Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Т-Home оптика

Ljesh Njeri

hello world
12 јуни 2017
129
161
Неточно, и јас и жена ми бевме на М ама мене малку ми беа 20GB па пред 20 дена обновив будалата Магента договор и јас преминав на Ultra.
Она уште има 20GB а јас неограничено со ограничување од 100GB :))))

wolverine

user
27 јуни 2012
1.346
1.587
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Дали некој успеал со потписи да издејствува за оптика? Кај нас скоро цело соседство се сложни да се донесе оптика. Инаку оптиката е на 100 метри од куќите, а овие од телеком не сакаат да се замараат да спроведат еден кабел.

draganamon

lurker
24 јануари 2016
705
916
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Logitech G51 5.1 & Creative Sound Blaster X-Fi 5.1
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11
Дали некој успеал со потписи да издејствува за оптика? Кај нас скоро цело соседство се сложни да се донесе оптика. Инаку оптиката е на 100 метри од куќите, а овие од телеком не сакаат да се замараат да спроведат еден кабел.
Јас. Во 2016 им пишав на подршка, ме пратија во Бисер по документи, собрав потписи, доставив, за месец дојдоа поставија пластики во зграда, за неполни 2 месеци ми приклучија оптика.

wolverine

user
27 јуни 2012
1.346
1.587
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Ова е само замајување со 1GBps далеку се тие од 1GBps, уште нема оптика во централни градски подрачја, а не па 1GBps...

Последна промена:

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.631
Скопје / Автокоманда

Ова ви е од телеком оптика стрикно кај мене дома.
Така да како што ви кажав телеком со години уназад има 1ГИГАБИТ/1ГИГАБИТ само што беа лимитирани со ТРАНСФЕРОТ на податоци т.е колку терабајти лимит би имал корисник за толкав пакет.
Јас имам 2ТБ или 3 Максимум и ги рокам на пола месец при крај сум корне интернетот недајбоже некој торент со луге што влечат по 50мб во секунда уплоад тера.
Така да не дека ги фалам али другите фирми дур го стигнат телеком има ФУРНИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ да изедат уште мноооогу.
Така да ви кажав телеком сеуште не е пуштено ПРАВИЛНО 5Г т.е ФУЛ 5Г брзини има на одредени места каде што на мојот мобилен 5Г иконата потемнува и тамо добивам на тие места по 400 500 мбпс уп и down така да промени оваа година ќе има со брзини и други работи но се пополека.
Сила од еднаш не се покажува малце по малце :)

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.614
3.267
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro

Така да како што ви кажав телеком со години уназад има 1ГИГАБИТ/1ГИГАБИТ само што беа лимитирани со ТРАНСФЕРОТ на податоци т.е колку терабајти лимит би имал корисник за толкав пакет.
Јас имам 2ТБ или 3 Максимум и ги рокам на пола месец при крај сум корне интернетот недајбоже некој торент со луге што влечат по 50мб во секунда уплоад тера.
Така да не дека ги фалам али другите фирми дур го стигнат телеком има ФУРНИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ да изедат уште мноооогу.
Така да ви кажав телеком сеуште не е пуштено ПРАВИЛНО 5Г т.е ФУЛ 5Г брзини има на одредени места каде што на мојот мобилен 5Г иконата потемнува и тамо добивам на тие места по 400 500 мбпс уп и down така да промени оваа година ќе има со брзини и други работи но се пополека.
Се согласувам. Најгорлив проблем е лимитот, не дека го исполнувам ама не треба да постои или треба да биде доста повисок. За домашниот интернет имам 6 ТБ лимит. Трошам 1-2 ТБ месечно така да океј. На мобилен со 5Г имам 100 GB, тоа е малку.

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.631
Скопје / Автокоманда
И ова да го додам за сите :
Иначе кога ќе ми сликне некој бандери многу сте смешни во америка и други места каде што се куќи има на ТИКТОК цела мрежа им е на бандери со исти кабли како кај нас т.е кај нив си имаат шкафови поголеми али сепак каблите им идат по бандери но сепак главниот бафер им доаѓа подземно и го качуваат на бандера.
Оптичката технологија е отидена многу напред ние сме ПРЕМНОГУ НАЗАД но далеку дека имаме лош интернет.
Отидете во РОМАНИЈА да видите што се брзини и што е интернет.
Јас ќе кажам играм на бугарски сервер cs go со 10мс пинг, а на мах арена серверите кога беа пинг 30мс имаш ..... а серверот ти е во центар на пример одалечен 5км пример.Затоа си има луге СТРУЛИЊА ги викам за сервери што сетираат што ја прават инфраструктурата мрежата и ако им дозволат да средат може и кај нас ама ние сме таква држава што мора да се КРАДЕ од се по нешто и затоа не не бива.
Оптика како оптика има унлимитед опци има на youtube видеа каде што мери 5гигабити на 1 влакно во америка ама таа брзина не ти треба нема кај да ја мериш треба СЕРВЕРОТ кој што се конектираш да е 10ГИГАБИТИ па ти да можеш да имаш download 5ГБ во секунда се си има свое.
Џабе ќе објаснувам има шпиуни тука на форумов повеќе или пак некој ќе ми рече ЕПТЕН струле се правам , а не е така но сепак јас со мој очи имам видено...така да си знам како е.
Мислењето е автоматски споено:

@Ragnar не може кај нас телеком да ти даде многу лимит кај нас има АКЕРИ многу И КРАКЕРИ кои се паметни и знаат како да прават манипулации со такви унлимитед брзини и дозволени трансфер на податоци.....
Така да не е смао да пуштиш мрежа треба и да размислиш од друга страна како може некој да ја искористи таа мрежа за опасни работи :)

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145

И сега шо совет имаш за обичен смртник како мене што е заглавен на 100/100 mbps магента 1? Нудат 1 GBPS промоции, а лимитот на магента 1 е 100/100 - wtf

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.631
Скопје / Автокоманда
@mkextremer совет на тебе не можам да ти дадам дека не си мал ГОЛЕМ си јас нит се фалам нит ништо јас бев пред 1 година неполна на неотел 300/300 така да кај ќе фатам врски,дубари,финти,магии тамо се префрлам т.е менувам провајдери како чорапи.

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје

Браво колега убаво објаснето :)

coki

:(){ :|:& };:
26 ноември 2021
429
620
/home/coki
Многу ми е јако кога си ги мерите мегабитите/гигабитите на вакви страни. Прво, ептен е веројатно провајдериве да приоритизираат ресурси за корисниците да се палат на speedtest резултати. Второ, прочитајте малку за GPON (начинот на којшто мрежните услуги доаѓаат до вас) и која е пропусната моќ на стеблото што го делите со комшиите. Кога и ако нагрнат повеќе корисници со поактивно користење, толку :) Ако си единствен таканаречен „напреден корисник“, супер ќе ти биде да го зафаќаш поголемиот дел од каналот, али ако има уште неколку како тебе, ќе имаш варијации. Гледајте повеќе на стабилност, обврзувачки договори (или нивно отсуство), какво е вмрежувањето (peering) итн итн..

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.631
Скопје / Автокоманда
@coki 1пута32 сплитер го делат 1 гпонско влакно 32 корисници т.е 31.
Од тие 31 корисници 90% се 30/30мбпс пакети......
Проблемот е што ГПОН влакно можам да набавам ама не ми треба не сум приметил проблем за да ми треба такво влакноо...
Целата поента е што телеком не дозволува оптеретување на 1 порта да има премногу корисници..... затоа телелелелекабел има проблеми.

coki

26 ноември 2021
429
620
/home/coki
Проблемот е што ГПОН влакно можам да набавам ама не ми треба не сум приметил проблем за да ми треба такво влакноо...
Целата поента е што телеком не дозволува оптеретување на 1 порта да има премногу корисници..... затоа телелелелекабел има проблеми.
Зборуваш за приватно влакно, т.е. посветен канал? За какви проблеми на Телекабел зборуваш поконкретно?

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.631
Скопје / Автокоманда
@coki нејќам да навлагам длабоко има шпиуни тука многу.... ГПОН влакно пример давам само да не испадне после да се препукаваме кој колку знае...
ГПОН влакно трпи 1 корисник или 32 или 64 се си има свое како е сетирано.....
Е сега кога е 1 корисник иде од сервер сала до корисник само за него....
А може да биде и за сплитер 1пута32 или 64
Се зависи како се сетира се си има свое нејќам да се препуцавам.

Ljesh Njeri

hello world
12 јуни 2017
129
161
Многу ми е јако кога си ги мерите мегабитите/гигабитите на вакви страни. Прво, ептен е веројатно провајдериве да приоритизираат ресурси за корисниците да се палат на speedtest резултати.
И не само тоа, нашиве провајдери почнаа према светот да одат преку некои терцијални линкови што никој нормален не ги сака, не пак провајдери што држат до себе. Порано сообраќајот одеше преку Белград и друг беше муабетот, сега преку Софија вртат.

Pej4o

hello world
12 ноември 2015
98
97
Грешка си постои 1х64 сплитер по ново се става 64 корисничка.А Телекабел иде од централа па дели става 15 сплитера таа линија 3- 7 згради врзува можи и поише .они имаат проблем со сигнали.А GPON имат многу јак Телекабел.Кај Телеком е друго ормари имаат.

gamon

user
15 септември 2014
1.672
1.952
orgrimar
И ова да го додам за сите :
Иначе кога ќе ми сликне некој бандери многу сте смешни во америка и други места каде што се куќи има на ТИКТОК цела мрежа им е на бандери со исти кабли како кај нас т.е кај нив си имаат шкафови поголеми али сепак каблите им идат по бандери но сепак главниот бафер им доаѓа подземно и го качуваат на бандера.
Оптичката технологија е отидена многу напред ние сме ПРЕМНОГУ НАЗАД но далеку дека имаме лош интернет.
Отидете во РОМАНИЈА да видите што се брзини и што е интернет.
Јас ќе кажам играм на бугарски сервер cs go со 10мс пинг, а на мах арена серверите кога беа пинг 30мс имаш ..... а серверот ти е во центар на пример одалечен 5км пример.Затоа си има луге СТРУЛИЊА ги викам за сервери што сетираат што ја прават инфраструктурата мрежата и ако им дозволат да средат може и кај нас ама ние сме таква држава што мора да се КРАДЕ од се по нешто и затоа не не бива.
Оптика како оптика има унлимитед опци има на youtube видеа каде што мери 5гигабити на 1 влакно во америка ама таа брзина не ти треба нема кај да ја мериш треба СЕРВЕРОТ кој што се конектираш да е 10ГИГАБИТИ па ти да можеш да имаш download 5ГБ во секунда се си има свое.
Џабе ќе објаснувам има шпиуни тука на форумов повеќе или пак некој ќе ми рече ЕПТЕН струле се правам , а не е така но сепак јас со мој очи имам видено...така да си знам како е.
Мислењето е автоматски споено:

@Ragnar не може кај нас телеком да ти даде многу лимит кај нас има АКЕРИ многу И КРАКЕРИ кои се паметни и знаат како да прават манипулации со такви унлимитед брзини и дозволени трансфер на податоци.....
Така да не е смао да пуштиш мрежа треба и да размислиш од друга страна како може некој да ја искористи таа мрежа за опасни работи :)
aren si?

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.631
Скопје / Автокоманда
@gamon на копиум сум и по некогаш на кокаин.
Но повеќето гледам да бидам само на метадон , а насабајле кога ќе станам пијам од 5мг диазепамче ама пази сега го кршам на пола и го праам 2ипол.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Многу ми е јако кога си ги мерите мегабитите/гигабитите на вакви страни. Прво, ептен е веројатно провајдериве да приоритизираат ресурси за корисниците да се палат на speedtest резултати. Второ, прочитајте малку за GPON (начинот на којшто мрежните услуги доаѓаат до вас) и која е пропусната моќ на стеблото што го делите со комшиите. Кога и ако нагрнат повеќе корисници со поактивно користење, толку :)

mBHNbU0.jpg

А вакви слики (мој акаунт на Steam) се важат за гигабитот на Телеком (иако ова погоре е 640 Mbps)?
Или дека знае да ја симнува Warzone со 100 и кусур MB/s (зависи од периодот во денот, нормално).
Или дека на торенти редовни си врви колку може максимално да повлече, зависно од самиот торент.

Ако ништо од погорното не се прифаќа - тогаш дали ќе треба да ти се приложи и сертификат од Cisco дека разбираме што е GPON, мрежи, оптика и се тоа.

И мене ми е многу јако кога ќе се најде некој да објаснува за GPON-и, како некој си ги мерел мегабитите/гигабитите и како тоа сме се палеле на резултатите од Speedtest, а дома сигурно имаaт 15/1 :(
Не дека имам нешто против 15/1, да не ме сфати некој погрешно, ама Speedtest е релативно ОК тест за да се испита и top speed, а богами и константноста на брзините низ текот на денот.

Последна промена:

coki

26 ноември 2021
429
620
/home/coki
mBHNbU0.jpg

А вакви слики (мој акаунт на Steam) се важат за гигабитот на Телеком?
Или дека знае да ја симнува Warzone со 100 и кусур MB/s (зависи од периодот во денот, нормално).
Или дека на торенти редовни си врви колку може максимално да повлече, зависно од самиот торент.

Ако ништо од погорното не се прифаќа - тогаш дали ќе треба да ти се приложи и сертификат од Cisco дека разбираме што е GPON, мрежи, оптика и се тоа.

И мене ми е многу јако кога ќе се најде некој да објаснува за GPON-и, како некој си ги мерел мегабитите/гигабитите и како тоа сме се палеле на резултатите од Speedtest, а дома сигурно имаaт 15/1 :(
Не дека имам нешто против 15/1, да не ме сфати некој погрешно, ама Speedtest е релативно ОК тест. И кога е споро и кога е брзо.
Полека малку со пасивната агресија, коментарот беше за глупите speedtest.net тестови, не за реална употреба. Гледам си го изменил коментарот. Не, speedtest не е релативно ОК тест, посебно кога гледам луѓе што се да речеме на Телеком и прават тест на сервер од Телеком. Иначе и јас имам гигабит, и тоа 2 линии од 2 провајдери па не мавтам наоколу со сликички од speedtest.

chroot

lurker
12 ноември 2021
780
1.112
Скопје
Смалете доживљај, што би рекла една позната политичарка :ROFLMAO:

Оптиката е топ, што правиме што на бакар и спидтест не е за фалење
20220921_09h59m19s_grim.png

членови онлајн
мислења
теми