Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Windows 10 генерална дискусија

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.876
5.589
Во Македонија нема да ти го важи. Згора на се треба да го провериш типот на лиценцата.
Чисто се сомневам дека Microsoft продава OEM лиценци.
Prodava no ne OEM. Si prodava normalni DEL licenci. I neka dojde nekoj i neka mi kaze deka ne mi vazi si immaat MS pretstavnistvo u MK si imat se, neka me proverat ako sakaat.

Испратено од LG-H440n преку IT.mk форум апликација

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.612
19.347
Prodava no ne OEM. Si prodava normalni DEL licenci. I neka dojde nekoj i neka mi kaze deka ne mi vazi si immaat MS pretstavnistvo u MK si imat se, neka me proverat ako sakaat.

Се разбираме јас и ти и мене ми е јасно се во целост. Она што тебе не ти е јасно и очигледно спаѓа во утопија е фактот што ние, како земја, сме од друга галаксија и нашите инспектори ќе те казнат.
Еве @Astro нека ти каже.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.459
11.528
Скопје
Се разбираме јас и ти и мене ми е јасно се во целост. Она што тебе не ти е јасно и очигледно спаѓа во утопија е фактот што ние, како земја, сме од друга галаксија и нашите инспектори ќе те казнат.
Еве @Astro нека ти каже.
Епа не бара дечкото утопија, дечкото бара нормално нешто.

• ми се допаѓа
Реакции: marv

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.612
19.347
Епа не бара дечкото утопија, дечкото бара нормално нешто.
И јас барам нормално ама овдека нормалното е утопија.
Овдека фактура за Windows OEM плус COA налепница не бркаат работа. Овдека, покрај претходно наведеното, мора да имаш фактура за компјутерот.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.876
5.589
Еве @Astro нека ти каже.
Ne. Oni ke probaat d me kaznat. Pa ke se vidime na sud. Ako predgodno ne im stane jasno na poramnuvanje. A na sud edinstven svedok ke mi bide MS Macedonia i edinstven dokaz izcod od banka. Pa posle ke si baram i otsteta. Da vidis kako se vazi posle.
Sala na strana ova os iskusrvo go kazuvam ne od pamet. Probaa da mi se pravat mangupi, i samo im prativ pismen odgovor na zalbata so kontakt od MS macedonia. Tolku. Ja povlekoa kaznata. A dali provelike bas me briga :)

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.209
16.360
Ne. Oni ke probaat d me kaznat. Pa ke se vidime na sud. Ako predgodno ne im stane jasno na poramnuvanje. A na sud edinstven svedok ke mi bide MS Macedonia i edinstven dokaz izcod od banka. Pa posle ke si baram i otsteta. Da vidis kako se vazi posle.
Sala na strana ova os iskusrvo go kazuvam ne od pamet. Probaa da mi se pravat mangupi, i samo im prativ pismen odgovor na zalbata so kontakt od MS macedonia. Tolku. Ja povlekoa kaznata. A dali provelike bas me briga :)

Microsoft не продава лиценци. Тоа е факт. Значи канцеларија на Microsoft не смее да продава лиценци, тоа го прави само овластен продавач.
Она што ти го спомнуваш Microsoft Macedonia тоа не постои таков субјект никаде. Постои одредена фирма дооел која има договор со Microsoft како франшизер, која има уште неколку подфирми кои се овластени продавачи, но тоа не фигурира во јавност затоа што е шема.
Microsoft Macedonia (што не постои) не може да ти биде никаков сведок. Ниту па постои сведок кој може да те брани на суд, постои само договор за лиценцни права, закон за авторски права и Суд.
ОЕМ лиценца како лиценца не смееш да купиш без компјутер и никој не смее да ти продаде. Зошто тогаш постои FPP или GGK лиценца? Нејзе можеш да ја купиш само во присутство на компјутер (постои минимална цена колку може да чини компјутер, не сум баш сигурен за бројката ама се движи околку 8000 денари минимум, за да не можеш да купиш штрафче и да речеш ова е компјутер). Мислам ти можеш да ја купиш и без компјутер ама си гаиш лажно чувство дека си чист пред законот а уствари си соучесник во кршење на истиот. Исто така и ако купиш половен компјутер со ОЕМ лиценца на него според договорот не ти важи, мораш да одиш во Microsoft дооел, да го пријавиш тоа па да ти дадат на писмено признание, пошто они си имаат нивни интерес, а според EULA OEM Лиценца не може да се отуѓи. Ова го имаат они измислено, но потенцијално нема да помине на суд. Ова може, но само во одредени земји по некој си договор за стратешко партнерство со Microsoft.
Тоа што ти им се правиш мангуп на мангупите не те прави некој фраер. Ако сакаат и решат можеш и неколку години во затвор да завршиш покрај конфискација на опрема и мандатна казна. Можеш и да се чудиш што те снашло затоа размислувај додека е време.

Знаеш, и јас сакам понекогаш да речам: абе вака и вака, мене ми кажаа, а и логично ми е за нешто, кој им ебе матер во право сум. Ама после толку судски предмети и судења сум си рекол, заеби Бачко, играј си на сигурно. Нема секогаш да ти успева криминалот, нема секогаш да ја имаш среќата, некогаш ќе налутиш некој појак од тебе па освен казна ќе си одлежиш и затвор, па ќе имаш полициско досие, па нема да можеш да извадиш уверение од МВР дека ne си бил неосудуван, a сите знаеме што значи тоа. Е тогаш ни кучињата нема да ти го јадат алот.

Justice for All

hello world
10 септември 2010
405
251
Значи компјутерот што го составуваш и OEM лиценцата треба да бидат на иста фактура ако те разбрав правилно. Не возможно да имам башка фактура за комп. башка за лиценцата?

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.876
5.589
Значи компјутерот што го составуваш и OEM лиценцата треба да бидат на иста фактура ако те разбрав правилно. Не возможно да имам башка фактура за комп. башка за лиценцата?
По правило да.ОЕМ лиценцата е составен дел од целиот систем.
Microsoft не продава лиценци. Тоа е факт. Значи канцеларија на Microsoft не смее да продава лиценци, тоа го прави само овластен продавач.
Микрософт не продава лиценци ? Па па па ... Ова некоја инсајдерска информација гарант. Кој спомна дека сум ја купил од некоја си канцеларија ? Микрософт сам за себе не ли е овластен продавач ? ај малце прочитајте ги постовите пред да реплицирате.
Она што ти го спомнуваш Microsoft Macedonia тоа не постои таков субјект никаде. Постои одредена фирма дооел која има договор со Microsoft како франшизер, која има уште неколку подфирми кои се овластени продавачи, но тоа не фигурира во јавност затоа што е шема.
Microsoft Macedonia (што не постои) не може да ти биде никаков сведок. Ниту па постои сведок кој може да те брани на суд, постои само договор за лиценцни права, закон за авторски права и Суд.
Ако самиот Микрософт лаже, лажам и јас. Ни сум им се обратил ни ми требало, само според Микрософт, ДА имаат канцеларија во Македонија. https://www.microsoft.com/en-us/contact_mk-mk.aspx
ОЕМ лиценца како лиценца не смееш да купиш без компјутер и никој не смее да ти продаде. Зошто тогаш постои FPP или GGK лиценца? Нејзе можеш да ја купиш само во присутство на компјутер (постои минимална цена колку може да чини компјутер, не сум баш сигурен за бројката ама се движи околку 8000 денари минимум, за да не можеш да купиш штрафче и да речеш ова е компјутер). .......
Пак ќе кажам читајте пред да реплицирате. Никогаш и никаде не спомнав ОЕМ лиценца. Ниту FPP ниту GGK (која патем не ни постои веќе за 10ката). Ај пак врати се поназад и прочитај. Зборам за она што сум го купил 100% легитимно, т.е. DE лиценца или како MS милува да ја нарекува Digital Entitlement License.
Повели купи си и ти (ДИРЕКНО ОД МИКРОСОФТ - замисли смееле да продават) Windows 10 Pro 199.99$ можеш и на УСБ да си ја добиеш интересно е усб-то (онака за праење фраер целото у MS брендирано у убаво паковање).
Тоа што ти им се правиш мангуп на мангупите не те прави некој фраер. Ако сакаат и решат можеш и неколку години во затвор да завршиш покрај конфискација на опрема и мандатна казна. Можеш и да се чудиш што те снашло затоа размислувај додека е време.

Знаеш, и јас сакам понекогаш да речам: абе вака и вака, мене ми кажаа, а и логично ми е за нешто, кој им ебе матер во право сум. Ама после толку судски предмети и судења сум си рекол, заеби Бачко, играј си на сигурно. Нема секогаш да ти успева криминалот, нема секогаш да ја имаш среќата, некогаш ќе налутиш некој појак од тебе па освен казна ќе си одлежиш и затвор, па ќе имаш полициско досие, па нема да можеш да извадиш уверение од МВР дека ne си бил неосудуван, a сите знаеме што значи тоа. Е тогаш ни кучињата нема да ти го јадат алот.

Значи пред некого да наречеш мангуп, криминалец, да го споредуваш со себе и слично, прочитај убаво што точно рекол. Сум размислувал јас не се секирај може и подолго од тебе и многу порано, и сум си платил кај треба на начин на кој јас сум го избрал. Повели со мене на кое сакаш судење, со мојата легално и легитимно купена лиценца (директно од Микрософт) и да видам кој ке покаже дека ми е нелегална.

Фала многу и пријатно.
п.с. Бонус: Кои се начините да биде со легална Windows 10 лиценца. https://support.microsoft.com/en-us/help/12440/windows-10-activation

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.209
16.360
Признавам дека не читав многу наназад, затоа општо напишав.
Да, изгледа дека со целиот пост ти реплицирам тебе лично ама не ми беше целта да те наречам криминалец или мангуп, тоа беше општо, извини ако ти споив жички. Сакав само да илустрирам.
Патем, во бонус линкот многу убаво ти пишува како можеш да се сториш со лиценца. Едно е активација, друго е исправност н алиценцата и компатибилноста со EULA. Тоа се две работи кои не треба да се мешаат. На пример ми го дадеш компјутерот да ти го реинсталирам со KMS и во Properties ти пишува Windows is Activated, уопште не значи дека ти е легално активиран иако ти е активиран.

Во примерот ти купуваш лиценца од MicrosoftStore :) не сум сигурен но мислам дека тоа е овластен re-seller како што ти пишува во линкот. За дигиталните лиценци други правила важат, тие може да се купат директно но тука нема ОЕМ. Јас мислев цело време за ОЕМ се зборува, таков впечаток добив.

Токму така. Мора да се на иста фактура.
Пазете сега има една типична глупост која ја прават некомпетентните македонски продавачи. Можно е компјутерот и лиценцата да бидат на различна ИСПРАТНИЦА која потоа се фактурира. Сосем е нормално две различни испратници да бидат фактурирани со една фактура и тоа е исправно. Но многу фирми прават грешка што не разликуваат фактура од испратница или издаваат комбиниран документ Фактура-испратница (кој не постои во законот за Сметководство и законот за Трговски друштва). Такви случаеви има многу и на тоа треба да се пази. Значи ОЕМ лиценца може исправно да се прибави ако е на иста фактура со компјутер или ако со компјутерот доаѓа фабрички ОЕМ лиценца истото треба да биде наведено во текстот тоест описот на компјутерот на пример "HP Probook 450 bla bla bla Windows OEM"

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.876
5.589
Признавам дека не читав многу наназад, затоа општо напишав.
Да, изгледа дека со целиот пост ти реплицирам тебе лично ама не ми беше целта да те наречам криминалец или мангуп, тоа беше општо, извини ако ти споив жички. Сакав само да илустрирам.
Патем, во бонус линкот многу убаво ти пишува како можеш да се сториш со лиценца. Едно е активација, друго е исправност н алиценцата и компатибилноста со EULA. Тоа се две работи кои не треба да се мешаат. На пример ми го дадеш компјутерот да ти го реинсталирам со KMS и во Properties ти пишува Windows is Activated, уопште не значи дека ти е легално активиран иако ти е активиран.

Во примерот ти купуваш лиценца од MicrosoftStore :) не сум сигурен но мислам дека тоа е овластен re-seller како што ти пишува во линкот. За дигиталните лиценци други правила важат, тие може да се купат директно но тука нема ОЕМ. Јас мислев цело време за ОЕМ се зборува, таков впечаток добив.

Токму така. Мора да се на иста фактура.
Пазете сега има една типична глупост која ја прават некомпетентните македонски продавачи. Можно е компјутерот и лиценцата да бидат на различна ИСПРАТНИЦА која потоа се фактурира. Сосем е нормално две различни испратници да бидат фактурирани со една фактура и тоа е исправно. Но многу фирми прават грешка што не разликуваат фактура од испратница или издаваат комбиниран документ Фактура-испратница (кој не постои во законот за Сметководство и законот за Трговски друштва). Такви случаеви има многу и на тоа треба да се пази. Значи ОЕМ лиценца може исправно да се прибави ако е на иста фактура со компјутер или ако со компјутерот доаѓа фабрички ОЕМ лиценца истото треба да биде наведено во текстот тоест описот на компјутерот на пример "HP Probook 450 bla bla bla Windows OEM"
Ok. Drugpat citajte, onaka opsto, ne samo za tebe. Dodatno Micrisoft Store, e na Microsoft, kolku Play na Google i iStore na Apple. Taka da po oficijalno amin. Nema tuka ovlasteni dileri i slicno.
Sto se odnesuva do licencata, da site znaeme deka ima milion nacini da ti pisue aktivated, ama isto i milion nacini da se proveri dali e toa legalno. Vo mojov slucaj, kako sto pocna i celata diskusija, jas nemam faktura, nalepnica i slicno, samo email so kod koj odkoga ke go vneses koga si online se aktivira vindowsot digitaly i tolku. Edina proverka e da si prasaat nadleznite kaj microsoft, posto neli toj go smislil takviot nacin na licenciranje ne jas.
Dodatno za ednata imam i MS usb ako sakaat da vidat inspektorite kako izgleda ;-)

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.209
16.360
Ok. Drugpat citajte, onaka opsto, ne samo za tebe. Dodatno Micrisoft Store, e na Microsoft, kolku Play na Google i iStore na Apple. Taka da po oficijalno amin. Nema tuka ovlasteni dileri i slicno.
Sto se odnesuva do licencata, da site znaeme deka ima milion nacini da ti pisue aktivated, ama isto i milion nacini da se proveri dali e toa legalno. Vo mojov slucaj, kako sto pocna i celata diskusija, jas nemam faktura, nalepnica i slicno, samo email so kod koj odkoga ke go vneses koga si online se aktivira vindowsot digitaly i tolku. Edina proverka e da si prasaat nadleznite kaj microsoft, posto neli toj go smislil takviot nacin na licenciranje ne jas.
Dodatno za ednata imam i MS usb ako sakaat da vidat inspektorite kako izgleda ;-)
Аааа е јебига не сум прочитал извини.
Кај тебе случајот е врзан со DRM и многу лесно се проверува дали е твоја лиценцата и дали е прибавена според договор. Си имаат рекетариве кај нас начин како да го проверат тоа. Така да чист си чим дигиталната лиценца е врзана со твојот DID

• ми се допаѓа
Реакции: marv

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.876
5.589
Аааа е јебига не сум прочитал извини.
Кај тебе случајот е врзан со DRM и многу лесно се проверува дали е твоја лиценцата и дали е прибавена според договор. Си имаат рекетариве кај нас начин како да го проверат тоа. Така да чист си чим дигиталната лиценца е врзана со твојот DID
E da ama raketarive pojma nemaat za DEL i moderni nesta. 2 gi educirav, 3 pat mu vikam na toj sefot faktura ke vi pustam za seminar. :)

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.209
16.360
И после Microsoft Macedonia a? Haha.
Колку за твоја инфорација, регионалната канцеларија на Microsoft е во Белград за регионов.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.876
5.589

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.209
16.360
Ова им е ново во City Plaza, мада уште стои старата адреса.

Последна промена:
25 ноември 2014
1.547
1.984
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.201
18.879
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Знае ли некој зашто после слип, виндовсот ми работи со 100% ЦПУ, предизвикувач е процес наречен System? Мислам дека полош ОС од 10-ка нема досега, постојано имам вакви проблеми а да не збориме колку ме напиња што он одлучува за моите апдејти и си рестартира ко кретен некој.
Инаку на ЛГБТ верзија сум, баш поради поретките апдејти.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.955
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

AlexM

lurker
14 јануари 2009
994
587
City of Consuls
AlexM's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4570 Processor
Motherboard
Gigabyte H81M-DS2
Storage
Samsung 850 EVO 250GB
PSU
Elite 600W - V3 | Cooler Master
RAM
Kingston HyperX FURY 8GB Kit (2x4GB) 1600MHz
Video card
XFX AMD Radeon™ RX 580 GTS Black Edition 8GB
Case
DEEPCOOL TESSERACT SW
Mouse
Logitech М510
Keyboard
Everest Rampage KB-R88 Black
Audio
Logitech - 5.1 Surround Sound Speakers Z506
Monitor
LG LED IPS 22EA53 + Samsung S22F350 LED
OS
Windows 10 TP
Овај ерор ми го дава при update од 1511 во 1607, пробав да инсталирам прво преку Windows Update а и преку MediaCreationTool го имам истиот проблем при вторo бутирање заглавува на некаде 70%.
Идеја?
Се работи за лаптоп Dell Inspiron n5110

Атачменти

• errorw10 jpg.JPG
    errorw10 jpg.JPG
    35,4 KB · Прегледи: 36

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.612
19.347
Знае ли некој зашто после слип, виндовсот ми работи со 100% ЦПУ, предизвикувач е процес наречен System? Мислам дека полош ОС од 10-ка нема досега, постојано имам вакви проблеми а да не збориме колку ме напиња што он одлучува за моите апдејти и си рестартира ко кретен некој.
Инаку на ЛГБТ верзија сум, баш поради поретките апдејти.
Пробај нешто од ова:
исчисти го DNS кешот (ipconfig /flushdns)
намести фиксна адреса на десктопот
Провери ги сите сервиси кои се поврзани со мрежата
Деинсталирај ја мрежната и пробај да видиш како ќе се однесува со генерички драјвер
Ако имаш Intel RST деинсталирај го & пробај
Апдејтирај & освежи & деинсталирај Intel MEI

На крај освежи ги Intel Chipset драјверите

Ама најпрово осигурај се дали имаш нешто од следново:
Asus AI suite
Speedfan
некоја програма која седи во tray и проверува SMART или дискови или Samsung Magician и она гомцето RAPID

25 ноември 2014
1.547
1.984
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Asus AI suite
Speedfan
некоја програма која седи во tray и проверува SMART или дискови или Samsung Magician и она гомцето RAPID
Ја ги користам и асус аи суит, и спидфан иам инсталирано, и самсунг маџишан и никад не праеле никаков проблем.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.201
18.879
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Пробај нешто од ова:
исчисти го DNS кешот (ipconfig /flushdns)
намести фиксна адреса на десктопот
Провери ги сите сервиси кои се поврзани со мрежата
Деинсталирај ја мрежната и пробај да видиш како ќе се однесува со генерички драјвер
Ако имаш Intel RST деинсталирај го & пробај
Апдејтирај & освежи & деинсталирај Intel MEI

На крај освежи ги Intel Chipset драјверите

Asus AI suite
Speedfan

Их докторе... ми отвори работа за цела недела... :D

• ми се допаѓа
Реакции: Avid
членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи