Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Проблеми со PC

S

Sukhoi

Гостин
Значи вака. По 5 рестартирања и 2 пати исклуцување од струја, конечно стигнав до "Starting Windows" и тука не се појавува она глупаво лога на мајкрософт ти го има само текстот и по 30 секунди се рестартира. Направив Boot up repair и конечно стигнав до декстопот. Пак рестартирав и се си дојде на место. Арно ама утредента упалувам компјутер стигнува до PCI Device Listing проадја и застанува на Mass Storage Coontroler i неќе не продолжува. Џабе рестарт стигнува и не проадја , решение е извадиш од струја и се одново. Друг проблем некогаш неќе ни да се вклучи само задува вентилаторите и не направува "Tииит" само си вртат вентилаторите. Решение исто како првото само извадиш од штекер и одново.
Аман во што е проблемот, ми здодеа веќе само да вадам кабли и одново да ги враќам.:plachko2::plachko2:
Abit ib9
E 4300 core 2 duo
3gb ram (два модула се кингмакс, третиот е нанија)
Ge Force 9600gt
160 Western Digital
450 Trendsonic ( 850 denari vo Niko, neznam zosto tolko e eftino?)

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Ај пробај со друго напојување.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.736
4.343
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Проблемов може да е и хардверски и софтверски.

Доколку станува за софтверски проблем решение на вака сложен проблем е секогаш формат и апдејт на сите драјвери што ги имаш . Можна причина за софтверски проблем е секако вирус, лоша инсталација на windows, драјвер етц .

Доколку е хардверски проблемот прво што треба да направиш е да го тестираш хардверот за стабилност. Рам меморија, хдд, напојување се најчестите компоненти кој подлежуваат на дефекти (не секогаш мора ова да биде правило).

1. тестирање на рам меморија со користење на memtest , нормално целосен тест со минимум 2 саата непшрекинато тестирање.
2. тестирање на хард диск со hdd scan или во зависност од брендот, алатка за поправка и скен на hdd од нивниот сајт.
3. пробај со друго напојување.

Најчеста и најзгодна алатка која ги содржи сите можни алатки секако е hirens boot cd. Во него има се можно за diagnostics, restoring, monitoring etc .

Секогаш кога имате проблеми, тргнете по некоја шема на елиминирање на можни проблеми еден по еден.

p.s. во случајов јас прво би ти препорачал reset bios, па да тестираш една по една плочка рам меморија !!!

поз

S

Sukhoi

Гостин
Гојдо имам напојување од Cooler Master што идеше со куќиштето 350 вати е. Да не е малку ипак оваа графичка многу трази па затоа купив од од 450 вати во нико ми рекоа демек овие се подобри од делукс напојувања. а за мемтест искрено никогаш не сум правел од проста причина што немав проблеми со рам. Овие три модули ги имав уште пред да го купам новото напојување и немав проблеми. Се настана кога ставив ново напојување. Првите два месеца кога имам TrendSonic Напојување се беше ок. После тоа еве веќе цела недела само вака се мачам. А да понекогаш кога ке ја гурнам графичката, баш јако тогаш работи, то ест добро се подиза. Ај ке пробам со старото напојување, ке однесам во нико да ми наместат старото па ке видам. Инаку мозе ли да е до графичката?

daci92

poweruser
4 февруари 2009
2.120
162
Скопје
Ne bi trebalo da e do grafickata i jas se soglasuvam so gOJDO deka najverojatno e do napojuvanjeto .
CoolerMaster e 100 pati podobro i pokvalitetno od TrendSonic, toa sto na novoto napojuvanje pisuva deka e 450W ne mora da znaci deka e podobro od CM 350 ,potocno deka e pojako ,realnata vrednost na CM e nad 80% ,a kaj toa Trendsonic moze i da e 50-60% sto znaci deka mozebi i e poslabo a ne pojako,da si zemel nekoe 550W mozebi bi bilo isto so CM ot

Steff_Maja

poweruser
30 мај 2010
4.174
1.710
Како што кажа Architect. Почни со елиминирање. Првин тестирај RAM (секоја плочка одделно)
П.С. Ресетирај го и Биосот бидејќи често и тој може да ја блокира Рам меморијата.
Потоа ако мислиш дека е до графичката (намести ја убаво да легне на слотот) и можеш да ја тестираш со PCCheck кој го има исто на Hiren's.
Инаку уште еден начин за тестирање на графичка ти е да пробаш на интегриранта од матична (сепак ти не можеш ова да го искористиш бидејќи немаш интегрирана)
И на крај пушти го HDD Regenerator на хард дискот и скенирај го од Bad Sector's. Честопати кога има некој да кажам магнетен Bad Sector не се вклучува оперативниот систем.
Инаку сево ова ти кажувам да го пробаш на старото напојување каде се ти работело во ред.
Ако на него се биде OK тогаш стави го новото и гледај како ќе работи.
А и ако сакаш да научиш како да си менуваш напојување (да не го носиш секој пат во Нико) прашај тука на форумов.

boro1

user
13 август 2009
1.824
1.650
ја викам дека е до напојувањето.. земи си некое CM/Corsair/Chieftech напојување.

S

Sukhoi

Гостин
Го вратив старото напојување од Cooler Master она 350 ватното и супер е работи се како што треба... Значи џабе оние 880денари што ги дадов... фала за помошта:bravo::bravo:.

M

Mr.Alien

Гостин
Зошто џабе....рекламирај им го, можда е дефектно, нека ти го заменат за друго....

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Го вратив старото напојување од Cooler Master она 350 ватното и супер е работи се како што треба...
хахаха...зашто си го менувал тоа напојување за евтино и сакато срање.

Значи џабе оние 880денари што ги дадов...
да, си ги фрлил во ветар. И ова им го зборувам на сите, но ретко кој слуша. Саглам напојување кое релано е моќно 450W чини над 50 евра.

фала за помошта:bravo::bravo:.
Н.П.

S

Sukhoi

Гостин
Епа дечки не сакам да ве разочарам, ама се појавија нови проблеми.
Кога го вратив она старото 350 ватно напојување, се си беше ок, кога по 3 дена пак старите симптоми не се вклучува компјутерот (не прави она пиип-пред да се појави слика на екранот). и така вентилаторите продолжуваат да си вртат а нема слика на екран. Еднаш стигнав до виндоус и направив систем рестор и после тоа стигнувам до логон и нема слика (црно). аман ова па сега од драјверите на графичката ли е проблемот?:plachko2:
btw:знам дека замарам:bravo::bravo::D

Steff_Maja

poweruser
30 мај 2010
4.174
1.710
Ако пак продолжи проблемот тогаш можеби ти имаш проблем со друг хардверски дел. Ако имаш нешто друго хардверски делови тогаш менувај ги еден по еден и елиминирај ги. А ако немаш тогаш носи го во Nico.

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.884
3.812
Или е напојувањето или некој дел или кабел не ти е убаво наместен, види рам мемориите убаво ли се влезени во слотовите, исто и графичката, каблите да не ти се прецвикани негде итн.
Извади ја батеријата да го ресетираш биосот.

И кога нема никаква слика а вентилаторите вртат, дали хард дискот го слушаш дека работи и трепка црвената лед диода или ништо не реагира ?

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Drugar a da probash da reinstalirash, ne znam dali si go napravil toa, i ostaj go bez drivers nekolku dena ako e ok znaci nekoj driver te zafrakava, pa kje eliminirash eden po eden. Ako e vekje hardverski edinstvena opcija bi ti bilo da si najdes od prijatel kompijuter slicen na tvojot ili bez razlika so tie kompitabilnosti (me razbirash) i del po del da si menjavash i vkluci iskluci da videsh koj te zaebava. A da ne e vo red maticnata tvojata neshto, drugo neshto a da proverish temperatura, da ne ti zagreva na tebe premnogu procesorot so ostanatite delovi pa se sam restartira ili ne saka da podigne windows, go imav toj problem na lap topot, pa si kupiv pod nego fan. Ne znam vaka se moze da bide, isto imav problem so ramot kaj bratuced mi samo sto go stavev, prvite nekolku dena beshe ok, i posle toa kocese pagjashe ne sakase da se podiga. Imav i jas licno na PC neso slicno problem pa del po del i ispadna na krajot IDE kabelot za HDD. :) Stvarno ti predlagam da si najdesh slicen pc i delce po delce, poso vaka... moze samo da pretpostavuvame.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно