Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

elenka

read-only
21 август 2017
29
50
клима може да ти загрее една до две простории и втората е знак прашалник колку ке ја загрее,после тоа натаму другите соби е залажување.како што кажуваш во беровскиот крај е ладно.
треба вратите да се цело време отворени да се меша топлиот со ладниот воздух...ама и се меша до некоја граница.
а како што спомна ќе затвараш врати и ќе ти остане 20м2 а внатре огромна 5ка клима.
ми нема логика целово твое кажување

Не кажав дека ЌЕ се затвора врата, туку веќе се затвора, затоа што таму живее една особа и кога и е ладно, не можеш да ја разубедиш дека вратата треба да е отворена затоа што климата е премоќна за тој простор.
Но немаше начин да се земе послаба и со тоа поефтина клима, затоа што малешевијата и битолскиот крај се најладни, и клима до -15 ќе замрзне на вториот поладен ден во годината.
Си одам дома во јануари, до тогаш ќе проучувам што како функционира.
Мое мислење е дека климата ќе успее да згрее 2 простории заради поставеноста на климата.

За некоја недела ќе пишам импресии во живо

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Таков проблем има насекаде. Објаснувањата се, пре-пре-пре тешки ама тоа е.

Лани јас имав слични проблеми, ама годинава полека полека се надминуваат. Особено од голема помош беа ниските сметки за греење со климите кои ги натераа да мислат малку по прогресивно луѓето.

Инаку не си ни прва ни последна со такви проблеми.

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
Не кажав дека ЌЕ се затвора врата, туку веќе се затвора, затоа што таму живее една особа и кога и е ладно, не можеш да ја разубедиш дека вратата треба да е отворена затоа што климата е премоќна за тој простор.
Но немаше начин да се земе послаба и со тоа поефтина клима, затоа што малешевијата и битолскиот крај се најладни, и клима до -15 ќе замрзне на вториот поладен ден во годината.
Си одам дома во јануари, до тогаш ќе проучувам што како функционира.
Мое мислење е дека климата ќе успее да згрее 2 простории заради поставеноста на климата.

За некоја недела ќе пишам импресии во живо
дали 5 ка или 3,5 ка, -15 се минус 15.
сте можеле да поминете и со 3,5кв клима.
ако особата затвара врати :) со искористени 20м2 како би работела клима 5кв :)

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
дали 5 ка или 3,5 ка, -15 се минус 15.
сте можеле да поминете и со 3,5кв клима.
ако особата затвара врати :) со искористени 20м2 како би работела клима 5кв :)
@elenka има 12ka Amber, не 18ka ако не сум грешка.

elenka

read-only
21 август 2017
29
50
Климата е 12ка, веќе пуштив линк. Да живеевме Струмица или Гевгелија, со 50к ке зедев две Vivax и ќе си накривев капата, пола собите згреани. Ама кај нас зимно време е преладно. Зимово со поларниот бран, повеќето од ноќите беше под -25. Обично зимно утро е -18, рекорд ни е -33. Сигурно нема да инвестирам толку пари, за при ладно време да мора да се догреваме на дрва, или пелети, и климата цело време да е во дефрост и да се гаси.
Климата е земена појака заради скоро никаква изолација. Фасада од старите, што би се рекло само малтер на цигла и прозорци стари над 30 години

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Топ си е климата, не се објаснувај. Извади ја вратата од шарки кога ќе си дојдеш.

Ај пријатно.

Ќе се расправам со неотесани... еднаш, двапути и трет пат ајт.

dastan

read-only
27 јануари 2017
35
36
Топ си е климата, не се објаснувај. Извади ја вратата од шарки кога ќе си дојдеш.

Ај пријатно.

Ќе се расправам со неотесани... еднаш, двапути и трет пат ајт.
Гледај да не ти е наглава,
оти лесно се излева накрај со луѓе што не ти се ништо,
друг е проблемот кога ти се од и во куќата.

Didajo

read-only
23 ноември 2017
26
14
Zdravo, moze li nekoj koj e korisnik na Daikin da spodeli iskistvo so defrostot na sekoi 2 casa pravi kaj mene po 10minuti, dali e ova normalna pojva tolku cesto da se povtoruva?

kolesk

lurker
6 февруари 2016
765
1.186
Дали некој со еден инвертер лади/ел 60 квадрати.
Гледавме некои модели на даикин и мицу од 64 па нагоре.
А има и carrier iplus за 50.000 ден.
Дали е возможно да се загрее цел стан?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Дали некој со еден инвертер лади/ел 60 квадрати.
Гледавме некои модели на даикин и мицу од 64 па нагоре.
А има и carrier iplus за 50.000 ден.
Дали е возможно да се загрее цел стан?
Јас.

Два стана секој со по една fh35ve го греам и ладам и све.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
765
1.186
Успеваш да загрееш цел стан или користиш дополнителни грејни тела.?
Досега со сметки како?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Imas li izolacija, otvoren li e prostorot jas so FTXB50 nemozam da stoplam nikako 45m2(nema izolacija) i postojano mi prave defrost od po 10minuti na sekoj 2 do 3h,uklucena e postojano od 25 do 27C.
Во едниот имам PVC во другиот обични, а изолација немам. FTXB50 има помала испорачана моќност од FH на -7. (3.2, a FH 3.6) ЦЕлиот стан е отворен и нема ходници скоро ич.

Ама сепак баш прееска приметив дека потрошњата и беше 740W, сабајлево. А вчера вечерта 860W беше.
Ако имаш ходници нормално е да не стигне натака. Сепак не ни приближно на максимум инвертерот. Шпекулирам дека на слаб вентилатор ти е пуштен. За дефростите немам што да кажам, тоа си зависи од разни услови и од климата. Или па да не ја гасиш? Или 24/7 е упалена на 25Ц?

Didajo

read-only
23 ноември 2017
26
14
Во едниот имам PVC во другиот обични, а изолација немам. FTXB50 има помала испорачана моќност од FH на -7. (3.2, a FH 3.6) ЦЕлиот стан е отворен и нема ходници скоро ич.

Ама сепак баш прееска приметив дека потрошњата и беше 740W, сабајлево. А вчера вечерта 860W беше.
Ако имаш ходници нормално е да не стигне натака. Сепак не ни приближно на максимум инвертерот. Шпекулирам дека на слаб вентилатор ти е пуштен. За дефростите немам што да кажам, тоа си зависи од разни услови и од климата. Или па да не ја гасиш? Или 24/7 е упалена на 25Ц?
Prostorot e otvoren hodnik ima i e max6m2, ne ja gasam nikako samo preku den e 25C, posle 16h ja stavam na 27C, voopsto ne sum zadovolna nemozam da krenam poveke od 18C,ventilatorot sto citav po forumi mi e staven na 3ka postojano, a za da stignam do minimalni 20C moram da uklucam panelka plus dali e do klimata,prostorot ili ja neznam da ja rakuvam ima nesto ,mi se cini najpromaseni frleni pari mi se za klimava ...

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Тоа значи дека нешто не е во ред.

Не се промашени пари, туку нешто не е во ред. Има голема разлика меѓу тие две работи. Треба да се види што е работата.
Колку сетинзи има климата за вентилатор? Дали е на последно или претпоследно вентилаторот? Дали вади барем 50 степени на издув климата? Ова се круцијални прашања!

Вака на апла невидено би рекол дека некаде има проблем климата. И мислам дека не вади 50Ц на максимален издув. Дали некое цевче е прецвикано или со намален проток. Дали недостаток на фреон е проблемот. Дали нешто друго ама јас се сомневам на нешто.

1. Ако вади 50Ц на максимален издув нејзината работа е завршена. Таа грее. И тоа многу, и како што треба. Објектот треба да се испита зошто има толку огромни загуби.

2. Ако не вади 50Ц на максимален издув треба да се испита климата.

Согласно тоа што „цело време“ 5kw клима прави дефрости а истовремено неможе да згрее мислам дека има цвикнато цевче или остар агол или недостаток на фреон. Пак ќе кажан ова е на апла невидено. Штом она мрзне цело време значи дека работи силно компресорот. Ама изгледа неможе да ја пренесе таа работа на компресорот внатре. Затоа се сомневам на транспортот на топлина (цевче, фреон). Ако имаш термомер што мери до 60Ц тогаш измери колку вади на максимален издув и ќе можеме колку толку да видиме. Ама јас не би се устручавал да си ги викнам луѓето да им објаснам дека не ми грее климата како што треба. Со обајснување дека 5.5KW клима треба да прави бања на вакви температури околу 0 степени!

Pajce78

read-only
1 декември 2017
1
0
Ве молам за одговор. Дали клима инвертер Toshiba suzumi plus 4.5 kw можи да се приклучи на 1.5мм2 вод вкопан во малтерисан ѕид и осигурач од 16 ампери. Во проспектот од климата пишува дека максималната моќ која климата ја зема од мрежата е 1.52kw. Дали би имал некакви проблеми или се ќе биди во ред. Електричар ми тврди дека климата ќе работи без проблем

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
365
403
Ве молам за одговор. Дали клима инвертер Toshiba suzumi plus 4.5 kw можи да се приклучи на 1.5мм2 вод вкопан во малтерисан ѕид и осигурач од 16 ампери. Во проспектот од климата пишува дека максималната моќ која климата ја зема од мрежата е 1.52kw. Дали би имал некакви проблеми или се ќе биди во ред. Електричар ми тврди дека климата ќе работи без проблем
Може.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Didajo

read-only
23 ноември 2017
26
14
Тоа значи дека нешто не е во ред.

Не се промашени пари, туку нешто не е во ред. Има голема разлика меѓу тие две работи. Треба да се види што е работата.
Колку сетинзи има климата за вентилатор? Дали е на последно или претпоследно вентилаторот? Дали вади барем 50 степени на издув климата? Ова се круцијални прашања!

Вака на апла невидено би рекол дека некаде има проблем климата. И мислам дека не вади 50Ц на максимален издув. Дали некое цевче е прецвикано или со намален проток. Дали недостаток на фреон е проблемот. Дали нешто друго ама јас се сомневам на нешто.

1. Ако вади 50Ц на максимален издув нејзината работа е завршена. Таа грее. И тоа многу, и како што треба. Објектот треба да се испита зошто има толку огромни загуби.

2. Ако не вади 50Ц на максимален издув треба да се испита климата.

Согласно тоа што „цело време“ 5kw клима прави дефрости а истовремено неможе да згрее мислам дека има цвикнато цевче или остар агол или недостаток на фреон. Пак ќе кажан ова е на апла невидено. Штом она мрзне цело време значи дека работи силно компресорот. Ама изгледа неможе да ја пренесе таа работа на компресорот внатре. Затоа се сомневам на транспортот на топлина (цевче, фреон). Ако имаш термомер што мери до 60Ц тогаш измери колку вади на максимален издув и ќе можеме колку толку да видиме. Ама јас не би се устручавал да си ги викнам луѓето да им објаснам дека не ми грее климата како што треба. Со обајснување дека 5.5KW клима треба да прави бања на вакви температури околу 0 степени!
Gi kontaktirav od sevisot bidejki nemam so sto da izmeram izduv, se somneva majstorot na nekoe kolence deka ne bilo dobro pricvrsteno ke dojde denes pa ke vidime. Fala vo sekoj slucaj za informacijata bese dosta korisna za mene.

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.046
1.132
Куманово
какво коленце ќе излезе на крај пушти ни слика обавезно

Gi kontaktirav od sevisot bidejki nemam so sto da izmeram izduv, se somneva majstorot na nekoe kolence deka ne bilo dobro pricvrsteno ke dojde denes pa ke vidime. Fala vo sekoj slucaj za informacijata bese dosta korisna za mene.

DarkDeFnx

hello world
20 јули 2016
122
157
DarkDeFnx's setup  
Processor & Cooler
Intel Core 2 Quad Q8200 @ 2.33GHz 4MB L2 64-bit LGA775
Motherboard
Micro Star International MSI MS-7353 X48C Platinum
Storage
SYS: Saumsung HD753LJ ATA 750GB | DATA: Samsung D3 Station 2TB
RAM
Single Channel DDR3-1333 SDRAM 2 x 2GB 9-9-9-24
Video card
NVIDIA GeForce GTS 250 GDDR3 SDRAM 1 GB
Mouse
GEMBIRD MUSOPTI6 5V 200mA DC
Keyboard
Chicony KB-3923 5V 200mA DC
Audio
Realtek High Definition Audio 6.0.1.6662
Monitor
Philips 220E1SB/00 22'' 1920x1080 50/60Hz 100-240V 1.5A
OS
Microsoft Windows 10 Professional (x64) Build 14393.447 (RS1)
Кој модел е тоа, нешто вакво? Дај линк од технички спецификации ако има на интернет да разгледам подетално.
Според твојот опис, не би требало да има никаков проблем.
Во зависност од изолацијата на кабелот чијшто дел е соодветно опишаниот вод, дозволените струи при континуирана работа се движат од 13-15 ампери за PVC изолација како најниска граница. За гумен кабел или кабел со изолација вмрежен полиетелиен на пример, низ водот може да се пренесат и поголеми струи.
Климата пак максимално би влечела некоја вредност од 5-10 ампери, а во континуирана работа и помалку.

Krste Danailov

read-only
20 декември 2017
1
0
Здраво на сите,

Нов сум на форумов. Ќе ве замолам за совет за избор на инвертер клима - прв пат ќе се греам на тој начин. Значи станува збор за дневна соба 30м2 + кујна 3-4м2 (се влегува низ мала врата). Зградата е стара, дебели ѕидови, полна цигла, југ-југоисток ориентација на кеј во Охрид прва линија (два надворешни ѕида) али постара дограма...
Се мислам измеѓу 3.5 или 5.5 кw и Тошиба или Даикин - али може и друг бренд секако. Исто се мислам дали парапетна или високѕидна....
Фала многу :)

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
@mdeni
Според сервисните упатства што ги имам, генерално разликата на температурите помеѓу влез и излез треба да бидат над 20 степени после 30 мин. работа.
Вентилаторот на кец

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно