Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Промена на MAC адреса

IT Boss

hello world
2 јуни 2010
194
15
Вака. Еден комшија и јас уклучивме заеднички интернет. Јас на него му оставив да ја направи Wi-Fi мрежата и сличните работи. Сега тој ја внел неговата MAC адреса во рутерот, но не ја внел и мојата. Ми рече да побараме помош бидејки незнае да се снајде. Седа излегоа и други проблеми, да го заборави тој пасвордот и да неможе да влезе во рутерот. Па затоа барам помош доколку некој знае како можам јас да ја сменам MAC адресата на мојот лап-топ? Тоа за сега ни е единствено решение. Како да ја сменам MAC адрсата? Поздрав и фала!

ки4ма

hello world
21 февруари 2008
234
17
Ресетирај го рутерот и конфигурирај го од почеток. (за пасс проблем)
Ако имаш кабелски интернет јави се кај операторот нека ти ја стави мац адресата само од модемот и кога ќе го конфигурираш рутерот клонирај ја мац адресата од модемот и терај...
Ако имаш дсл или некој друг интернет нема врска со мац адресата... ресетирај и подеси го од поново.
П.С Игнорирај го мојот совет оти е прв почекај да видиш шо ќе кажат другите на форумов и опиши го малку подобро проблемот многу штури информации си дал.
На пр. каков интернет, каков модем, каков рутер, шо сакате да постигнете како сте се врзале итн.

daci92

poweruser
4 февруари 2009
2.120
162
Скопје
Ne vi e edinstveno resenie ,mozete da mu napravite hard reset na ruterot i se ke se vrati na fabrickite setinzi, no ako tolku si se zapnal da ja smenis mac adresata podi do Device Manager vtor klik na My Computer -> Properties-> Hardware ->Device Manager >najdi ja tvojata Wifi kartica vtor klik-> properties -> advanced tabot treba da imas Network Address ,tamu kaj value odberi go radio kopceto so edit poleto do nego i napisi ja MAC Adresata na komsijata (ova e za XP) ako imas drug operativen sistem kazi ke ti kazam i na nego kako da izmenis

ки4ма

hello world
21 февруари 2008
234
17
да не мислиш во мац филтеринг ја ставил само неговата адреса...????

Petkovsky

hello world
7 декември 2009
323
31
Прво, подобро решение е да го ресетирате рутерот. Ако ставите иста мак адреса никој не може да гарантира што ке се случи, зашто не е дефинирано што се случува кога на еден рутер (или свич) ке се поврзат 2 станици со иста мак адреса. Можеби пакетите ке стигаат до првиот што се поврзал, можеби до вториот, а можеби малку до едниот малку до другиот па никој нема да види ни И од интернет.

За да смениш мак адреса барај mac spoofing.

IT Boss

hello world
2 јуни 2010
194
15
Значи несакам ништо друго, само како најлесно и најбезбедно да ја сменам MAC адресата на мојот лап-топ. Имам оперативен систем Windows 7 Ultimate. И дали некој знае дали би дошло до конфликт од техничка страна доколку два или повеќе уреди користат иста MAC адреса?

daci92

poweruser
4 февруари 2009
2.120
162
Скопје
Petkovsky ti go kaza odgovorot na tvoeto prasanje ,moze do dojde do konflikt ,potocno ke se gubat paketite a istovremeno i moze ruterot da isfrli eden od korisnicite ,ako istovremeno ste prikluceni nieden od vas nema da ima internet

koala

read-only
15 февруари 2011
4
2
За да ја смениш МАС адресата на твојот лап-топ на youtube напиши change mac address windows 7 или нешто слично и ќе видиш како можеш да ја смениш МАС адресата.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно