Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Панел за греење - дајте мислење

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
Треба да купам панел за греење на соба од 20тина квадрати + уште едно сопче од 10 квадрати но тоа не е примарно зашто има во него грејно тело.

Има ли некој искуство со панели за греење во однос на тоа да е економичен, брз и евентуално други хај тек работи да има на него?

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.203
16.351
Треба да купам панел за греење на соба од 20тина квадрати + уште едно сопче од 10 квадрати но тоа не е примарно зашто има во него грејно тело.

Има ли некој искуство со панели за греење во однос на тоа да е економичен, брз и евентуално други хај тек работи да има на него?

Кај панелите нема поекономичен или помалку економичен. Ако вика 2500w тогаш толку му е моќноста и толку струја ќе троши, ефикасноста му е некаде 98-99%.
Јас користам Stiebel Eltron и сум многу задоволен. Брзо загрева и има добра конвекција. Мојот е 1500w четвртаст по форма и загрева просторија од 28 квадрати многу брзо.

bxxxn

user
11 март 2011
1.663
1.815
Ај и на ова да ти одговорам :)

Веројатно не е она што би сакал да чуеш. Конкретно во фирмата како што растеше купувани се панели од разни генерации и фирми (зависно што имало на пазарот во моментот) и можам слободно да кажам дека речиси не се разликуваат меѓу себе. Т.е. освен што некој во Кина користи различна преса за плехот и формата е различна некои 10%, другото се е исто.
Инаку еден од нив не гасеше и се поправи со замена на термостат од Електрометал.
Кога го отворија на лице место, видовме колку е базичен, грејачи, прекинувач и термостат.
Друг од посилните топеше штекери...

Поентата е дека сите се исти, ниеден не акумулира топлина и солидно конзумираат струја. Оној од 2-2,5 kW би требало да е ОК со постоечките осигурувачи и електричната инфраструктура.
Варијација на тема е уљаниот радијатор, кој малку и акумулира топлина.
The best of, old school термо печка за акумулирање топлина.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.033
1.845
Скопје
Ако немаш добра изолација ќе арчиш струја само :)

Инаку ја дома сум со панелки комплет, и не ме дерат струја (мах имам платено 4500 за 56м2 стан, кога се роди син ми и кога лечевме сипаници на 26/27C), и за мене е топ пошто е безшумно кога работи, плус не дува и сл, а загрева одма.
Јас користам Dimplex (има во беверли доле еден дуќан што носи), и додека како што вика bxxxn нема разлики многу многу меѓу панели, нели грачи се у кутија, нема разлика влезно/излезна моќност, колку пишува толку троши нели, сепак една разлика е што на моиве панелки може да ги возам на 1/2 моќност, што врши работа за вакво време кога не е толку ладно.

Така да можеш пример да земеш една од 2.5 или 3 KW и да ја возиш на 1.25/1.5 KW кога ќе загрее, или кога не е толку ладно и тн. Моја препорака ако зимаш да најдеш некоја што ќе го подржува овој режим на работа, за да немора цело време да тераш на полна моќност.

bxxxn

user
11 март 2011
1.663
1.815
Ако немаш добра изолација ќе арчиш струја само :)

Инаку ја дома сум со панелки комплет, и не ме дерат струја (мах имам платено 4500 за 56м2 стан, кога се роди син ми и кога лечевме сипаници на 26/27C), и за мене е топ пошто е безшумно кога работи, плус не дува и сл, а загрева одма.
Јас користам Dimplex (има во беверли доле еден дуќан што носи), и додека како што вика bxxxn нема разлики многу многу меѓу панели, нели грачи се у кутија, нема разлика влезно/излезна моќност, колку пишува толку троши нели, сепак една разлика е што на моиве панелки може да ги возам на 1/2 моќност, што врши работа за вакво време кога не е толку ладно.

Така да можеш пример да земеш една од 2.5 или 3 KW и да ја возиш на 1.25/1.5 KW кога ќе загрее, или кога не е толку ладно и тн. Моја препорака ако зимаш да најдеш некоја што ќе го подржува овој режим на работа, за да немора цело време да тераш на полна моќност.

Да, имаат еден прекинувач (I/II) кој го вклучува и исклучува вториот грејач.

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
366
407
Единствена разлика кај панелите за греење е дали има механички или електронски термостат. Електронскиот е поосетлив и регулира на 0,1 степен (механичкиот на 1) и со тоа се постигнува подобра регулација и одредена заштеда. Обично тие со електронски термостат се околу илјадарка поскапи ама си вреди. Задолжително прашај кога ќе купуваш.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

StOrMK

lurker
25 јули 2015
974
484
Скопје
StOrMK's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 - 4440
Motherboard
Gigabyte H81M-S
Storage
TOSHIBA DT01ACA100 1TB
RAM
Kingston HyperX Fury 8GB
Case
Ментална :D
Mouse
Motospeed V70
Keyboard
Motospeed CK 104
Audio
Realtek HD Audio
Monitor
Benq DL2215-B 1920x1080 Full HD
OS
Windows 10 PRO 64bit
Јас пред две години земав панелка од пластичарска, обична од 2500W, два греача, еден месец до даска гореше и спиев отскриен, кога дојде фактурата... После термо печка земав 2,5ка и се вратив во нормала.

maci

poweruser
2 април 2008
3.392
978

ако не ти смета бучавата земи си калолифер(1000-2000 вати) за 700-800 ден.
побрзо загрева од било која панелка и поефтино ќе поминеш.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.113
14.236
Јас користам панели и калорифер истовремено.

Ако под тебе нема стан и е ладен подот калорифер е поефикасен.

За панелки се консултирав со сервисери и познавачи и сите ми рекоа дека се е исто. Земав аирлец или како и да се викаше францускиот што е поскап конвектор. Се расипа за месец дена и го вратив.

Потоа земав ЛИАМ некој кинез од техномаркет повеќе од дупло поефтин. И до ден денес цепа и грее одлично.

И за крај остај технологии и чуда врази. Колку поедоставно толку полесно за поправка. калорифер имам ровента од 2500 денари и нео од 700 денари. Првиот е со многу нишани ама исклучува кога ќе му текне. Вториот муке нема. Цар е.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.033
1.845
Скопје

па не би рекол дека побрзо или поефикасно загрева, поубаво се чуствуваме може дури дува во нас директно наспорти панелка :) ама земи измери во соба и кажи дали ќе успееш да дигнеш температура со калорифер. Јас барем немам такво искуство. Дури и кога ќе загрее и ќе изгаси одма се чуствуваш дека ти е ладно бидејќи предходно те дувал со топол воздух.

Ама како и да е .. без добра изолација нема никад да изгаси или да ти задржи просторот температура, а со тоа и сметка во облаци како што вика StOrMK.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.203
16.351

Секако дека нема да поминеш поевтино. Ќе поминеш исто или поскапо со калорифер, неговата ефикасност у теорија е малку помала.
Но сепак топлина си е топлина, ќе се измеша во собата според закон за термодинамика. јас би идел со панелка, таа го тера воздухот да циркулира наместо да го дува.

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
1. било кој панел, сите се исти
2. купи ново собче од 20м и уше едно до него од 10 м со фулл термо изолација и загреј го со клима.
( под бр2 е да се надоврзам над постовите погоре за да плаќаш помали сметки.)

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Користам Atlantic панел веќе 3 години и сум презадоволен. Поточно овој модел, соба од 20тина м2 ја загрева без никаков проблем. Да напоменам дека собата е со слаба изолација.

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Користам Atlantic панел веќе 3 години и сум презадоволен. Поточно овој модел, соба од 20тина м2 ја загрева без никаков проблем. Да напоменам дека собата е со слаба изолација.
Џабе ли имаш графички? Да фрлаш пари за да се грееш со панели? :)

maci

poweruser
2 април 2008
3.392
978
Секако дека нема да поминеш поевтино. Ќе поминеш исто или поскапо со калорифер, неговата ефикасност у теорија е малку помала.
Но сепак топлина си е топлина, ќе се измеша во собата според закон за термодинамика. јас би идел со панелка, таа го тера воздухот да циркулира наместо да го дува.
јас грејам детска соба 16м2 со калолифер пуштен на 1kw.
сосема е доволно дури понекогаш го гасам.
да напоменам,куќа со изолација

имам и панелка од 1,5кв термор и ја пуштам само ноќе кога треба да се спие и да е тивко.а преку ден калолифер купен за 650 ден.

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
Во собата имам клима со инвертер од 1000€ што би ја фрлил од тераса со музика и со црвена лента коа ќе земам панел.

Станот е во Банско и климата освен што бучи и зуи и праи вибрации на фасадата не грее исто како панел. Дува и праи сафра кај што седиш. Доле е секогаш ладно во однос на средина. Кога ќе влезам во собата со панел одма друга, пријатна топлина е.

Стаив клима зашто ми рекоа дека е далеку поекономична. Колку што рачунам излага дека исто плаќам по 12-15€ од ден за струја како што плаќаат комшииве само на панели. Сега ќе правам детални статистики и ако разликата не е бар 30%, земам панел еден од 50 метри по дужина на ѕид, а климата со ракија ќе ја испратам у Вечните ловишта. Јебо те ќе се разбудам да мочам и ако се фиксирам на зуењето ко на саат шо може да се фиксира чоек, се мучам да задпијам.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.106
6.051
Не му е ставена да дува скроз надоле. Исто како кај влавот што беше. Или е дефектна.

KW си е KW.

maci

poweruser
2 април 2008
3.392
978
Во собата имам клима со инвертер од 1000€ што би ја фрлил од тераса со музика и со црвена лента коа ќе земам панел.
што клима е?
ако ја фрлаш ќе ја земам,навикнат сум на вибрации :)

cele_x

hello world
2 септември 2012
347
443
Земи си 2.5ка панел за 20м2 просторија и еден калорифер мал, ги уклучуваш заедно кога ја загреваш просторијата по 10мин. го исклучуваш калориферот. Така панелот побрзо постигнува температура и после само оддржава. Добиваш пократко време на загревање на просторијата, потрошувачката е иста или на подолг период нешто помала. Други варијации како изолација, слаба струја исто така влијаат на побрзо затоплување и потрошувачка...

boksata

Fast & Curious
27 декември 2017
576
944
Малку off topic ама имам панел од 3kw и кога ќе уклучи сијалицата слабее на едно 60% светлина. Колку е безбедно pc-то да го уклучам на ист plug?

masterficx

user
5 јули 2009
1.345
354
masterficx's setup  
Processor & Cooler
Intel Q8200 + CM Hyper 212+
Motherboard
GA-G41MT-S2PT
Storage
Spinpoint F3 1TB
PSU
CM Elite 460
RAM
8GB DDRIII@1333Mhz
Video card
Gigabyte GT640 2GB
Case
DeepCool Tesseract Black
Monitor
LG 22" TN
OS
8.1 64-bit
Ич не е безбедно дури и крајно ризично.

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
366
407
Малку off topic ама имам панел од 3kw и кога ќе уклучи сијалицата слабее на едно 60% светлина. Колку е безбедно pc-то да го уклучам на ист plug?
Ништо на тој штекер. И од кога ќе помине зимава да си викнеш електричар да ти ја среди електричната инсталација по дома. Со тоа нема играње.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно