@mdeniСтрујата ја решивме, има доволно капацитет за проточен. Сега ме советуваат да ставиме омекнувач на вода, пошо во Скопје сме. Постои ли нешто шта би можеле да го инсталираме само во купатило или за цел стан?
А прво да го исчистиш од бигор?Дали знаете кој е овластен сервис за Аристон бојлери? Или каде може да се најдат резервни делови за Аристон бојлери?
Имам бојлер Ariston EVO PLUS 80 ( со дисплеј за подесување на температура и време)
Во последно време не загрева добро претпоставувам е полн со бигор и ја лаже сондата за температура. Можеби треба и да се промени магнезиумската анодата што ја има.
Истото сакав да го предложам.А прво да го исчистиш од бигор?
Тоа и сакам да го направам, али ако имам проблем со грeач или со гумицата на фланшата да знам каде можам да земам делови ? Тоа ми беше прашањето.А прво да го исчистиш од бигор?
Пун е бигор и сѐ е испореметено.Тоа и сакам да го направам, али ако имам проблем со грeач или со гумицата на фланшата да знам каде можам да земам делови ? Тоа ми беше прашањето.
Друго е што сумњам и во сондата за температура зошто кога ќе покаже дека се наполнил до соодветна температура (зададена) и еден да се избања паѓа нагло на мала вредност ( од 60 C --> 23C) демек нема повеќе топла вода, а всушност не е така има уште за 2ца да се избањаат...
Побарај во Темс - Скопје.Дали знаете кој е овластен сервис за Аристон бојлери? Или каде може да се најдат резервни делови за Аристон бојлери?
Имам бојлер Ariston EVO PLUS 80 ( со дисплеј за подесување на температура и време)
Во последно време не загрева добро претпоставувам е полн со бигор и ја лаже сондата за температура. Можеби треба и да се промени магнезиумската анодата што ја има.
Мојот, денес му дојде редот.Пун е бигор и сѐ е испореметено.
Sent from my Telefon using Tapatalk
Ме тераш сеа и ја да отварам кај мене јеботе... зашо праиш вакви работи?Мојот, денес му дојде редот.
И нормално пробиен греач. Т.е. полупробиен да го крстиме. Пукнала обвивката окулу греачот, и а се уклучи од вчера паѓа под одма фидот (30мА) на таа фаза. Ете класичен пример зашто треба фид, инаку без него ќе си работеше, ќе пецкаше можда на чешма ама наш народ ќе си тераше.
Бољерче, 8л, Металац, иноксен казан, околу 5 години старо.![]()
![]()
![]()
Неам каде. Стан е ова, знаеш како е тука со инсталации и место. Ајде еве пошто ти сѐ и сешто проба, препорачај нешто за во стан, ама да нема копање и да не мора да преправам инсталација. Ама па колку се сеќавам баш ти рече тие што се со патрони ли што беа не биле ни исплтливи ни баш ефикасни.Стави омекнувач. Жалосно е ова.
Всушност она не е претеран бигор за 5 години. Никакви преправки не ти требаат освен еднаш на две години да подзачистиш бигор.Неам каде. Стан е ова, знаеш како е тука со инсталации и место. Ајде еве пошто ти сѐ и сешто проба, препорачај нешто за во стан, ама да нема копање и да не мора да преправам инсталација. Ама па колку се сеќавам баш ти рече тие што се со патрони ли што беа не биле ни исплтливи ни баш ефикасни.
Па сега не знам. Пола казан од 8л кујнско бојлерче дали е нормално баш, т.е. дека и не е претераноВсушност она не е претеран бигор за 5 години. Никакви преправки не ти требаат освен еднаш на две години да подзачистиш бигор.
Следниот пат потруди се да ги исчистиш скоро па идеално (ако може)
Малото омекнуваче. Не знам како е доводот на станот ама секако мора малце да се копне. Имам тема отворено само за тоа, погледни ја. Само омекнувач со сол функционира, ништо друго. Да не офтопикувам, таму ако треба ќе продолжиме.Неам каде. Стан е ова, знаеш како е тука со инсталации и место. Ајде еве пошто ти сѐ и сешто проба, препорачај нешто за во стан, ама да нема копање и да не мора да преправам инсталација. Ама па колку се сеќавам баш ти рече тие што се со патрони ли што беа не биле ни исплтливи ни баш ефикасни.
Па со оглед на временскиот период и малата литража, плус нон стоп работа не е претерано.Па сега не знам. Пола казан од 8л кујнско бојлерче дали е нормално баш, т.е. дека и не е претерано. Магнезиумската анода ја нема, сеа прво ќе видам колку ќе биде грејач, ако не ќе му фукнам цело ново најефтиното што ќе го најдам, па нека трае пак 5 год.
![]()
Да бе видов скоро сите нови се со пластични или има иноксни (Bosch) со Стакло керамичка заштита на казанот (ова ваљда им е стаклена вуна место стиропорот). Има нешто тоа заебанција што се пластични, не сум гледал? Пукаат ли?Новите се пластични.
Кога ќе се нафати бигор, даПукаат ли?
Уште е отворен, пошто не стигнав денес да одам да најдам грејач. Така да до понеделник ќе се зафркавам со колку може повеќе казанот да го светнам. Ќе се прскаат средства за бигор, оцети, лимонтуси.... Ми снема фосфорна киселина, иначе закон беше таа. Ми ја даде на времето еден мајстор 3л кантичка и си чистев со неа. МНогу е послаба од сулфурна и солна киселина, работи поспоро, ама не оштетува ни метални делови ни пластики не нагризува. Ама кад се нема идемо со приручни хемикалии и нежен механички метод на потчукнување и грепкање со дрвено длето.Кога ќе се нафати бигор, да
На класичниве (и кај пластичните) бигорот и казанчето се шират различно. Иноксот е даалеку поотпорен на овие варијации.
Бигорлив болјер на промена на температура дава звук како гмечење на лименка.
Мој совет ти е да го поправаш моменталниот додека можеш.
Следниот пат стави му средство за отстранување на бигор.
Ортофосфорна мислиш?Ми снема фосфорна киселина
Да исто е фосфорна или ортофосфорна, исто соединение е. 75% раствор беше, ама ми рече за употреба плус да го разредам 1:1 со вода. Не знам за мотори замастени не сум пробал. А каде да се најде исто не знам, ако најдам ќе пишам.Ортофосфорна мислиш?
Де ако случајно најдеш кажувај веднаш.
Ја бива ли за одмастување на мотори? (автомобил)
Иначе ја има во Цоца Цола и Пепси. Од таму сите оние успеси по Јутубе и сл.
MOUSE WIRELESS USB KEYCHRON M6 WHITE (Premium Wheel), w/bluetooth, 30K DPI, 1K polling rate,All silent micro switch, M6S-A3
4.030,00 ден
MOUSE WIRELESS CORSAIR Scimitar Elite SE RGB Gaming MOBA/MMO (16 buttons), 2.4Ghz & BT, White, CH-9314011-WW
9.250,00 ден
EXTERNAL CAPTURE ELGATO GAME CAPTURE NEO 4K60 HDR USB 3.0 (TYPE-C), 10GBV9901
8.630,00 ден
MICROPHONE WIRELESS SYSTEM BOYA BY-V30, 2xMIC, USB-C receiver, Black, BY-V30
3.600,00 ден
PSU 650W SEASONIC CORE BC ATX3.1, 80+ BRONZE, Black, 1Y65CBCRT3A10X
4.030,00 ден
PSU 750W LIAN LI SFX SP750 V2 80 Plus GOLD, FULL MODULAR, WHITE, SP750G
8.000,00 ден