Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Новата платформа за учење на далечина

krema

OG
24 јуни 2009
15.736
15.830
youtu.be
Одлична за оние предмети кој што можат да спроведуват учење на далечина, инаку сите алатки на mircosoft се ставени на располагање + 1Tb cloud бесплатно. :)

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
MS teams e. Не би требало да има проблем.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Ќе видиме ќе видиме. Пошто по коливе имаат по 768kb/s интернет, кога ќе предаваат по 40 наставници ќе гледаме комедии.

Се е џабе @Astro . Јас сум со прваче, од 20 души само 3ца пријавени за онлајн :( Од peer pressure ќе ги пуштиме сите.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.181
16.288
Се е џабе @Astro . Јас сум со прваче, од 20 души само 3ца пријавени за онлајн :( Од peer pressure ќе ги пуштиме сите.

Спремни сме за во ЕУ од што сме толку интелектуално напредни, џабе ја поклонивме државата на душманите, место да не биде сега ќе исчезнеме со таков мајндсет.

Aowek

user
14 април 2012
1.213
1.170
Ќе видиме ќе видиме. Пошто по коливе имаат по 768kb/s интернет, кога ќе предаваат по 40 наставници ќе гледаме комедии.
Голем дел од школиве добија оптика, колку и да звучи зачудувачки така е :D тие што немаат по руралните средини ќе се чудат.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.181
16.288
Голем дел од школиве добија оптика, колку и да звучи зачудувачки така е :D тие што немаат по руралните средини ќе се чудат.
Пошто само 5-6 школи во Скопје не се сметаат за рурална средина, што станува со другите? Тие пешачки премин немаат а не па оптика.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.628
1.797
Пошто само 5-6 школи во Скопје не се сметаат за рурална средина, што станува со другите? Тие пешачки премин немаат а не па оптика.
Точно од искуство поголем дел од селата немаат ни ВДСЛ посебно на истокот. Мака мачат со АДСЛ и тоа ограничен.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Ама, сите имаат 4G!

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Прашањето е за платформата а не за интернетот, патриотизмот, жмицко, партизаните, црпко и гоца жбрк.
Професорот со добри ИТ познавања вика дека е ок (погоре на постов), децава викаат дека е ок, мене добро ми личи.
Бидеќи секој разумен не би пратил дете во школо при овие бројки на заразени платформата значи едини избор. Пред да пишите дека corona ne postoi bilgejts alumin i cip i sl платформата е единственото нешто што ќе им обезбеди било какво образование, во европа попнапредни земји ги отворија школите и најчесто тоа се претвори во катастрофа. Да и родителите сега треба да застанат малце со децата и да помогнат, од 2,34 минути порано сега треба да одвојат 1-3 часа со децата. Најдобро е децата да одат на школо но бидеќи тоа е невозможно ова ни е единственото решение.

krema

OG
24 јуни 2009
15.736
15.830
youtu.be
Она погоре во вториот пост го напишав од лично искуство (десетина дена тестирање), платформата е одлична и е врзана/синхронизирана со MS Teams.
MS Teams e прилично добро развиена и е далеку подобра од ZOOM и остали алатки за конференциски врски.

draganamon

lurker
24 јануари 2016
701
906
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Logitech G51 5.1 & Creative Sound Blaster X-Fi 5.1
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11
Платформата е супер, но нашиве професори не можат да ја совладаат.
Дали 7-8 од цело школо кај татко ми успеаа да се вклучат во орентациониот состанок.
Искрено, татко ми доби пофалба што се вклучи во состанокот, прв после 5 минути откако почна состанокот, што мене ми беше смешно, ама после воочив дека и другите 5-6 професори кој се вклучија имаа син или керка до нив.
Едноставно, повеќето од професориоте се технолошки заостанати, за жал не само постарите туку и помладите, и тешко ке го совладаат ова за оваа година (еден 30год професор отиде да го врати лаптоп-от бидејки му го продале без Македонска подршка).
Они се научени се да им е на готово, и некој друг да им среди се, а они само да се појават и да кликнат 2-3 копчиња и да изиграваат авторитет.
И нормално, 10 години да го користат истото, без да има потреба да вклучат мозок, како ли сега ке креираат секој ден нови линк-ови за секој час посебно. Им ги слушам муабетите, реалноста е разочарувачка.
Касно е за оваа година...
Одлуките на владата нема да ги коментирам, не заслужуваат.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.950
8.448
Платформата е супер, но нашиве професори не можат да ја совладаат.
Дали 7-8 од цело школо кај татко ми успеаа да се вклучат во орентациониот состанок.
Искрено, татко ми доби пофалба што се вклучи во состанокот, прв после 5 минути откако почна состанокот, што мене ми беше смешно, ама после воочив дека и другите 5-6 професори кој се вклучија имаа син или керка до нив.
Едноставно, повеќето од професориоте се технолошки заостанати, за жал не само постарите туку и помладите, и тешко ке го совладаат ова за оваа година (еден 30год професор отиде да го врати лаптоп-от бидејки му го продале без Македонска подршка).
Они се научени се да им е на готово, и некој друг да им среди се, а они само да се појават и да кликнат 2-3 копчиња и да изиграваат авторитет.
И нормално, 10 години да го користат истото, без да има потреба да вклучат мозок, како ли сега ке креираат секој ден нови линк-ови за секој час посебно. Им ги слушам муабетите, реалноста е разочарувачка.
Касно е за оваа година...
Одлуките на владата нема да ги коментирам, не заслужуваат.
Согласен. Младиве се исто толку тапи за технологија како стариве. Пред некој ден објаснував на еден таков млад како да распакува архива. Трагедии.. Има да биде комедија гарантирам.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.440
11.495
Скопје
Дај бе не изигравајте тошовци, прваче онлајн ќе пратело настава офффффффффффффффф
MS Teams e прилично добро развиена и е далеку подобра од ZOOM и остали алатки за конференциски врски.
Виртуелната табла на MS Teams е катастрофа во однос на недостиг на алатки. Спореди ја со Zoom.
Друга работа, Zoom е ѕверска кинезарија и бара многу помалку РАМ.
А огромен број на компјутери во школите се со матични лимитирани на 4гб рам.

Колку пари се дадени за MS Teams а да се користи само за конференциска настава е прилично жално.

masterwu

lurker
11 февруари 2016
855
817
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6600K, Cooler Master Hyper 212 EVO
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
Samsung 840 Evo 250GB, 2TB WD Caviar Blue, 640GB WD Caviar Green
PSU
Cooler Master V550S
RAM
16GB (2x 8GB) G.Skill Ripjaws V DDR4 3200MHz
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Logitech Proteus Core G502
Keyboard
Das Keyboard Model S (MX-Brown switches)
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Бидејќи брат ми беше еден од обучувачите за неговото школо, запознат су мдоста добро со платформата. Главниот проблем е што доста се закасна со обучувањето на наставниот кадар и сметам дека имаше и доста непотребни работи во самата обука (на пример целиот дел за OneNote сметам дека требаше да се тргне). Нормално ќе има и други проблеми кои што веќе се спомнати во темата како интернет врската, засега нема никаква обука за учениците туку само една ППТ презентација / видео, итн.

Но од друга страна, има доста позитивни работи на самиот Moodle сетап. Едното од нив е централниот систем на домашни работи. Брат ми предава математика/физика па домашните ќе треба да се праќаат како слики или ПДФ фајлови. На платформата тој ќе може директно да ги прегледа, маркира неточните одговори на самата слика и да додава коментари, а ученикот од другата страна кога ќе отвори ќе може да ги види сите коментари, неточни одговори и слично. Башка што не треба да се губи време на часот за да се прегледаат домашните набрзина за да не се губи од часот. Се надевам дека и кога ќе помине пандемијата и ќе се вратиме да живееме нормално, ваквите работи на платформата ќе продолжат да се користат и понатака.
Од друга страна, за предмети како историја, географија и слично каде што тестовите најчесто се со заокружување или со дополнување на информации во дадена реченица, ептен би им го скратило времето на наставниците за прегледување на тестови и нивно креирање. Плус рандомизирањето на прашањата од дадена банка на прашања е ептен корисна алатка.

За жал најголемиот дел од прашањата за време на обуката беа од типот : „Сега инспекторите ќе можат да влезат на час ненајавено кога и да им текне?“. Од 10-15 наставници, само 1-2ца на самата обука беа заинтересирани за тоа како ќе ги користат алатките што ги нуди платформата. Факт е дека наставниот кадар ни е ептен слаб, но уште пожално е што ептен се ретки таквите кои што стварно се трудат да научат нешто. Најголемиот дел од нив оди со менталитетот „Јас учев на факултет, сега сум тука за да предавам а не повторно да учам.“. Битно нив им се зголеми платата од јануари...

maci

poweruser
2 април 2008
3.388
976

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.628
1.797
Бидејќи брат ми беше еден од обучувачите за неговото школо, запознат су мдоста добро со платформата. Главниот проблем е што доста се закасна со обучувањето на наставниот кадар и сметам дека имаше и доста непотребни работи во самата обука (на пример целиот дел за OneNote сметам дека требаше да се тргне). Нормално ќе има и други проблеми кои што веќе се спомнати во темата како интернет врската, засега нема никаква обука за учениците туку само една ППТ презентација / видео, итн.

Но од друга страна, има доста позитивни работи на самиот Moodle сетап. Едното од нив е централниот систем на домашни работи. Брат ми предава математика/физика па домашните ќе треба да се праќаат како слики или ПДФ фајлови. На платформата тој ќе може директно да ги прегледа, маркира неточните одговори на самата слика и да додава коментари, а ученикот од другата страна кога ќе отвори ќе може да ги види сите коментари, неточни одговори и слично. Башка што не треба да се губи време на часот за да се прегледаат домашните набрзина за да не се губи од часот. Се надевам дека и кога ќе помине пандемијата и ќе се вратиме да живееме нормално, ваквите работи на платформата ќе продолжат да се користат и понатака.
Од друга страна, за предмети како историја, географија и слично каде што тестовите најчесто се со заокружување или со дополнување на информации во дадена реченица, ептен би им го скратило времето на наставниците за прегледување на тестови и нивно креирање. Плус рандомизирањето на прашањата од дадена банка на прашања е ептен корисна алатка.

За жал најголемиот дел од прашањата за време на обуката беа од типот : „Сега инспекторите ќе можат да влезат на час ненајавено кога и да им текне?“. Од 10-15 наставници, само 1-2ца на самата обука беа заинтересирани за тоа како ќе ги користат алатките што ги нуди платформата. Факт е дека наставниот кадар ни е ептен слаб, но уште пожално е што ептен се ретки таквите кои што стварно се трудат да научат нешто. Најголемиот дел од нив оди со менталитетот „Јас учев на факултет, сега сум тука за да предавам а не повторно да учам.“. Битно нив им се зголеми платата од јануари...
Оффтопик но како брат ти предава два предмета има 2 факултета или така му дале решение да дополнува часови?

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Оффтопик но како брат ти предава два предмета има 2 факултета или така му дале решение да дополнува часови?
Со ПМФ смер математика физика. Имаше и математика информатика. И можат двата да ги предаваат.

Sent from my TELEFON using Tapatalk

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.181
16.288
Само сетете се дека 100% од вработувањата се по партиска основа а не по квалификации и се ќе ви стане јасно. Има максимум 5% од вредни наставници кои си ја знаат работата и сакаат да работат, тие се најчесто најплуканите наставници и најозборувани. А за децата па да не правиме муабет, погледнете само наоколу каква стока од народ дише воздух и нека ви текне дека тоа се нивни деца.

И сеа, ние сме дошле да ја коментираме алатката за образование. :D
Тоа ти е ко на форумов и пошироко, еј абе ми треба ваков и ваков компјутер за работа, 8 јадра малце се треба 12, десетнаесе терабајти рам, брс хардиск на невеме-е, морало н-видиа или интел пошто не знам какви оптимизации имал тој некој софтвер...... и ќе пукне сто иљади евра за компјутерот..... а работата што ќе излезе од тој компјутер, леле мори мајко, отвори се земјо голтни ме.

Во луѓето е работата не во платформата. Способни луѓе ќе смислат и ќе се снајдат дури и да е платформата слаба. Меѓутоа, јебига :(

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
@krema може да ми кажеш каде во Teams да ги најдам овие прекорисни работи од Zoom?
Погледнете го атачментот 91401
Има скоро се освен rename, тоа може само админ.
upload_2020-9-26_0-48-48.png
На Организациско/Админ ниво, а некои работи и на ниво на креатор на митингот се местат сите работи што ги иима и зоом. Кој, колку и до која пермисија има право. На пример може некои да имаат право да четуваат некои не. Некои Моѓат да прават скрин шеар некои не. Итн... Се се подесува.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно