Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Mi - паметни телефони (Xiaomi) генерална дискусија

bokiscout

user
17 март 2011
1.727
2.035
Скопје
2. ЕУ ром е наша направија со оптимизации = Глобал на база на нашата направија, само што Ми го зема да го хостира кај нив, и да ги контролира апдејтите, инаку се нашите преводи и додатоци внатре. ЕУ е пооптимизиран во секој случај, а исти се во базата.
А дали на ЕУ ромот после флешот ке добивам автоматски апдејти или ке треба рачно да го флешувам секој нов билд?

DrMTR

senior
27 март 2014
7.930
8.423
А дали на ЕУ ромот после флешот ке добивам автоматски апдејти или ке треба рачно да го флешувам секој нов билд?
Еднаш месечно ке добиваш ОТА. Тоа е касно наведено дека еднаш неделно ке го качуваат билдовите ма сервер.

17 август 2014
1.866
1.380
Скопје
Бујрум на stable верзија и профит...
Не е профит, боље е дев у функции...

Башка тоа звучникот на стабле верзијата е многу јак, и на најтивко да го наместам, коа зборам се се слуша што ми зборат на телефон...а пошто сум секогаш у гужва не ми одговара баш тоа :)

тоа подолг период е така...

Само ради тоа користам дев... Ај овие функциите плус нешто коа тогаш ке ги стаат и на стејбл...

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.031
UNIVERSE
www.miui.mk
Не се губи на стабилноста со толку чести апдејти?
Тешко и многу ретко. Првите билдови се најчесто со нови багови, но се исправаат. Стабилноста само се подобрува со миуи, така е нивната логика, и од самиот старт е така.

Инаку, нашите ЕУ билдови беа на неделна ОТА до новата година што помина, после со заклучување на БЛ се промени, затоа што дигиталниот клуч и тие БЛ клучеви ги има само Шаоми, и они го контролираат процесот. Нашите ЕУ сега се на спор ота таму кај нив (беа кај нас) и може да доцни и до 2-3 месеца. Но затоа се имплементираше Глобален билд кој го контролира Ми затоа што така мора поради пермисиите нели за БЛ, и тој до некаде го замени ЕУ.

Нормално, јас и многу други сме на ЕУ софтвер затоа што тој сеуште е најнапредниот и најоптимизираниот од сите, правиот миуи комјунити билд :)

Sent from my MI 5

Mihajlo Micho

hello world
25 март 2015
225
324
Тешко и многу ретко. Првите билдови се најчесто со нови багови, но се исправаат. Стабилноста само се подобрува со миуи, така е нивната логика, и од самиот старт е така.

Инаку, нашите ЕУ билдови беа на неделна ОТА до новата година што помина, после со заклучување на БЛ се промени, затоа што дигиталниот клуч и тие БЛ клучеви ги има само Шаоми, и они го контролираат процесот. Нашите ЕУ сега се на спор ота таму кај нив (беа кај нас) и може да доцни и до 2-3 месеца. Но затоа се имплементираше Глобален билд кој го контролира Ми затоа што така мора поради пермисиите нели за БЛ, и тој до некаде го замени ЕУ.

Нормално, јас и многу други сме на ЕУ софтвер затоа што тој сеуште е најнапредниот и најоптимизираниот од сите, правиот миуи комјунити билд :)

Sent from my MI 5
Posle reinstal na redmi3 so eu firmware zabelezav mi remote ne raboti, odma uklucuva ako e izbrisan kesot na app. I posle permisiite se gasi. Mu gi davam site permisii i vo app. Setings mu dozvoluvam megjutoa najverojatno aplikacijata pojavuva nekompatibilnost. Na play store vo ocenuvanje na app. ima reakcii i na drugi korisnici od drugi zemji. Pa kao sto bi rekli nasi drugovi englezi please advise.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.031
UNIVERSE
www.miui.mk
Posle reinstal na redmi3 so eu firmware zabelezav mi remote ne raboti, odma uklucuva ako e izbrisan kesot na app. I posle permisiite se gasi. Mu gi davam site permisii i vo app. Setings mu dozvoluvam megjutoa najverojatno aplikacijata pojavuva nekompatibilnost. Na play store vo ocenuvanje na app. ima reakcii i na drugi korisnici od drugi zemji. Pa kao sto bi rekli nasi drugovi englezi please advise.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk
Ти треба стара верзија, оваа не работи на стари билдови затоа што има многу систмески фајлови променети за да биде компатибилна со новите Ми уреди. Сега го контролира и Мо Бокс дури.

Направи бекап, донеси го во Хај, ќе се стави нов ОС, све ќе биде топ. Само све ќе се избрише да знаеш.

Sent from my MI 5

SmartGuru

hello world
27 јануари 2013
350
345
www.kennedytech.mk
Имам забележано откако телефонот (РН3П) ми се update-ира на MIUI8 нотификациите (пр. Messenger Chat Heads) често доцнат или воопшто не се прикажуваат.
Некој друг со овој проблем?

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.031
UNIVERSE
www.miui.mk
Имам забележано откако телефонот (РН3П) ми се update-ира на MIUI8 нотификациите (пр. Messenger Chat Heads) често доцнат или воопшто не се прикажуваат.
Некој друг со овој проблем?
Еве мало упатство па ѕирни.

За да работат нотификации без пречки на потребните апликации, покрај фабричките подесувања, треба да се подеси на следниве места:

1. Security - Permission - за секоја Апликација се пали најдоле Pop Up Window / во Аутостарт треба да се автоматски ставени, и таму да се види

2. Settings - Notifications & Status Bar - App Notification (за секоја се подесува по желба, и што сакате да ви прави). - Ова истото за секоја апликација посебно може да се подеси со ДОЛГО држење на некоја икона/preview кога ќе се отвори Recent Applications.

3. Кога ќе се отворат Recent Applications, SLIDE DOWN на некоја икона/preview на таа апликација и ќе се појави КАТАНЕЦ. Тоа значи дека се заклучува во меморија, и таму седи.

Значи едните подесувања се според Андроид системот за пермисии, вторите се за што и како да те известува, а третото е за процесот/апликацијата да резидираат во меморија.

Sent from my MI 5

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.609
1.564
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
Толку беше од мојот Mi 4c, после два дена го вратив во сет ;)
Моја препорака, подалеку од тие чуда што ги носат во сет. Ако сака некој добар Xiaomi, само од кај @the_maker со проверен софтвер и редовни апдејти. Јас си земав Нексус 5x 32гб, од Мобеликс ;) Како UI дизајнер, ќе речам, сток андроид си е сток андроид. Барем уште една година ќе добива прв апдејти. Кај MIUI има доста добри функционалности, ама не ми се свиѓа што премногу UI-то го доближиле до iOS, покрај толку добар Material Design од Google.

Зошто го вратив телефонот:
- телефонот беше со некој глуп custom МIUI, при што телефонот не добиваше апдејти, а ги прашав таму дали е официјалниот европски и ми рекоа "најверојатно да";
- се осеќаше греење само при чепкање низ менито на телефонот;
- батерија брзо трошеше, во позадина работеа некои апликации кои не ги користев (dragon browser), затоа најверојатно и грееше;
- не можев да се логирам на мојот google акаунтот (ни со 2-step verification, ни со app password со 16 карактери, ни со backup codes);
- и најмногу ми пукна филмот кога се појави поп ап, за инсталација на некоја апликација и додека јас читам и се чудам што е ова, долу одбројува 30 секунди и после тоа автоматски одбира "allow".

DrMTR

senior
27 март 2014
7.930
8.423
Реков јас.. Памет за другпат момак. ;)

Јас пак бегам од шток Андроид. UI-то ме потсеќа на Андроидот од ефтините телефони од Алиекспрес. Страшно. Штом Андроид за мене изгледа ефтино.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.482
5.588
Реков јас.. Памет за другпат момак. ;)

Јас пак бегам од шток Андроид. UI-то ме потсеќа на Андроидот од ефтините телефони од Алиекспрес. Страшно. Штом Андроид за мене изгледа ефтино.
Не те потсеќа на Андроидот од ефтините телефони на али експрес туку тие телефони го користат баш тој истиот сток Андроид од Гугл, што е добра работа. Не се замараат да прават скинови ко самсунг, хтц, ЛГ итн.

Sent from my Nexus 5

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.031
UNIVERSE
www.miui.mk
Толку беше од мојот Mi 4c, после два дена го вратив во сет ;)
Моја препорака, подалеку од тие чуда што ги носат во сет. Ако сака некој добар Xiaomi, само од кај @the_maker со проверен софтвер и редовни апдејти. Јас си земав Нексус 5x 32гб, од Мобеликс ;) Како UI дизајнер, ќе речам, сток андроид си е сток андроид. Барем уште една година ќе добива прв апдејти. Кај MIUI има доста добри функционалности, ама не ми се свиѓа што премногу UI-то го доближиле до iOS, покрај толку добар Material Design од Google.

Зошто го вратив телефонот:
- телефонот беше со некој глуп custom МIUI, при што телефонот не добиваше апдејти, а ги прашав таму дали е официјалниот европски и ми рекоа "најверојатно да";
- се осеќаше греење само при чепкање низ менито на телефонот;
- батерија брзо трошеше, во позадина работеа некои апликации кои не ги користев (dragon browser), затоа најверојатно и грееше;
- не можев да се логирам на мојот google акаунтот (ни со 2-step verification, ни со app password со 16 карактери, ни со backup codes);
- и најмногу ми пукна филмот кога се појави поп ап, за инсталација на некоја апликација и додека јас читам и се чудам што е ова, долу одбројува 30 секунди и после тоа автоматски одбира "allow".
Тоа е знам, и тоа е нелегално што се прави, ама пак кај нас за 1000 ден лесно забораваме на личната сигурност и заштита.

Sent from my MI 5

Aster MK

hello world
27 јули 2015
330
339
Не те потсеќа на Андроидот од ефтините телефони на али експрес туку тие телефони го користат баш тој истиот сток Андроид од Гугл, што е добра работа. Не се замараат да прават скинови ко самсунг, хтц, ЛГ итн.

Sent from my Nexus 5
Не мора да значи дека е добра работа. Сум користел сток, ЦМ и МИУИ на Редми Ноте 2 и 90% од времето сум на МИУИ (конкретно шаоми.еу), има далеку повеќе корисни можности од претходните два, батеријата држи повеќе, неделни апдејти, најбрзи security patch updates од било кој ром на било кој произведувач, и дури мислам дека изгледа подобро од сток.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.482
5.588
Не мора да значи дека е добра работа. Сум користел сток, ЦМ и МИУИ на Редми Ноте 2 и 90% од времето сум на МИУИ (конкретно шаоми.еу), има далеку повеќе корисни можности од претходните два, батеријата држи повеќе, неделни апдејти, најбрзи security patch updates од било кој ром на било кој произведувач, и дури мислам дека изгледа подобро од сток.
Зависи за кој телефон, ксиаоми се оптимизирани за МИУИ, кај мене МИУИ на нексус имаше мизерна батерија што практично беше неупотреблив.

Sent from my Nexus 5

Aster MK

hello world
27 јули 2015
330
339
Зависи за кој телефон, ксиаоми се оптимизирани за МИУИ, кај мене МИУИ на нексус имаше мизерна батерија што практично беше неупотреблив.

Sent from my Nexus 5
Зависи за кој телефон, OnePlus 3 сега има одличен MIUI 8 порт на пример.

Quasimodo

hello world
2 септември 2016
154
119
Prilep
Здрво, на hi.mk моментално гледам нема RN3P 3/32gb gold дали има престава кога ќе стана новата пратка? и сакам да знам дали вршат достава по карго до друг град?

S

Sukhoi

Гостин
Јас сакав да пробам CM13 на Mi4-така но читајќи ја темата на xda одма ме предомисли. Ајде батеријата е речисти иста(можда 10 посто подобра кај Miui).
Но камерата е 20 пати уназадена(и не е целосно функционална во ромот). Досега сменив 10 апликации од плеј стор за камера и ниту една не прави исти слики како она на преинсталирана од Mi.

Што е чудно? Сите апликации пред да се слика во Preview мод покажуваат крш слика(посебно навечер). Но работата е што и по сликањето, кај сите други апликации сликата останува иста како од preview додека кај преинсталирана сликата се дополните полира и е речиси комплетно различна од preview. Ова не сум го сретнал кај други телефони. Пример кај M7 од HTC иста е цело време независно од апликацијата.
Практично ако ставев CyanogenMod ке треба да користам некоја друга апликација којашто ке прави ужас слики и видеа и тоа не е вредно за да се оди на било кој ром.
А плус се губат manual опциите на камерата, што особено помагаат навечер кога сам си избираш ISO и Exposure time.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.930
8.423
Здрво, на hi.mk моментално гледам нема RN3P 3/32gb gold дали има престава кога ќе стана новата пратка? и сакам да знам дали вршат достава по карго до друг град?
Грешно гледаш, има Note3Pro 3/32 Gold. Таа информација, дека нема на залиха може и не е точна. Мајкер е скаран со апдејтирање на информациите на странава подолго време. :D

http://www.hi.com.mk/index.php?route=product/product&path=193&product_id=328

И да врши испорака до други градови по карго, по претходно плаќање кај него на страна.

OFF Topic:

Лапајте си
6.10.20
https://xiaomi.eu/community/threads/6-10-20.35693/

CHANGELOG

Improved system stability and performance

Многу сиромашен change-логов денеска. :D Нека е за арно само.

Последна промена:

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.031
UNIVERSE
www.miui.mk
Имаше до пред некој ден, сега има само 2/16 голд, ако те харесва пиши ПП. Други стигаат крај на наредна недела од РН 3 Про, а сега ги има сите опции на РН 4.

Sent from my MI 5

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.031
UNIVERSE
www.miui.mk
Грешно гледаш, има Note3Pro 3/32 Gold. Таа информација, дека нема на залиха може и не е точна. Мајкер е скаран со апдејтирање на информациите на странава подолго време. :D

http://www.hi.com.mk/index.php?route=product/product&path=193&product_id=328

И да врши испорака до други градови по карго, по претходно плаќање кај него на страна.

OFF Topic:

Лапајте си
6.10.20
https://xiaomi.eu/community/threads/6-10-20.35693/

CHANGELOG

Многу сиромашен change-логов денеска. :D Нека е за арно само.
:) данкешун..

Sent from my MI 5

Нови мислења

Последни теми

ит маркет

На врв