Точно, тоа се чисто мои шпекулации дека ти припаѓаш на една од тие две групи. А впрочем не сум ни тврдел дека тоа е факт. Не превртувај работи.
А што е страшно и неморално да праќам анонимни пораки? Па кој нормален би си го загрозил студентскиот живот тука заради идеали? Сите знаеме дека Шикоска може да прави што сака, па кој ќе и забрани и да ме паѓа по кој било предмет колку сака?
Зарем не ни се слободни/пристапните професорите 24h да се консултираме со нив? За разлика на други места има со денови да ги бараш, па и гратис да добиш по некоја пцовка. Кажав за распоредот, доколку се имаше можност истиот се менуваше. Сега сме 3 год., не е само трета година...Имаш лаптопи + интернет за вежби..и да не набројувам понатака.Те молам, врати ми во одговорот кои екстра права ние од УИНТ ги поседуваме? Повторно ќе те прашам, како тоа ние имаме толку големи права, а не можиме да свикаме еден обичен состанок со Парламентот? Смешно тврдење.
Асистентите, посебно Речкоска, дозволуваа препишување на големо. Можеби јас си сум виновен што не го искористив тоа, а можеби Аце е виновен што почуствувал нееднаквост и омаложување на неговиот сопствен труд. Таквата негова реакција сигурно била во афект, и се сомневам дека е легитимна без соодветни докази. Збор против збор не важи, нели?
Но мене ми е поважен самиот факт дека побарал такво нешто. Тоа имплицира дека тој смета дека си ја заслужил оценката, а други поминале можеби и со подобра, незаслужена оценка без мака, па сака да ја поправи работата. Според тоа, ти застануваш на страната на тие што препишувале. А таа хипотеза лесно се докажува. Само треба да знаеме дали Аце е докажано солиден студент. Секако, таа работа не верувам дека можам сам да ја докажам тука,бидејќи вистината за тоа ја знаат единствено оние што го познаваат Аце. Секако, сите што го знаат, можат одговорат на овој пост.
Јас се надевам дека никогаш нема да бранам некој што направил нешто незаконско и/или неморално. Јас единствено се залагам да се слушне за неправилностите кои што јас сметам дека постојат во мојот универзитет, а за коишто самиот универзитет нема слух(разбирливо, кога менаџерската гарнитура е таа што го крши статутот и законот).
Вака кратко и кусо : Аце е најзакон чоече и алал да му е шо се трудит толку. Тој е еден од 10темина кој учат од сите 200 души на факултетот. А другите шо сте трупој и шо му љубоморите то е башка муабет.
kroki брате жал ми е што камуфлажата не ти успеа, на каков сакаш јазик зборувај, пак ќе си лесно препознатлив. Најтрагично е што на едно место велиш "ако сте храбри, не се кријте зад псевдоними", a ти тука толку неуспешно се прикриваш што дури жал ми е за тебе. Не сакам многу да коментирам, но не очекував дека оволку ниско ќе паднеш, и ќе го злоупотребиш работното место за објавување на такви приватни работи - не ти доликува.
Poglednete gi idnite profesori a zasega asistenti na megjunarodniot i renomiraniot UIST:
Jane Bakreski - Bachelor, Faculty of Fine Arts, National Academy of Art - Sofia, Bulgaria, major in painting, Master of Science, Faculty of Fine Arts, National Academy of Art - Sofia, Bulgaria, major in
painting
Goran Shibakovski - Political Scientist, Faculty of Philosophy, Department Theory of Politics, Sofia University “St. Kliment Ohridski”, Bulgaria, PhD candidate in Political Science (Comparative Politics)
Jovanka Damoska - undergraduate studies, University St. Kliment Ohridski Bitola, Faculty of Tourism and Organizational Sciences Ohrid, department Customs and Freight-Forwarding
Samoil Malcheski - Bachelor of Economy, Faculty of Economy, Republic of Macedonia, 2007
Mersiha Ismajloska - Faculty of Philology “Blaze Koneski” University Ss.Cyril and Methodius Skopje, Science for literature (East and West Crossing (perception and narration in “My Name is Red” from Orhan Pamuk, “Fight Club” from Chuck Palahniuk and “Dust” from Manchevski))
Ovie informacii gi nema na glavnata strana od asistenti tuku mora da kliknete i da gi otvorite nivnite CV-a i da gi prochitate nivnite podatoci.
Prashanjeto e, kako e vozmozno na eden STRUCHEN (i najdobar, kako shto go narekuvaat nekoi studenti) da imate slikari, poetesi, ekonomisti...shto kje bide naredno, bravari?! Pa pola od ovie asistenti imaa zavrseno (i uste uchat!!!) vo Bugarija! Se znae koj odi/odeshe vo Bugarija, onoj koj ne mozheshe da zavrshi na drzhaven vo Makedonija a nemashe pari da se zapishe na privaten. Za upis na bugarski drzhaven univerzitet vo drzhavna kvota (bidejki privatnata e izgor skapa) potreben e bugarski pasosh i drzhavjanstvo. Ovie luge sto predavaat sega a zavrshile nekakvi si bugarski schkolii za slikari, poeti i bravari denes predavaat na najstruchniot i najdobriot tehnicki univerzitet vo Makedonija :isplashen: Opsto poznato e deka bugarofilstvoto preovladuva kaj vladeachkata partija, pa nisto od ova ne me chudi.
Abe ako bugarskite fakulteti bea svetski priznati zosto site koi zavrsija bugarija ko popovi se vrakjaat vo Makedonija i se vrabotuvaat po drzhavni institucii sega dodeka VMRO e na vlast, zosto nikoj ne se najde da se vraboti nekade po svetot, ta neli bugarskite shkoli se svetski shkoli?)
)
So drugi zborovi sakate da kazhete deka fakulteti vo Makedonija ne chinat ( teshko e, od knigi mora da se uchi, ne priznavaat skripti :isplashen: ) a vo Bugarija se svetski, koga ke dojde vreme za rabota, partiskoto drzavno vrabotuvanje chini vo Makedonija a vo stranstvo ne chini rabotata)
)
Znachi doma ne vi se uchi, ako treba i blgari kje se pishite da zemete diploma so dva shkolski odmori a potoa ubavo vi e da se piknite na drzhavno i da molzite od drzhavnata cicka.... :ua: I potoa nikoj ne smee da vi pisne za vashiot angazhman i vashite dostignuvanja vo blgarskoto "obrazovanie"
Pa umre komunizmot be lugje. :ua:
Немешај политика во се и сешто..
Познато е дека Павле шетал низ Македонија, али од кој извор Јане и овај Ратомир дошле до заклучок дека без никакво сомневање Павле бил во Охрид баш на тој месец и ден? Значи, патрониот празник на универзитетот е одреден само Upon "God’s will" и "consultations with protodeacon PhD Ratomir Grozdanoski". Вистински професор што ја почитува академската наука и критичко размислување никогаш не би си дозволил да изусти нешто вакво, нарочито кога се однесува за историско именување на универзитет. Значи, не мораше да се барат фиктивни историски докази за именување на универзитетот.Explanation for the selection of name and patron holiday for the University for Information Science and Technology "St Paul The Apostole" - Ohrid
The apostle’s longest stay in Macedonia was in the year 57. He was in Ohrid on the 22nd of October. Upon God’s will and with the help of our spiritual fathers from the Macedonian orthodox church and consultations with protodeacon PhD Ratomir Grozdanoski, the 22 of October is selected as a holiday of the University for Information Science and Technology in Ohrid.
MSc. Jane Bakreski
Ne znam od kade doagja vasheto neveruvanje namesto da se gordeete i da blagodarite na Boga za site onie darovi koishto ni gi dal Bog preku Sv.Ap.Pavle i Sv.Erazmo, preku Sv.Klimenta pa do denes. Jas sekako ke vi objasnam nakratko i ke ve zamolam da ne gi shirite vashite pogreshni zakluchoci pomegju drugite.
Од кај испадна пак сега овој Јане. Божее во информатички универзитет да идат сликари. Ова нигде го нема ниту пак ќе го има.
Убаво ти кажаа Јане, ако ти си бил способен бато ќе те земеле на академијата и таму ќе си предавал. Немало да се замараш овдека со помала плата и сл.
Попрестижна академија? Како не. Земете и искинете си ја дипломата слободно. Убаво ви кажа професорот Ѓорѓија.
Од кај испадна пак сега овој Јане. Божее во информатички универзитет да идат сликари. Ова нигде го нема ниту пак ќе го има.
Убаво ти кажаа Јане, ако ти си бил способен бато ќе те земеле на академијата и таму ќе си предавал. Немало да се замараш овдека со помала плата и сл.
Попрестижна академија? Како не. Земете и искинете си ја дипломата слободно. Убаво ви кажа професорот Ѓорѓија.
Има студенти од христијанска и муслиманска вероисповед, се одлично функционира без прекор,
за разлика од горе наведениот проф. кој на своите предавања издвојуваше време за оговарање како работи администрацијата, за неговиот живот(божем нас многу не интересира), па со неговата куќа која ја реновирал, па се возел со автобус и јаболката му ги подарил на некој и тн и тн....................., па да, дури и како академски професор нема што да си пази на речник си пцуеше слободно.
, можеби различно го разбираме зборот оговарање. За мене тоа беше повеќе критикување на работата на администрацијата. Знам дека можеби за доста студенти и административци ова што сум го правел таму беа мои недостатоци и можеби причина зошто ме снема. Само, бидете уверени дека мојот пристап кон образованието, кон студентите и кон администрацијата е типичен за еден така наречен стреден професор во Америка.оговарање како работи администрацијата
ProbePLayer me isprovocira da komentiram iako predhodno kazav deka seto sto go doznav za uist e odvratno!
Po seto ova sto go kazuvate ispaga deka univerzitetov e domashna gradina na nekoi lugeNa tipkata so plagijati ja narekuvaat Vice Rector? Pa ako predava nekoj predmet znaci e profesor, kakva vrska ima vo emailot sto toj Goran go ispratil da se potencira ViceRector?
Abe sve bolesnici tamu :isplashen:
Mnogu me interesira ProbePLayer kako se odvivaat casovite na uist sega? Ima profesori? Ima casovi i vezbi? :ermm:
Тоа што вие не сте можеле да најдете информации кои што се релевантни за патеката на апостол Павле... тоа воопшто нема допирна точка со стручноста на еден човек во областа што ја обслужува. Да можеби името не соодејствува со областа на институцијата... меѓутоа како што вие имате право да се викате George така и други имаат право да именуваат, без разлика дали тоа име соодејствува или не..
Navistina se funkcionira bezpreknorno na multietnicki plan? Bidejki vo povekje navrati imam zabelezano sluzbeni beleski prineseni do MON pogotovo edna zapametiv vo 2010 koga nastanala prilicno golema tepacka pomegju dve razlicni etnicki grupi...da ne navleguvam vo detalji. Prilicno grdo.
Na toa mislish deka funkcionira besprekorno?
MOUSE WIRELESS GEMBIRD ONLY BLUETOOTH, 6 BUTTONS, Black, MUSWB-6B-01
450,00 ден
CPU AMD RYZEN 7 9850X3D, Octa Core, 5.6GHz 96MB s.AM5 TRAY 100-000001973
29.990,00 ден
NET ACCESS POINT CUDY AP3600-P, BE3600 2.5GbE PoE, 5-Stream Dual-Band Wi-Fi 7, 130m2, wall/ceiling-mount, (POE Adapter included), AP3600-P
6.000,00 ден
UPS 1200VA / 600W POWERWALKER VI 1200 SH, 2xSHUKO, 2x IEC C13, USB, RJ11, 10120050
9.120,00 ден
MONITOR 25" AOC 25G3ZM/BK , VA, 1ms, 240Hz , Full HD, 2xHDMI, DP
8.190,00 ден
SSD M.2 2TB Lexar NM790 NVMe PCI Express 4.0 x4, 7400/6500 MB/s LNM790X002T-RNNNG
17.900,00 ден