Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Универзитет за Информатички Технологии – Охрид

Cayman

read-only
10 февруари 2010
15
0
Вака кратко и кусо : Аце е најзакон чоече и алал да му е шо се трудит толку. Тој е еден од 10темина кој учат од сите 200 души на факултетот. А другите шо сте трупој и шо му љубоморите то е башка муабет.

bowi

read-only
1 ноември 2011
1
0
kroki брате жал ми е што камуфлажата не ти успеа, на каков сакаш јазик зборувај, пак ќе си лесно препознатлив. Најтрагично е што на едно место велиш "ако сте храбри, не се кријте зад псевдоними", a ти тука толку неуспешно се прикриваш што дури жал ми е за тебе. Не сакам многу да коментирам, но не очекував дека оволку ниско ќе паднеш, и ќе го злоупотребиш работното место за објавување на такви приватни работи - не ти доликува.

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit
Da ve prasam nesto
Ovie novite useri sto gi otvarate se znaete megu sebe i odma pisuvate kako ovoj po gore bowi ???
Do kade stignala temava ...
Naj malce 15 useri se otvoreni samo da se pisuva na temava...

kroki

read-only
27 октомври 2011
25
0
Точно, тоа се чисто мои шпекулации дека ти припаѓаш на една од тие две групи. А впрочем не сум ни тврдел дека тоа е факт. Не превртувај работи.

А што е страшно и неморално да праќам анонимни пораки? Па кој нормален би си го загрозил студентскиот живот тука заради идеали? Сите знаеме дека Шикоска може да прави што сака, па кој ќе и забрани и да ме паѓа по кој било предмет колку сака?

Загрозил студентскиот живот? Дај не невлегувај во шпанска серија. Сите или само вие неколку студенти мислите дека може што сака да прави? Ако си имаш научено тешко дека ќе те падни, или си од тие што беа навикнати од предходаната генерација со врски? хмммм

Те молам, врати ми во одговорот кои екстра права ние од УИНТ ги поседуваме? Повторно ќе те прашам, како тоа ние имаме толку големи права, а не можиме да свикаме еден обичен состанок со Парламентот? Смешно тврдење.
Зарем не ни се слободни/пристапните професорите 24h да се консултираме со нив? За разлика на други места има со денови да ги бараш, па и гратис да добиш по некоја пцовка. Кажав за распоредот, доколку се имаше можност истиот се менуваше. Сега сме 3 год., не е само трета година...Имаш лаптопи + интернет за вежби..и да не набројувам понатака.

Асистентите, посебно Речкоска, дозволуваа препишување на големо. Можеби јас си сум виновен што не го искористив тоа, а можеби Аце е виновен што почуствувал нееднаквост и омаложување на неговиот сопствен труд. Таквата негова реакција сигурно била во афект, и се сомневам дека е легитимна без соодветни докази. Збор против збор не важи, нели?

Напразно зборување, т.е. вчера беше пазарен ден во Охрид. Аце е студент а не е дојден на уинт да изиграва судија...

Но мене ми е поважен самиот факт дека побарал такво нешто. Тоа имплицира дека тој смета дека си ја заслужил оценката, а други поминале можеби и со подобра, незаслужена оценка без мака, па сака да ја поправи работата. Според тоа, ти застануваш на страната на тие што препишувале. А таа хипотеза лесно се докажува. Само треба да знаеме дали Аце е докажано солиден студент. Секако, таа работа не верувам дека можам сам да ја докажам тука,бидејќи вистината за тоа ја знаат единствено оние што го познаваат Аце. Секако, сите што го знаат, можат одговорат на овој пост.

Никој неспори дали Аце е бубалица или не. Тој ако сака нека спие на книга тоа нас не не интересира. Неговото мешање и барање на професор да ги намалит оценките на сите студенти за наводно препишување без факти и докази е подло. Каква колегијалност...

Јас се надевам дека никогаш нема да бранам некој што направил нешто незаконско и/или неморално. Јас единствено се залагам да се слушне за неправилностите кои што јас сметам дека постојат во мојот универзитет, а за коишто самиот универзитет нема слух(разбирливо, кога менаџерската гарнитура е таа што го крши статутот и законот).

Ти веќе правиш незаконски и неморално, обвинуваш трети лица без факти и докази.

kroki

read-only
27 октомври 2011
25
0
Вака кратко и кусо : Аце е најзакон чоече и алал да му е шо се трудит толку. Тој е еден од 10темина кој учат од сите 200 души на факултетот. А другите шо сте трупој и шо му љубоморите то е башка муабет.

Љубомориме? Зарем има нешто да љубомориме? Ова ти е ептен феил.

kroki

read-only
27 октомври 2011
25
0
kroki брате жал ми е што камуфлажата не ти успеа, на каков сакаш јазик зборувај, пак ќе си лесно препознатлив. Најтрагично е што на едно место велиш "ако сте храбри, не се кријте зад псевдоними", a ти тука толку неуспешно се прикриваш што дури жал ми е за тебе. Не сакам многу да коментирам, но не очекував дека оволку ниско ќе паднеш, и ќе го злоупотребиш работното место за објавување на такви приватни работи - не ти доликува.

Работно место? Како ме препозна еве ти пуштам рака...:plachko2:
и 1000 профили да отвориш ни на ноктево не ги редам ваквите постови, капиш? Тоа што го зборувам е подржано со факти и докази, за разлика од вас.

bakre

read-only
2 ноември 2011
1
0
Poglednete gi idnite profesori a zasega asistenti na megjunarodniot i renomiraniot UIST:

Jane Bakreski - Bachelor, Faculty of Fine Arts, National Academy of Art - Sofia, Bulgaria, major in painting, Master of Science, Faculty of Fine Arts, National Academy of Art - Sofia, Bulgaria, major in
painting

Goran Shibakovski - Political Scientist, Faculty of Philosophy, Department Theory of Politics, Sofia University “St. Kliment Ohridski”, Bulgaria, PhD candidate in Political Science (Comparative Politics)

Jovanka Damoska - undergraduate studies, University St. Kliment Ohridski Bitola, Faculty of Tourism and Organizational Sciences Ohrid, department Customs and Freight-Forwarding

Samoil Malcheski - Bachelor of Economy, Faculty of Economy, Republic of Macedonia, 2007

Mersiha Ismajloska - Faculty of Philology “Blaze Koneski” University Ss.Cyril and Methodius Skopje, Science for literature (East and West Crossing (perception and narration in “My Name is Red” from Orhan Pamuk, “Fight Club” from Chuck Palahniuk and “Dust” from Manchevski))

Ovie informacii gi nema na glavnata strana od asistenti tuku mora da kliknete i da gi otvorite nivnite CV-a i da gi prochitate nivnite podatoci.

Prashanjeto e, kako e vozmozno na eden STRUCHEN (i najdobar, kako shto go narekuvaat nekoi studenti :LOL: ) da imate slikari, poetesi, ekonomisti...shto kje bide naredno, bravari?! Pa pola od ovie asistenti imaa zavrseno (i uste uchat!!!) vo Bugarija! Se znae koj odi/odeshe vo Bugarija, onoj koj ne mozheshe da zavrshi na drzhaven vo Makedonija a nemashe pari da se zapishe na privaten. Za upis na bugarski drzhaven univerzitet vo drzhavna kvota (bidejki privatnata e izgor skapa) potreben e bugarski pasosh i drzhavjanstvo. Ovie luge sto predavaat sega a zavrshile nekakvi si bugarski schkolii za slikari, poeti i bravari denes predavaat na najstruchniot i najdobriot tehnicki univerzitet vo Makedonija :isplashen: Opsto poznato e deka bugarofilstvoto preovladuva kaj vladeachkata partija, pa nisto od ova ne me chudi.

Denes nekoj od studentite mi go pokazha ovoj patetichen komentar vo koj e spomenato moeto ime, kako i komentar "slikari, poeti, bravari..."I posle gospodinot se chudi zoshto se potrebni izborni predmeti kako ona shto jas go predavam!!! Za da ja nauchish mozhebi razlikata pomegju slikar i bravar ili da nauchish da gi pochituvash slikarite i poetite. "Bugarskata schkolia" kade zavrshiv e Nacionalnata Likovna Akademija vo Sofija, drzhavna akademija osnovana vo 1896 godina, visoko akreditirana megjunarodno, od kade izlegle umetnici koi ja kreirale svetskata istorija na umetnost, kako Kristo Yavashev na primer koj siguren sum deka aber si nemash koj e. Zavrshiv so prosek vo najdobrite od stranskite studenti na ovaa prestizhna akademija i vo momentov sum pred zashtita na doktorat, mentor mi e prorektorot na Akademijata. Ne ochekuvam od tebe da ja razberesh i ocenish mojata rabota, no kolku za ilustracija, mojot potpis stoi na ikoni vo vozobnoveniot manastir na Sv. Kliment na Plaoshnik, vo Kaneo itn. Za rabotata moja vo Univerzitetot "Sveti Apostol Pavle" mozhe da gi prashash nekoj od moite studenti so koi sekoj den si pishete ovde na forumov. No, ke vi poracham na site da gi krenete glavite malku od monitorite i da poglednete naokolu shto se sluchuva, postojat i drugi raboti koi treba da nauchite da gi pochituvate. Ve molam poveke da ne go spomenuvate moeto ime vo ovie vashi charshiski muabeti.

Zee

hello world
10 септември 2010
209
22
A eve se javi i slikarot. Chekaj malku odime so red...

Kako prvo Jane, ti si asistent i predavash na eden informatichki univerzitet (koj samiot se nareku najstruchen vo Makedonija) a ti imash zavrsheno slikarska shkola. Odma tuka chovek kje se prsne od smea a ima i prostor za debata. Izvini, ne mozhesh da bidesh izzemen koga eden slikar predava na informatichari... :))

Vtora rabota e tvojata "svetska" blgarska chkolija. Pa ako beshe tolku svetska i prestizna a ti imashe najvisok prosek zosto be Jane ne ostana na taa likovna akademija i ne te zadrzhaa tamu...kako kadar koj vetuva a ti morashe da se vrakjash Ohrid i so pomosh na VMRO da se vrabotish za da gi potpishuvash ikonite od desktop...dodeka gi potpishuvash ikonite vo Plaoshnik? :D Mislam, koja perspektiva e taa da si slikar vo informatichki univerzitet, obichno umetnicite imaat poinakvi zhelbi i stremezhi i ako uchele struka gledaat da bidat vo strukata...ili za tebe ti beshe najbitno kade partijata kje te pikne za nishaj vrata zemaj plata?

Drugo Jane, jasni mi se tie bugarski eminentni chkolii mene...tie istite makedoncite ne gi primaat osven ako ne se pishat bugari....a ti kako od blgarskiot erusalim garant imashe super odnos so nashite bratja tamu, neli? :ua:

Shto ne proba be Jane vo Skopje na likovna akademija ili ne chini za tebe? Ili tamu ne davaat 10ki na dobro utro i ne davaat stipendii na blagonadeznite blgari od Makedonija? :ua:

E toa ti e Jane, gledam deka ne ti e zgodno da se spomenuva tvoeto ime, ama izvini, si zavrsil solo peenje pardon slikar na nekojsi blgarski fakultet so 3 dena shkolo i blgarska stipendija (si moral da se pises blgar zosto kako stranec em nema da te primat em kofinansiranjeto e mnogu skapo) predavash na informatichki univerzitet i vo slobodno vreme gi potpishuvash ikonite na Plaoshnik :isplashen: Aj sega ushte kazhi deka Nanche te vraboti vo fakultetov (po blgarska linija) i kompletno da se zasramish od ona shto go pravish/napravi. Ubavo vi e koga lapate drzhavni pari na zhimi majka a potoa ne sakate da se spomenuva toa? E ste se zaebale be.... :))

kroki

read-only
27 октомври 2011
25
0
Зее, од кога ликовната академија во Скопје е повеќе призната во светот, за разлика од соседните? Значи доколку некој сака да биде уметник брзо брзо во Скопје, доколку сака некој информатичар брзо брзо Скопје. Дај молимте смири малце хормони. Познато е дека со македонска диплома понастрана од Европа, можеш само да си ја урамиш во собата и да ти собира прашина. Убаво е да си го фалиш Скопјето ама до одреден степен, а кога ќе почнеш да солиш мозок гледајте колку сум паметен, вие ништо неразбирате, ќе преминиш на навреди без никакви факти и докази тогаш ги преминуваш границите на моралот.

"obichno umetnicite imaat poinakvi zhelbi i stremezhi i ako uchele struka gledaat da bidat vo strukata" обично............обично секој си има своја цел и свој избор.

Доста далеку се замина од темата која е поставена. Може да се види само препукувања на студенти од уинт и некои кои завршиле на друг фах. и сл. па продаваат мозок.

Zee

hello world
10 септември 2010
209
22
Abe ako bugarskite fakulteti bea svetski priznati zosto site koi zavrsija bugarija ko popovi se vrakjaat vo Makedonija i se vrabotuvaat po drzhavni institucii sega dodeka VMRO e na vlast, zosto nikoj ne se najde da se vraboti nekade po svetot, ta neli bugarskite shkoli se svetski shkoli? :)):))

So drugi zborovi sakate da kazhete deka fakulteti vo Makedonija ne chinat ( teshko e, od knigi mora da se uchi, ne priznavaat skripti :isplashen: ) a vo Bugarija se svetski, koga ke dojde vreme za rabota, partiskoto drzavno vrabotuvanje chini vo Makedonija a vo stranstvo ne chini rabotata :)):))

Znachi doma ne vi se uchi, ako treba i blgari kje se pishite da zemete diploma so dva shkolski odmori a potoa ubavo vi e da se piknite na drzhavno i da molzite od drzhavnata cicka.... :ua: I potoa nikoj ne smee da vi pisne za vashiot angazhman i vashite dostignuvanja vo blgarskoto "obrazovanie"

Pa umre komunizmot be lugje. :ua:

kroki

read-only
27 октомври 2011
25
0
Abe ako bugarskite fakulteti bea svetski priznati zosto site koi zavrsija bugarija ko popovi se vrakjaat vo Makedonija i se vrabotuvaat po drzhavni institucii sega dodeka VMRO e na vlast, zosto nikoj ne se najde da se vraboti nekade po svetot, ta neli bugarskite shkoli se svetski shkoli? :)):))

So drugi zborovi sakate da kazhete deka fakulteti vo Makedonija ne chinat ( teshko e, od knigi mora da se uchi, ne priznavaat skripti :isplashen: ) a vo Bugarija se svetski, koga ke dojde vreme za rabota, partiskoto drzavno vrabotuvanje chini vo Makedonija a vo stranstvo ne chini rabotata :)):))

Znachi doma ne vi se uchi, ako treba i blgari kje se pishite da zemete diploma so dva shkolski odmori a potoa ubavo vi e da se piknite na drzhavno i da molzite od drzhavnata cicka.... :ua: I potoa nikoj ne smee da vi pisne za vashiot angazhman i vashite dostignuvanja vo blgarskoto "obrazovanie"

Pa umre komunizmot be lugje. :ua:

Комунизмот умре, ама луѓе како тебе сеуште живеат вонего/сонего. Ненапишав конкретно бугарските, него соседните...затоа што според тебе Скопските се идеални....:spienje:
Како што реков нивни е изборот каде ќе работат, каде ќе живеат и тн. Немешај политика во се и сешто..

GeorgeMitrevski

hello world
26 октомври 2011
68
17
Немешај политика во се и сешто..

Убо е да не ја мешаме политиката во се и сешто, али ушто поубо е самата политика да не се меше во се и сешто. Ако некој навистина мисли или фантазира дека политиката вмровска не е вмешана во УИНТ, навистина е или слеп, или глув. Само отворејте ја страницата на универзитетот за неговата историја е ќе видите чија слика стои најгоре, а и дупло поголема од другите http://www.uist.edu.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=209&Itemid=502&lang=en. Само би сакал да знам, како сликата од Груевски се премести од последна во редоследот до прва. Дали ова беше наредено од горе, или самиот Ректор го направи за да му се бендиса на Груевски во случај некој да има намера да го смени. По се изгледа е второто, бидејќи ево после сите докази за плагијат чоекот уште си е на место. Ај за чудо нека направи некој некоја анкета на вработените да се види колку од нив не се вмровци, и од тие што не се, колку од нив се од опозиција.

Се сеќавам кога требаше да се вработи библиотекар, јас го имав напишано тестот по англиски кој требаше да го полагат сите кандидати. Ако не се лажам, се пријавија околу 25. Не се сеќавам точно за резултатите, али имав разговор во врска со нив со ректорот. Тој мене лично ми кажа дека му било наредено од Скопје да вработува само партиски луѓе за секое работно место, како и за библиотекар. Чоекот мене навистина ми беше одвратен, али за некои работи навистина имаше мадиња, така грубо речено. Му рекол на оние во Скопје дека ќе вработи партиски само ако кандидатот е еден од најдобрите тројца кандидати. Така и се случи со Елена. Беше една од тројцата најдобир, а нема сумња дека е вработена партиски или со некои други врски. За другите не можам да тврдам.

Сега да се вратам на случајот со Јане. Пак ќе повторам, намерата на УИНТ беше да биде како некој од америчките Liberal Arts универзитети. Дали тоа требаше или не требаше да биде така, тоа е друго прашање. Fine Arts требаше да биде задолжителен предмет. Fine Arts на мојов универзитет е задолжителен за сите студенти на целиот универзитет. На универзитетов студираат околу 22.000 студенти. Замислете сега, како би било некој таков предмет да биде задолжителен за сите студенти на сите факултети на скопскион универзитет. Тука можите да видите кои други предмети кај нас се задолжителни за сите студенти, а и за оние од информатика http://www.auburn.edu/academic/provost/undergrad_studies/corecurriculum/2011_corecurriculum.html.

Следното прашање е дали Јане е онај најспособниот за држење предавања по вајарство? Не знам. Начинот на вработувања на УИНТ, а мислам и на други универзитети во државата, не дозволува да се вработи најспособниот, така да не ги знеме квалификациите на другите можни кандидати.

Има огромна разлика помеѓу вајар, и професор по вајарство. За да се биде вајар потребна е вештина (skill). За да се биде професор по историја на вајарството нема потреба кандидатот да има земено врче и боја во раце и да нацрта нешто. Значи, према првичната идеа за УИНТ, таму требаше да се вработи не вајар, него професор по историја на вајарството. Не некој што ќе ве учи како да цртате, него некој каде "Students will understand and appreciate the arts and aesthetics as ways of knowing and engaging with the world." Ако го погледните CV-то на Јане ќе видите дека има многу цртано, има многу изложби, али нема објавено ни еден научен труд. http://uist.edu.mk/images/CVs/CV_Bakre_novo.pdf. Не можам да кажам што ова значи за македонската академска средина, али што се однесува за амерички универзитет, тој не би можел да се вработи со неговото искуство барем на мојов универзитет.

Друг проблем од мое лично мислење е неговата специфична струка. Како што и самиот кажа, неговите слики, икони, фрески, итн. се од религиозен характер. За да бидеш сликар на такви слики не е доволно само да имаш skill, него многу потребно е да го имаш истото религиозно чувство на она што го сликаш. Вистински иконописец мора да го почне секое цртање со молитва. Од мое лично искуство со Јане не знам дали тој може да го оддели неговото религиозно чувство од она што треба да го предава на академски начин без секакви предрасуди. Не знам како би се осеќал на негов час ако не сум од православна исповед. Ево за што се работи.

Името на универзитетот, Св. Апостол Павле, како што знаете беше додадено одпосле. Чија идеа беше незнам, али Самакоски ми рече дека идеата била негова. Било како. На универзитето му требаше патрон празник, али како што знаете Павловден е некаде на лето кога нема студенти на универзитетот. Дали на Јане му беше наредено или самиот измисли не знам, тој напиша еден текст кој беше на вебот на универзитетот, а сега го нема, во врска со тоа како се одлучи да се дојди до сегашниот ден за патрон празник. Ево што пишува Јане
Explanation for the selection of name and patron holiday for the University for Information Science and Technology "St Paul The Apostole" - Ohrid
The apostle’s longest stay in Macedonia was in the year 57. He was in Ohrid on the 22nd of October. Upon God’s will and with the help of our spiritual fathers from the Macedonian orthodox church and consultations with protodeacon PhD Ratomir Grozdanoski, the 22 of October is selected as a holiday of the University for Information Science and Technology in Ohrid.
MSc. Jane Bakreski
Познато е дека Павле шетал низ Македонија, али од кој извор Јане и овај Ратомир дошле до заклучок дека без никакво сомневање Павле бил во Охрид баш на тој месец и ден? Значи, патрониот празник на универзитетот е одреден само Upon "God’s will" и "consultations with protodeacon PhD Ratomir Grozdanoski". Вистински професор што ја почитува академската наука и критичко размислување никогаш не би си дозволил да изусти нешто вакво, нарочито кога се однесува за историско именување на универзитет. Значи, не мораше да се барат фиктивни историски докази за именување на универзитетот.

Мене оваа тема навистина ме заинтересира и почнав да пребарувам на интернет, али само на универзитетски веб страни, информации за патотеките на Павле додека шетал низ Македонија. Проверив 20-ина карти од патувањата на светецот и никаде да го видам Lyhnidos. Не само што не бил таму, но изгледа не бил ни близу Охрид. Се консултирав со еден колега професор по Religious Studies тука. Во кабинетот имаше куп книги за патувањата на светецот, и во никоја го нема Lyhnidos. Ево една карта на Амазон со неговите патувања http://www.amazon.com/gp/product/images/0805439609/ref=dp_image_z_0?ie=UTF8&n=283155&s=books

Кога му се обратив на Јане за ова, ево како ми одговори

Ne znam od kade doagja vasheto neveruvanje namesto da se gordeete i da blagodarite na Boga za site onie darovi koishto ni gi dal Bog preku Sv.Ap.Pavle i Sv.Erazmo, preku Sv.Klimenta pa do denes. Jas sekako ke vi objasnam nakratko i ke ve zamolam da ne gi shirite vashite pogreshni zakluchoci pomegju drugite.

Само прочитајте добро со каков речник ми се обраќа. Да сум се гордеел на Бога, и да не ги ширам моите погрешни заклучоци. Дали ова му наликува на професор на еден елитен универзитет? Вака ли ќе се понаша према студенти и колеги кога нема да се слагаат со некои негови заклучоци - бидете горди, молчете, и не ширете нешто што е спротивно од она јас што ви го кажувам? На моите часови тука јас најповеќе се гордеам на студенти што најповеќе ми се спротивставуваат, али само со докази и со критичко размисливање, а не со инает.

Јане има нацртано слика со Апостол Павле во Охрид, сега виси во универзитетот. И, што ако некој гостин од странство дојди и да праша од каде сега Павле во Охрид? Што ќе му речи Јане?

Знете што? Колку повеќе и подлабоко навлегуваме во дискусии за универзитетот толку повеќе ми изгледа дека целата идеа од почеток до крај е еден огромен фалсификат кој уште продолжува без крај.

mercury

read-only
20 јули 2011
39
12
Од кај испадна пак сега овој Јане. Божее во информатички универзитет да идат сликари. Ова нигде го нема ниту пак ќе го има.

Убаво ти кажаа Јане, ако ти си бил способен бато ќе те земеле на академијата и таму ќе си предавал. Немало да се замараш овдека со помала плата и сл.

Попрестижна академија? Како не. Земете и искинете си ја дипломата слободно. Убаво ви кажа професорот Ѓорѓија.

Zee

hello world
10 септември 2010
209
22
Од кај испадна пак сега овој Јане. Божее во информатички универзитет да идат сликари. Ова нигде го нема ниту пак ќе го има.

Убаво ти кажаа Јане, ако ти си бил способен бато ќе те земеле на академијата и таму ќе си предавал. Немало да се замараш овдека со помала плата и сл.

Попрестижна академија? Како не. Земете и искинете си ја дипломата слободно. Убаво ви кажа професорот Ѓорѓија.

Abe ajde goni gi, mi gi kazhuvaat bugarskite shkoli svetski so renome trt mrt a koga ke dojde vreme da baraat rabota so istata taa bugarska diploma chekaat VMRO da dojde na vlast da gi pikne na drzhavno, makar i slikari na informatichki fakultet :)) Zosho ne odat nadvor da baraat rabota ako fakultetite vo Bugarija se tolku priznati? Ubavo rekov, naredno bravari kje im donesat da im predavaat.

kroki

read-only
27 октомври 2011
25
0

Од кај треба да испаднит? Студентите кои го слушаат овој предмет многу добро знаат што и како учат наистиот. Има студенти од христијанска и муслиманска вероисповед, се одлично функционира без прекор, неверувам и дека има некоја замерка од студентите за предметот и за Јане. Тоа што проф. George Mitrevski си има негово лично мислење кое е сосема различно од реалноста е друго. Односот на Јане кон студентите е сосема коректен, за разлика од горе наведениот проф. кој на своите предавања издвојуваше време за оговарање како работи администрацијата, за неговиот живот(божем нас многу не интересира), па со неговата куќа која ја реновирал, па се возел со автобус и јаболката му ги подарил на некој и тн и тн....................., па да, дури и како академски професор нема што да си пази на речник си пцуеше слободно. Тоа што го насамарува Јане воопшто недржи, по неговиот предмет беа вклучени сите религии, воедно Јане и ги почитуваше истите.

Ваквите коментари стварно иритираат, воедно Јане ќе работи таму каде што тој сакат и планират, тоа е негово право.

Zee

hello world
10 септември 2010
209
22
Има студенти од христијанска и муслиманска вероисповед, се одлично функционира без прекор,

Navistina se funkcionira bezpreknorno na multietnicki plan? Bidejki vo povekje navrati imam zabelezano sluzbeni beleski prineseni do MON pogotovo edna zapametiv vo 2010 koga nastanala prilicno golema tepacka pomegju dve razlicni etnicki grupi...da ne navleguvam vo detalji. Prilicno grdo.

Na toa mislish deka funkcionira besprekorno?

GeorgeMitrevski

hello world
26 октомври 2011
68
17
за разлика од горе наведениот проф. кој на своите предавања издвојуваше време за оговарање како работи администрацијата, за неговиот живот(божем нас многу не интересира), па со неговата куќа која ја реновирал, па се возел со автобус и јаболката му ги подарил на некој и тн и тн....................., па да, дури и како академски професор нема што да си пази на речник си пцуеше слободно.

Признавам, се е точно кажано. Навистина така беше. Она со јаболката навистина не се сеќавам кому сум му ги подарил, бидејќи навистина немам дрва со јаболка. И за пцуењето е точно, пцуев, али мораш да признеш дека не беше уперено на некоја личност, него онака. И тука по некогаш ми се случува да опцујам, така, во воздух. Прошлиот понеделник тука беше ден на вештерките. Еден куп професори се шетавме од час на час облечени во се и сешто, вампири, итн. Немаше апсолутно никаква врска со нашите предавања. Можеби некултурно за професори, ама шо да преме, традиција ни е.

Прифаќам секакви критики према мене од секого. Студентите тука се задолжени да прават анкети за професорите на крајот на секој семестар. Анкетите се обавезни за секој професор. Мислам, вистински анкети, а не како оние нарачаните на УИНТ за професорите од странство. Косата да ти се крени какви лоши работи студенти имаат пишувано за мене. Ги прифаќам сите на критички начин. Знам кои критики во иднина ќе ми бидат полезни за да ги подобрам моите предавња, а кои се напишани од некои лични фрустрации на студентите. Ако се сеќаваш, со Лина спроведовме една слична анонимна анкета на крајот од првиот семестар. Ево ја тука истата анкета
http://www.pelister.org/UIST/StudentEvaluations.docx. Ај да видиме дали и кога УИНТ би спровел некаква слична анкета па да се види колку студентите се или не се задоволни од професорите и од администрацијата.

А она за
оговарање како работи администрацијата
, можеби различно го разбираме зборот оговарање. За мене тоа беше повеќе критикување на работата на администрацијата. Знам дека можеби за доста студенти и административци ова што сум го правел таму беа мои недостатоци и можеби причина зошто ме снема. Само, бидете уверени дека мојот пристап кон образованието, кон студентите и кон администрацијата е типичен за еден така наречен стреден професор во Америка.

Ако имаш намера да ме критикуваш, повели. Ќе признам, како што признав тука, се што мислам дека е точно. Ама да браниш некого со критикување на противникот не е начнин на критичко размислување.

BitterSweetMk

read-only
5 јуни 2007
9
0
Прво Zee малце да си ги провериш податоците... пошто ќе да ти се грешни! И не траскај зелени од рекла казала што си разбрал. И да имало тепачки иако јас не сум воопшто запознат со тој проблем, нормално е... за џабе не рекле .... Со деца краставици не се сади.... која и да е причината за таквиот инцидент... и ќе нагласам уште еднаш ЈАС НЕ ЗНАМ ЗА ТАКОВ ИНЦИДЕНТ... сигурно одма прво поради масовна хистерија и патриотски полтронизам ке се прогласи од меѓуетничка природа... СТРАШНО!!!!

Второ... стварно на неколку наврати те критикував дека не ти доликува на годините да дискутираш на таков „тоналитет“, меѓутоа од едно „уво“ ти влегло ама очигледно и од другото ти излегло... како и да е твој проблем...

И читајки ги твоите постови како вреѓаш дека одредени луѓе биле некомпетентни и фрустрирани... искрено мој личен заклучок е дека ти си имаш проблем со резонирање... односно можеби логиката не ти е јака страна...

Јас секогаш гледам да сум објективен, не заземам страни... мегутоа ти брате стварно се правиш курназ... а знаеш она како беше... ти бе што јадеш што си олку лукав.... - лук... а шо јадиш што си толку курназ?

Смири хормони убаво ти пиша некој погоре... мислам дека на 35 години и за климактериум рано ти е... или цел живот си во пубертет?

Кога станува збор за асистентите... стварно не знам на која основа коментираш...Zee.
За политиката на вработување немој да се лажеме и да било така не треба да ве интересира... зошто??? затоа што и да било така... соочете се дека така е и во продавницата која купувате леб... па да не правиме муабет за повисоки инстанци на институции...

Јас лично тврдам дека сите тие асистенти што ги набројавте заслужуваат пофалба од сите нас... затоа што како најмлади тие се тие кои што стварно се трудат... Досега... нити еден од нив не покажал его, не повредил интелектуален однос кон никого... без разлика на вера и националност... баш напротив доколку некој е информиран од тие што коментирате ... во последниот проект кој што се работи по еден од изборните предмети се вклучени токму баш и христијанската религија и муслиманската подеднакво... Затоа реков не траскајте зелени од рекла казала... Да можеби замислата првична била друга, да се учи вајарство, сликарство, 7-ма уметност и слично... меѓутоа домашниот пазар на пазар не излегува.... Јас искрено сум благодарен и на тоа што досега сум го учел... да не бидам налбат од културна сфера што би се рекло народски...

Нели целта на секој инжењер е да биде отворен кон сите опции? а за да се постигне тоа мора познавање од што повеќе области... Прост пример... да немаше сликарство... ќе излезеше ли уметничката фотографија на виделина? НЕ! да не излезеше фотографијата ке имаше ли фотоиндустрија? НЕ! да немаше фотоиндустрија ќе имаше ли работа за информатичари кој што кодираат софтвери за фотоапрати ... софтвери за едитирање и слично??? НЕ! затоа ви се чудам кога оспорувате валидност на изборни предмети... Информатика не е природна наука.... Изведена наука е... која зависи од од природните и социолошките науки!

Професоре Митрески со сета почит кон вас, Вашето лично мислење на теми кои што немаат допирна точка со квалитетот на предавачите би ве замолил да ги задржите за вас... не да ги користите за потпалување на оган...

Тоа што вие не сте можеле да најдете информации кои што се релевантни за патеката на апостол Павле... тоа воопшто нема допирна точка со стручноста на еден човек во областа што ја обслужува. Да можеби името не соодејствува со областа на институцијата... меѓутоа како што вие имате право да се викате George така и други имаат право да именуваат, без разлика дали тоа име соодејствува или не.

И Zee ти се восхитувам што се осеќаш локал патриот, меѓутоа немој да бидеш како еден средношколски професор кој е доста познат во охридскиот регион... кој што поучуваше... дека се е македонско и дека се е најдобро... чак дури и зборот Circle ти доаѓал од македонскиот „Сркал“ хахахаха мислам ејјјј.... сркал.... :)

Слепото верување е секогаш трн на патот до осознание....

Оставете ги луѓето на раат, ...

Ви текнува на Тоше наш песната???

... Што е тоа во луѓето тажно...
Што живеат во животи туѓи....

Позз од мене до сите... и не заборавајте да дишете слободно... Airways...

lfc_f

read-only
2 ноември 2011
1
0
ProbePLayer me isprovocira da komentiram iako predhodno kazav deka seto sto go doznav za uist e odvratno!
Po seto ova sto go kazuvate ispaga deka univerzitetov e domashna gradina na nekoi luge :) Na tipkata so plagijati ja narekuvaat Vice Rector? Pa ako predava nekoj predmet znaci e profesor, kakva vrska ima vo emailot sto toj Goran go ispratil da se potencira ViceRector? :) Abe sve bolesnici tamu :isplashen:
Mnogu me interesira ProbePLayer kako se odvivaat casovite na uist sega? Ima profesori? Ima casovi i vezbi? :ermm:

А како треба да биде наречен проректорот ако не Vise Rector? :zbunet3:

GeorgeMitrevski

hello world
26 октомври 2011
68
17
Тоа што вие не сте можеле да најдете информации кои што се релевантни за патеката на апостол Павле... тоа воопшто нема допирна точка со стручноста на еден човек во областа што ја обслужува. Да можеби името не соодејствува со областа на институцијата... меѓутоа како што вие имате право да се викате George така и други имаат право да именуваат, без разлика дали тоа име соодејствува или не..

Тука мислам навистина не ме разбравте добро. Не наоѓам никаков проблем со именувањето на универзитетот. Во право си, луѓето имале право да го именуваат онака како што сакат. Јас имам научен, а не личен, проблем со тоа како се дошло до заклучок до тоа дека баш на тој ден Павле бил во Охрид. Универзитет или професор што не дозволува критичко размислување во никоја смисла не е вистински универзитет или професор. Ако после 4 години студија студент не го научиле да размислува критички, ќе треба од институцијата да си ги побара парите назат. Ако го прочиташ мојот пост уште еднаш ќе видиш дека никаде не сум рекол дека името не соодејствува на институцијата. Само потенцирав дека нема никакви докази дека патрониот празник, а не името, не соодејствува со фактите. Ако јас не сум можел да најдам карта со вистинската патотека на Павле, нека ја најди, а не да ја измисли, тој што го потврдува фактот дека Павле бил во Охрид на таа дата.

Едно е да речам дека татко ми ме именувал Гоце бидејќи тоа име му се бендисало, а друго е да речам дека така ме именувал бидејќи потомството ми е од Гоце Делчев. Во академскиот свет за првото не треба да има никакви докази, а за второто мора.

kroki

read-only
27 октомври 2011
25
0
Navistina se funkcionira bezpreknorno na multietnicki plan? Bidejki vo povekje navrati imam zabelezano sluzbeni beleski prineseni do MON pogotovo edna zapametiv vo 2010 koga nastanala prilicno golema tepacka pomegju dve razlicni etnicki grupi...da ne navleguvam vo detalji. Prilicno grdo.

Na toa mislish deka funkcionira besprekorno?

Како ова прв пат да слушнам вакво нешто, тепачка меѓу две различни етенички групи.....единствена тепачка (тепачка со два три шамари) имаше напочетокот за банална причина меѓу кои и двете страни беа студенти македонци..

Zee, BitterSweetmk убаво ти објасна, ти си слушнал ама и не си дослушнал.

George.Mitrevski стварно нема никаква потреба да дофрлате, па и критикувате лице кое веројатно да неречам воопшто не го познавате, конкретно мислам на Јане.
"Косата да ти се крени какви лоши работи студенти имаат пишувано за мене." изгледа моето мислење сум го делел со повеќето студенти, иако лично јас на овие анкети ненапишав ни збор. Не ги барајте грешките во другите, почнете од самиот себе.

Како што напиша BitterSweetmk, "во последниот проект кој што се работи по еден од изборните предмети се вклучени токму баш и христијанската религија и муслиманската подеднакво..." секоја чест на Јане за ваквиот проект и еден голем LIKE :bravo: :D

qwerty84MK

Баниран/a
3 ноември 2011
2
0
Не можам да разберам како може професор (Г.М) да пцуе на час, да не оди на предавања затоа што имал јаболка за берење:LOL: , јади бурек за Охридски Универзитет а од тука до вчера земал плата, подолно од ова не може да биде, и плачи ко п.... под кошула дека го избркале, шо сакаш да ти прават кога не одиш на предавања, или си професор или ЈАБОЛКАР !!!

А овој ЗЗЗЗЕЕЕЕЕЕ изгледа е истиот што не го примиле во Охридскиот Универзитет и сега фрла со дрва и каменја по истиот.
Слушај пријателе знам дека си фрустриран , го разбирам однос према УИСТ , и јас би бил искомплексиран да сум на твое место, имаш 35 години, немаш работа, им завидуваш на сите и единствено ти остануваат форумите за да си ги лечиш комплексите !!! ЖАЛНО :isplashen:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв