stefan
lurker
stefan's setup
- Processor & Cooler
- i5-1235U
- Storage
- 1TB NVme
- RAM
- 16 GB DDR4-3200
- Case
- ThinkPad T14 Gen 3
- Keyboard
- Logitech K470
- Monitor
- Dell P2425H
- OS
- Windows 11 / Ubuntu 24.04 LTS
Првпат во животот, и покрај толку години искуство во ИТ-сферата, дојде ден да регистрирам .mk домејн. Гледам, вртам по страници, регистрацијата кај овластените регистратори е некаде околу 1.200 денари. Си велам, зошто да плаќам дупло кога гледам на МАРнет цената е 620 денари? Отворам електронско банкарство, правам уплата од 620 денари на трезорска сметка, пополнувам комплет формулар онлајн во PDF формат, ги прикачувам уплатницата и сите документи и фино-лепо спакувано во мејл им праќам на [email protected].
По некое време, оп, стигнува одговор:
Вртам, сучам, барам по нивниот сајт, никаде не прочитав дека не вршат регистрација на домејни за физички лица. Им напишав уште еден мејл за поврат на средствата, но до ден-денес нема ни одговор, ни ништо. Уплатата беше направена на 03.08.2026. Во неколку наврати им пишав повторно за да прашам до каде е повратот, но тотално ме игнорираат. Зар е толку комплицирано да се мрдне со мал прст за да се вратат 620 денари од трезорска сметка на мојата трансакциска?
Им пишав: "Добро, ако не сте во можност да ми ги вратите парите, барем регистрирајте ми го домејнот."
Пак ништ, штама, никаков одговор.
По некое време, оп, стигнува одговор:
Вртам, сучам, барам по нивниот сајт, никаде не прочитав дека не вршат регистрација на домејни за физички лица. Им напишав уште еден мејл за поврат на средствата, но до ден-денес нема ни одговор, ни ништо. Уплатата беше направена на 03.08.2026. Во неколку наврати им пишав повторно за да прашам до каде е повратот, но тотално ме игнорираат. Зар е толку комплицирано да се мрдне со мал прст за да се вратат 620 денари од трезорска сметка на мојата трансакциска?
Им пишав: "Добро, ако не сте во можност да ми ги вратите парите, барем регистрирајте ми го домејнот."
Пак ништ, штама, никаков одговор.