Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

png оптимизација

MetalGear

poweruser
14 април 2007
3.033
550
devforge.mk
Ај препорачајте некој програм за добро оптимизирање на png слики за веб сајт, веќе да сте работеле со тој програм и да имате позитивно искуство

позз

Delicon

user
10 јуни 2007
1.277
807
delicon.mk
Photoshop, Fireworks... сепак зависи од сликата што сакаш да ја оптимизираш и дали таа ќе биде помала како PNG или како JPG.

MetalGear

poweruser
14 април 2007
3.033
550
devforge.mk
треба како png транспарентна е

во photoshop како png8 доста слаб квалитет дава а како png24 е добра но за неколку килобајти е потешка

Gdsgn

hello world
23 септември 2007
97
21
Пробај одредени непотребни пиксели да ги уништиш. Провери си dpi на сликата. PNG е релативно "тежок" фајл баш ради транспарентноста.
Сеа главната фора е што не си укочен на 256 бои ко со gif али на крајот од краиштата неколку килобајти не се неколку мегабајти :)
Можеш и така да ја лупнеш, мислам при тоа да нема интернет конекција под 512kbps не глеам килобајти неколку да прават проблем.

Јас имам едно нешто што се вика PNG Crusher али го иам за OS X. Доколку можеш или успееш да најдеш за Win нешто такво ќе ти сврши работа ептен :)

kapsarovb

read-only
13 август 2008
32
2
треба како png транспарентна е

во photoshop како png8 доста слаб квалитет дава а како png24 е добра но за неколку килобајти е потешка

Ќе правиш Save For Web во Photoshop како PNG-24 и тоа 24 е ниво на бои од кои е составена сликата. Што и да правиш на мегабајти нема да намалиш затоа што имаш транспаренција (alpha). *.png нема ниво на компресија како *.jpg затоа што е друг тип на слика.

Се надевам дека помогнав. :rolleyes:

gashe

read-only
27 февруари 2009
11
1
koristi Fireworks zatoa sto toj program e tatko na png. formatot. Fireworks e mnogu dobar koa doaga zbor do optimizacija na sliki i sekakov vid na grafika... toa mu e i funkcijat vsushnost... graficki editor za web. Photoshop e isto taka dobar no otkako izleze fireworks cs4 mu nema raven za web grafika. Adobe pocnaa dobro da go razvivaat fireworks a ima i dosta postojani updates. Spored mene oni planiraat fireworks da stane No.1 za web grafika, web prezentacija... taka da ako se zanimavash so web pocni da uchish fireworks...

poz

astojkovski

hello world
12 ноември 2008
261
47
@gashe

Сори шо ти кршам братче филм, али морам да видам еден, само еден лејаут шо си напраил у фајрворкс :) Фотошоп е оче наш за графика, помирете се :) Еве ти пример. Сите припреми за штампа се праат во Ин Дизајн. Тоа е дефинитивно најдобар програм за тоа, скоро сите го користат. Ама која слика ќе ја стаиш ти така за принт. Прво си средуеш у фотошоп (dpi, ја праиш CMYK, средуеш величини и тие ствари) па после ја ставаш у Ин Дизајн :) Фајрворкс е добар за ОПТИМИЗАЦИЈА на веб лејаути, односно има поквалитетни опции при експортирањето во HTML. Ама за да стасаш до тоа, .psd-то ќе си го направиш во фотошоп. Послушај совет :)

П.С: Сори и за оф-топик MetalGear али не можев да одолеам :p

MetalGear

poweruser
14 април 2007
3.033
550
devforge.mk
никогаш не сум го користел Fireworks за оптимизација
ке го пробам сега
претежно photoshop за gif i jpg е добар бил

за png не е

Gdsgn

hello world
23 септември 2007
97
21
@gashe

Сори шо ти кршам братче филм, али морам да видам еден, само еден лејаут шо си напраил у фајрворкс :) Фотошоп е оче наш за графика, помирете се :) Еве ти пример. Сите припреми за штампа се праат во Ин Дизајн. Тоа е дефинитивно најдобар програм за тоа, скоро сите го користат. Ама која слика ќе ја стаиш ти така за принт. Прво си средуеш у фотошоп (dpi, ја праиш CMYK, средуеш величини и тие ствари) па после ја ставаш у Ин Дизајн :) Фајрворкс е добар за ОПТИМИЗАЦИЈА на веб лејаути, односно има поквалитетни опции при експортирањето во HTML. Ама за да стасаш до тоа, .psd-то ќе си го направиш во фотошоп. Послушај совет :)

П.С: Сори и за оф-топик MetalGear али не можев да одолеам :p

Ама и ти нешто избрза ко што гледам јас. Не видов Гаше да рече нешто за графика, припрема за принт или што и да е за физичка употреба. Збореше за web, и е многу повеќе од во право

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.615
1.569
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
Пробај со ова.
http://xat.com/products.html

Го користам за оптимизација на JPG и сум премногу задоволен.
Има опција и за PNG, ја оптимизираш процент по процент се до моментот додека не видиш дека премногу губи на квалитет.
Предност е што можеш со "еден клик" за 5 секунди да оптимизираш стотици слики.

MetalGear

poweruser
14 април 2007
3.033
550
devforge.mk
да деликон така ги средив, скратив некои си 40-50% од нивната тежина без да се осети квалитет

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно