И шо поточно сакаше да кажиш, дека нема врска кој модел на кинески телефон е? За тебе исто е Xiaomi и Doogee.Во цитатот што си ме спомнал никаде не наведов модел на кинески телефон!
Не,И шо поточно сакаше да кажиш, дека нема врска кој модел на кинески телефон е?
Одлично напишано. Конечно те разбрав дека постот повеќе ти е наменет за Ристе19 а не за мене. Јас убо си објаснив дека 18%ддв ми беа израчунати за плаќање уште кога ја правев нарачката, како шо треба да е секој спремен. Е сега ако куртули можи да си се почасти пиво со тие париНе,
еднаш веќе пишав, доколку сакаме да си купиме мобилен од Кина, треба да си бидеме спремни да си ги платиме давачките што ќе ја одредат царинските службеници, а не да кукаме овде дека пратката била декларирана со 50 долари а цариниците го оданочиле и оцариниле на 100 долари. Они имаат ексклузивно право да ја одредат основицата спрема нивна проценка, и треба да разбереме дека они не пијат нафта.
А тоа дека на некој “така“ му поминала пратката е чиста и лична среќа, затоа и напишав, ако не сме спремни да даваме екстра пари за данок и царина, тогаш може и овде да се пазарат кинески телефони.
Е сега, ако сакаш да имаш најнов модел на кинески телефон, а го нема во нашите продавници, тогаш нарачај го од Кина и мушки плати си ги сите давачки ако ти го задржат на царина.
Imam kupeno okolu 20 knigi na angliski dali bi imalo nekoj problem pri premin na granica?
Нема царина за книги. Е сеа со ДДВ не знам како стојат, ама па кој би те труел за книги...Веројатно да, ќе треба да си платиш царина.. особено ако ти се сите спакувани заедно и тежат пола тон![]()
Во нашата ни чудесна земја се` е можно.ама па кој би те труел за книги
Ако го возиш преку граница спортски облечен без проблем ќе си го донесеш или евентуално да одглумиш дека си бил на одмор со неколку торби во кола и ќе го ставиш или на кров или позади петата врата.Za nastaro ako kupam velosiped pr srbija ili bugarija i licno go vnesam kako ke se carine nekoj iskustvo da ima
А што конкретно сакаш половно да земеш и која цена зашто бајкер сум и можам да те посоветувам дали се исплати или не.Za nastaro ako kupam velosiped pr srbija ili bugarija i licno go vnesam kako ke se carine nekoj iskustvo da ima
За рам меморииве кој екстра трошоци би ги имал, царина, данок?
32GB G.Skill DDR4 Trident Z 3000Mhz PC4-24000 CL15 (15-15-15-35) 1.35V Dual Channel Kit (2x16GB)
Нема да имаш никакви трошоци ако испраќачот ти напише вредност под $20 на пратката.
Мислам дека си е уште над 40 евра..Што е последното, над колку се плаќа царина?
Мислам дека си е уште над 40 евра..
нема везе дали се кинези или не. Мене и од Јапан и од Америка (продавници не луѓе по ебај и слично) ми штимале цени кога сум прашал.заборави на тоа овие не се кинези![]()
заборави на тоа овие не се кинези![]()
Да не има некој искуство со царина на заменски продукт? Во мојот случај се работи за ГоПро камера која ми се расипа под гаранција, ГоПро се согласи да ми прати нова камера со тоа што ја вратив старата назад.
Новата камера стигна денес и е задржана на царина. Пратена беше преку УПС, е сега од УПС ми бараат 1044 ден за лежарина плус 2400 за шпедитерски услуги + царина + данок за новата камера. Од ГоПро ми рекоја дека ќе ми пратат "commercial invoice" што ке ме ослободело од царина?! Во УПС му го кажав ова ми рекоја нема шанси да не се платат давачките без разлика ГоПро што ке ми пратат.
Камерата е нова, но без батерија и без оригинално пакување.
Вредноста на пакетот е пишано $76.
Некој да има слично искуство?
Дали имаш некој доказ - документ дека си извадил таков производ од државава, да приложиш на царина па да видиш дали ќе те ослободат. Требало да пријавиш на царина дека го ваѓаш уредот надвор од Македонија за да после можиш да го вратиш назад без давачки.Да не има некој искуство со царина на заменски продукт? Во мојот случај се работи за ГоПро камера која ми се расипа под гаранција, ГоПро се согласи да ми прати нова камера со тоа што ја вратив старата назад.
Новата камера стигна денес и е задржана на царина. Пратена беше преку УПС, е сега од УПС ми бараат 1044 ден за лежарина плус 2400 за шпедитерски услуги + царина + данок за новата камера. Од ГоПро ми рекоја дека ќе ми пратат "commercial invoice" што ке ме ослободело од царина?! Во УПС му го кажав ова ми рекоја нема шанси да не се платат давачките без разлика ГоПро што ке ми пратат.
Камерата е нова, но без батерија и без оригинално пакување.
Вредноста на пакетот е пишано $76.
Некој да има слично искуство?