Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Мислење за апгрејд на PC

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.116
5.322
Абе зашто толку сте се напнале за матичните. Од „понеквалитетни компоненти“ била изработена, „ќе греела напонската секција“. Епа ајде тогаш да се запалат сите матични од "H" & "B" серија.

Нема ништо да и биде на матичната, освен ако не сакаш да играш фудбал или баскет со неа. Во тој случај "Z" матична би се покажала поиздржлива.

Инаку јас лично би одел со Рајзенот. Со таа графичка нема да имаш разлика во ФПС помеѓу интелот и АМД.

Acko93

read-only
26 октомври 2013
28
19
Да имаш право за продавањето ама не можам да постирам таму дека немам 50 мислења а не верувам дека би се продале на друго место..

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Што ви е бе луѓе на H110 имам i7 7700 кој дење игра а ноќе енкодира h264 во 265.

Па фабрички нема да дозволат да работи ако има било какви проблеми.

Единствено се согласувам дека К процесор не треба да иде со плоча од H и B сериите од очигледни причини.

Него ај кој како сака.

Хитсинкови да ако оверклокуваш к процесор за сток зошто?

Ова ти е као ќе нацртам оганчиња на колата да иде побрзо.

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.935
2.523
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9700X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
Што ви е бе луѓе на H110 имам i7 7700 кој дење игра а ноќе енкодира h264 во 265.

Па фабрички нема да дозволат да работи ако има било какви проблеми.
Зошто генерализираш? Никој не спомна дека чипсетот е проблем и која матична поточно ја имаш? На каков сетап? На какво напоување?
Фабрички и да подржува не значи дека матичната без никакво ладење ќе издржи во сите можни сценарија?
Мене ми сметаше што точно тој модел немаше никакво ладење, иако процесорот би работел ок на таа матична нели го "подржува" внатре во куќиште се билда топлина и ќе треба да има доста солидно ладење/проверување ... пак зборам за лонг терм инаку вака што и да ставиш ќе пали.

И темата е за да му помогнеме да избере компоненти и не пиша ништо конкретно за разлика од @SiPy` кој рече матичната е океј ама пак ти иди со ризенот пошто немало разлика у фрејмрејт па зашто да земе појак цпу без потреба :innocent:.

26 февруари 2016
121
115
Кога сме веќе кај Пц, надвор од темава, видов на јутјуб сега гледав невероватен лаптоп. А некаде по коментарите прочитав дека чини неверојатни 470, 000 ден.
View: https://www.youtube.com/watch?v=k_GM1JA608Y
Дали овој лаптоп е најдобар на цел свет стварно ? :annoyed:

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Зошто генерализираш? Никој не спомна дека чипсетот е проблем и која матична поточно ја имаш? На каков сетап? На какво напоување?
Фабрички и да подржува не значи дека матичната без никакво ладење ќе издржи во сите можни сценарија?
Мене ми сметаше што точно тој модел немаше никакво ладење, иако процесорот би работел ок на таа матична нели го "подржува" внатре во куќиште се билда топлина и ќе треба да има доста солидно ладење/проверување ... пак зборам за лонг терм инаку вака што и да ставиш ќе пали.

И темата е за да му помогнеме да избере компоненти и не пиша ништо конкретно за разлика од @SiPy` кој рече матичната е океј ама пак ти иди со ризенот пошто немало разлика у фрејмрејт па зашто да земе појак цпу без потреба :innocent:.

Јас генерализирам? По дифолт H сериите немаат хладњаци.

Еве ја мојата.

asus-h110m-r.jpg

Работи без проблем од кога е купена. Напајањето е од ефтините CM GX Lite 700W. Ајде да видам нека се пријави некој што му изгорела VRAM секцијата со користење на сток интел процесор. Еве од sandy/Ivy наваму. До сега не сум сретнал познаник што му се десило ова. Попрво откажува SB чипот.

Башка кој е тој што ќе може со сигурност да потврди што ќе се деси за 3-5-10 години? Црка електроника. Може се да се расипе. Доказ дека плочи без хитсинк со сток процесори рикаат нема. Само теории.

Нека купи што сака членот ама ова испаѓа с'скање да потроши повеќе пари поради туѓ ќејф.

12 април 2017
1.918
1.259
Јас генерализирам? По дифолт H сериите немаат хладњаци.

Еве ја мојата.

asus-h110m-r.jpg

Работи без проблем од кога е купена. Напајањето е од ефтините CM GX Lite 700W. Ајде да видам нека се пријави некој што му изгорела VRAM секцијата со користење на сток интел процесор. Еве од sandy/Ivy наваму. До сега не сум сретнал познаник што му се десило ова. Попрво откажува SB чипот.

Башка кој е тој што ќе може со сигурност да потврди што ќе се деси за 3-5-10 години? Црка електроника. Може се да се расипе. Доказ дека плочи без хитсинк со сток процесори рикаат нема. Само теории.

Нека купи што сака членот ама ова испаѓа с'скање да потроши повеќе пари поради туѓ ќејф.

Не е исто, ти имаш 7700(БЕЗ К), кулерот дува надолу и со тоа ги лади и коцкиве(нз како се викаат на македонски), неговиот беше K процесор и кулерот му беше Tower, кој не дува надолу и нема да ги лади ни блиску толку колку што ги лади твојот кулер.

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.116
5.322
Немојте со напонската секција ќе греела муабетот повторно.

@gremlin Во случајот како кај членов кога најслабата алка е графичката, нема да има никаква промена во фрејмови доколку одбере i3-8100 или i7-8700. Самата графичка се лимитира, разликата во пари помеѓу i3ката и i7цата не ги оправдува перформансите кои би ги добил при играње. Разликата во перформанси ќе биде минимална, додека финансиски би била х2. Бидејќи станува збор за ограничен буџет, тие средства може да ги пренасочи на други компоненти.

Јас го предложив Рајзенот, само затоа што за 10к имаш процесор со 6 јадра и 12 треда. За истите пари неможеш да купиш i5 која е 6 јадрена без хајпертрединг. Цените на Интел рипнаа премногу.

rippermkd

hello world
11 јануари 2016
490
376
Bitola
rippermkd's setup  
Processor & Cooler
ryzen 7 2700 @4150MHz, custom EKWB / bykski watercooler
Motherboard
ASUS Crosshair hero VII
Storage
samsung 970evo 500gb; asgard NVME 1TB 4tb HDD
PSU
XFX pro 1000W
RAM
kingston savage @3200 cl13
Video card
ASUS ROG STRIX RX5700
Case
JNC nekoe Modirano do daske
Mouse
rapoo v320
Keyboard
motospeed GK89
Monitor
LG 27gl850
OS
win10
Нема везе, шала на страна :) добар предлог му даде погоре toplel, плус ако ги продаде старите компоненти (плоча 1800, процесор 6000, рам 3000, ссд 1000, хдд 1500) ќе извади минимум уште 200 евра.
Па со отприлика вкупен буџет 700 евра може да оди и на интел варијанта со ефтина матична, поефтина рам меморија, супер брзо SSD со поголем капацитет од сегашниот, поточно ова:

Anhoch PC Market Online - MB Gigabyte B360M-H LGA1151 DDR4 2666MHz SATA3 M.2 USB3.1 GBit LAN HDMI/VGA
Anhoch PC Market Online - CPU Core i5-9600K Coffee Lake Six Core 3.7GHz LGA 1151 9MB BOX w/o Cooler
Anhoch PC Market Online - Cooler Deepcool Gammaxx 400 Red all Intel/AMD
x2 Anhoch PC Market Online - DIMM 8GB DDR4 2666MHz Kingston HyperX Fury Black CL16 HX426C16FB2/8
Anhoch PC Market Online - SSD M.2 Samsung NVMe 970 EVO 250GB PCIe 3.0 x4
Anhoch PC Market Online - HDD 3.5" 2TB Western Digital Blue SATA3 64MB

Вкупно: 42.000 ден.

Ќе добие просек 60% побрз компјутер од моменталниот во сингл и квад-кор сценарија и над 100% во ситуации каде се користат сите јадра.
Плус ветар во грб ќе му биде и 970 EVO ссд-то, така да генерално ќе добие дупло побрза конфигурација.
ne e losa konfiguracijava, samo skoro za istite pari ke zeme ryzen 2700x

pecko95

hello world
5 април 2018
217
176
Кога сме веќе кај Пц, надвор од темава, видов на јутјуб сега гледав невероватен лаптоп. А некаде по коментарите прочитав дека чини неверојатни 470, 000 ден.

Мене ова ми е најголема глупост што излегла од компанииве во последно време... Тоа е се, само не LAPtop... ова не е воопшто лесно за носење наоколу, ке се набилдаш попрво него што ке имаш корист од овлкав лаптоп... башка 9000 $, нема потреба повеќе да се коментира :D Ама ок, ваљда повеќе им било поентата да видиме колку појак лаптоп можеме да направиме. По карактеристики гледно, би требало да е „најмоќниот“ лаптоп што е пуштен во продажба... за 9000 ако не e онда.. :D

12 април 2017
1.918
1.259
Лаптоп велиш а? Поголем е од некои десктоп компјутери..

Professor

hello world
2 јануари 2013
67
49
Дечки, се извинувам за хајџек на темава, но за да не отворам нова, ќе пишам тука.

Моментално ја користам оваа конфигурација на ПЦ. Во последно време почна да кочи кога отворам повеќе табови во Хром.

Дали и што би можело да се зачува од веќепостоечкава конфигурација и колку би чинело од прилика да се продаде, па да додадам кеш и склопам нова - појака.

Фала!

Атачменти

• download.png
    download.png
    87,5 KB · Прегледи: 48

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.150
3.023
Дечки, се извинувам за хајџек на темава, но за да не отворам нова, ќе пишам тука.

Моментално ја користам оваа конфигурација на ПЦ. Во последно време почна да кочи кога отворам повеќе табови во Хром.

Дали и што би можело да се зачува од веќепостоечкава конфигурација и колку би чинело од прилика да се продаде, па да додадам кеш и склопам нова - појака.

Фала!
Требаше да посочиш за што ќе го користиш компјутерот. Ако ти е само за сурфање
1. Најефтина и најбрза опција- инсталирај Firefox, прилично е понежен со РАМот од Хромот.
2. Направи Формат ако немаш одамна направено +Купи ССД ако немаш. 8те гига рам што ги имаш треба да се доволни
3. Ако е само за сурфање/филмови, јас не би го продавал. Останатите делови треба да ти бркаат работа уште некое време

Professor

hello world
2 јануари 2013
67
49
Требаше да посочиш за што ќе го користиш компјутерот. Ако ти е само за сурфање
1. Најефтина и најбрза опција- инсталирај Firefox, прилично е понежен со РАМот од Хромот.
2. Направи Формат ако немаш одамна направено +Купи ССД ако немаш. 8те гига рам што ги имаш треба да се доволни
3. Ако е само за сурфање/филмови, јас не би го продавал. Останатите делови треба да ти бркаат работа уште некое време

Да, заборавив да го напоменам најбитното.

Не е само за сурфање и филмови. Претежно потребни ми се поголем број на отворени табови во Хром, во позадина работат програми како Skype, Slack, Discord, UpWork, Drive, Dropbox ... Понекогаш и Ilustrator.

Доколку има можност, би инсталирал и некоја игра за да се игра во слободно време.

За SSD, да. Дефинитивно ќе набавам, секако мк беше во план.

Фала!

rippermkd

hello world
11 јануари 2016
490
376
Bitola
rippermkd's setup  
Processor & Cooler
ryzen 7 2700 @4150MHz, custom EKWB / bykski watercooler
Motherboard
ASUS Crosshair hero VII
Storage
samsung 970evo 500gb; asgard NVME 1TB 4tb HDD
PSU
XFX pro 1000W
RAM
kingston savage @3200 cl13
Video card
ASUS ROG STRIX RX5700
Case
JNC nekoe Modirano do daske
Mouse
rapoo v320
Keyboard
motospeed GK89
Monitor
LG 27gl850
OS
win10

Не е само за сурфање и филмови. Претежно потребни ми се поголем број на отворени табови во Хром, во позадина работат програми како Skype, Slack, Discord, UpWork, Drive, Dropbox ... Понекогаш и Ilustrator.

Доколку има можност, би инсталирал и некоја игра за да се игра во слободно време.

Фала!
во случајов би ти предложил ryzen 2400G (ako немаш графичка) ако имаш би зел ryzen 1500x, било која плоча со b450 чипсет, 32гб рам. дури и послаб процесор би ти препорачал, затоа што се очекува некаде јули (претпоставувам на computex) ќе излезат нови процесори за цената од 6јадрен рајзен, добиваш 8 јадрен. за повеќево работи што ги наведе (освен игри) би одел и со athlon 200GЕ со А320 чипсет. доста битен ти е рамот во целава приказна.

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.116
5.322

Фала!
Конфигурацијата ти е сосема океј за она што го наброја. Единствен апгрејд кој можеш да го направиш е да додадеш рам и да се подновиш со SSD од некој поквалитетен бренд како Samsung. Секако размисли и за форматирање, доколку одамна не е направен формат.

Со ова мислам дека нема да имаш проблем понатака.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.463
11.536
Скопје
upload_2019-2-6_8-3-12.png

You what mate?
Со 5 исти таба отворени не на нивниот хоум пејџ, Кајгана, Јутјуб видео 720п, Твитер, Амазон и Реддит.
Тазе инсталирани двата прелистувачи без никакви додатоци.

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.116
5.322
Погледнете го атачментот 71517

You what mate?
Со 5 исти таба отворени не на нивниот хоум пејџ, Кајгана, Јутјуб видео 720п, Твитер, Амазон и Реддит.
Тазе инсталирани двата прелистувачи без никакви додатоци.
Полесна е лисицата од Хромот, дури и на процесорот. Кај послаби конфигурации прави ден и ноќ разлика. Од лично искуство.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно