Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Царинска тарифа

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Дечки ми стигна порака дека е пристигната пратка во DHL (Express) царински магацин и дека има потреба од спроведување царинска постапка со следниве опции:
  1. Ангажирање на посредник
  2. Сам да си ја завршам
  3. DHL Express да среди
Доколку сам се одлучам да бркам ова, ќе треба до кај нив да идам, надвор од СК (кај Белви), па да се враќам во автокоманда, па откако таму ќе средам, пак назад во Белви за да си го подигнам пакетот. Трошоци за ова би биле 1,000 денари магацински трошок за DHL, плус царинските давачки, плус што ќе се е...вам наваму-натаму.

Доколку DHL ми ја посреди оваа работа, бараат скоро 1,600 денари (вклучен магацински трошок од 1,000 денари), плус царински трошоци.

Па што би било најпаметно, дали да оставам на нив, да не искочи уште некој скриен трошок, или да си бркам сам? Ако си бркам сам, да не ме маткаат навака/натака па ѓавол ипол и тоа да ми искочи?

Инаку станува збор за наочари во вредност од 40 евра, плус 9 евра шипинг. За тие наочари ко што ми ја пратија математикава на мејл, ќе искочи да доплатам скоро уште 30-40 евра, што се КАТАСТРОФИ НЕВИДЕНИ.
Neka ti ja zavrsat tie rabotata i - pamet za drugpat. DHL Express,FedEx, UPS - nikogas poveke.

Usput - baraj im da ti ja pratat pratkata po DELCO na domasna adresa, da ne odis do kaj niv da ja zemas pratkata.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.416
1.647
Дечки ми стигна порака дека е пристигната пратка во DHL (Express) царински магацин и дека има потреба од спроведување царинска постапка со следниве опции:
  2. Сам да си ја завршам
  3. DHL Express да среди
Доколку сам се одлучам да бркам ова, ќе треба до кај нив да идам, надвор од СК (кај Белви), па да се враќам во автокоманда, па откако таму ќе средам, пак назад во Белви за да си го подигнам пакетот. Трошоци за ова би биле 1,000 денари магацински трошок за DHL, плус царинските давачки, плус што ќе се е...вам наваму-натаму.

Доколку DHL ми ја посреди оваа работа, бараат скоро 1,600 денари (вклучен магацински трошок од 1,000 денари), плус царински трошоци.

Па што би било најпаметно, дали да оставам на нив, да не искочи уште некој скриен трошок, или да си бркам сам? Ако си бркам сам, да не ме маткаат навака/натака па ѓавол ипол и тоа да ми искочи?

Инаку станува збор за наочари во вредност од 40 евра, плус 9 евра шипинг. За тие наочари ко што ми ја пратија математикава на мејл, ќе искочи да доплатам скоро уште 30-40 евра, што се КАТАСТРОФИ НЕВИДЕНИ.

Имав искуство еднаш пред 3-4 години со ДХЛ, на пратка од 120$ со сите нивни дополнителни давачки и глупости - ми се фати да доплатам уште 120$ за да можам да си ги подигнам.. и од тогаш реков Never more со нив...

Не знам дали процедурата преку ДХЛ е толку катастрофа низ цел свет или само кај нас е тапа...

И кога сме веќе на тема ДХЛ, Царина (и Али) - дали некој имал искуство да порача нешто (најчесто телефони, ел.опрема) и да му го испорачаат преку ДХЛ, пошо на многу продукти вика демек "Free of charge, no custom duty for EU countries with DHL".. ?

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
eka ti ja zavrsat tie rabotata i - pamet za drugpat. DHL Express,FedEx, UPS - nikogas poveke.
Не е дека памет за другпат, тоа беше единствената опција. Од официјален сајт ги нарачував, DHL им е единствена опција за испорака.

Јбг, ќе си терам со нив, нема што друго. Да би идел сам, сигурно нешто ќе искочи, нешто ќе фали, па ќе треба да се мкнам цел ден да го изгубам и на крај пак пари да дадам.

Не знам дали процедурата преку ДХЛ е толку катастрофа низ цел свет или само кај нас е тапа...
Само кај нас е. Пример, додека живеев во Шпанија, имав нарачано поскапа ствар, на што знаев дека ќе ме царинат. Од DHL ми се јавија, ми дојдоа на моја адреса, ми рекоа за подигнување треба да се плати толку и толку царина, си платив на лице место, ми извади потврда дека е платено, а они си ги префрлија парите до царина, јас апсолутно ништо не се замарав.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
  2. Сам да си ја завршам
  3. DHL Express да среди

Сам заврши си! веруј ми.

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
Сам заврши си! веруј ми.
Сеа ме утепа со ова :D А зошто сам да терам, ако може да ми подобјасниш? Би скратил на време, на пари, или трето?

Еве ја математиката што ја правев:

Доколку одам сам, ќе треба да палам кола од к4 до Белви за да земам документи, па од таму да се враќам во Автокоманда, каде треба да се пополни/уплати пријава кон царински органи (додатни трошоци), па треба да барам со усмена царинска декларација да ми се заврши постапката, па можно е да ми побараат доказ за уплата, па самото царинење треба да се уплати, па доколку се помине како што треба, треба да се враќам назад до Белви за да си ја подигнам пратката и уплата од 1,000 денари за магацински трошок.

Значи трошокот би бил следниов: 1,000 + царина + пријава + бензин + маткање пола ден навака/натака.

Со DHL би било следново: носам документи (полномошно, копија од лична карта, детално објаснување што има во пратката, доказ за плаќање) карши Влада, уплата од 1,593 денари + царина, со достава до дома.

Освен ако нема нешто трето, кое не се знае јавно, јас не гледам зошто одењето сам би била попаметна опција.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Ако идеш сам, може и да не те царинат, таа царина таму има многу ок цариници, не се како пошта/испостава у центар, а и ако те царинат ќе биде реална сума, не загарантираните 18 + 15% кога идеш преку дхл.

Последна промена:

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Не е дека памет за другпат, тоа беше единствената опција. Од официјален сајт ги нарачував, DHL им е единствена опција за испорака.

Znam deka e edinstvena opcija. I jas taka nauciv, bidejki i vo mojot slucaj bese edinstvena. Sleden pat baraj da kupuvas od drugo mesto. Ako e od Ebay kontaktiraj go prodavacot da ti kaze dali moze po druga posta na tvoja odgovornost da ti prati. Skoro sekogas moze da se dogovoris so prodavacite, samo treba da im se obratis kulturno. Ako e Amazon, toa e toa, znaes deka ke imas golemi trosoci. Toa sto rekov pamet za drugpat ne mislev da te navredam deka sega si nemal pamet, tuku od posledicata da izvleces "pamet" za drugpat. ;)

Jas bidejki ne sum od Skopje, vo dva navrati im plativ. Prviot pat bese "pamet za drugpat". Vtoriot pat mi napravija ujdurma - ja zadrzaa na carina bidejki "ne znaele kolku tocno vredi pratkata", a ne radi toa sto stvarno treba da se carini. A tie g..na FedEx, DHL Express i UPS edvaj cekaat nekoj da im go kaze toa od carina za da ti opnat lezarina. Pazete, jas plativ lezarina za maska od mobilen telefon sto zafaka prostor za skladistenje ednakov na 2 paketi cigari... Plativ lezarina kako za site golemini na paketi...Ti ja razbiram makata, sum na nea dva pati. Cisto prijatelski sovet bese, ako ne si od Skopje da im platis da ti ja zavrsat rabotata i da ti pratat pratka doma po Delco. Ako si, nema da platis trosok za carinska postapka, koj nekogas znaat da ti go naplatat dosta skapo, bidejki od rakav davaat tarifa, nemaat oficijalna. Predlogot na psyside drzi mesto ako si od Skopje, baska moze i navistina da pomines polesno. Znam deka se imas napnat radi neosnovanite trosoci, ali sto e tuka e, se trudime da pomogneme.

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
Toa sto rekov pamet za drugpat ne mislev da te navredam deka sega si nemal pamet, tuku od posledicata da izvleces "pamet" za drugpat. ;)
Не го ни сфатив како навреда, така да уживај :) А опцијата беше таа, DHL, трета нема. Официјален сајт за Hawkers наочарите станува збор, веќе имам купено два пара од нив, квалитет топ, а сега имаат промоција купи едни, другите гратис.

Ако идеш сам, може и да не те царинат, таа царина таму има многу ок цариници, не се како пошта/испостава у центар, а и ако те царинат ќе биде реална сума, на загарантираните 18 + 15% кога идеш преку дхл.
Е тоа е више друг муабет ;)

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264
Од сабајлето им праќав пораки одкако ми стигна писмо од нив, на секој саат праќав по една порака вкупно до сега 7, и статусот на пратката се промени сега во Return item from customs (Inb)... Значи?

QaemAp7.png

Avid

senior
21 јануари 2009
6.445
11.503
Скопје
„Процедурата е катастрофа“ се зборови кои кружат околу вистината за работата на ДХЛ кај нас.
„ДХЛ скоро буквално ти ја дерат кожата“ е посоодветно.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.674
13.730
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Од сабајлето им праќав пораки одкако ми стигна писмо од нив, на секој саат праќав по една порака вкупно до сега 7

Јас ќе ти репнев дупло царина да бев на нивно место. :D

Пуштена е од царина и вратена во пошта, а дали ќе треба да платиш нешто или не, ќе видиш кога ќе (ако) добиеш картонче.

15 септември 2012
1.164
1.300
Јас ќе ти репнев дупло царина да бев на нивно место. :D

Пуштена е од царина и вратена во пошта, а дали ќе треба да платиш нешто или не, ќе видиш кога ќе (ако) добиеш картонче.

Ќе плати, ќе плати... два дена му е стоена пратката во царина... Ако е ослободена од царина во истиот ден кога е упатена во царината - тогаш не плаќа ништо...

darjar

read-only
8 февруари 2017
16
6
Прај се дека ништо не знаеш, т.е. дека ти рекле дека лимитот е до 350 евра и затоа не си го пријавил. Чувај сметки. Во најлош случај - 100 евра ќе те опнат.

Fala ti za odgovorot ama gleam deka ne ja sobira u bagaznik nadvoresnata edinica potocno visoka e i ke se gleda sekako taka da ostanuva da vidam kako carinicite ke go protumacat ova za osloboduvanje od uvozni davacki do 350€ vrednost na proizvod!

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264
Гробница нивна им.... Ја царинат пратката во евра јас плаќам во долари, неписмени психопати, им викаш го платив $50.99 они ги царинат €50.99. Ненормални суштества. Дека $50.99 е накаде околу 42 евра и за да земат пари се прават мутави и го напишале дека е купено истата сума но во евра. Ехх мојата чудесна земја. o_O

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Fala ti za odgovorot ama gleam deka ne ja sobira u bagaznik nadvoresnata edinica potocno visoka e i ke se gleda sekako taka da ostanuva da vidam kako carinicite ke go protumacat ova za osloboduvanje od uvozni davacki do 350€ vrednost na proizvod!

Aбе нема што они да тумачат, не се правете толку фини. НЕ СМЕАТ да те царинат! Има да им се напнеш ако мрчат нешто. Законот те ослободува, нее оставено таму на некој државен службеник да одлучува.

Balanar

Баниран/a
6 декември 2016
1.066
1.220

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.771
1.641
Да постирам и тука, темава е поактивна него во другата кај што прашав:

HawKeye Firefly 8S 4K WiFi Sports Camera 170 Degree FOV 170 DEGREE LENS-$102.99 Online Shopping| GearBest.com

100$ e моментално на продажба action камерава на Gearbest. Некој да ме советува колку би дошло царина + ДДВ?
Цирка 50 долари.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно