Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 10 генерална дискусија

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.570
19.273
Long Term Servicing Branch
Верзија тотално ослободена од глупостите како што се Windows Store, Cortana, глупи програми, One Drive, телеметрија, гејм модови, нападен Windows Update..
Верзија за трезвени и смирени гикови.

windows8

lurker
12 февруари 2012
790
1.037
Скопје
windows8's setup  
Motherboard
MSI B350 PC MATE
Keyboard
CANYON
Monitor
DELL P2416D
OS
Windows 10 x64
Верзија тотално ослободена од глупостите како што се Windows Store, Cortana, глупи програми, One Drive, телеметрија, гејм модови, нападен Windows Update..
Да ама треба да преинсталирам цел систем, мене сега проблемот ми е само дека немам звук на излезсот од матичната.

Mayson

user
10 април 2011
1.040
589
Mayson's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6500
Motherboard
Asus H110M-K
Storage
Samsung 850 EVO 250 GB + Kingdian S370 512 GB + HDD Hitachi 2 TB
PSU
HCG-520M
RAM
16 GB DDR4 2133 MHz Patriot
Video card
ASUS Strix RX 470 4GB
Case
Antec GX500
Mouse
Logitech MX 518 Legendary
Keyboard
Redragon K558
Monitor
AOC G27 70PF FreeSync 144Hz
OS
Windows 10

имам сега лиценциран про, ке ми важи и за оваа верзија?

Rac58

Баниран/a
5 јануари 2017
315
243
Скопје
Го симнувам ова моментално, ќе пишам до вечер дали е Legit.
Го симнав денес од ова и јас Windows 10 Pro, и веднаш го инсталирав. Навистина инсталацијата помина ептен брзо и едноставно. Проблем беше околу графичките но лесно го решив. Единствена фалинка е што на почетното пано за апликациите неможам да направам распоред на иконите, од причина што се замаглува и после повторно отварање се се враќа како на почеток.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.570
19.273
имам сега лиценциран про, ке ми важи и за оваа верзија?
Не
Оваа верзија (заедно со Education) се Enterprise верзии кои се наменети за работни организации каде што не се пожелни акробациите со Windows Update (од примерите погоре гледаме зошто) ниту пак се пожелни акробации со драјверите и хардверот. Овие верзии се наменети да бидат rock solid на страшно разочарување на контињата како што се @Avid и @prichina (кои се поборници на „савременоќата“ на Windows 10)

Microsoft не сака да ги користите овие верзии и се труди на секој можен начин да ја сотре употребата на Enterprise кај обичните корисници. Лиценцирањето се прави преку tn. Volume Licensing што во превод значи..обратете се на MDL форумите и симнете Microsoft Toolkit :)

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
Не
Оваа верзија (заедно со Education) се Enterprise верзии кои се наменети за работни организации каде што не се пожелни акробациите со Windows Update (од примерите погоре гледаме зошто) ниту пак се пожелни акробации со драјверите и хардверот. Овие верзии се наменети да бидат rock solid на страшно разочарување на контињата како што се @Avid и @prichina (кои се поборници на „савременоќата“ на Windows 10)

Microsoft не сака да ги користите овие верзии и се труди на секој можен начин да ја сотре употребата на Enterprise кај обичните корисници. Лиценцирањето се прави преку tn. Volume Licensing што во превод значи..обратете се на MDL форумите и симнете Microsoft Toolkit :)
PEBKAC.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
Ај добро, еве да ти ја играм играта.

Што значи тоа?
Каков си ти стар компјутерџија ако не ја знаеш кратенката ПЕБКАЦ?
Ме разочаруваш.
Може си мислел дека е на кирилица напишано
PEBKAC
Не е ревкас туку е пебкац, хаха.

Nightingale

lurker
28 јануари 2014
618
533
Како се активира LTSB? Пробав Toolkit но добивам порака Cannot Activate because this product is incapable of KMS Activation. Пробав и други како KMS_VL, KMSPico и немав среќа...

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Ако симнеш 90 дневна evaluation верзија од МС, ништо од регистрација. Избегавај ја и LTSB N верзијата.

Овие се тие што ти требаат:
MEGA - x64
MEGA - x86

Со Руфус на усб и шибаш.
Microsoft Toolkit 2.6.2 треба да е последната верзија. Бираш Windows Toolkit и користиш EZ-ACTIVATOR. Нема утка. :)

Допуна:
Секој што по прв пат инсталира Win 10 Enterprise LTSB edition има чувство дека многу нешта недостасуваат. И во право ќе биде. Фалат едно брдо крапови од Pro и Home верзиите.
Единствено што останува да се отфикари се OneDrive и Defender, но тоа е веќе субјективно.

Мој совет: тој што не пробал Enterprise LTSB, си го должи тоа себе си... Освен ако не е на седмица, тогаш се му е опростено. :hay:

Последна промена:

Luki Junior

hello world
28 декември 2015
151
268
Сите што имате апдејтирано на Fall Creator Update и имате гола Win 10 без медиа, морате одново да инсталирате media feature pack. Работата нема да се заврши преку Windows Update. Претходната верзија од 1703 не работи.

Download Windows 10 Media Feature Pack

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
Бидејки на два различни компјутери со лиценциран Windows ми се случи ова, да го споделам решението за тие што не им се чека Windows да пуштат некој update со fix.

Имено, проблемот е со OneDrive и опцијата Files On-Demand, односно воопшто го нема тој feature додадено откако апдејтирав, па ќе мора сами да го апдејтирате OneDrive. Процедурата е едноставна:
  1. Мора да го имате последниов апдејт (version 16299.15 or later)
  2. Исклучете го OneDrive
  3. Симнете го OneDrive од следниов линк (официјален од Microsoft)
  4. Инсталирајте
  5. Напрајте restart
  6. That's it (бар за мене успеа во двата случаеви)

Maurelie

hello world
6 април 2014
204
216
Maurelie's setup  
Processor & Cooler
i7 3770k/ Phanteks TC12-DX 120mm
Motherboard
Asus P8P67 Evo
Storage
Samsung 840Evo 250GB/1TB Western Digital Caviar Green
PSU
Cooler Master GM550 550W 80Plus Bronze
RAM
Kingston Hyper X Fury2x4GB 1866Mhz
Video card
Strix R9 380X 4GB
Case
Fractal Design R4
OS
Win 10
После апдејтот 1709 немам звук на главниот излез позади на матицната, додека напред на куќиштето има, дали имал некој ваков проблем?
Да пробам да преинсталирам аудио драјвери?
Кај мене па се намали звукот од претходно. Отидов на Асус, и си симнав постар аудио дривер. Сега е ок.

Nightingale

lurker
28 јануари 2014
618
533
Ако симнеш 90 дневна evaluation верзија од МС, ништо од регистрација. Избегавај ја и LTSB N верзијата.

MEGA - x64
MEGA - x86

Со Руфус на усб и шибаш.
Microsoft Toolkit 2.6.2 треба да е последната верзија. Бираш Windows Toolkit и користиш EZ-ACTIVATOR. Нема утка. :)

Допуна:
Секој што по прв пат инсталира Win 10 Enterprise LTSB edition има чувство дека многу нешта недостасуваат. И во право ќе биде. Фалат едно брдо крапови од Pro и Home верзиите.
Единствено што останува да се отфикари се OneDrive и Defender, но тоа е веќе субјективно.

Мој совет: тој што не пробал Enterprise LTSB, си го должи тоа себе си... Освен ако не е на седмица, тогаш се му е опростено. :hay:

Фала ти, си ја најдов грешката одма. Од Microsoft го симнав директно 90 дена trial верзија, останатиот дел јасно ми е. Посекако јас и да инсталирав 10 Pro, одма што правев е бришев апликации што дозволуваа да се избришат, но далеку беше од LTSB верзијата. LTSB верзијата е Windows 7 and 8.1 had a child и е полн погодок.

Бидејки на два различни компјутери со лиценциран Windows ми се случи ова, да го споделам решението за тие што не им се чека Windows да пуштат некој update со fix.

Имено, проблемот е со OneDrive и опцијата Files On-Demand, односно воопшто го нема тој feature додадено откако апдејтирав, па ќе мора сами да го апдејтирате OneDrive. Процедурата е едноставна:
  1. Мора да го имате последниов апдејт (version 16299.15 or later)
  2. Исклучете го OneDrive
  3. Симнете го OneDrive од следниов линк (официјален од Microsoft)
  4. Инсталирајте
  5. Напрајте restart
  6. That's it (бар за мене успеа во двата случаеви)

Кој сака да користи OneDrive? o_O Прво нешто шо правам после инсталација е Disable од Group Policy.

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
Кој сака да користи OneDrive? o_O Прво нешто шо правам после инсталација е Disable од Group Policy.
Тој што има лиценциран Office со 5 тера простор за 5 различни акаунти.

Многу години користев Google Drive за $2 месечно ($24 годишно) 100gb простор, но откако го начекав Office-ов + 5 тера простор + Skype минути и сето тоа за 5 различни акаунти, за мочани $60 годишно, нормално дека ќе баталам Google Drive.

Башка новиов feature Files on-demand е тоа што ми требаше со години наназад.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Јас немам Office ама го користам за да си имам некои фајлови кои што ми се потребни на секој компјутер или после секоја чиста инсталација. И за мене е добредојдена on-demand функцијата што ја додадоа. Исто така го користам и да си пристапувам во компјутерите на кои сум логиран.
Не сфаќам зошто некој не би го користел, кога е тука, во File Explorer, просто и едноставно. Ни јаде ни пие.

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.930
2.522
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9600X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
Тој што има лиценциран Office со 5 тера простор за 5 различни акаунти.

Многу години користев Google Drive за $2 месечно ($24 годишно) 100gb простор, но откако го начекав Office-ов + 5 тера простор + Skype минути и сето тоа за 5 различни акаунти, за мочани $60 годишно, нормално дека ќе баталам Google Drive.

Башка новиов feature Files on-demand е тоа што ми требаше со години наназад.
Како бе 60$? годишно е околу 5100 денари што би било околу 80$, ако има некоја финта за поевтино плз шер :).

Nightingale

lurker
28 јануари 2014
618
533
Едноставно не сум од луѓето што сакаат сопствени работи, фајлој, слики, you named it... да биде на некојси ''облак'' (читај компјтуер од некој друг). Не дека на некој му дошло до моите податоци ама поубо, посигурно и побезбедно ми е да чувам на backup диск.

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
Како бе 60$? годишно е околу 5100 денари што би било околу 80$, ако има некоја финта за поевтино плз шер :).
Имаше попустче лани :) Groupalia.es, односно шпанското Groupon.com. Иначе редовна цена е 5100 денари, односно $99 (ваљда си ја помешал математика со 80 евра). Башка имаш и на ebay неколку проверени шиткачи, можеш и сега да го најдеш пакет за $69. Пред година дена се замарав троа појќе да најдам некое купонче, па тогаш ги гледав сите опции. И од ebay делуваше доста проверено, али од groupalia земав пошто за 1 евро купон на групер, ми дадоа promo code за $69, па си викав и да не чини кодот, за евро кој му ј..е м...р :)

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
посигурно и побезбедно ми е да чувам на backup диск.

Па сигурно, тоа е и препорачливо, ама тоа не значи дека паралелно со тоа не можеш да користиш и cloud сервиси.
Јас на OneDrive претежно чувам некои фонтови, драјвери и слични фајлови, 20-тина книги, некои документи како скенови, пријави итн., аватари и профилни слики, упатства од уреди, позадини за десктоп, такви некои работи. Згодно е и што кога правиш скриншот веднаш ти го додава во OneDrive.
Како што кажав ни јаде ни пие, имај си ти и локален бекап ама не гледам причина за екстремни мерки под оправдување дека приватноста ви е нарушена :D

Justice for All

hello world
10 септември 2010
405
251

MEGA - x64
MEGA - x86

Со Руфус на усб и шибаш.

Допуна:

Ја инсталирав LGBT верзијава и сега за сега е ок. Приметувам ИМА onedrive, defender и медиа центар итн...
Дали е тоа нормално?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно