Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Царинска тарифа

krema

OG
24 јуни 2009
15.756
15.845
youtu.be
Во цитатот што си ме спомнал никаде не наведов модел на кинески телефон!

stefano

hello world
8 декември 2016
180
260
Во цитатот што си ме спомнал никаде не наведов модел на кинески телефон!
И шо поточно сакаше да кажиш, дека нема врска кој модел на кинески телефон е? За тебе исто е Xiaomi и Doogee.

А всушност и јас ти објаснив дека немора да е конкретен модел, туку да има одредени карактеристики за таа цена!

Sent from my ZUK Z2131 using Tapatalk

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Поради огромен број на пратки кои пристигаат во МК од Али, голем дел од пратките може да поминат нецаринети (за среќа на нарачателот, на штета на државата). Но тоа не пали секогаш, кога има малку пратки и цариниците немаат работа ке можат секој да го проверат и да наплатат царина и ДДВ. Генерално ДДВ треба да се плати на се, многу мал број на граѓани или институции се ослободени од плаќање данок.

БТЊ Скоро цела Македонија има роднини во Кина и добиваат подароци секоја недела.

krema

OG
24 јуни 2009
15.756
15.845
youtu.be
И шо поточно сакаше да кажиш, дека нема врска кој модел на кинески телефон е?
Не,
еднаш веќе пишав, доколку сакаме да си купиме мобилен од Кина, треба да си бидеме спремни да си ги платиме давачките што ќе ја одредат царинските службеници, а не да кукаме овде дека пратката била декларирана со 50 долари а цариниците го оданочиле и оцариниле на 100 долари. Они имаат ексклузивно право да ја одредат основицата спрема нивна проценка, и треба да разбереме дека они не пијат нафта.
А тоа дека на некој “така“ му поминала пратката е чиста и лична среќа, затоа и напишав, ако не сме спремни да даваме екстра пари за данок и царина, тогаш може и овде да се пазарат кинески телефони.
Е сега, ако сакаш да имаш најнов модел на кинески телефон, а го нема во нашите продавници, тогаш нарачај го од Кина и мушки плати си ги сите давачки ако ти го задржат на царина.

stefano

hello world
8 декември 2016
180
260
Не,
еднаш веќе пишав, доколку сакаме да си купиме мобилен од Кина, треба да си бидеме спремни да си ги платиме давачките што ќе ја одредат царинските службеници, а не да кукаме овде дека пратката била декларирана со 50 долари а цариниците го оданочиле и оцариниле на 100 долари. Они имаат ексклузивно право да ја одредат основицата спрема нивна проценка, и треба да разбереме дека они не пијат нафта.
А тоа дека на некој “така“ му поминала пратката е чиста и лична среќа, затоа и напишав, ако не сме спремни да даваме екстра пари за данок и царина, тогаш може и овде да се пазарат кинески телефони.
Е сега, ако сакаш да имаш најнов модел на кинески телефон, а го нема во нашите продавници, тогаш нарачај го од Кина и мушки плати си ги сите давачки ако ти го задржат на царина.
Одлично напишано. Конечно те разбрав дека постот повеќе ти е наменет за Ристе19 а не за мене. Јас убо си објаснив дека 18%ддв ми беа израчунати за плаќање уште кога ја правев нарачката, како шо треба да е секој спремен. Е сега ако куртули можи да си се почасти пиво со тие пари

Sent from my ZUK Z2131 using Tapatalk

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.367
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
ASRock Fatal1ty X470 Gaming K4
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
32GB 3200MHz G.Skill Trident Z
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10
Има некој порачувано велосипед и да потврди 25% данок и царина ?

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
За книги до сега не сум платил ништо на царина. Максимално сум добивал по 3-4 книги т.е. пакет до 5 кг, од Амазон Англиски.
Не би требало да има проблем со царина и да платиш нешто тоа ке биде минимално.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.426
5.585
За книги е 0% царина, 5% ддв. Ама тоа ако ги увезуваш. За пренесување во багаж не верувам дека некој нешто ќе ти рече.

ileste

user
26 јануари 2012
1.243
311
Za nastaro ako kupam velosiped pr srbija ili bugarija i licno go vnesam kako ke se carine nekoj iskustvo da ima

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.155
556
Za nastaro ako kupam velosiped pr srbija ili bugarija i licno go vnesam kako ke se carine nekoj iskustvo da ima
Ако го возиш преку граница спортски облечен без проблем ќе си го донесеш или евентуално да одглумиш дека си бил на одмор со неколку торби во кола и ќе го ставиш или на кров или позади петата врата.

wolverine

user
27 јуни 2012
1.346
1.587
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264

wolverine

user
27 јуни 2012
1.346
1.587
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.034
1.845
Скопје
Мислам дека си е уште над 40 евра..

над 20 данок, над 45 царина (цена со се цената за поштарина)

заборави на тоа овие не се кинези :)
нема везе дали се кинези или не. Мене и од Јапан и од Америка (продавници не луѓе по ебај и слично) ми штимале цени кога сум прашал.

него прашај си во продавницата (ако нема аутоматско) да ти го одбијат данокот таму 20% пошто си надвор од ЕУ. Некои го имаат ова аутоматски кога ќе наместиш локација, ама ако нема исконтактирај ги дека нарачуваш надвор од ЕУ и да ти го одбијат данокот, пошто нели ќе си го "платиш" на влез на увоз тука.

t0n1

lurker
11 април 2008
511
168
Битола
Да не има некој искуство со царина на заменски продукт? Во мојот случај се работи за ГоПро камера која ми се расипа под гаранција, ГоПро се согласи да ми прати нова камера со тоа што ја вратив старата назад.
Новата камера стигна денес и е задржана на царина. Пратена беше преку УПС, е сега од УПС ми бараат 1044 ден за лежарина плус 2400 за шпедитерски услуги + царина + данок за новата камера. Од ГоПро ми рекоја дека ќе ми пратат "commercial invoice" што ке ме ослободело од царина?! Во УПС му го кажав ова ми рекоја нема шанси да не се платат давачките без разлика ГоПро што ке ми пратат.

Камерата е нова, но без батерија и без оригинално пакување.
Вредноста на пакетот е пишано $76.
Некој да има слично искуство?

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.955
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Да не има некој искуство со царина на заменски продукт? Во мојот случај се работи за ГоПро камера која ми се расипа под гаранција, ГоПро се согласи да ми прати нова камера со тоа што ја вратив старата назад.
Новата камера стигна денес и е задржана на царина. Пратена беше преку УПС, е сега од УПС ми бараат 1044 ден за лежарина плус 2400 за шпедитерски услуги + царина + данок за новата камера. Од ГоПро ми рекоја дека ќе ми пратат "commercial invoice" што ке ме ослободело од царина?! Во УПС му го кажав ова ми рекоја нема шанси да не се платат давачките без разлика ГоПро што ке ми пратат.

Давачките од аспект на лежарина мора да ги платиш, царинските не сум сигурен ама мислам дека не.

stefano

hello world
8 декември 2016
180
260

Дали имаш некој доказ - документ дека си извадил таков производ од државава, да приложиш на царина па да видиш дали ќе те ослободат. Требало да пријавиш на царина дека го ваѓаш уредот надвор од Македонија за да после можиш да го вратиш назад без давачки.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно