Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Ubuntu 14.04 za vo Firma ?

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Во државава има едно парче хартија +100 ALL RESIST (книшка) и кога ја имаш не важи ништо.
Молим те немој да пробаш да ми кажуваш како сме најдобри на свет , заеби тоа, еден е Латас и доволен е.
Како функционира инспектори и држава немој молимте алергичен сум, оваа година покрај платени 30-40к еур на државата има уште толку непланирани, шо казни шо грујовина ( државен рекет, читај нови фискални к15 апарати за реанимација и слични глупости).
Фирми кои почнале од нула направиле малку капитал вработиле 10-15 луѓе и сеа се затворени или казнети со по 5-20 к еур од лепачи на плакати кои се сега главни инспектори и во ујп. Немој молим те не е лошо толку во државава него е 1000 пати полошо/.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Да се вратам ан темава , ако ти треба легален софтвер само за каса не купувај, купи фискална, на дваивид компјутери се најдобри, понова технологија, на дуна и аццент се модели од 1998 год крш со 512кб рам и квалитет никаков, мад аи овие не ми изгледаат кој знае какви али се гледа дека се каде каде понова технологија.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Во државава има едно парче хартија +100 ALL RESIST (книшка) и кога ја имаш не важи ништо.
Молим те немој да пробаш да ми кажуваш како сме најдобри на свет , заеби тоа, еден е Латас и доволен е.
Како функционира инспектори и држава немој молимте алергичен сум, оваа година покрај платени 30-40к еур на државата има уште толку непланирани, шо казни шо грујовина ( државен рекет, читај нови фискални к15 апарати за реанимација и слични глупости).
Фирми кои почнале од нула направиле малку капитал вработиле 10-15 луѓе и сеа се затворени или казнети со по 5-20 к еур од лепачи на плакати кои се сега главни инспектори и во ујп. Немој молим те не е лошо толку во државава него е 1000 пати полошо/.

Другар јас зборам од лично искуство. Иако не поврзано со пиратерија, внатрешната контрола си ја вршеше работата професионално и без замерки (ок, малце споро). И ја заврши. Муабети од типот ааа кај нас ништо нечини без основа се празни муабети.

А за дуќан? Стави што сакаш само да е легално. Како Линукс стои со програми за залиха/внес-излез незнам (никако најверојатно), ама ако е озбилна работата дај ги тие 100 евра за виндовс и нека ти е мирна глава. Или на крају краева купи од кај шверцерот во ченто Dell/HP/Fujitsu куќарка за 2000 денари сосе Win XP Pro налепница и крај. Ем нема да се заебаваш за ситни пари ем нема да те боли глава дали libgcc_s апдејтот го крши драјверот за серискиот штампач.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Ова последново е најдобро , има некоја фирма од Скопје и една од Куманово носат половни ХП ДХ и слични, дуалцоре со 2-4гб рам таков половен и раат си. Легален софтвер и работи подобро од било кој склопен компјутер со и3

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Еве на која фирма мислев, има и број тука.

Пред неколку месеци ми требаше една таква машина, отидов и одбрав. Цена да знаете од ракав тресат. Од 4000 денари (P4 prescott, 1gb ddr, 80gb hdd и XP pro) ја земав за 1900. Таму даваат на лице место да си го уклучиш, провериш итн. само они шибаат пиратски image на XP што нема врска со налепницата така да ќе треба да се среди тоа.

Има и лаптопи исто со лиценци. Запамтете, ценкајте се бетер него на пазар.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.077
3.535
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
(некако темава скроз off-topic забега од „ubuntu 14.04 за во фирма“, но...)

Дали Windows HOME може да се користи во фирма или не, зависи од EULA-та на самиот производ. Законот за авторски права им дава целосна слобода на произведувачите на софтвер да си измислуваат какви сакаат услови на лиценцирање.
EULA-та мора да ја прочитате од самиот производ, а не од интернет.

(едно време важеше дека HOME не може да се користи во фирми, ама пак ќе речам проверете си што сте си купиле)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно