никаква врска со фрејм дропови. Можно е да се јават кратки паузи само ако има недоволно RAM и ако се случува swapping.
Астрич а што би изгубил на ссд ако купе ? Секако тоа веќе во денешницава е секојдневие .

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.223
16.377
Астрич а што би изгубил на ссд ако купе ? Секако тоа веќе во денешницава е секојдневие .

Ако го купи, веројатно ќе купи 120 или 250. Пак најверојатно ќе ја инсталира играта на хард диск :eek:h:
Колку игри ќе инсталирана ССД-то?

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.511
7.820
Скопје
www.facebook.com
Ако го купи, веројатно ќе купи 120 или 250. Пак најверојатно ќе ја инсталира играта на хард диск :eek:h:
Али ипак процесите во позадина ке идаат побрзо отколку со хдд нели ? Сигурно дека нема да ги инсталира во ссд туку во хдд ке ги инсталира али виндовс процесите ке си идат преку ссд и полесно ке дише хдд . Ме разочаруваш ти , со твоето знање спејс шатл се изработува а не по форуми да се дреме и да се напрегаме дали било до ссд или рам хахах.

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 7950X - Arctic Liquid Freezer II 360 ARGB
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
3 x 4TB WD Black, M.2 Samsung 990 Pro 2TB
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
4x32 GB G.Skill 6000MHz (@5400MHz CL30)
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Lian-Li 011 Dynamic XL ROG
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64
Пред да отидеш и да си потрошиш пари, утврди прво кај ти е проблемот. Не се залетувај без врска, зошто по се изгледа не ќе е до рамот ако дропаш фрејмови во CSGO (можеби и тоа влијае до некој степен, но не е единствениот проблем по се изгледа). Симни MSI Afterburner уклучи мониторинг на се што е релевантно, CPU, GPU, RAM, гледај искористеност и температури на истите додека играш. Во Windows Defender направи exclusion на цел Steam фолдер ако сите игри ти се таму. Прво ова направи го, после иди троши пари за да не си ја лупаш главата одпосле.

Gymblonski

hello world
28 септември 2018
86
66
Пред да отидеш и да си потрошиш пари, утврди прво кај ти е проблемот. Не се залетувај без врска, зошто по се изгледа не ќе е до рамот ако дропаш фрејмови во CSGO (можеби и тоа влијае до некој степен, но не е единствениот проблем по се изгледа). Симни MSI Afterburner уклучи мониторинг на се што е релевантно, CPU, GPU, RAM, гледај искористеност и температури на истите додека играш. Во Windows Defender направи exclusion на цел Steam фолдер ако сите игри ти се таму. Прво ова направи го, после иди троши пари за да не си ја лупаш главата одпосле.
Уклучен мие MSI afterburner за да гледам,температорите на GPU се около 68C, ram usage не крева повеќе од 6700MB (ова само на GTA V).Додека играм GTA V GPU Usage оди од 98% до 75% така треба или? бидејки прочитав негде требало да стои на 99%. А за Windows Defender ставено ми е така

Gymblonski

hello world
28 септември 2018
86
66
Мислев да земам ССД од 500GB не ми се исплати тоа од 250 или 120 али прво сакам да го поправам проблемов и да купам рам

Gymblonski

hello world
28 септември 2018
86
66
Ке зеам ССД од 500ГБ али прво треба рам да зеам, сигурно не е до хард дискот бидејки и на 2та ми праи така

Gymblonski

hello world
28 септември 2018
86
66
Знам али како што реков и на најслаба игра ке ми дропа само многу поретко, во background processes неам многу не симнувам никакви програми што ке раборат во background ако иам 1-2 и тоа за тест,од windows тие пола се disable како skype и тие други што не ми ги треба

Последна промена:

Gymblonski

hello world
28 септември 2018
86
66
Како шо спомнаа погоре земи уште еден рам и ссд, провери да не ти прае процесоро downclock доека играш и то може да предизвика фпс дроп на поновите игри, уклучи high performance u power options доека играш, напрај update на биос, провери ако на рамо имаш уклучено xmp profile za max hz дали е доволна волтажата SA i IO, јас кога го земав процесоро уште немаше добар биос update за extreme4, една недела изгуби доека га направи стабилен компјутеро со и7 8700 и 100+ BSOD со OCCT додека гу погоди волтажата на процесоро и рамо, сега со новио update на биос немам никакви проблеми со све на ауто, али ја па га терам на фиксна пониска волтажа со LLC2. позз
Не ми прае процесоро downclock над 4GHZ е секогаш, уклучен мие high performance, напраив update на биос. Тоа за рам несум проверувал али на 3200mhz ми работи

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно