Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Надувани цени на графичките заради mining

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Следи избришана тема. Дали доколку не му коментиравме темата ќе беше избришена ме интересира?

Објективно гледано требаше само коментарите да бидат избришани затоа што коментирање во огласи без префикс "Проценка" е забрането и тоа стои јасно во правилата. А темата е избришана зашто можеби членот посакал така. Инаку може и за 500к да ја огласи ако сака, тоа е негово право.

I

itstheigyg

Гостин
Објективно гледано требаше само коментарите да бидат избришани затоа што коментирање во огласи без префикс "Проценка" е забрането и тоа стои јасно во правилата. А темата е избришана зашто можеби членот посакал така. Инаку може и за 500к да ја огласи ако сака, тоа е негово право.
На реклама5 да, овде... не знам баш. Зборено е за ова неколку пати, ако се дозволуваат такви огласи на чест нека им е

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
На реклама5 да, овде... не знам баш. Зборено е за ова неколку пати, ако се дозволуваат такви огласи на чест нека им е

Па не е против правилата, всушност такво правило е невозможно да се постави. Останува на моралниот кодекс на членовите.

9e92dd8c-1f12-4426-b7ac-131dca1d294a_screenshot.jpg

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.569
19.267
Зад секој "Лихвар да будем" продавач на графички има маса на гневни луѓе кои не можат да припарат до конфигурација.

Честито. Направивте таков анимозитет, таква омраза кај обичните луѓе кои не знаат што е крипто, што дигиталното копиле го прогласувам за умрено уште пред да се роди.

И оди објасни и на Цвете од архива зошто не може да купи компјутер за детето а ваму онаа лудача притиска на дигитализација.

Каква Монти Пајтон ера човече..

И

Избришан член 18474

Гостин
Ако не можеш да ги победиш придружи им се :)

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
И оди објасни и на Цвете од архива зошто не може да купи компјутер за детето а ваму онаа лудача притиска на дигитализација.
Не мешај сеа многу многу, компјутер за детето е доволно лаптопќе од 400 евриќи кое порано беше 300 евриќи а поскапувањето не е ради мајнерите.

M.Pix

48 65 6c 69 6f 73 0a
27 јануари 2014
1.022
3.618
Прага
Па не е против правилата, всушност такво правило е невозможно да се постави. Останува на моралниот кодекс на членовите.
Јас ја избришав темата без никакво барање од членот. Нема такво правило, ама сум бришел и претходно огласи што сметам дека не се за форумов.
Моралот мене не ми дозволува да оставам некој продава со неразумни цени што се поскапи и од продавница, со смешни изговори. Има многу продавачи на форумов, па до сеа не сум видел некој да продава по поскапа цена.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Јас ја избришав темата без никакво барање од членот. Нема такво правило, ама сум бришел и претходно огласи што сметам дека не се за форумов.
Моралот мене не ми дозволува да оставам некој продава со неразумни цени што се поскапи и од продавница, со смешни изговори. Има многу продавачи на форумов, па до сеа не сум видел некој да продава по поскапа цена.

Јас ко шо гледам или уште стои со тоа што е корегирано да има цена во првиот пост, а коментарите се избришани, или пак си го отвориле огласот со иста цена:

3333,333(3) евра по графичка

Кога последен пат во историјата хај-енд графичка се продавала по толкави цени?

Да потсетам дека dual GPUs шо беа како Радеон 6990 имаа MSRP од 700 евра. Полека полека ни ги накачија цените на компонентите и пошо се продаваат не се враќаат назад.

Треба едно 2-3 години да им останат непродадени сите залихи па ќе видите како ќе се нормализира се. Но со оглед на мајнинг трескава и тоа дека од алчност и желба за инстант богатење се шо има HDMI излез се продава за ненормални цени - таа иднина ќе ја чекаме уште некое време ми изгледа.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
@toshex во муабетот претходно се работи за друга тема во која се продаваше 3060 за 1100 евра. Таа е избришана.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Зар веќе...:cry:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.168
16.258
Се приклучуваш на мрежа која обавува слични работи како, еве да речеме, банка. Со тоа што ти со твојата инвестиција го помагаш работењето добиваш награда, или плата на некој начин, само што ја добиваш во мали инкременти. Можеш да си го преставиш тоа како некоја фирма која нуди работа за секој кој сака да работи, кога сакаш одиш на работа, кога сакаш не одиш и си добиваш плата зависно од тоа колку си сработил. Во основа ти продаваш процесорска моќ на таа мрежа за да си ја обавува работата, а она те плаќа во крипто. Во принцип не са разликува ама баш по ништо од тоа како работи секој нормален бизнис.
Прашањето е таа мрежа каква работа обавува? Што работи?

тешки времиња чим дојде ред да ја ставам нвидиа 9600 со 512мб на пц од 60000
А каде ти е нормалната графичка што ја имаше со конфигурацијата? Или немаше воопшто графичка во конфигурација од 60.000? Чудно малце.

@toshex во муабетот претходно се работи за друга тема во која се продаваше 3060 за 1100 евра. Таа е избришана.
Татоо! Една сфаќа прашуе која е наа будала со брковите шо играе!!

Последна промена:

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com

А каде ти е нормалната графичка што ја имаше со конфигурацијата? Или немаше воопшто графичка во конфигурација од 60.000? Чудно малце.

Па неможеме ни да ги испиеме парите што ги тргавме за апгрејд ради вирусов. :mad:

Барем да се соберевме во некоја биртија со несаница на увце. Или ко тогаш со дуци бог да го прости од Охрид накај Скопје party bus.

И

Избришан член 42370

Гостин

Да не му се фукневме на ченот, ќе останеше огласот ама ајде. Гледам јас не ви е прв пат да оставате огласи со ненормали цени, ама во ред, да не се напукувам сега и да редам линкови од секој еден. Требеше да е оставите темата за референса за да размислат таквите членови на кого сакаат да бричат пред да постираат производи по ненормални цени. Ако е форумов берза како реклама5, на кое што ни е забрането секакво мислење за цена и за бричење, тогаш алал да ви е.

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 7950X - Arctic Liquid Freezer II 360 ARGB
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
3 x 4TB WD Black, M.2 Samsung 990 Pro 2TB
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
4x32 GB G.Skill 6000MHz (@5400MHz CL30)
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Lian-Li 011 Dynamic XL ROG
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64

Зависи од тоа како и за која намена е програмирана. Освен тоа ти нудат можност да градиш апликации врз нив и целта е тоа да биде направено на начин кој е децентрализиран и без потреба од претходна дозвола од некој човек, фирма, влада/држава или било каков друг авторитет. Претежно фокусот е на финансискиот сектор, но намената е потенцијано неограничена. Да те поштедам од недоволно добро објаснување, подобро ќе биде да причиташ што е блокчејн и разните подвидови што постојат (PoW vs PoS) и паметни договори (smart contracts).

D.P.R

Him
22 октомври 2016
748
566
Free
Дури сега видов дека ми ја избришаја темата, изгледа треба да почнам да донирам на администрација или ко kJEBE да се извинвам за да можам да поставам оглас, само напред гестапо.

Edit: Денес ја продадов картатa за 65к,незнам како е можно во рок од 2 дена да ја продадам ако администрацијата заклучи дека сум преварант

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Никој не рекол за никого дека е преварант, поентата е на форумов барем да не се скалпаме меѓу себе. На реклама, фб и слично е друга прича.

Сега сигурно ке се најде некоја будала да даде 1000 евра за картата, знаејќи до кој степен се заглавуваат луѓево да купат карти, мислејќи дека Ламбото ке стаса за Нова Година.

Sent from my Samsung S20 FE

D.P.R

Him
22 октомври 2016
748
566
Free
Сега сигурно ке се најде некоја будала да даде 1000 евра за картата, знаејќи до кој степен се заглавуваат луѓево да купат карти, мислејќи дека Ламбото ке стаса за Нова Година.

Sent from my Samsung S20 FE
Ако има овци за стрижење...

bl00dpad

read-only
8 септември 2020
12
8
stip

[/Q
имаш 580 4гб од гојдо ама цркна

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
праша чоеко за предходна графичка па му пишав која била и што и се десило
Ауу, некни правевме муабет на телефон...Жал ми е што ти умре картичката, би рекол дека (не)среќа, но се дешава и на релативно многу нови и практично не-експлоатирани картички да рикнат. Како го реши недостатокот?

bl00dpad

read-only
8 септември 2020
12
8
stip
Ауу, некни правевме муабет на телефон...Жал ми е што ти умре картичката, би рекол дека (не)среќа, но се дешава и на релативно многу нови и практично не-експлоатирани картички да рикнат. Како го реши недостатокот?
нвидиа 9600 512мб за да можам да работам додека најдам решение

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
Почнаа огласите и со Хард Дискови ајдеееее лапајтеееееееееееее сега плус 100 еури на секој ХДД има да биде ЛУДО и НЕЗАБОРАВНО :)

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Да одам утре да купам некој хард диск дур е време, и помалите капацитети ќе ги снема или ќе поскапат.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно