Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Seagate 3ТВ ST3000DM001 click of death помош

DareDevil

hello world
25 април 2011
278
298
Дечки здраво на сите.

Како што кажува насловот од денес дискот има "click of death" и не го чита на ниеден начин (внатрешно / надворешно со оригиналната кутија).
Вчера сумљиво работеше не сакаше да запишува податоци, помина со checkdisk и почна да запишува.
Read/write speed беа сосем нормални после тоа, но денес наеднаш престана да работи.
За среќа барем направив backup од сите слики вчера, но сеуште има премногу податоци на него.
Ве молам за помош за дијагноза на дефектот и ако е можно одстранување на истиот или препорака за некој кој што професионално го работи тоа.

Ви благодарам однапред

DareDevil

hello world
25 април 2011
278
298
Океј дечки мал update.

Типот на видеото го имал потполно истиот проблем што се случува и кај мене:

View: https://www.youtube.com/watch?v=LFpX7Ik3MLc

И јас се сомневам дека е firmware проблем или проблем на плочата затоа што немаше други симптоми што укажуваат на физичко оштетување кое и не е баш возможно да се случи во условите во кои е чуван дискот.
PCB Board најдов на eBay дали има некој што се занимава со менување на firmware од оригиналната на новата плоча или некој да знае дали е можно и дали има начин да се среди firmware-от на моменталната плоча?

Steam.

user
31 мај 2011
1.084
1.000
Чаир
Steam.'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5700X3D w/ Arctic Freezer 36
Motherboard
ASUS TUF B550M-PLUS
Storage
Samsung 970 EVO PLUS 1TB + 2TB WD20EZRX x2 + WD SN770 1TB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
32GB DDR4@2666MHz
Video card
Gigabyte RTX 5070 Ti WINDFORCE OC SFF
Case
CoolerMaster MasterBox NR600
Mouse
LAMZU Atlantis Mini Pro
Keyboard
LEOBOG A75
Audio
JCally JM20 MAX w/ AKG K371
Monitor
AOC Q27G4ZR + BenQ EX240N
OS
Windows 11
Океј дечки мал update.

Типот на видеото го имал потполно истиот проблем што се случува и кај мене:

View: https://www.youtube.com/watch?v=LFpX7Ik3MLc

И јас се сомневам дека е firmware проблем или проблем на плочата затоа што немаше други симптоми што укажуваат на физичко оштетување кое и не е баш возможно да се случи во условите во кои е чуван дискот.
PCB Board најдов на eBay дали има некој што се занимава со менување на firmware од оригиналната на новата плоча или некој да знае дали е можно и дали има начин да се среди firmware-от на моменталната плоча?

Враќање на податоци во Македонија | Data Recovery Macedonia

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.290
11.807
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Не му ја мисли многу, исклучи хардот додека не се оштетил премногу, и правец Систрум. Со овие работи, што помалку чекаш, тоа помалку плаќаш :)

DareDevil

hello world
25 април 2011
278
298
Благодарам дечки на одговорите.
Дали некој имал лично искуство со дечкиве и колку успешно?
Дали мислите дека е PCB проблемот со дискот?
Доколку е постои сервис специјализиран за PCB им ја испраќаш твојата плоча ти враќаат donor плоча со префрлен bios за ~50$ треба само да ја заштрафиш новата плоча и тоа е тоа.
Меѓутоа морам да потврдам дека е PCB.
Плочата изгледа здраво, диодите ги тестирав во ред се.
Нешто друго што би можел да проверам?

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Значи типов на видеото уштекал напојување од лаптоп 19в наместо напојување од кутијата кое е 12в. Нормално дека ке изгори плочката, добо е што главите не изгореле. А ти пишуваш дека си го чувал беспрекорно.
BTW Seagate дисковите се познати по склоност на самоуништување...работи и одеднаш рикнува за сите пари.
datasafe.jpg

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.290
11.807
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Дали некој имал лично искуство со дечкиве и колку успешно?

Да. 95%

Дали мислите дека е PCB проблемот со дискот?

Ни најголемиот професионалец нема да ти го каже тоа пред да го провери лично дискот.

Нешто друго што би можел да проверам?

Колку пари имаш на сметка. :)

DareDevil

hello world
25 април 2011
278
298
Значи типов на видеото уштекал напојување од лаптоп 19в наместо напојување од кутијата кое е 12в. Нормално дека ке изгори плочката, добо е што главите не изгореле. А ти пишуваш дека си го чувал беспрекорно.
BTW Seagate дисковите се познати по склоност на самоуништување...работи и одеднаш рикнува за сите пари.

Да, да разбрав дека тој го "спржил" ама го има потполно истиот диск и се случува истото почнува да врти дискот два пати клика и престанува да врти.

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
Не го пипај, носи го кај кумановците, цена обично 10 000 -40 000к додека не проверат не може точно да ти кажат. Иначе споредено со други такви сервиси во сосетство или во ЕУ се 5-10 пати поевтини.
Кај повеќето нови дискови не работи електрониката ако ја префрлиш од еден на друг диск, треба флешување и не е едноставно.

DareDevil

hello world
25 април 2011
278
298
Кај повеќето нови дискови не работи електрониката ако ја префрлиш од еден на друг диск, треба флешување и не е едноставно.
Го знам тоа затоа погоре напишав дека им ја праќаш плочата и тие го прават тоа за тебе. Твоја работа е да е само да ја отштрафиш и заштрафиш плочата.

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
Ако имаш вишок пари а податоците не ти се премногу битни прати им ја, ако не завршиш работа после ни систрум нема дА можат.

DareDevil

hello world
25 април 2011
278
298
Ако имаш вишок пари а податоците не ти се премногу битни прати им ја, ако не завршиш работа после ни систрум нема дА можат.
Го разбирам муабетот, но зошто после не би можеле кога ја добиваш и оригиналната плоча назад во иста состојба како што си ја испратил?
Колку што разбрав тие прават само dump на firmware-от не го префрлат bios chip-от.

smole

poweruser
18 април 2007
3.899
4.580
Јас со систрум имам сјајно искуство, а и не се мега скапи, пиши им на фб или јави се, инаку професионалци се и имаат опрема и знаење глава боли.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.290
11.807
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Го разбирам муабетот, но зошто после не би можеле кога ја добиваш и оригиналната плоча назад во иста состојба како што си ја испратил?
Колку што разбрав тие прават само dump на firmware-от не го префрлат bios chip-от.

Не знам друже зашто си запнал само за плочата, ич не ми е јасно? Колку што сум информиран, пола фирмвер е на плоча пола на платерите запишан. Прати го цел диск и остави им на професионалци да ја бркаат работата.
И мене некој кога ќе ми спомне расипана плоча од лаптоп, му викам дека не примам само плочи туку цел лаптоп. Дефектот може на милион места да лежи.

DareDevil

hello world
25 април 2011
278
298
Чекај малку бе друже избегавме од темата.
Значи муабетот е доколку е плочата како кај типот што го испратив и уште многу други кои го средиле на тој начин да пробам со плоча која ќе ја работат професионалци.
Јас сигурно нема да правам ништо од типот DIY нити пак имам намера да го отворам дискот и слично.
Сепак колку што се разбравме тоа неможе да се диагностицира без да се види и сепак ќе го однесам кај професионалец деновиве, а тоа со плочите на лаптоп е друга приказна за во друга тема.

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.720
3.572
Добро на крај што ти е прашањето, дали може да го направиш за 50 долари?

DareDevil

hello world
25 април 2011
278
298
Добро на крај што ти е прашањето, дали може да го направиш за 50 долари?
Прашањето беше дали е плочата, но бидејќи неможе да се каже според симптомите сепак мора да го видат.
Доколку потврдат дека е плочата ќе видам колку ќе побараат, па потоа ќе одлучам дали вреди да се ризикува или не.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.555
19.229
Сумирано, советите се на место и гласат: Не го пипај и носи го во Систрум за 200 до 500% помала сума на чинење отколку во соседство/странство.
Нормално, под услов податоците да ти се битни.

Што ако, на пример, се испостави дека главите не чинат и треба плочите да се селат на донор диск од каде што треба да се спасат податоците?
Вадењето на три плочи од стар диск и селење на друг е страшно деликатна операција. Доволен е еден микрон поместување на една плоча за дискот да треба да биде спасуван од стручњаци вработени во NSA / CIA / FBI.

Ете! Заради тебе ме уловија на Carnivore и Echelon!

Edward Snowden лајкс дис.

masterficx

user
5 јули 2009
1.345
354
masterficx's setup  
Processor & Cooler
Intel Q8200 + CM Hyper 212+
Motherboard
GA-G41MT-S2PT
Storage
Spinpoint F3 1TB
PSU
CM Elite 460
RAM
8GB DDRIII@1333Mhz
Video card
Gigabyte GT640 2GB
Case
DeepCool Tesseract Black
Monitor
LG 22" TN
OS
8.1 64-bit
Не спомна дечково нигде податоци во прашањата. Мене ми изгледа дека 50 доларос за обид да го спаси и употребува дискот понатака му изгледаат поевтино од нов. Дадовте превише информации.

Иначе кумановци су закон.

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
Ja go falev kumanovecot se dodeka ne mu odnesov disk i eve go use 1 godina mi se javuva da mi kaze dali moze da go napravi ili ne. Stramota e toa, bas ke go baram denovive da vidam sto ke mi kaze moze use gi vadi podatocite :D

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.698
12.550
Skopje
www.wemaxa.com
Темава треба да гласи: кој продава ХХ модел хард диск по можност да има и Х саати слободно време од тој модел да ја извади матичната плоча за која сум убеден дека е проблемот, да ја стави на мојот расипан диск, да пробаме дали ќе работи а ако не работи да си ја земе матичната назад. За сето ова, напред назад, одземено време и диск, спремен сум да платам 2000 денари затоа што е поефтино од 4000те денари колку што чини нов диск. Во случај да не е до матичната, однапред се извинувам и частам пиво некад за изгубеното време на дрнкање, слушкање по телефон, нати-го-дајми-го и слично.

П.с. Иам 10 декари запустени ниви во Гевгелиско, ако има некој за 50Е да ги изора со негов трактор нека пише. Гратис ќе му ја дадам тревата што ќе ја изора, да ја носи на кравите ако ги има а ако нема да ја запали веќе исушена нареден бадник.

DareDevil

hello world
25 април 2011
278
298
Веќе се нарачани 2x6TB WD за во RAID1 и плус купен Google Drive.
Дискот и да се направи нема да се користи веќе или ќе го врзам во мрежа за филмови и небитни ствари.
Како што кажав во првиот пост најбитните податоци се спасени, муабетот е дали може да се извадат останатите за разумна цена.
Сигурно нема да платам 40к за нив, а вие тролајте колку сакате.

DareDevil

hello world
25 април 2011
278
298
А инаку се осеќам како прашањето да го поставив на продавачка од Нептун, и таа ќе ми кажеше оди во Систрум тие знаат.
Ова е технички одговор од ИТ дечки:

Thank you very much for your message.

With clicking drives, it is very difficult to tell what the exact problem is, simply because many problems all cause clicking.

Here are some rough odds estimators though to help you with the diagnosis:

1) Dropped (not the PCB)

2) Started clicking awhile ago, now it's finally dead (not the PCB)

3) Known power surge. Probably the PCB

4) suddenly died. 50/50

5) Computer can still detect the drive in device manager, but unable to access data. (not the PCB)

6) Drive not spinning and wasn't dropped. Probably the PCB.

7) If the drive shuts off after a short time (30 seconds), it is usually not the PCB, though some people have reported success as well.

I hope this helped and please let me know if you have any other questions.

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
Членовите повеќе ти помогнаа одколку овие ИТ дечки...ти доби насока каде може да ти се реши проблемот.
Овие ти дале одговор до што може да е, тоа не е никаква помош.

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
Додуша целава тема и твоите постови изгледаат налик ова.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно