Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Кулери - разладни тела - водени ладења - вентилатори - се за ладењето

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Дечки дали е паметно да го наместам воденото ладење напред, зошто вака некако слабо го вади топлиот воздух надвор само од задниот фан, прашањето ми е поточно дали може да се оштети ладењето ако е напред?
а воденото не ти вадат нагоре? и кејсов горе отворен е кај сите три вентилатори? знам NZXT некои кејсови им се утнати со предно/горниот дел .. инаку немаш никаков проблем да го ставиш напред. Кај мене разликата на темп на графичката е занемарлива (пошто дуваат навнатре топол воздух така) а задните/горните ефикасно фрлаат надвор пошто нема препреки во кукиштето

п.с. пумпата да не ти е на повисоко од радијаторот (јес да со тој кејс и со тој ладилник мислам нема шанси да го наместиш, а да не е така) .. нели воздух иде на највисоката точка .. пумпата не треба да работи на празно и сл. Цревата од горе зависи од монтажа би можел да имаш звуци (зависи каде би се заробил воздухот во системот). А цревата од доле ако успееш да стигнеш со оглед должина на истите, графичката и сл

Последна промена:

bristlebac

hello world
21 декември 2020
319
839
Skopje
www.youtube.com
а воденото не ти вадат нагоре? и кејсов горе отворен е кај сите три вентилатори? знам NZXT некои кејсови им се утнати со предно/горниот дел .. инаку немаш никаков проблем да го ставиш напред. Кај мене разликата на темп на графичката е занемарлива (пошто дуваат навнатре топол воздух така) а задните/горните ефикасно фрлаат надвор пошто нема препреки во кукиштето

п.с. пумпата да не ти е на повисоко од радијаторот (јес да со тој кејс и со тој ладилник мислам нема шанси да го наместиш, а да не е така) .. нели воздух иде на највисоката точка .. пумпата не треба да работи на празно и сл. Цревата од горе зависи од монтажа би можел да имаш звуци (зависи каде би се заробил воздухот во системот). А цревата од доле ако успееш да стигнеш со оглед должина на истите, графичката и сл
горните влечат нагоре, ама не сум сигурен колку успеваат да го вададат воздухот поради хладњакот и малите отвори од куќиштето, затоа сакам да го наместам напред.Некако како на сликава би го наместил само што ке дуваат нанадвор.

Атачменти

• Cooler Master MasterLiquid ML360R.png
    Cooler Master MasterLiquid ML360R.png
    515,8 KB · Прегледи: 43

thrw

lurker
3 декември 2021
702
576
Ако збориме за обичниот 13700, неотклучениот е 220 вати. Овој ладилник има капацитет до 200 вати според што читам на кутијата. Ќе треба да си земеш поголем ладилник за да ги смири температурите.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
горните влечат нагоре, ама не сум сигурен колку успеваат да го вададат воздухот поради хладњакот и малите отвори од куќиштето, затоа сакам да го наместам напред.Некако како на сликава би го наместил само што ке дуваат нанадвор.
тој момент само пази . на сликата ко што може да видиш цревата се свртени нагоре и се највисока точка (на средината) .. воздухот што е во системот со време ќе заврши таму (најверојатно) и може да имаш клокотење, што може да не се забележува ама може и ќе го слушаш :D зависи колку воздух има во систем и сл.

И за дување нанадвор пробај како ќе ти е .. тоа кукиште ако памтам само доле мал и лево решетка имаше?

bristlebac

hello world
21 декември 2020
319
839
Skopje
www.youtube.com
решетките се тие како од напред така и горе од двете страни, цревата вака би требало да одат надоле

Атачменти

• Screenshot 2023-04-28 095639.png
    Screenshot 2023-04-28 095639.png
    375,9 KB · Прегледи: 32
  • Screenshot 2023-04-28 095546.png
    Screenshot 2023-04-28 095546.png
    828,8 KB · Прегледи: 32
  • рес.png
    рес.png
    419,3 KB · Прегледи: 31

Mr.47

hello world
13 февруари 2018
206
150
Ако збориме за обичниот 13700, неотклучениот е 220 вати. Овој ладилник има капацитет до 200 вати според што читам на кутијата. Ќе треба да си земеш поголем ладилник за да ги смири температурите.

Се работи за non-K 13700.
Доколку треба нешто друго, препорака е добредојдена.

edit: Според официјална веб страна, TDP >250W :rolleyes:

Последна промена:

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
решетките се тие како од напред така и горе од двете страни, цревата вака би требало да одат надоле
према ја што се разбирам да .. така во ладилникот најгоре би се заробил воздухот (и таа линија да е повисоко од пумпата нели исто) со цревата од доле нема да стигнат ради графичката? проба .. кај мене за малце неможев така да наместам

кај мене така е наместено веќе две години ваљда .. со цревата од горе и со лак надоле .. само кај мене влечат воздух низ ладилникот и го дуваат внатре (што може мења некој степен на графичка)

thrw

lurker
3 декември 2021
702
576
Се работи за non-K 13700.
Доколку треба нешто друго, препорака е добредојдена.

edit: Според официјална веб страна, TDP >250W :rolleyes:
Земи си го "Noctua NH-DH15" или "Dark Rock Pro 4". Само поради габоритниот проблем, не ги собира во секое куќиште.
Ова ми личи како клон на еден дефектен ладилник на воздух што "Бурекот" го рецензираше со затворен капак над цевките.

Испратено од ЈСП Автентикатор.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Чисто како инфо, дали некој користи 13600К/F со 240AIO и какви температури има?
Според тестирања што гледав доста загрева, па најверојатно ке морам со 360 ка...

Sent from my iPhone using Tapatalk

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
Според тестирања што гледав доста загрева, па најверојатно ке морам со 360 ка...

не се брзај докторот дербауер направи решение за ладење и на интел и на амд така да ќе биде опасно наскоро кога ќе излезат во продажба

thrw

lurker
3 декември 2021
702
576

Очекувано е да греат многу тие процесори. Ама не очекував дека и водата не ги смирува. Пробај да го купиш тој дополнителниот механизам за приклучок на 1700 да ги намали температурите уште повеќе поради лошиот притисок на допир.

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.169

Вчера тестирав кратко со Dark Rock 4 и i5 13600kf на 1440п температурата беше мах 67ц

cgfreak

hello world
1 октомври 2010
474
658
Дома
Некој предлог за ладење на лаптоп докај 1000ден?
Прва препорака би ти дал да го смениш фабричкиот бетон од паста ако си вон гарантен рок. Тоа ќе ти направи најголема разлика, поготово ако станува збор за користен лап топ. Кај мене разликата беше над 15 степени на full load, само со променета паста.

Riku

lurker
27 ноември 2021
573
252
Прва препорака би ти дал да го смениш фабричкиот бетон од паста ако си вон гарантен рок. Тоа ќе ти направи најголема разлика, поготово ако станува збор за користен лап топ. Кај мене разликата беше над 15 степени на full load, само со променета паста.
Станува збор за лаптоп стар 1 месец.

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје
Дечки имам едно прашање,гледам почесто ставаат кулери на горната решетка,како во случајов на сликата,имам тука читано и совет добиено дека не е добро да се стават горе кулери затоа што ке го одзимаат воздухот на кулерот од процесорот,односно ке го гушат кулерот од цпу,кое е вашето мислење и вашето искуство.

Untitled.jpg

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.761
4.480
Неготино
Дечки имам едно прашање,гледам почесто ставаат кулери на горната решетка,како во случајов на сликата,имам тука читано и совет добиено дека не е добро да се стават горе кулери затоа што ке го одзимаат воздухот на кулерот од процесорот,односно ке го гушат кулерот од цпу,кое е вашето мислење и вашето искуство.
Убаво си читал. Јас ги извадив одма, само позади има еден за exhaust. Горе обично се ставаат AIO.

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје
Убаво си читал. Јас ги извадив одма, само позади има еден за exhaust. Горе обично се ставаат AIO.
Точно да знам дека за AIO горе се ставаат,но во ваква ситуација како на сликата не разбирам зашто ставаат кулери кога би имало нели контра ефект.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.657
13.704
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Исклучи го предниот горен, да не го исфрла ладниот воздух внесен од предните, а задниот нема гајле, ваљда ќе фати нешто, сеедно е од каде ќе излезе топлиот воздух.

cgfreak

hello world
1 октомври 2010
474
658
Дома
Точно да знам дека за AIO горе се ставаат,но во ваква ситуација како на сликата не разбирам зашто ставаат кулери кога би имало нели контра ефект.
На слика ваква може да е наполнето цело куќиште со вентилатори чисто да се видат убаво сите позиции, маркетинг.
Инаку многу зависи од позициите на горните вентилатори во однос на процесорот и е различно од куќиште до куќиште. Доколку првиот доаѓа пред кулерот од процесорот, не е паметно да влече воздух нагоре. Сè додека е над и позади heatsink-от, во ред е да биде exhaust. Intake одгоре, според мене, нема потреба во куќиште како тоа на сликата, има доволно однапред. Повеќе од доволно е задниот и вториот горе да бидат exhaust.
Мислењето е автоматски споено:

Дури и воопшто нема потреба горе, топлиот воздух ќе си го најде патот.

Rejzerot

Баниран/a
19 мај 2022
692
1.237
Скопје
На слика ваква може да е наполнето цело куќиште со вентилатори чисто да се видат убаво сите позиции, маркетинг.
Инаку многу зависи од позициите на горните вентилатори во однос на процесорот и е различно од куќиште до куќиште. Доколку првиот доаѓа пред кулерот од процесорот, не е паметно да влече воздух нагоре. Сè додека е над и позади heatsink-от, во ред е да биде exhaust. Intake одгоре, според мене, нема потреба во куќиште како тоа на сликата, има доволно однапред. Повеќе од доволно е задниот и вториот горе да бидат exhaust.
Мислењето е автоматски споено:

Дури и воопшто нема потреба горе, топлиот воздух ќе си го најде патот.
Благодарам на одговорот

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.278
11.752
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard