Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Најдобар бојлер кај нас

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.082
1.380
Едно прашање до поискусните
Bosh 15/18kw. Или 21/24kw проточен електронски за во стан .
Pros and cons?
Јас имам Сименс 21/24, топ, подобра инвестиција здравје.
Многу по модерно личи, мал е и компактен. Не фаќа 10м3 како класичните бојлери.

Само како што спомнаа, мора добра инсталација за него со соодветен кабел и осигурачи. Ако си во стара зграда/куќа треба добро да се испита дали може да се постави, да не пламнеш со све него.

Сега да сум би земал послаб, никогаш не сум имал потреба до крај да го пуштам. Секогаш е на 2/4 потенциометарот.

Најбитно е што топла вода имаш кога сакаш и колку сакаш. Ако сакам да киснам 3саати под туш, можам. И никој дома нема да те тупи дека ќе ја потрошиш целата топла вода.
Никогаш не би се вратил на класичен бојлер.

Од cons, снема фаза = се тушираш со ладна, струја ако снема и на кратко, пак се тушираш со ладна. Има малце за навика ама overall 10/10.

Околу чистењето, првпат имаше потреба после не знам 5-6год да се исчисти од бигор.

My two cents

Скоти

user
15 октомври 2013
1.278
2.353
На истато сум и јас. Никогаш уште еднаш не би се вратил на класичен бојлер во зграда.
Поради изведување на работи во мојата околина снема неколку пати вода и се запуши од кал и песок бојлерот, меѓутоа го исчисти мајстор за 2 минути.
Уште во cons би навел и слаб притисок во зграда ако имаш ќе имаш проблем со топла вода со проточен бојлер.

Blagojcebt

hello world
1 септември 2009
219
94
Јас имам Сименс 21/24, топ, подобра инвестиција здравје.
Многу по модерно личи, мал е и компактен. Не фаќа 10м3 како класичните бојлери.

Само како што спомнаа, мора добра инсталација за него со соодветен кабел и осигурачи. Ако си во стара зграда/куќа треба добро да се испита дали може да се постави, да не пламнеш со све него.

Сега да сум би земал послаб, никогаш не сум имал потреба до крај да го пуштам. Секогаш е на 2/4 потенциометарот.

Најбитно е што топла вода имаш кога сакаш и колку сакаш. Ако сакам да киснам 3саати под туш, можам. И никој дома нема да те тупи дека ќе ја потрошиш целата топла вода.
Никогаш не би се вратил на класичен бојлер.

Од cons, снема фаза = се тушираш со ладна, струја ако снема и на кратко, пак се тушираш со ладна. Има малце за навика ама overall 10/10.

Околу чистењето, првпат имаше потреба после не знам 5-6год да се исчисти од бигор.

My two cents
На истато сум и јас. Никогаш уште еднаш не би се вратил на класичен бојлер во зграда.
Поради изведување на работи во мојата околина снема неколку пати вода и се запуши од кал и песок бојлерот, меѓутоа го исчисти мајстор за 2 минути.
Уште во cons би навел и слаб притисок во зграда ако имаш ќе имаш проблем со топла вода со проточен бојлер.

Фала ви за советите

bxxxn

user
11 март 2011
1.660
1.812
Новите проточни Bosch со електрични прекинувачи работат и со низок притисок и се до 30% поекономични од старите со хидраулични прекинувачи (според флаерот). Инаку го местиш на пример на 38 степени целзиусови и е толку температурата без разлика на протисокот. Старите хидраулични се малку груби околу штелување на температурата

3 јули 2023
2
3
која е веројатноста да го акне човек струја при туширање со проточен бојлер? нели болјер се гаси кога се тушираш/// класичен. прашањето ми е дали и колкава заштита имаат елетронскиве проточни бојлери за да не те акне струја дур се потураш со топла фода тазе пројдена низ електрика... :) сакамд а ставам проточен бојлер дома, во фаза на реновирање на стан сум па ми треба малце помош од познавачи на таа технологија.

хвала најлепше...

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.198
1.208
Скопје
која е веројатноста да го акне човек струја при туширање со проточен бојлер? нели болјер се гаси кога се тушираш/// класичен. прашањето ми е дали и колкава заштита имаат елетронскиве проточни бојлери за да не те акне струја дур се потураш со топла фода тазе пројдена низ електрика... :) сакамд а ставам проточен бојлер дома, во фаза на реновирање на стан сум па ми треба малце помош од познавачи на таа технологија.

хвала најлепше...
Ако изведбата е по прописи и како што треба, шансите да те удри струја се никакви :)

krema

OG
24 јуни 2009
15.726
15.818
youtu.be

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.216
Струмица
која е веројатноста да го акне човек струја при туширање со проточен бојлер?
Проточните имаат вградено сопствена фи склопка во нив така да шансите да те тресе се помали од 1%.
Користиме проточен за туширање од 88-ма (Stiebel Eltron), а тоа време струјата ни беше на тие округлите осигурачи со патрони, шо им пука жичката при голем напон, и никогаш немаше непријатна ситуација. На неколку пати кога ќе имаше такво нешто, паѓаше вградената склопка на проточниот и продолжуваше да ја грее водата на единица, млакава. Се вади пластиката на бојлерот и се стиска едно копче внатре за да се врати во првобитна состојба.

kirev

senior
31 мај 2010
9.060
7.734
Well, самиот факт дека во нашата земја сѐ уште во купатилата се инсталираат машини за перење и сушење значи дека сѐ е безбедно. Како беше оној твитот, супер е тука освен кога ќе ти затреба здравство, правда, суд, школо, чист воздух, паркинг, ...

kolesk

lurker
6 февруари 2016
765
1.186
А каде богати треба да стои машина за перење? Во дневна?

Мамо ма, гаси машината. Ми го тресе телевизорот, не можам на мира да гледам тв.

пс:несумбилвоамерика,аманеприфаќамнивнинавикипосекојацена.

kirev

senior
31 мај 2010
9.060
7.734
А каде богати треба да стои машина за перење? Во дневна?

Мамо ма, гаси машината. Ми го тресе телевизорот, не можам на мира да гледам тв.

пс:несумбилвоамерика,аманеприфаќамнивнинавикипосекојацена.
Машина за перење не смее да стои во купатило. Има електромотор кој што сигурно ќе те реши и да има и најдобра фит склопка во инсталацијата. Исто и фен у када.

3 јули 2023
2
3
Ако изведбата е по прописи и како што треба, шансите да те удри струја се никакви :)
izvedbata ke bide sprovedena od ovlasten serviser na stiebel vo mk. sega se stava kabel 5 x6mm i opropratni modifikacii na tablite... vo stan i vo vlez.

fala na odgovoirite!

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.198
1.208
Скопје
izvedbata ke bide sprovedena od ovlasten serviser na stiebel vo mk. sega se stava kabel 5 x6mm i opropratni modifikacii na tablite... vo stan i vo vlez.

fala na odgovoirite!
Штом овластен сервис става не му ја мисли, искрено до сега барем јас немам слушнато да направи проблем проточен бојлер, се што сум/сме слушнале било за обичен бојлер да не се бањаме со уклучен :)
Штом ставиш пиши по некое време искуство, дека и јас сум на мислење да ставам :)

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Минатата недела ни рикна бојлерот што одлично си ја тераше работата задњиве 50 години. Се одлучив за Тинг Кочани (80L) само ради добрите критики тука на темава...

bojler iskustvo Ting.JPG
bojler1.JPG
bojler2.JPG

Лимот што треба да го држи на ѕид е смејурија (со рака се витка). Ајде ексик, го монтирав, го наполнив со вода и го пуштив во оптек.

Сабајлечки (од 6 -7 h) го пуштам на сакана температура (45Ц), кога се враќам попладне дома температурата паднала на 28Ц.
Ова се груби вредности, но не ја менуваат суштината. Бојлеров е тешко ѓубре, не држи никаква температура. Во купатилото е секогаш околу 20-22Ц, значи не е монтиран на Камчатка на отворен простор.

Викнав и сериозен мајстор за оваа проблематика (случајно мој близок пријател). Немаше примедби на мојата монтажа, само ми кажа дека овие бијлери имаат многу мал отвор (каде што е монтиран греачот) и нема шанси да се очистат од бигор во иднина.

Сума сумарум, тешко ѓубре!
Најмногу затоа што не држи топла вода повеќе од неколку часа. Идно чистење од бигор скоро невозможно.

Жалосно!
Колку јас да сакам да промовирам купување на МАКЕДОНСКИ производи, толку повеќе се разочарувам...

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.172
18.787
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Минатата недела ни рикна бојлерот што одлично си ја тераше работата задњиве 50 години. Се одлучив за Тинг Кочани (80L) само ради добрите критики тука на темава...

Погледнете го атачментот 131860
Погледнете го атачментот 131861
Погледнете го атачментот 131862

Лимот што треба да го држи на ѕид е смејурија (со рака се витка). Ајде ексик, го монтирав, го наполнив со вода и го пуштив во оптек.

Сабајлечки (од 6 -7 h) го пуштам на сакана температура (45Ц), кога се враќам попладне дома температурата паднала на 28Ц.
Ова се груби вредности, но не ја менуваат суштината. Бојлеров е тешко ѓубре, не држи никаква температура. Во купатилото е секогаш околу 20-22Ц, значи не е монтиран на Камчатка на отворен простор.

Викнав и сериозен мајстор за оваа проблематика (случајно мој близок пријател). Немаше примедби на мојата монтажа, само ми кажа дека овие бијлери имаат многу мал отвор (каде што е монтиран греачот) и нема шанси да се очистат од бигор во иднина.

Сума сумарум, тешко ѓубре!
Најмногу затоа што не држи топла вода повеќе од неколку часа. Идно чистење од бигор скоро невозможно.

Жалосно!
Колку јас да сакам да промовирам купување на МАКЕДОНСКИ производи, толку повеќе се разочарувам...

Тука ти е проблемот, требало да си земеш некој реномиран и со соодветна цена бољер. Аристон на пример со две казанчиња со убава изолација, со коцкаста форма убаво да легне на ѕид, а не овие округливе... нејсе, памет за другпат и еве и за другите, а иначе реално, ако некој е задоволен е некој продукт што го купил пред 5 години ич не значи дека и ти ќе бидеш. Од тогаш може и во производството на уредот се смениле многу работи а и условите каде и како се користи се скроз различни... а и очекувањата на крајниот корисник се различни.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.180
Еве и јас да пишам. Кога купував бојлер бев во дилема за бренд, модел итн. Сервисер пензионер веќе, ме поучи да земам некој едноставен без многу електроники.

Го послушав и земав најобичен некој gorenje. Мислам дека е овој:

Само ако не се лажам беше скоро двојно поефтин.

Сеуште се продаваат грејачи кај нас. Дури за време на корона и научив како се чисти од бигор и сам си менувам грејач за да не го чистам и него.

Сега да купувам би го купил истиот. Не за друго, него нема што да се расипе. Добро држи топла вода. Е сега кај мене секогаш е топло и цело време е вклучен.

Расипан бојлер, исто како и фрижидер на пример, е голема зезанција. Мора да се поправа или замени што поскоро. Ден два макс. Па нема да најдеш електричар, треба да чекаш дел да нарачаат и сл. За да купиш друг треба да губиш време стариот да го носиш во отпад па да чекаш да се донесе од продавница па некој да помага со монтажа и сл. Затоа мислам дека поедноставно е подобро и попрактично.

Kpakep4e

hello world
18 јули 2020
99
196
Здраво, има ли некој искуство со моделиве на Ariston со опција за хоризонтално поставување, претходниот Аристон беше катастрофа и го сменив ама овие делуват дека се добри со некои нови магнезиумски греачи, ваљда нема да фати бигор за 6месеци и да ми прави пали гаси на 5 минути ко стариот.

Sent from my PGT-N19 using Tapatalk

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.508
2.961
Здраво, има ли некој искуство со моделиве на Ariston со опција за хоризонтално поставување, претходниот Аристон беше катастрофа и го сменив ама овие делуват дека се добри со некои нови магнезиумски греачи, ваљда нема да фати бигор за 6месеци и да ми прави пали гаси на 5 минути ко стариот.

Sent from my PGT-N19 using Tapatalk
Ако живејш во Скопје, водата е многу „тврда“, односно има големи количини на варовник (бигор), па не верувам дека било каков греач ќе помогни да не ти се нафати бигор врз него.
Ако го купуваш само ради магнезиумскиот греач...размисли уште еднаш пред да ги џитниш парите.

Kpakep4e

hello world
18 јули 2020
99
196
Ми треба бојлер за хоризонтално да се постави, заради простор, ке реновирам дома, греачите ги коментирам пошто се наведени во спецификација и немам појма какви се. Инаку имам Тинг инокс и е супер, ама морам да го сменам.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.508
2.961
Ми треба бојлер за хоризонтално да се постави, заради простор, ке реновирам дома, греачите ги коментирам пошто се наведени во спецификација и немам појма какви се. Инаку имам Тинг инокс и е супер, ама морам да го сменам.
Ок, штом имаш просторни услови кои ти наметнуваат други услови, тогаш то е то.
На крај на ден, сепак ти ќе бидиш во тој простор, и тебе треба да ти е удобно :)

kolesk

lurker
6 февруари 2016
765
1.186
Нњ препорачувам аристон за Скопје. Брзо фаќа бигор, и глуп систем на чистење.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно