Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Aliexpress

bandrej

hello world
9 март 2016
180
182
@NecrotoX Сигурно многу луѓе го злоупотребуваат тоа копче open dispute и full refund ама исто така сигурно е дека не е тоа случај само кај нас. До сега имало и многу случаеви каде продавачите се тие што пробуваат да украдат и да ќарат на ситно. Не знам дали постои начин да се поправи нивниот систем ама продавачот и најчесно да ја испратил пратката и да приложи доказ за тоа, пак има многу работи што ќе влијаат за таа да не стигне на посакуваната цел. А не е фер да се оштети ниту продавачот, ниту купувачот.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.412
1.643
@NecrotoXот и најчесно да ја испратил пратката и да приложи доказ за тоа, пак има многу работи што ќе влијаат за таа да не стигне на посакуваната цел. А не е фер да се оштети ниту продавачот, ниту купувачот.

Баш е така како што кажа.
Мислам дека и Али и продавачите на Али го имаат сето тоа вкалкулирано у ризик пред да се одлучат да продаваат и испорачуваат кај нас. (верувај има земји со многу полоши стандарди, услови, култура од нашата).

Како и да е.. затоа се тие фидбеци, рејтинзи на продавачи и левели на секој купец.
Ако некој со Л1 константно отвара диспјут кај топ рејтед продавачи - порано или покасно ќе го банираат од Али..пошо ќе е очајно како ден.

Јас за среќа не сум имал потреба да отварам диспјут во последните две години, иако сум Л4 таму.. и сите со овој левел имаат нешто како expedited решавање на проблеми со продавачи.. но не значи ова дека сега треба да го злоупотребувам ова.

stefano

hello world
8 декември 2016
180
260
Еве почекав и ме крстија да бидам оцаринет, сега ако ми го пукнат филмот како оној пат да преплатам колку што треба и колку што не треба, храбро ја враќам назад и ич не им се мислам.

Ако ми ги вратат македонија ќе биде отстранета како безбедна земја за испорака, ако не ми ги вратат здравје.

НЕМА ТАКА ПОВЕЌЕ БЕ ШТО СМЕ НИЕ ОВЧИ???
Па ќе те крстат, нормална процедура во секоја нормална држава. Е сега ти шо тргнал со ум дека ќе куртулиш и не си пресметал +ДДВ на вкупниот трошок никој не ти е крив.
А тоа дека ти прерачунале поголема сума од регуларната малку не ми е за вервање, пошто прво ти бараат документи за цената (ако нема или е нереална декларираната) или те даночат според декларираната на пратката.

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264
Па ќе те крстат, нормална процедура во секоја нормална држава. Е сега ти шо тргнал со ум дека ќе куртулиш и не си пресметал +ДДВ на вкупниот трошок никој не ти е крив.
А тоа дека ти прерачунале поголема сума од регуларната малку не ми е за вервање, пошто прво ти бараат документи за цената (ако нема или е нереална декларираната) или те даночат според декларираната на пратката.

Значи кога ме заебаа и така ме оцаринија тоа беше пред скоро 1 година, начекав Flash Sale на AliExpress кога имаше попусти од 11.11 акцијата, телефон за $33, ми го оцаринија како да сум го платил 6000. И горе доле купив +1 телефон за нив. ;)

И не е во секоја држава, на русите не им наплаќат ништо за пратки од AliExpress и тн независно која вредност истите ја имаат.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
И ќе продолжи тоа да се случува, се додека мислите дека сте фраери ако го користите изразот „ќе те крстат“.

stefano

hello world
8 декември 2016
180
260
Значи кога ме заебаа и така ме оцаринија тоа беше пред скоро 1 година, начекав Flash Sale на AliExpress кога имаше попусти од 11.11 акцијата, телефон за $33, ми го оцаринија како да сум го платил 6000. И горе доле купив +1 телефон за нив. ;)

И не е во секоја држава, на русите не им наплаќат ништо за пратки од AliExpress и тн независно која вредност истите ја имаат.
Ами ај да се преселиме во Русија, а и за ова не си во право, не ги царинат ако им е од руски магацин кој многу продавници од Али имаат.

Совет од мене ти е од сега да си пресметаш ДДВ на стоката шо ја порачваш и да си размислиш дали ти одговара. А ако ти помини без царина ќефот ќе ти биди уште поголем.

krema

OG
24 јуни 2009
15.728
15.820
youtu.be
Чајнезите имаат свои фирми-ќерки во Русија, имаат свои магацини таму, си ги увезуваат артиклите во Русија и веќе истите се оданочени и оцаринети за Руски пазар.
на русите не им наплаќат ништо за пратки од AliExpress и тн независно која вредност истите ја имаат.

kirev

senior
31 мај 2010
9.062
7.737
Чајнезите имаат свои фирми-ќерки во Русија, имаат свои магацини таму, си ги увезуваат артиклите во Русија и веќе истите се оданочени и оцаринети за Руски пазар.
Но цената не е како оваа што ја гледаш. Запали свеќа за да поминеш без царина и терај...

Balanar

Баниран/a
6 декември 2016
1.066
1.220
Порачан новиот Lightning кабел од Anker Powerline II со ДОЖИВОТНА гаранција. Должина 6ft ~ 1.8m (црна боја) и цена од 13 долари.

Anker PowerLine II Lightning to USB Cable Probably The World's Most Durable Cable, for iPhone 7/7 Plus/6/6 Plus/5S MFi Certified-in Mobile Phone Cables from Cellphones & Telecommunications on Aliexpress.com | Alibaba Group

Воедно порачан и Powerline+ (Micro USB кабел за разни потреби). Должина иста како горниот кабел (темно-сива боја) и цена од 11 долари.

Anker PowerLine+ Micro USB Cable 0.9m/3ft Charging USB Cable Gray/Red Sync Cable for Smart Phone Tablet-in Mobile Phone Cables from Cellphones & Telecommunications on Aliexpress.com | Alibaba Group
_________________________________________________________________________________________________________________________

Претходно од истата продавница (Anker Global Store) го имам порачано и ова, стигна ептен брзо, од квалитетот ПРЕЗАДОВОЛЕН:

Anker PowerDrive2 USB Car Charger 5V/4.8A Car Charger USB Smart Charger 5V 2A Quick Phone Charger PowerIQ for iPhone 7 [A2310]-in Mobile Phone Chargers from Cellphones & Telecommunications on Aliexpress.com | Alibaba Group

Наредно од Анкер би сакал да порачам полнач за во ѕид и да завршам со Анкер на неопределено време.

PowerPort Speed 2 Ports

ВНИМАНИЕ: На Алиекспрес има две официјални Анкер продавници: Anker Global Store и Anker Official Store. На Official има многу поголем избор, но залихите им одат многу брзо.

Arsenal

hello world
11 март 2017
178
93
добро а што е шемава со линковиве што ги поставува цело време овака што не се отвараат ??

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Balanar

Баниран/a
6 декември 2016
1.066
1.220
edit - Некој да препорача квалитетно конверторче за EУ штек? Имено, полначов нема опција да го порачаш со таков конвертор од нивната продавница (а некои други имаат). Им пишав, па да видиме што ќе одговорат:

Hello, I want to order this charger, but I see that an EU plug converter isn't an option. Can you put one in the package (I'll pay the price for it), so I can order the charger? It would be of a great help.

Anker Quick Charge 3.0 2 Port USB Charger 3A with QC3.0 USB Wall Charger PowerPort Speed 2 for Samsung S7 Edge [A2025]-in Mobile Phone Chargers from Cellphones & Telecommunications on Aliexpress.com | Alibaba Group

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.709
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Повеќето од овие ми изгледаат квалитетни. Освен овие, сум имал проблеми со нив (се клатат), но можеби и таквите ќе се погодат ако се поквалитетна изработка.

Misko6000

user
5 април 2015
1.131
1.005
edit - Некој да препорача квалитетно конверторче за EУ штек? Имено, полначов нема опција да го порачаш со таков конвертор од нивната продавница (а некои други имаат). Им пишав, па да видиме што ќе одговорат:

Hello, I want to order this charger, but I see that an EU plug converter isn't an option. Can you put one in the package (I'll pay the price for it), so I can order the charger? It would be of a great help.

Anker Quick Charge 3.0 2 Port USB Charger 3A with QC3.0 USB Wall Charger PowerPort Speed 2 for Samsung S7 Edge [A2025]-in Mobile Phone Chargers from Cellphones & Telecommunications on Aliexpress.com | Alibaba Group
Ако ти е за по дома, не е адаптер туку штекер со комбинација и за европски утикачи LEORY AC 110 250V 10A Dual Port Wall Socket Plug Adapter Connector 5 Hole 2 Way ABS Plastic Electrical Wall Charge For Phone-in Electrical Plug from Consumer Electronics on Aliexpress.com | Alibaba Group. Имам повеќе Xiaomi power smart socket и единствено со овие го решив проблемот на греење и топење на конекторите од битпазарските адаптери (не верувам дека горе препорачаните се подобри од нив).

15 септември 2012
1.164
1.300
Дечки, кога ќе отворам линк кој го ставате во оваа тема за производ од било која проавница од Алиекспрес, ми се отвара Алиекспрес на руски јазик. Постои можност да се префрлам на англиски на опцијата Go to Global site (English) која се наоѓа во горното десно ќоше, ама притоа ме враќа на основната страна (home page) на Алиекспрес.
Во последно време забележав дека при активно пребарување на продавниците по Алиекспрес, често ми се појавува страната на руски јазик. Стрелка назад често не го решава проблемот оти ќе ја отвори претходната страна на англиски, ама наредната пак е на руски јазик...
Ова почнува да ме иритира, да не кажам нервира.

Каде грешам?

Што не сум наштелувал како што треба во подесувањата на Алиекспрес?

Ќе ми помогне некој? (Ени хелп?)

P.S. Хромиран сум, ама сепак сум за`рѓал. Користам гугле хром. Можеби во хромот е грешното штелување?

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.709
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Ако отидеш од некој линк со јазик, потоа се ќе ти дава на тој јазик (мене холандски и португалски). Оди на англиски и тогаш затвори го табот, следниот пат ќе те носи на англиски (ако не кликнеш линк со јазик).

Ако ти треба предметот од линкот со јазик, оди на англиски па search-ај го, јас така правам, можеби има и подобро решение.

А, да, можеби треба да забришеш и кукис (само немој со CCleaner засега :hay:).

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.782
4.500
Неготино
Ако отидеш од некој линк со јазик, потоа се ќе ти дава на тој јазик (мене холандски и португалски). Оди на англиски и тогаш затвори го табот, следниот пат ќе те носи на англиски (ако не кликнеш линк со јазик).

Ако ти треба предметот од линкот со јазик, оди на англиски па search-ај го, јас така правам, можеби има и подобро решение.

А, да, можеби треба да забришеш и кукис (само немој со CCleaner засега :hay:).
Aко користи 5.25 верзија ко мене зошто да не :D

hebocig

lurker
7 јануари 2010
653
143
Дечки, кога ќе отворам линк кој го ставате во оваа тема за производ од било која проавница од Алиекспрес, ми се отвара Алиекспрес на руски јазик. Постои можност да се префрлам на англиски на опцијата Go to Global site (English) која се наоѓа во горното десно ќоше, ама притоа ме враќа на основната страна (home page) на Алиекспрес.
Во последно време забележав дека при активно пребарување на продавниците по Алиекспрес, често ми се појавува страната на руски јазик. Стрелка назад често не го решава проблемот оти ќе ја отвори претходната страна на англиски, ама наредната пак е на руски јазик...
Ова почнува да ме иритира, да не кажам нервира.

Каде грешам?

Што не сум наштелувал како што треба во подесувањата на Алиекспрес?

Ќе ми помогне некој? (Ени хелп?)

P.S. Хромиран сум, ама сепак сум за`рѓал. Користам гугле хром. Можеби во хромот е грешното штелување?
Избриши history од hromot

viktorce

hello world
13 март 2015
436
338
Мене пак не ми дава да се логирам од мозилава. Поточно се логирам и имам пристап до функциите на акаунтот ама горе сеуште ми бара sign in. Кога треба го палам Хромот и завршена работа. Ќе да ми е нешто до мозилава проблем ама не се замарам.
Настрана од ова да прашам. Која пошта беше побрза хонг конг или кина пошта ?
Сум заборавил како беше

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.709
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Хонгконг by a long shot.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.782
4.500
Неготино
Првпат и јас да проверам тракинг во нашава пошта :D Ми се допаѓа хаха

42LodZvRQIOLNhfNYUVTdA.png

Dinamit

hello world
25 мај 2013
435
608
порачав една работа од али и ми стига време за процесирање 13 дена. 11 days 13 hours има во моментов уште.

Му се случило на некој ова ? Одбрана е хонкконг пошта и времето е од 18-39 дена за испорака

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.148
3.022
порачав една работа од али и ми стига време за процесирање 13 дена. 11 days 13 hours има во моментов уште.

Му се случило на некој ова ? Одбрана е хонкконг пошта и времето е од 18-39 дена за испорака
Не би требало да имаш никаков проблем. Можно е да им треба повеќе време за процесирање ама многу продавачи тактизираат за да изгледа дека времето на испорака е многу пократко. Многу веројатно дека ти е веќе на пат за МК

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.304
11.856
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Значи стварно сум пријатно изненаден од кинезиве, вчера вечерта ми стигна мејл од али дека пратката е стигната во мк, сабајлево ме чекаше во сандаче, фри шипинг, и не ни очекував дека воопшто ќе може да се следи. Денес пак истата ситуација исто со фри шипинг, и тоа се од продавачи со 0 фидбек, и сите работи стигаат за макс 20 дена, без оглед на тоа кој шипинг сум го одбрал.

mLlWiA2iStq8-PKR7KBfMw.png RH0eEkQmSKuDp1YWNwuphQ.png

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно