Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

SSD - бенчмарци, сетап, искуства, предлози и прашања (генерална дискусија)

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
@BorisSapphire тоа UEFI никако не можам да го отклучам во биосот за да го направам да биде активно.

@Nightingale ја извадив едната плочка, но пак истиот проблем се појавува.

Стварно не знам што друго да направам?! На некој друг компјутер ќе можам да го форматирам ссд-то и после кај мене нема да бара форматирање пред инсталирањето на виндоусот?
Само ССД-ти ти е во компјутерот од дискови? Кога ќе почне инсталацијата и одиш на Advanced, ти го листа дискот со или без партиции?

Можеш и на Unpartitioned да инсталираш, нема проблем. Или креирај партиција со 15тина гига помалку од максималното на дискот заради overprovisioning, ќе ти креира и системски мали партиции како и една голема која ќе ти биде Ц. Одбери ја и инсталирај.

Овој начин не ти поминува?

SYM_J

hello world
3 декември 2012
61
60
Пробав да креирам партиција помала од дискот, но ми креира само околу 500мб.

Го пробав ССД-то на друг компјутер и си работи без проблем. Немам пробано сеуште да го сменам Legacy vo UEFI, но никако не можам да го отклучам тоа мени во биосот.
Ако знае некој да ми каже како да го сменам, се работи за постар модел на Асус.

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.884
3.812
Pa go prasuvam @olikomerc da mi objasni toa sto mi go napisa
Полека ќе се искољате. Се шалев ама па и не. Сепак времето за пристап (последниот скор acc.time read 0,116ms) би требало да е пократко, барем од 0,02 до 0,05, на сите отприлика е толку. И старово 840 ево има побрз пристап 0,02 ms. Сепак ништо страшно и приметно (кај хард дисковите е едно 150 пати поспоро ~15ms) , може да зависи од разни фактори, подесувања во BIOS за фрекфенцијата на процесор, power опции (намести High Performance) и слично. Исто исклучи тоа Rapid, никаков аир нема од него, само може да збрка резултати.

mankanos

hello world
30 септември 2017
82
24
Полека ќе се искољате. Се шалев ама па и не. Сепак времето за пристап (последниот скор acc.time read 0,116ms) би требало да е пократко, барем од 0,02 до 0,05, на сите отприлика е толку. И старово 840 ево има побрз пристап 0,02 ms. Сепак ништо страшно и приметно (кај хард дисковите е едно 150 пати поспоро ~15ms) , може да зависи од разни фактори, подесувања во BIOS за фрекфенцијата на процесор, power опции (намести High Performance) и слично. Исто исклучи тоа Rapid, никаков аир нема од него, само може да збрка резултати.
Сигурно има врска што сум на лаптоп..? Како што кажа може да зависи од повеќе фактори.

nikola_bb

hello world
14 август 2009
402
123
Дечки немам појма околу целава приказна со ССД. Се работи за лаптоп леново г50-80, би сакал да му ставам ссд со цел да добијам на брзина на подигање и општо. Лаптопот воглавно се користи за интернет и офис. Е сега дали да се стави ссд наместо двд ромот или пак може оние како картица нвме? Што би препорачале како некоја буџет варијанта? Што се ќе повлече промената од аспект на преинсталации и такви чуда?

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.746
3.894
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
напиши го точно моделот од лаптопот да видиме дали подржува м,2 или не. ССД-то ќе ти биде на местото на хдд-то а хдд-то во caddy тоа ти најдобра варијанта ама може хард дискот да го ставиш во надворешна кутија зависи од потребите кои ти се. Рзликата во брзана меѓу ссд и хаа е огромна од стартување на windows до побрзо стартовање на програми

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.746
3.894
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Колку на него што гледам на лепенка model: 80e5 lenovo g50-80
ако е овој Lenovo G50-80 Laptop | Entry-Level Laptop with DVD Drive | Lenovo US
тогаш едина опција ти е да го сменишдискот со ссд и дискот во caddy или на местото од двдто (ако го има зш на сликава нема) и земи си некое поефтино ссд

nikola_bb

hello world
14 август 2009
402
123
ако е овој Lenovo G50-80 Laptop | Entry-Level Laptop with DVD Drive | Lenovo US
тогаш едина опција ти е да го сменишдискот со ссд и дискот во caddy или на местото од двдто (ако го има зш на сликава нема) и земи си некое поефтино ссд
Имам двд не е баш истиот од линкот, мојов е со и5 процесор. Предлог за ссд?

GreenRoot

user
1 октомври 2011
1.039
1.008
Охрид
mvpring.com
GreenRoot's setup  
Processor & Cooler
i5 4200U
Storage
Samsung Evo 850 240gb
RAM
8GB
Video card
AMD 8670m
Monitor
15,4''
OS
Windows 7 Home Premium
Земи си ССД од самсунг ево серијата. Со кингстон, сандиск и други не се заебавај, не вреди заштедата што ќе ја оствариш.

Sent from my LG-H830 using Tapatalk

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.930
2.522
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9600X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
Луѓе завршија тие времиња кога за ССД беше само самсунг а се друго ѓубре, не давајте веќе такви совети у стилот "земи самсунг друго не вреди за парите" ... со денешниве модели кој и да го одбереш особено САТА модел се сосема солидни и слични во перформанси каде Самсунг имаат мал еџ во перформанси ама небитен за секојдневна употреба во лаптоп така да ако има заштеда да јас би одел со поевтиниот драјв ... ако мора да се иде со најбрзиот најскапиот тогаш се знае самсунг М2-ка ...

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.746
3.894
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Луѓе завршија тие времиња кога за ССД беше само самсунг а се друго ѓубре, не давајте веќе такви совети у стилот "земи самсунг друго не вреди за парите" ... со денешниве модели кој и да го одбереш особено САТА модел се сосема солидни и слични во перформанси каде Самсунг имаат мал еџ во перформанси ама небитен за секојдневна употреба во лаптоп така да ако има заштеда да јас би одел со поевтиниот драјв ... ако мора да се иде со најбрзиот најскапиот тогаш се знае самсунг М2-ка ...
Се слагам со тебе (иако имам самсунг ево 850 трета година) :) и ефтините ссд-ја ќе завршат работа посебно ако е постар лаптопот/десктопот па не вреди да се фрла многу пари ево на пример пред 2 дена зедов adata ssd su650 за 1990 ден (amc) за постар лаптоп

ljupce

hello world
8 ноември 2011
191
137
ljupce's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7-4700MQ
Storage
1TB +8GB SSD Hybrid Disk
RAM
8GB DDR3
Video card
AMD Radeon R7 M265 2 GB DDR3
OS
Microsoft Windows 10 Pro 64-bit
кратко и јасно.. кој да го купам?? фала :)
Gigabyte 240GB
Kingston A400 240GB
SanDisk 240GB Plus
буџетот е тој 3к.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.566
19.254
30-терабајти и истите перформанси како од првиот ден те поздравуваат од мојот Samsung 840 Pro.

со денешниве модели кој и да го одбереш особено САТА модел се сосема солидни и слични во перформанси каде Самсунг имаат мал еџ во перформанси ама небитен за секојдневна употреба во лаптоп така да ако има заштеда да јас би одел со поевтиниот драјв
Прашај го @Astro дали е така

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
Прашај го @Astro дали е така

И дека @Astro имаше лошо искуство со едно ссд чиј глупав фирмвер требаше да се смени за да може да пасува на некој рандом лаптоп, треба да го дисрегарднеме добриот цена/перформанс што го даваат евтините ссдиња?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.566
19.254
И дека @Astro имаше лошо искуство со едно ссд чиј глупав фирмвер требаше да се смени за да може да пасува на некој рандом лаптоп, треба да го дисрегарднеме добриот цена/перформанс што го даваат евтините ссдиња?
Точно така! Дискот е факинг плаг енд плеј и треба да работи веднаш а не да си ја траскаш главата по форуми. Особено не во 2018 година.
А Астро имаше проблеми пошто галичка фирма решила да ангажира фриленсери да и го изработат фирмверот.

Ајде собери се и почни да размислуваш. Мачно е веќе да ти се објаснуваат очигледни работи.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно