Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Windows 10 генерална дискусија

15 септември 2012
1.164
1.300
Би те советувал да му ја инсталираш од 0.00 (празен ссд - па да си го форматира сам) најновата верзија на виндовс 10 од ноември 2019 (таму нема дома или про - една верзија е).
Јас на лаптпоче од 2009 година (делл некој модел) му ставив евтино еСеСДе, ново пенџерче (вин 10) и канцелариичка (офис 2019) и ене го лета... Ни драјвери, ни бутур. Се си позна, камера, микрофон, тачпад, еСеСДе, усб, бактерија. Се подига за 7-8 секунди, се гаси за секунда. Претходно се мачеше со вин ИксПе, на вклучување две минути, на гасење уште толку... Кор2Дуо, 4ГБ меморија...

Пробај, освен еден час од животот - што можеш друго да изгубиш?

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.620
6.056
Битола
https://www.askvg.com/master-tutorial-to-make-windows-10-super-fast/

за тие што сакаат да го убрзаат Win10. Гајд-ов вклучува неколку чекори коишто ќе ја зголемат респонзивноста на Win10, посебно за useri со послаби машини.

Значителен ефект имаат новите registry вредности

Последна промена:

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.679
13.738
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Вашиот Office пакет сега доаѓа со malware. :)

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
541
468
Да одиш со Lubuntu за постаро лице е најдобра работа, многу е побрз од Win10 на стари конфигурации и што и да клика и спушта нема да го успори оперативниот систем, зашто 99% од малвери таргетираат Win.

Ако користи само интернет прелистувач и е-маил нема причина да не му го олеснеш со Lubuntu.

Испратено од HRY-LX1 преку IT.mk форум апликација
Искрено и јас размислував за алтернатива за 10-кава, како на пример, Linux Mint или Lubuntu што ми го предлагаш, ама пошо се работи за постаро лице кое веќе има работено и на претходни Windows системи не знам дали добро ќе се снајде со измените (иако не се којзнае колкави, односно незначителни). Така што мислам дека сепак ќе одам на 10-кава. Имено, претходно во неколку наврати имав прилика да му инсталирам и други оперативни системи и некако не се снаоѓаше баш добро, па затоа пак му инсталирав Windows. Во секој случај фала ти за предлогот.:)

PC_GAMER

lurker
16 јуни 2017
541
468
Би те советувал да му ја инсталираш од 0.00 (празен ссд - па да си го форматира сам) најновата верзија на виндовс 10 од ноември 2019 (таму нема дома или про - една верзија е).
Јас на лаптпоче од 2009 година (делл некој модел) му ставив евтино еСеСДе, ново пенџерче (вин 10) и канцелариичка (офис 2019) и ене го лета... Ни драјвери, ни бутур. Се си позна, камера, микрофон, тачпад, еСеСДе, усб, бактерија. Се подига за 7-8 секунди, се гаси за секунда. Претходно се мачеше со вин ИксПе, на вклучување две минути, на гасење уште толку... Кор2Дуо, 4ГБ меморија...

Пробај, освен еден час од животот - што можеш друго да изгубиш?
Па всушност тоа и ми беше целта - една свежа инсталација буквално направена од нула. Патем, пошо он не знае да прави (ре)инсталации јас ќе му помогнам околу тоа. А ова новово пенџерче го има на сајтот на Мајкрософт или треба да го барам на друго место? Мислам прашувам пошо одамна не сум симнувал преку нивниот сајт пошо од памтивек:D си имам симнато 10-че Про и снимано на двд. А ова 32-битново планирав да го симнам од сајтот, ама еве ако ти не ми кажеше немаше да знам за овие измени/новости кои ги имало. За канцелариичка планирам да му ставам од 2010-та само Word и Excel (дури и ова ќе му биде многу, ама ако, нека му се најде нешто вакво ретро:D). Иначе и јас се соочував со такви предизвици со неговиов лаптоп претходно. Ахх... тој легендарен XP - главоболки до бескрај и непроспиени ноќи за да се доведе во ред.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.463
11.536
Скопје
Претходно се мачеше со вин ИксПе, на вклучување две минути, на гасење уште толку... Кор2Дуо, 4ГБ меморија...
Не, не се мачел со ИксПе-то. Се мачел со хардот.
Стај му ИксПе на ссд-то и пак ќе биде топ.
Вашиот Office пакет сега доаѓа со malware. :)
Да не звучиме така строго и да бидеме малку попрецизни.
Бинг у броусер ја би го рачунал за PUP/PUA.
Тоа е малвер у некоја теорија ама па малвер звучи ептен страшно :)

Последна промена:

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.887
5.595
... најновата верзија на виндовс 10 од ноември 2019 (таму нема дома или про - една верзија е)...
Е од кај сега ова? Лажат пак на сајт изгледа а?
b8784ed5d393828b573c5d0af5a8b070.jpg

Sent from my TELEFON using Tapatalk

15 септември 2012
1.164
1.300
Не, не се мачел со ИксПе-то. Се мачел со хардот.
Стај му ИксПе на ссд-то и пак ќе биде топ.

Опет криво.
Претходно имаше самсунг 850 ево 250 гб со вин ИксПе и беше опишаната ситуација.
Му ставив поголемо еСеСДе Адата од 480 гб. Ново. Па му инсталирав вин 10. Од нула.
Па ја напишав пораката.

Лоша ти е претпоставката.
Ама убав филм си направи.
Ако де, барем интересно ти беше да не потсетиш дека ХаДеДе-то е побавно од еСеСДе-то (нели тоа требаше да заклучиме?)

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.209
16.361
Уште ова да прашам и да не ве замарам повеќе. Дали да одам со Home или Pro 10-ка? Јас мислам Home пошо се работи за слаб процесор и нема дополнителни фичрс како на Pro.

Нема никаква разлика каков ќе ставиш. Нема повеќе фичрс. Има потренцијално повеќе фичрс кои ти нема да ги користи во Домеин околина, така да нема никаква разлика,

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.426
5.585
Искрено и јас размислував за алтернатива за 10-кава, како на пример, Linux Mint или Lubuntu што ми го предлагаш, ама пошо се работи за постаро лице кое веќе има работено и на претходни Windows системи не знам дали добро ќе се снајде со измените
Ако поминува од седмица на понов виндоус, полесна ќе му биде транзицијата на некоја од спомнатите линукс варијанти :)

Avid

senior
21 јануари 2009
6.463
11.536
Скопје
Нема никаква логика лаптопот да ти имал појако ссд со икспе и после да си му ставил послабо ссд па да си ставал 10ка.
Можеш да се извадиш дека појаково ссд-то ти требало за нешто друго или што знам ама џабе пак нема да ти верувам.
Знам дека ти е гајле.
Добро ај за просторот ти било.

15 септември 2012
1.164
1.300
Аха.
Значи прово имаше 850 ево па после му стави евтино ссд.
Океј, така било, ти верувам.

Нема никаква логика лаптопот да ти имал појако ссд со икспе и после да си му ставил послабо ссд па да си ставал 10ка.
Можеш да се извадиш дека појаково ссд-то ти требало за нешто друго или што знам ама џабе пак нема да ти верувам.
Знам дека ти е гајле.
Добро ај за просторот ти било.

Само рефренот:
View: https://www.youtube.com/watch?v=gmW8mdDNIk4

Оваа приказната со прогнозирање, досега лоши резултати ти даде. Пробај со друга стаклена кугла.
На пример со оваа, градуирана, сертифицирана, речиси и нема грешка:
04-meteo-big.jpg

Толку од мене за темата виндоуз на послабо ПеЦе. Го пренесов личното искуство за тие што им треба.

• ми се допаѓа
Реакции: Avid

confusi0n

hello world
14 ноември 2014
269
204
Некој да ме насочи по ПП како да активирам 10ка, со која алатка, последен пат кога активирав виндоус беше 2012 и тогаш актуелно беше она на Даз, сега го напунив лаптопот со вируси на тазе форматиран, се е scammaz што симнав. :eek:h:

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.807
4.521
Неготино
Некој да ме насочи по ПП како да активирам 10ка, со која алатка, последен пат кога активирав виндоус беше 2012 и тогаш актуелно беше она на Даз, сега го напунив лаптопот со вируси на тазе форматиран, се е scammaz што симнав. :eek:h:
KMSpico од гет каемеспико дот ком.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.463
11.536
Скопје
KMS_VL_ALL на MyDigitalLife дот нет форумите ќе го бараш. Темата е креирана од abbodi1406. Симнуваш зип фајл со пасворд, го ексктрактираш, го пушташ, стискаш yes/y blabla и ќе си зарши работа

Sapphire

user
11 ноември 2015
1.207
810
Користам 3 монитори, дали некој знае како да направам секоја една апликација, софтвер инт кога ќе ја подигнам да се отвара само на мејн мониторот?

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.887
5.595
Користам 3 монитори, дали некој знае како да направам секоја една апликација, софтвер инт кога ќе ја подигнам да се отвара само на мејн мониторот?
А како се отвара сега? Јас ништо не сум местел и баш така се отвара. Т.е. зависи од неколку работи. Ако имаш шорткат на десктоп или на таскбар онда се отвара на тој монитор кај што е шорткатот. У друг случај се отвара во прозорот каде последен пат бил затворен ама не максимизиран. Има исклучоци од ова и разни сценарија. Ако сакаш дефинитивна контрола со разни програмчиња.

15 септември 2012
1.164
1.300

Купи си од ибеј, 2-3 долари е активацискиот број и важи цел живот на матината плоча

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.887
5.595
точно ова ми се случува, на кој монитор сум го затворил последно пак таму ми се отвара, а сакам да биде на мејн.
Нема у самата 10ка подесување за тоа. Пробај на немаксимизиран прозор да направиш клоус на мејн екранот. Ама ќе трае се додека пак некој немаксимизиран на другиот монитор не го затвориш како последен. Така да ... Или програмче или ќе се навикнеш

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно