Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Најдобар бојлер кај нас

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Може ли мала помош во избор на проточен бојлер, до сега некако се размислував ради струјата дали би издржала инсталацијата али гледам комшија од другиот влез стави пред некој месец (Stiebel Eltron од 18kW) и за сега задоволен е, сменил во влез главните осигурачи (автоматски) за станот и нов кабел 5х6mm за бојлерот.
Читав и низ темава али не можам да се решам каков дали хидрауличен или електронски и која марка дали Bosch или Stiebel Eltron, двајца електричари ми препорачаа Stiebel Eltron али мене на изглед некако Bosch ми изгледаат по примамливи и со дисплеј. Од темава колку што разбрав хидрауличен се става во случај ако има слаб притисок, али кај мене не знам каков е притисокот вака супер си тече водата со убав млаз, на трет (последен) кат сум (приземје плус 3).
Друга работа што не ми е јасна гледам назад во темава цевките во бојлерот се пластични колку што разбрав а се препорачуваа бакарни.
Многу недоумици имам :)
Важните моменти ги знаеш, одлуката само ти можеш да си ја донесеш. Бираш меѓу комфор и трајност, фина контрола, или контрола преку „играње“ со притисокот на водата. Пластичните цевки наводно не се сервисираат/чистат од бигор, се менуваат.

Брендовите си се сите добри, не видов овде некој да се жали од германски бренд на проточен бојлер.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.794
5.514
За бигор чистење јас користам исклучиво лимонтус. Кафемати, бокали за вода, купатило… ако ти е 8 литри бојлерот, стави му едно 10тина лимонтуси со врела вода наполни го и гледај ја магијата. Можно е и повеќе да ти требаат. Битно е дека нема мирис (пример како оцет), а го јаде бигорот одма.
Имав само 5 комада дома, т.е. 50г. Тоа е макс за 1л вода ако сакам да добијам барем 5% раствор. Турив ама слабо некако на тие места кај што е онака 2-4мм нафатено. Утре идам у продавница и добарден дајте цела кутија или боље ако најдам некаде на рефус. Од другиве средства за по дома абер нема, освен Полирапид ама него не можам да го трпам, малце имам проблем со мирисите на тие јаките хемикалии.
Инаку да за кафемати, бокалчиња и слично е измислен. ОК е и едно исто (на слична база е) у КАМ ги има едни кесички баш за кафемати и бокали.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.709
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Имате ортофосфорна киселина во Интер-Хем (табот киселини). Не знам дали даваат такви работи на физички лица и/или дали оваа е премногу јака. Ние земаме глицерин за електронски цигари од таму. Немаат фискална, треба прво да уплатиш во банка и за ден-два ти јавуваат да си подигнеш во Лептокарија, а праќат и по карго. Најдобро е прво да се јавите на некои од телефоните.

Fidan

hello world
18 април 2017
143
148
Имав само 5 комада дома, т.е. 50г. Тоа е макс за 1л вода ако сакам да добијам барем 5% раствор. Турив ама слабо некако на тие места кај што е онака 2-4мм нафатено. Утре идам у продавница и добарден дајте цела кутија или боље ако најдам некаде на рефус. Од другиве средства за по дома абер нема, освен Полирапид ама него не можам да го трпам, малце имам проблем со мирисите на тие јаките хемикалии.
Инаку да за кафемати, бокалчиња и слично е измислен. ОК е и едно исто (на слична база е) у КАМ ги има едни кесички баш за кафемати и бокали.
Тие во кам кесичките се 30тина денари, а ако свртиш позади да прочиташ ќе видиш дека е цитрик асид. Лимонтус е исто цитрик асид и се наоѓа од 2-3 денари парче. Сум барал и јас рефус, ама не сум нашол никаде. Ако најде некој нека каже
Од други средства за бигор, најдобро е солна киселина. Само солната не се користи за метални делови, ги јаде и ја менуваат бојата. Ама за пластика и керамика во вц пример е мајка

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.794
5.514
Ама за пластика и керамика во вц пример е мајка
За керамика само ако е бела, ако е фарбана знае глазурата и бојата да ја извади, а за пластика исто не се препорачува, затоа и ми ја дадоа фосфорната (мајстор за машини за перење и садови) пошто и пластиката ја нагризува минимално т.е. ја прави рапавка и потоа се повеќе и почесто се нафаќа каменец.
П.С: плус смрди у ПМ :)

Fidan

hello world
18 април 2017
143
148
За керамика само ако е бела, ако е фарбана знае глазурата и бојата да ја извади, а за пластика исто не се препорачува, затоа и ми ја дадоа фосфорната (мајстор за машини за перење и садови) пошто и пластиката ја нагризува минимално т.е. ја прави рапавка и потоа се повеќе и почесто се нафаќа каменец.
П.С: плус смрди у ПМ :)
Да, керамика бела, вц шоља, умивалник… на боена не сум пробал. Јас ја користам солната најмногу за плочки во вц имам рапави, и пловакот во казанчињата го чистам од бигор со солна.
Мислењето е автоматски споено:

Да, керамика бела, вц шоља, умивалник… на боена не сум пробал. Јас ја користам солната најмногу за плочки во вц имам рапави, и пловакот во казанчињата го чистам од бигор со солна.
А за смрдење, смрди, ама ставам маска.
А и стакло чисти солната од бигор, аквариумот го прави “стакло”

• ми се допаѓа
Реакции: marv

coki

:(){ :|:& };:
26 ноември 2021
429
620
/home/coki
Не само што смрди, туку опасно е да се вдишува. Пазете се и користете саглам маски..

• ми се допаѓа
Реакции: marv

Fidan

hello world
18 април 2017
143
148
Не само што смрди, туку опасно е да се вдишува. Пазете се и користете саглам маски..
Јас ставам ффп3 маска, плус бандана над неа, во затворено, на тераса кога чистам нешто, бегам
За раце ако нешто повеќе ставам гумени ракавици, ако е за малце на голо, не е така страшна, ќе измиеш рака и нема фрка

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.198
1.208
Скопје
Да не те излажам, прво да проверам кога ќе ме нанесе патот, незнам од кој град си али карши Битпазар има една продавница за слаткарски работи, мислам дека таму имаат на рефус лимонтус

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Да не те излажам, прво да проверам кога ќе ме нанесе патот, незнам од кој град си али карши Битпазар има една продавница за слаткарски работи, мислам дека таму имаат на рефус лимонтус
Aj и мене ме интересира. (y)
Исто, некој да не знае ацетон на литар/рефус каде има да се најде?

едит: сега гледам листано е на Интерхем баш ќе прашам, ама ако знае некој друга опција нека каже.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.255
2.690
имам еден проблем ако се разбира некој повеќе од струја. Бојлерче кујнско, нон стоп ми ги гори жиците, што може да е причина?

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
имам еден проблем ако се разбира некој повеќе од струја. Бојлерче кујнско, нон стоп ми ги гори жиците, што може да е причина?
Кои жици и како ги гори? Внатрешната инсталација треба да е со жици со силиконска обвивка и челични (не бакарни) буксни.

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
и фосфорна и лимунтус имаат во интехем, на кило. Во кам и стокомак кесичка лимонтус е 4 динара, порано беше 2... фосфорна киселина исто така може да е најдете под името анти рост/ анти корозин, воглавно се фосфорна киселина тие производи. Не се користи на обоени метали ( цинк ), за другите не знам.

Aj и мене ме интересира. (y)
Исто, некој да не знае ацетон на литар/рефус каде има да се најде?

едит: сега гледам листано е на Интерхем баш ќе прашам, ама ако знае некој друга опција нека каже.
Извести за цена за аетонот ко ќе прашаш. Фала.

Последна промена:

Fidan

hello world
18 април 2017
143
148
и фосфорна и лимунтус имаат во интехем, на кило. Во кам и стокомак кесичка лимонтус е 4 динара, порано беше 2... фосфорна киселина исто така може да е најдете под името анти рост/ анти корозин, воглавно се фосфорна киселина тие производи. Не се користи на обоени метали ( цинк ), за другите не знам.

Извести за цена за аетонот ко ќе прашаш. Фала.
Дали знаеш колку е лимонтус кило?

Blagojcebt

hello world
1 септември 2009
219
94
Едно прашање до поискусните
Bosh 15/18kw. Или 21/24kw проточен електронски за во стан .
Pros and cons?

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro
21/24kw со бакарни цевки, можеш и Siemens.

jovanovmk

hello world
24 ноември 2008
113
50
Каде можам да најдам неповратен вентил за бојлер до 6 бари? Ми треба за кујнско бојлерче

Sent from my SM-A528B using Tapatalk

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Едно прашање до поискусните
Bosh 15/18kw. Или 21/24kw проточен електронски за во стан .
Pros and cons?

Најпрво провери дали инсталацијата во станот ти држи 24kW.

Sent from my iPhone using Tapatalk

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
24kw не е проточен бојлер,тоа е парно на струја.
мене парното на струја,котлето ми е 24КW.

Од бојлери поминавте на кесечки лимонтус.
добар бојлер нема,сите фаќаат бигор.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно