Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Проблем со нов склопен компјутер

Gymblonski

hello world
28 септември 2018
86
66
Не би се сложил дека напојувањето ги предизвикува тие fps drops, доколку моделот на напојувањете е DeepCool DA500-M 80Plus Bronze, на следниот линк може да видите солиден review за истото DeepCool напојување само што не е М модел (модуларно) т.е. погледнете ги 3.3, 5 и 12 волтните линии под 100% оптеретување (страна 6), напојувањето буквално "преде" и не го дирнува тоа што е под 100% оптеретување.

По спецификација напојувањето дава 38А струја на 12V т.е. (456W реални) што е повеќе од доволно за i5 8600K (~150W Max Overclocked, што ни под разно нема да ги допре) + 1060 (~130W-150W), остава најмалце 150W на 12V линија простор...

Како што реков во претходниот пост, голема е веројатноста да прави frame drops при Swapping.

Решението би било или надоградба на рам со уште една иста плочка или да пробаш со дедициран диск само за играта т.е. да го избегнеш моментот вчитување делови од играта и swapping во исто време на ист диск.
Ке зеам уште еден рам стик оваа недела ке видам дали нешто ке смени

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.886
3.819
Intel RST драјвери? Нешто ми изгледа проблем со хард диск/кабел/некој драјвер.

Gymblonski

hello world
28 септември 2018
86
66
Intel RST драјвери? Нешто ми изгледа проблем со хард диск/кабел/некој драјвер.
Не е проблемот до хард дискот или каблите а драјверите сите ги update, пробав и на постари драјвери ништо не ми смени

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.818
4.530
Неготино
Не ги дирам и онака ништо не ми менуваат
Ке зеам ССД али не е до тоа проблемот сменив 3 хард дискови
Не е проблемот до хард дискот или каблите а драјверите сите ги update, пробав и на постари драјвери ништо не ми смени
Да не бидам парти пупер, ама де не пишувај пост под пост .. партали е. Фала. Имаш мулти цитат.

Gymblonski

hello world
28 септември 2018
86
66
Па ги прочитав али сеа сватив, од сеа така ке праам

Последна промена:

Gymblonski

hello world
28 септември 2018
86
66
Проверив на userbenchmark и пишува за GPU
CLim: 2012 MHz, MLim: 2002 MHz, Ram: 6GB, Driver: 411.70
Performing below expectations (26th percentile)
проверив повеќе пати исто е така цело време може до ова да е проблемот?

исто така CPU оди на 100% со тој userbenchmark кога го проверува така треба да е?
Imgur

Викса

lurker
12 март 2011
577
697
Јас би пробал да ја извадам графичката и да играм на интегрирана , сум играл CS Go на интегрирана без проблем. Пробај ако не ти е тешко и пиши.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.467
11.538
Скопје
Проверив на userbenchmark и пишува за GPU
CLim: 2012 MHz, MLim: 2002 MHz, Ram: 6GB, Driver: 411.70
Performing below expectations (26th percentile)
проверив повеќе пати исто е така цело време може до ова да е проблемот?

исто така CPU оди на 100% со тој userbenchmark кога го проверува така треба да е?
Imgur
Шо е тоа 7 дена аптајм, напрај му рестарт на компјутерот! Не шатдаун!
И изгаси хибернација/слип!
И што е ова 4.1 гхз, турбо ли е тоа, клокнато ли е, ако може, гаси го!
И може да ги објасниш какви се тие фпс дропови? Од колку на колку паѓа и колку трае, 1 секунда?
Фати играј нешто 3 саати, и земи запишувај точно колку размак има меѓу нив, колку вкупно се...

Последна промена:

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 7950X - Arctic Liquid Freezer II 360 ARGB
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
3 x 4TB WD Black, M.2 Samsung 990 Pro 2TB
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
4x32 GB G.Skill 6000MHz (@5400MHz CL30)
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Lian-Li 011 Dynamic XL ROG
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64
Никој што се бави со бенчмаркови не користи userbenchmark и едно гугл пребарување ќе ти даде јасна слика дека бенчот не им е асален. Не значи дека нема да е точен во твојот случај но има многу случаи каде што userbenchmark е неверодостоен.

Симни си 3Д Марк како секој нормален човек
3DMark Time Spy benchmark on Steam

Од кога ќе заврши бенчмаркот ќе ти даде споредба на твојата со други исти такви картици (и процесори). Ништо чудно да ти даде ист скор како со userbenchmark, но барем вака ќе знаеш на сигурно дека нешто и смета на графичката да постигне оптимален преформанс. Може да биде или самата графичка, напојувањето или матичната.

Најлесно е да ја провериш графичката, извади ја од твојот и стави ја на друг компјутер. Ако истото се дешава проблемот е во неа. Ако не се дешава, проблемот ти е или во напојувањето или во матичната.

Дали ти е компјутерот купен на ново или на старо?

Gymblonski

hello world
28 септември 2018
86
66
Шо е тоа 7 дена аптајм, напрај му рестарт на компјутерот! Не шатдаун!
И изгаси хибернација/слип!
И што е ова 4.1 гхз, турбо ли е тоа, клокнато ли е, ако може, гаси го!
И може да ги објасниш какви се тие фпс дропови? Од колку на колку паѓа и колку трае, 1 секунда?
Фати играј нешто 3 саати, и земи запишувај точно колку размак има меѓу нив, колку вкупно се...
Ке направам али не менува тоа ништо
4.1гхз да турбо е не е клокнато
Па вака ако играм на пример CSGO во 5 мин ке ми се случи 1-2пати да сецне некогаш во 10мин не е секогаш исто таму не се битни многу фпс и да ми падне од 300 на 100 пак ке сецне. Сеа на пример GTA V таму ако иам 80-90 ке ми фпс дропне на 20-30 и одма ке се врати на 90 некогаш така ми праи на 3-4мин некогаш и поретко, ми се случува и цело време да ми дропа на 5-10секунди по што ке морам да ја рестарт играта, а некогаш па ич нема да ми дропа но тоа е ретко. Значи не е се исто незнам како да објаснам. Не е сеа знаеш дека GPU ти качува висока температура и ке почне да ти дропа за 10мин.Овдека или ке почне да дропа после некое време или ке почне да дропа одма чим почнам да играм или нема да дропа (ова за GTA V a на CSGO нема везе секогаш ми дропa само зависи кога). На rocket league секогаш ми дропа и маин мену што порано не ми се случуваше на стар пц(нема везе low-high). На PUBG така исто иам фпс дропс но поретко. Иначе пак ке кажам температурите се нормални не се високи i драјвери се се клеан инсталл и упдате.
Нема везе тоа после 3сата или после 5сата исто е

Avid

senior
21 јануари 2009
6.467
11.538
Скопје
Ке направам али не менува тоа ништо
4.1гхз да турбо е не е клокнато
Па вака ако играм на пример CSGO во 5 мин ке ми се случи 1-2пати да сецне некогаш во 10мин не е секогаш исто таму не се битни многу фпс и да ми падне од 300 на 100 пак ке сецне. Сеа на пример GTA V таму ако иам 80-90 ке ми фпс дропне на 20-30 и одма ке се врати на 90 некогаш така ми праи на 3-4мин некогаш и поретко, ми се случува и цело време да ми дропа на 5-10секунди по што ке морам да ја рестарт играта, а некогаш па ич нема да ми дропа но тоа е ретко. Значи не е се исто незнам како да објаснам. Не е сеа знаеш дека GPU ти качува висока температура и ке почне да ти дропа за 10мин.Овдека или ке почне да дропа после некое време или ке почне да дропа одма чим почнам да играм или нема да дропа (ова за GTA V a на CSGO нема везе секогаш ми дропa само зависи кога). На rocket league секогаш ми дропа и маин мену што порано не ми се случуваше на стар пц(нема везе low-high). На PUBG така исто иам фпс дропс но поретко. Иначе пак ке кажам температурите се нормални не се високи i драјвери се се клеан инсталл и упдате.
Нема везе тоа после 3сата или после 5сата исто е
Нешо сингл плеер да пробаш со исклучен интернет?

Gymblonski

hello world
28 септември 2018
86
66
Никој што се бави со бенчмаркови не користи userbenchmark и едно гугл пребарување ќе ти даде јасна слика дека бенчот не им е асален. Не значи дека нема да е точен во твојот случај но има многу случаи каде што userbenchmark е неверодостоен.

Симни си 3Д Марк како секој нормален човек
3DMark Time Spy benchmark on Steam

Од кога ќе заврши бенчмаркот ќе ти даде споредба на твојата со други исти такви картици (и процесори). Ништо чудно да ти даде ист скор како со userbenchmark, но барем вака ќе знаеш на сигурно дека нешто и смета на графичката да постигне оптимален преформанс. Може да биде или самата графичка, напојувањето или матичната.

Најлесно е да ја провериш графичката, извади ја од твојот и стави ја на друг компјутер. Ако истото се дешава проблемот е во неа. Ако не се дешава, проблемот ти е или во напојувањето или во матичната.

Дали ти е компјутерот купен на ново или на старо?
Со ова пробав бидејќи нема нешто многу за инсталл и најбрзо е
Сеа симнав 3D mark пробав со Time Spy i FireStrike на Time Spy имам 4450 i FireStrike околу 11250-11300, неам Advanced Version да можам добро да споредам али тражев по нет со 1060 6гб тука негде скоровите
Иам еден канта пц од 2012 на тој да ја ставам? ке треба нешто да бришам дривери или само да ја стаам графичката
Нов е купен од амацо 56к го платив,многу скапо за оваа конфигурација. Сеа ја гледам истава графичка на амазон по 300$ ја ја земав 20000денари

Последна промена:

Gymblonski

hello world
28 септември 2018
86
66
ај побрзо клај рам, дајте му на детто, да елиминираме или откриеме дали е тоа
ја сакам да клаам али нема у anhoch тој што ми го треба кажаа оваа недела ке им стигне пратка од кингстон

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.627
19.383
прво рам ке земам па после SSD али мислам дека не е до тоа проблемот
До рамот и хард дискот е. Колку и да звучи клише.
Во тие 1-2 секунди системот се труди да запише во Page File и заради спороста на дискот ги добиваш тие падови.
И тоа заради малку рам.

Дефрагментирај го

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно