Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 10 генерална дискусија

tanush

hello world
3 ноември 2007
129
16
Мапет шоу
секое променето ISO (со слипстрим или слично) е ризично за употреба затоа што јас треба да му верувам во добрите намери на некој од мичке си патерин кој сакал да напикла и драјвери, и програми и апдејти.
А тоа ли е проблемот? Па така кажи бе дечко дека Не веруваш во намерите на некој си од (црвениот болд) дека не ти напикал малвери. Реков јас теории на завери имате на други форуми. Нити ми е гајле што некој ќе симнува и од каде, но ширењето стереотипи од типот сите во Арачиново не плаќаат струја а во Кавадарци сите плаќаат, не бива.

tanush

hello world
3 ноември 2007
129
16
Мапет шоу
Јас еве торенти од Generation2 користам веќе 2 години, абе 10000 вируси набапкав у лаптопот. Еве и сеа имам, скокаат по екран ама нека ги.
:D:D:D
Мurphy78 додека беше жив на торентиве исто вадеше добри изданија, штета што се повлече. Gen2 се исто добри изданија но е со малку индекси. Се појави и русин adguard кој исто има квалитетни изданија но се двојазични, руски-англиски, но за жал на рускиот е накалемен англиски. Од таа причина решив јас да ги слипстримувам 10ките. Чисти ко солза, без додатоци, без модификации. Ама неверни Томи имало и ќе има.
Generation2 се закон, најдобри.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk
Не се најдобри, Tanush62 e најдобар. :D

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Се убедувате дали е подобро од мајкрософт нивно ИСО (да, слипстримнати се сите големи печеви) или торент од пајртбеј, па макар бил и од бил гејтс ставен таму.

Колку ми си смешен тануш. Епа многу. Дали си стварно фер дечко што ставил закрпи и исо-а без да ги чепне или со муабетов сакаш да привлечеш некој да му инсталираш килогер, воопшто не е ни важно веќе.

Аргумент, симни торент за да не трошиш време на апдејти (кои се инсталираат во позадина). Како беше она

и
мрморецот ја виткаше
Снежана во тепихот
како баба зумбула

Avid

senior
21 јануари 2009
6.438
11.491
Скопје
Како можеме да знаеме дека нема малвер во истото? Како ќе откриеш дека нема rootkit? Ајде малверот ќе го најдеме со накнадно скенирање а руткитот како? На гравчиња ли да гледаме?
Не постои такво нешто како руткит кој не може да се открие. Со фајрволи, со антируткити, и други напредни и ненапредни алатки, одредна група на експерти можат да го фатат било кој руткит. Односно ќе приметат други „проблеми“ кои би ги направил тој руткит.
Уште па сигурно не постои такво нешто како тотално невидлив руткит ставен во виндоус од македонец кој пишува на ИТ форум.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.284
11.778
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Добро бе tanush, не се внесувај у филм толку. Си направил ОС, си направил, браво за тебе. Не туку плукај сега по се останато. Еве и јас лично на ништо од торенти не верувам, поготово не за оперативен систем. Си правам ОС за мои потреби и не се обидувам да докажувам дека мојот ОС е најдобар во свет. Полека, олади, секој си има право да си симнува од каде сака и што сака. Доколку некој сакаше на почетокот да проба од твоите изданија на оперативен, после муабетиве не верувам дека некој ќе помисли воопшто.

Ab@ace

lurker
21 мај 2016
849
733
Виндовс можеш да преземеш N=X

1. Media Creation
2. Windows Update Assistant
3. Direct Download Link
4. ESD to ISO
5. Тетка ми има оригинално ЦД (од оние што се прелева светлото кога го гледаш искосо)
6. ...

Не од тебе ќе земам торент, 100 поста за 11 години, компјутерски експерт од големите. Јас не мислев ништо лошо, но не планирам да се правдам.

Симнување на Виндовс од торенти е ЛОША практика, тоа ми беше целта да кажам.

Ако нешто си направил свое, секоја чест, пушти линк да преземат, иако според ЕУЛА, ова што си го направил е кршење на авторски права. Без линк без ништо, како да те најдат на бит-торент (може и си постирал некој линк, апсолутно немам време да барам и да се замарам со небитни работи). Еве јас сум на пример во Кичево, анонимен сум, потрудете се најдете ме?! Без линк, без ништо 9/10 ќе преземат погрешен Виндовс, 50% од тие ќе имаат малвер.

Веќе не ти реплицирам, кој сака нека преземе Виндовс од торент, за мене тоа е глупост.
Не е кршење на никави права,пошто самиот мајкрософт има објаснето за dism како сами да си интегрирате апдејти драјвери и слично дури и исо да си направите

Sent from my Redmi Note 4x using Tapatalk

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Дека моите торенти имаат. Стави ја сумата, добиј облог и земи си ги. Ги има на пајратбеј потпишани со Tanush62. Повели.
Ааа.. сега гледам зошто толку си ги земал на срце наводите за сомнителност на ISO-та ширум интернет. Ти мислеше дека те обвинуваме тебе дека ставаш? Не, грешка си.

Моите предупредувања сепак држат вода кога се работи за непроверени uploader-и и дека сепак е најдобро да се симне официјално ISO и да се слипстрима и модифицира лично.

tanush

hello world
3 ноември 2007
129
16
Мапет шоу
Добро бе tanush, не се внесувај у филм толку. Си направил ОС, си направил, браво за тебе. Не туку плукај сега по се останато. Еве и јас лично на ништо од торенти не верувам, поготово не за оперативен систем. Си правам ОС за мои потреби и не се обидувам да докажувам дека мојот ОС е најдобар во свет. Полека, олади, секој си има право да си симнува од каде сака и што сака. Доколку некој сакаше на почетокот да проба од твоите изданија на оперативен, после муабетиве не верувам дека некој ќе помисли воопшто.
Воопшто не ми е целта да се рекламирам и кој од каде ќе симнува. Муабетот беше од еден неук член погоре дека Се што е на торент е полно со малвери и неоригинално. За тоа беше забелешката. Ама пусто македонче, склоно на самоуништување. Та кај да знае македонец да направи слипстриминг, па тоа е rocket science, како тоа да можело македонец да го направи. Никако.
Едно време беше „да му умре козата на комшијата“ сега се нови клетви. „да умре комшијата да му земам козата“.

Ааа.. сега гледам зошто толку си ги земал на срце наводите за сомнителност на ISO-та ширум интернет. Ти мислеше дека те обвинуваме тебе дека ставаш? Не, грешка си.

Моите предупредувања сепак држат вода кога се работи за непроверени uploader-и и дека сепак е најдобро да се симне официјално ISO и да се слипстрима и модифицира лично.
Па што упаѓаш тогаш ко џокер у покер? Јас од самиот почеток велам дека се мои торенти кои јас лично сум ги слипстримувал. Членот побара кај да најде баш слипстримувана 10ка со најнови апдејти. Јас не понудив ништо друго.
Колку знам не се дозволени линкови од торенти да се постират на форумов. Со дозвола на Админите јас би ги ставил. Иако не би требало да има таква забрана бидејќи не содржат ни кракови ни пиратски кодови. Нека си мисли секој за активација.

Последна промена:

Multipass

hello world
1 ноември 2015
216
363
Да се разбереме checksum може да се фалсификува, дури и најбезбедните crypto hash функции можат да бидат изманипулирани од најдобрите поединци или организации. Башка checksum-от што ти е приложен како безбеден за проверка, односно тој со кој што треба да го споредиш, од каде да знаеш дека е вистинскиот, ако си го земал од погрешно место.

Никогаш со сигурност не можеш да знаеш дали некој злоупотребил нешто, никаде нема апсолутна безбедност. Во најголем дел од времето содржината од торент е безбедна, но со далеку помала гаранција за истата него легално набавената.

Не може лесно да се докаже ниту едната, ниту другата теза. Содржина споделена преку торент секогаш е под поголем ризик од манипулација на трети страни. Исто така рековте кој ја гарантира безбедноста од malware на официјалните страници. Во овој случај самите тие ја гарантираат безбедноста, но и тука нема 100% сигурност од некоја трета страна која злоупотребила страната. Но во секој случај, шансите се далеку помали, него содржина споделена преку торент.

Обично malware-от што е лесно откривлив не е доволно добар malware или едноставно намерата му е од старт да направи хаварија во системот, што во тој случај веднаш го става под лупа од страна на антивирусните компании. Ваков најочигледен пример се ransomware варијантите.

Но најзаебан malware е тој што е stealth, неоткривлив. Malware на кој информации и ресурсите на вашиот PC му се многу подрагоцени. Додека сте AFK, ќе ве додате во некоја ботнет мрежа или ќе ги прибира вашите лични информации, заедно со податоци за банкарски сметки, дебитни/кредитни картички, и истите потоа ќе ги продаде на црниот пазар.

Затоа ако си ја цените приватноста и безбедноста, нема во еден систем да имате пиратски софтвер, пиратски активиран антивирус, а притоа секојдневно да внесувате ваши осетливи податоци, како информации за кредитна картичка. Тоа едноставно е далеку понебезбеден протокол. Aко веќе морате да користите целосно пиратски софтвер, овие работи барем вршете ги на безбедна машина.

И уште нешто, не знам зошто уште се бавтате со пиратска активација на Windows 10, кога веќе од Јануари е тука напишано на темата дека сеуште може бесплатно да се активира со upgrade на пиратски активиран Windows 7 преку assistive technologies. На овој начин добивате digital licence врзан за вашата матична плоча.

Слободно продолжете да користите пиратски софтвер и оперативен систем, но ве молам не тврдете со сигурност дека сте подеднакво безбедни, како и корисници на бесплатен, open-source или платен легален софтвер, зошто едноставно не сте.

Поздрав.

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Воопшто не ми е целта да се рекламирам и кој од каде ќе симнува. Муабетот беше од еден неук член погоре дека Се што е на торент е полно со малвери и неоригинално. За тоа беше забелешката. Ама пусто македонче, склоно на самоуништување. Та кај да знае македонец да направи слипстриминг, па тоа е rocket science, како тоа да можело македонец да го направи. Никако.
Едно време беше „да му умре козата на комшијата“ сега се нови клетви. „да умре комшијата да му земам козата“.
Иако не сум директно прозван (или можеби сум?) никој не тврди дека се што е на интернет е неоригинално и дека е се заразено.
Во суштина секоја озбилна библиотека (.dll) и извршна датотека имаат дигитален потпис и нивното менување го крши истиот.
Што се однесува до „пакетите“ со оперативни и портабл апликации останува да се потпираш на реномето и намерите на тој што ги закачил на интернет.

Иначе ќе закачиш Kernel-Mode Device Driver Stealth Rootkit дури кажеш Avid и со самото тоа твојот компјутер ќе биде дел од една фина и убава ботнет мрежа.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Да се разбереме checksum може да се фалсификува, дури и најбезбедните crypto hash функции можат да бидат изманипулирани од најдобрите поединци или организации
Баш сум живо заинтересиран како се прави тоа. Има ли PоC (Proof of concept) за ова? Ова го прашувам навистина без зрно сарказам.

Направи exe, провери CRC модифицирај го и види дали може. Ова со WinRar се прави за секунда.
Стави текстуална датотека во rar, направи self extracting, замени ја со идентична, препакувај и види.

tanush

hello world
3 ноември 2007
129
16
Мапет шоу
Иако не сум директно прозван (или можеби сум?)
Не, не се однесуваше тебе.
никој не тврди дека се што е на интернет е неоригинално и дека е се заразено.
Баш тука е проблемот што друг член (не ти), токму тоа го тврдеше. Со неговата фамозна изрека торент =/= оригинал. Макар да и ти се надоврза на неговата изрека.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Не, не се однесуваше тебе.

Баш тука е проблемот што друг член (не ти), токму тоа го тврдеше. Со неговата фамозна изрека торент =/= оригинал.
Не е точно. Рака на срце. Во дигиталното нема оригинали и копии. Кога се работи за програма или е или не е оригинал без разлика од кај се симнува.

Multipass

hello world
1 ноември 2015
216
363
Баш сум живо заинтересиран како се прави тоа. Има ли PоC (Proof of concept) за ова? Ова го прашувам навистина без зрно сарказам.

За SHA1. Има и за многу други со лесно пребарување на интернет.

Дури и за тие што се тврди дека се непробојни, не знаеме дали одредени владини агенции и организации имаат начин за нивно пробивање, сепак истите располагаат со суперкомпјутери и најдобрите таленти во оваа област во светот.

Поздрав.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно