Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Надувани цени на графичките заради mining

Sancho Sanchez

hello world
12 октомври 2016
272
294
Според чартот хаш рејтот на етереум е дуплиран од декември до сега: Ethereum Hashrate Chart

Може некој да направи груба проценка колку нови графички се произведени и пуштени да копаат овие 4-5 месеци?

Ми изгледа (а има и по youtube коментари) дека производителите имаат дури зголемено производство, ама се што излегува им продаваат дирекно на фармите за копање, а на гејмерите им продаваат само приказни дека немало доволно чипови.

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
"Best Launch Ever" :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:
Tone-Deaf до крај, али таман е волку пари немаат никад испумпано. NVIDIA-GeForce-RTX-30-Series-Graphics-Cards-Ampere-GPU-Best-Launch-Ever-_2.png

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Eth = $3100 сочувство за оние кои шо чекат цените на графичките да се нормализираат

Sancho Sanchez

hello world
12 октомври 2016
272
294
Би било бесмислено производителите да не се обидат за максимален профит сега кога побарувачката е огромна, така да ич не ме чуди ова што се случува и воопшто не им замерам што максимално користат прилика.

Туку глупо што треба да глумат добродушност пред јавноста со MSRP цени и кривицата да ја префрлаат на скалпери или недостаток на чипови.

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
@gOJDO уште малце и земјоделциве ќе престанат да садат пипер и патлиџан се ќе продадат нивите ...... :)
веќе знам луге кои ставија станови под хипотека за пари да земат за ригови :)
е сега остана да слушнам дека некој во мк си го продал бубрегот за да купи 10 ригови :)

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
@gOJDO уште малце и земјоделциве ќе престанат да садат пипер и патлиџан се ќе продадат нивите ...... :)
е сега остана да слушнам дека некој во мк си го продал бубрегот за да купи 10 ригови :)
Не е прв пат ... и 2017та беше вака

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
Ако не е тајна, експертиве дали може да споделат мислење околу EIP 1559 (закажано за јули), Eth 2.0 (закажано за декември), Asic мајнерите како и новиот lock на Nvidia на нивните Geforce графички за eth мајнинг и ефектот на овие фактори врз маркетот за графички?

Bozoo

hello world
9 јуни 2012
347
466

До тамо ли забегаа и становите под хипотека ...за да влезат сега во најјакото каде што не се знае дали ќе ја вратат инвестицијата(ако сега почнале)

wolverine

user
27 јуни 2012
1.340
1.576
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
До тамо ли забегаа и становите под хипотека ...за да влезат сега во најјакото каде што не се знае дали ќе ја вратат инвестицијата(ако сега почнале)

Ништо чудно. Народецов овде ќе направи се само да не фати озбилна работа. 90% од населениево чекаат наследство, пари на готово :D

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
@wolverine @Bozoo наследство или озбилна работа во нашава држава нема.Се е на договори дали на 6 месеци 1 година и имаат право во секое време да те избркаат.
Е сега забегувањето е до некаде оправдано ако успеат да заработат и мислат дека ќе повратат пари, но дали ќе ги повратат тоа само некој со МАТЕМАТИЧАР кои си ја знае математиката убаво и е спремен сам да си израчуна и да си ги утврди трошковите месечни и воедно колку го коштале тие ригови дали ќе ги поврати парите или ќе живее од нив тоа е друга работа.
Јас знам луге со по 20 30 рига , а дури и повеќе тие не размислуваат како мене и некои од нас тука они гледаат 24/7 да им копаат и ако треба и цеца и моцарт во позадина ќе им свири на риговите за да работат оптимизирано :)
Јас знам дека има калкулатори онлајн и се тоа ама сепак за нашава држава некој да вади месечно пример давам сега 1000 евра од копање месечно он е КРАЛ за оваа посрана државичка.
Може сам да си отвори фирма да си плаќа придонеси и да си живее , но доколку пукне тој балон што не ми се верува во брзо време дека ќе биде може и да изгуби се, али сепак мислам дека со излагање на алтернативни коини копањето ќе биде стално исплатливо зависно колку заработуваш дневно.
Не се правам стручко али јас ги гледам работите едноставно кај нас нема човек кој би добивал 1000 евра месечно од седење дома само да се жали дека му е малце кога знае во државава наша плата ти е 200 или 250 евра.
Реално гледано еве лично за мене 1000 евра се многу тука на форумов има луге стануваат сабајле и си бришат мрсули и очи со 1000 дарче :) така да јас кога би заработувал 1000 евра месечно би рекол дека за оваа држава криминалска и покварена максимално дека сум КРАЛ затоа што има луге се мачат секој ден да заработат со собирање шишиња пластични за да не крадат и државата и за тие пари им бара данок и се , а на најголемите криминалци никој ништо не им може, но да не навлегувам во политика ова си е мое мислење.
Значи да си знаеме дека во наредниве 2 до 3 години графички нема да има :) и сите кои чекаат има да си изначекаат.
Тука може да се заклучи темата :)

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.495
Скопје
Значи да си знаеме дека во наредниве 2 до 3 години графички нема да има :) и сите кои чекаат има да си изначекаат.
Тука може да се заклучи темата :)
Не можеш да знаеш толку многу унапред. Heck, ни релативно малку унапред не можеш со сигурност да знаеш. Свашта може да се деси.

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
@Avid во право си ама тоа е само доклку преку ноќ како што рипна така и да падне нагло упола да речеме од што е сега па да осетат удар некој.
Паѓање од 1000 или 500 долари само им дава сила да копаат :)

I

itstheigyg

Гостин
Гејмери молете eth 2.0 да дојде побрзо иначе ништо од графички

joeymkk

read-only
9 февруари 2016
33
21
Ако не е тајна, експертиве дали може да споделат мислење околу EIP 1559 (закажано за јули), Eth 2.0 (закажано за декември), Asic мајнерите како и новиот lock на Nvidia на нивните Geforce графички за eth мајнинг и ефектот на овие фактори врз маркетот за графички?

Ако месец Јануар ми требаа 5 дена да ископам 0.1 етх, сега ми требаат 15 дена. 1559 никој не знае што ќе се деси, но едно е сигурно дека ќе скине од добивката и тоа многу. Колку точно незнаеме се претпоставува 40-50% помала заработувачка.

Сега треба да си само глуп да купиш риг, дека парите не ќе можеш да си ги вратиш подобро е директ да си купиш етх.

Почекајте уште малце ќе врие од графички за брзо :LOL:

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Ако месец Јануар ми требаа 5 дена да ископам 0.1 етх, сега ми требаат 15 дена. 1559 никој не знае што ќе се деси, но едно е сигурно дека ќе скине од добивката и тоа многу. Колку точно незнаеме се претпоставува 40-50% помала заработувачка.
Заработувачка во ETH? или во пари?
Во пари сега се заработува 30-50% повеќе одколку во Јануари.

Сега треба да си само глуп да купиш риг, дека парите не ќе можеш да си ги вратиш подобро е директ да си купиш етх.
Дискутабилно е ова кое го велиш.

За брзо значи ден, недела, месец, квартал, година, две, десет?

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.653
3.232
Ако месец Јануар ми требаа 5 дена да ископам 0.1 етх, сега ми требаат 15 дена.
Ама етх рипна х3 и малку повеќе и профитот во денари денес ти е поголем него тогаш. Значи дека сега е поисплатливо копањето.
Ефтини графички во скоро време нема да има. И да паднат на пола цените на етх/бтц сепак ќе биде исплатливо копањето. Не толку многу, но сепак ќе биде исплатливо. Тие што имаат 10 ригови ќе ја купат секоја слободна графичка и ќе билдаат ригови и ќе се спремаат за следниот скок на цените. Паметните купуваат и билдаат кога е ефтино, пред да дојде бранот, будалите кога е скапо...
@gOJDO најави на време дека ќе поскапува. Паметните си купија. Другите отворија тема за плачење.

joeymkk

read-only
9 февруари 2016
33
21
Етх ако премини на 2.0 до деќември ќе е лошо, после сите ќе се префрлат на рејвн или етх класик, ама кога ќе скокне наеднаш нивното дификлти пак нема да е исплатливо. Не се знае се чека ќе видиме.

Capture.JPG

Така беше вчера, секој ден е различно но толку блиску никогаш не била таа граница.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
@gOJDO најави на време дека ќе поскапува. Паметните си купија. Другите отворија тема за плачење.

Па јас не бев во можност тогаш да купам, а и плус не го следи секој Гојдо и форумов. Другар мој воопшто не ја следи оваа ситуација, пред некоја недела сакаше да си направи апгрејд и се изненади кога виде дека нема буквално ниедна карта на залиха.
Темава не е за плачење него чисто за дискусија, да знаеме што да очекуваме.

joeymkk

read-only
9 февруари 2016
33
21
bec1a7b6-03aa-4e19-a60f-6f14225071bd.jpg

А и да не заборавиме на овие, јачина вкупна од 32 3080ки. Овие сега ќе почнат да ги продаваат, јуни месец незнам која компанија од usa им стигнуваат графичките со вредност од 30 милиони долари договор со нвидиа.

Ние нема ни да дочекаме 1559 за да се намали :ROFLMAO:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.767
6.476
SK
Каснат изгледа... Нели една од целите на новиот алгоритам е да останат чекор пред асик мајнерите? Тие што ќе го земат сега антмајнеров, ќе стигнат воопшто да го исплатат до Јули?

joeymkk

read-only
9 февруари 2016
33
21
Каснат изгледа... Нели една од целите на новиот алгоритам е да останат чекор пред асик мајнерите? Тие што ќе го земат сега антмајнеров, ќе стигнат воопшто да го исплатат до Јули?

Па со таа јачина ќе прават околу 9000 usd месечно, се надеваат до нова година да го исплатат.

Али што продаваат на пазар 3 за 4000 евра со 180 mh/s е тиееее па богами и да остане вака копањето 1,5 година ќе му треба

Sludge.Factory

Баниран/a
7 февруари 2014
1.225
1.901
Gostivar
Во просек карта од 60 мхс, како 3060ти/3070 во Јануари/Февруари вадеше околу 320 долари на месец, а сега вади околу 200 долари на месец, со таа разлика што тогаш тие карти коштаа 48-60 000, а сега коштаат 70-85 000.

Ем третина профит (ако тргнеш струја разликата е поголема) помалце се заработува во долари (во етх разликата е 3 пати, тој етх ископан 300 долари во јануари сега вреди 900), ем времето за копање етер е тенко.

Во јануари Карта се исплаќаше за 3-4 месеци копање, сега веќе е околу 8-9 месеци. Кој почне сега да копа, е само будала која нема направено математика.

Јануари - 800 евра карта за 260 евра месечно ( х3 денешна цена т.е 780 еу).
Мај - 1300 евра карта за 160 евра месечно (55 евра јануарски профит во етх).

Првиот merge на eth1 со eth2 е успешен и цел за имплементирање им е крај на 2021.

sns.png

ПС во сликава е ставен оптимистички block reward што во моментов е околу 3.15. Претходнава недела просекот беше 2.2-2.5 етх по блок, или уште 20-30 проценти надоле од денешниов.

Последна промена:

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205

Така и јас го сконтав ама нит копам нит продавам па сакав да чуам директ од луѓе шо се бават со проблематиката.
Мислењето е автоматски споено:

Мој впечаток е дека нема да има графички за ефтино туку ќе врие од ригови со 580ки за ретардирани суми од панични продавачи кој ќе пробат да капитализираат на последниот бран хајп за eth и да профитираат од мајнер wannabees на кој им свети $ симболот у очи а им лета мува во празен череп.
Е ако останат тие непродадени дури тогаш можеби барем старите графички ќе имаат некоја по прифатлива цена, а за rtx картички сум крајно скептичен дека ќе се најдат за нормална цена дур трае пандемијата.
Али со ова темпо на продажба и продукција секако дека маркетот за користен хардвер ќе биде преполн со евтини 3000 серијал картици во иднина кога ќе бидат semi-obsolete. Али сето ова е шпекулација на ниво на Fanfic.

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.767
6.476
SK
Мој впечаток е дека нема да има графички за ефтино туку ќе врие од ригови со 580ки за ретардирани суми од панични продавачи кој ќе пробат да капитализираат на последниот бран хајп за eth и да профитираат од мајнер wannabees на кој им свети $ симболот у очи а им лета мува во празен череп.
Е ако останат тие непродадени дури тогаш можеби барем старите графички ќе имаат некоја по прифатлива цена, а за rtx картички сум крајно скептичен дека ќе се најдат за нормална цена дур трае пандемијата.
Да ама потребата од гејминг карти, посебно со ртх архитектура, е толкава да цените ќе останат високи долго време по завршувањето на крипто манијата.

Од аспект на најевтините карти нешто што треба да се мисли е тоа дека 580ките со 4ГБ сега копаат поинтензивен ГПУ алгоритам и се амортизираат многу повеќе (посебно моделите со полошо ладење). Којзнае во каква состојба ќе бидат кога ќе се продаваат. :)

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно