Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

M35080 EEPROM Програматор

Luidgi

lurker
24 февруари 2008
857
940
Има ли некој член на форумов програматор со кој може да се исчита M35080 EEPROM?

Ќе треба да се прегледа dump-от од него, да се изменат некои вредности и да се врати на свое место.

Станува збор за нова инструмент табла која сакам да ја ставам на моето возило, меѓутоа го немам нејзиниот сигурносен код содржан во EEPROM-от кој ми е потребен за да ја испрограмирам кај мене.

Услугата ќе си ја платам секако колку што треба. Пинг @SaleSk

Ви благодарам.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.374
12.016
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
VIN броеви, километри, далавери ова она :p :D
Дополнителен пинг @tomi @bogoevski за у случај Сале да не е у можност. :)

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.698
5.492
Јас немам, али можам да те пратам кај луѓе што ке ти завршат работа. Само треба да им дадеш повеќе информации.
Инаку луѓево се на продужен викенд до четврток, па ако не ти се брза...

Luidgi

lurker
24 февруари 2008
857
940
Јас сум еден од ретките што сакам новата километража да покажува 61.000км наместо 49.000км колку што има. :D

Пуштете ми бројчиња по ПП, не се брзам воопшто. Сепак ќе треба да размислам во зависност од тоа колку ќе чини услугата, таков програматор чини околу 2500 ден. па може и да си нарачам. Имам искуство со читање и запишување на EEPROMи, но немам програматор за овој модел поточно.

Ви благодарам.

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
Мозе да експериментираме :), доколку знаеш што треба да се промени во бин фајлот не е проблем можам да го исчитам и да го упишеме пак

Luidgi

lurker
24 февруари 2008
857
940
Сигурно ќе може да се презапише? Гледам по нет дека е малку проблематичен, да си нарачам со време 5 парчиња.. Па да го запишеме модифицираниот dump на нив.

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Оваа е мое мислење од онаа што сум гледал како работат кај нас и логичко размислување.
Не е проблем за запишување на ЕПРОМ-от, туку препознавање на промените. Кај новите коли, една иста информација се запишува на повеке места, на пример километража и сл.
Чисто информативно види дали тоа што сакаш да го правиш е доволно за ти заврши работа или ке треба да се репрограмира уште нешто друго.

Luidgi

lurker
24 февруари 2008
857
940
Еве што сакам да направам:

Моментално имам ваква инструмент табла на колата

g70l5xS.jpg

Сакам да ја заменам со ваква, посимпатична на изглед + борд компјутер:

gTyU4rl.jpg

На оргиналната инструмент табла пишува 61Kkm, додека на оваа вторава 49Kkm. Сакам на новата да си ги пишува вистинските километри од возилото, т.е. 61Kkm. Она што ми треба е да се извлече security code-от од новата инструмент табла, кој е содржан во EEPROMот со цел да може да се испрограмира преку OPCOM на мојата кола.
Јас само што ми стигна новата табла ја приклучив кај мене на кола и се си работи, но запишува грешка во компјутерот дека кодот од Immobiliser-от, ECU-то и BCM (Body Control Module) не се совпаѓаат со кодот на инструмент таблата, што е нормално и очекувано.

Освен исчитувањето на кодот треба да се измени и бројката на изминати километри, наместо 49Kkm да пишува 61Kkm.

bogoevski

user
29 ноември 2009
1.706
2.757
Hønsebybotn
bogoevski's setup  
Processor & Cooler
Повеќејадрен со множител
Motherboard
Црна со црвени детали
Storage
Препун
PSU
Предимензионирано
RAM
Доволно
Video card
Нај јака со 8 гигавати
Case
Гломазно
Mouse
Немам, чувам мачки.
Keyboard
Тивка
Audio
Стерео со двигател
Monitor
Прецизен
OS
Џам
Јас го продадов мојот комплет dash fixer, а за програматорот којшто го имам немам адаптер за ова чипче.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно