Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Java помош од поискусните

aleksfort

read-only
17 април 2018
2
0
Поздрав дечки. Нов сум на форумов и би сакал мислење од поискусните програмери кои го користат Java. Имам основно познавање од јазикот но би сакал да започнам да го користам поинтензивно. Би сакал да прашам кој софтвер би ми го препорачале да го користам ( Android Studio или NetBeans )? Колку во денешно време се користи Java како програмски јазик и дали би било правилна одлука да почнам подлабоко да го изучувам? Се наоѓам како на некоја крстосница и што повеќе навлегувам во "светот на програмирањето" се повеќе сум збунет. ( кој јазик да го користам, дали ќе биде одлуката правилна итн ) Секој совет од вас е добродојден. Се извинувам доколку темата се повторува.

D3N1EL

poweruser
10 август 2010
2.922
1.535
Што планираш да примарно да кодираш, Android апликации?

D3N1EL

poweruser
10 август 2010
2.922
1.535
Немам баш некое искуство со Java и програмирање под Андроид или некоја друга мобилна платформа, но генерална "формула" за програмер од каде треба да тргне е:
1. Добро познавање на концептите на ООП
2. Датабази, структура на податоци
3. Длабоко изучување на програмскиот јазик, во кој сакаш да работиш. Во твојот случај Java, бидејќи сакаш Андроид апликации да правиш.
4. Работа со алатки за контрола на верзии (Git, ...)​

Потоа, за Андроид ќе ти биде потребно (дополнително на тоа погоре):
1. Како функционира самиот Андриод
2. Програмирање на таа платформа, framework
3. XML/JSON
4. Сам ќе сфатиш, што ќе ти треба. :)
​
На нет можеш да најдеш огромно количество на материјал.
Можеш да пробаш да направиш некоја сопствена апликација, почни со некоја едноставна, така многу подобро се учи.

За работна средина ништо не можам да ти кажам, некој што работи во ова поле може попрецизно да ти објасни. Првите 4 чекори се необходни за било кој девелопер.

gordon freeman

hello world
1 јули 2011
113
55
gordon freeman's setup  
Video card
intel hd
OS
win 7
Овој е најдобар курс за андроид, најубаво објаснува The Complete Android N Developer Course | Udemy

Најдобро е со примери како што е во курсот, набрзо се учи така.
Чиирс

Последна промена:

ScarfaceMkd

read-only
14 октомври 2007
14
18
Битно е да се почне од негде. Не се оптеретувај толку со кој јазик ќе го користиш. Концептот и начинот на размислување е битен. Кога ќе се уходаш после лесно ќе биде да се свичнеш. Не е крај на свет ако смениш јазик. Знаењето останува

Napoli

read-only
31 јули 2018
16
9
За да не отварам нова тема. Се надевам дека нема има никаков проблем, да поставам прашање.
Дали некој знае JAVA?? Ми треба помош во врска со импортирање на - Button Graphics and Application Graphics во Intellij.
Благодарам однапред.

ceo45

read-only
11 јули 2019
14
0
Здраво, да не отварам нова тема, сакам да прашам некој поискусен од јава девелоперите за помош. Работам на апликација на која ми треба табела која ке ми прикажува податоци од база и да биде едитабилна за запишување податоци во база, па бидејќи немам многу искуство со table layout ( не најдов некоја друга опција за креирање табела), дали table layout e добро да се користи или постои некоја друга опција?

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.882
34.183
roka.mk
Здраво, да не отварам нова тема, сакам да прашам некој поискусен од јава девелоперите за помош. Работам на апликација на која ми треба табела која ке ми прикажува податоци од база и да биде едитабилна за запишување податоци во база, па бидејќи немам многу искуство со table layout ( не најдов некоја друга опција за креирање табела), дали table layout e добро да се користи или постои некоја друга опција?
Со помош на JTable еве ти видео подолу како е тоа изведено
View: https://www.youtube.com/watch?v=22MBsRYuM4Q

ceo45

read-only
11 јули 2019
14
0

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.882
34.183
roka.mk

acekorg

hello world
5 октомври 2010
424
711
Ај ќе пробам упатства да ти дадам од телефон колку може.
Не ми е баш најјасно што се бара ама по “Да се разработи” и “проблем е во тоа што сите класи кои се потребни сеуште не се имплементирани” претпоставувам дека треба да ги имплементираш: PrinterService.java, EmailService.java, Invoice.java и Customer.java.

Invoice и Customer ти се дата објекти и во нив само ќе ставиш променливи, конструктор, гетери и сетери.
Пример.
Invoice може да има private String from; private String to; private String amount чисто од демонстративни причини.
Customer мора да има private boolean preferEmails; и наместо get метод за истиот ќе имаш prefersEmails() затоа што како што гледаш на примерот тој ти е потребен и тоа што ќе го прави е само return preferEmails; односно ќе враќа boolean тип за if-от да работи.

Во PrinterService креирај само еден void printInvoice метод кој прима Invoice класа и со System.out.println испринтај “Printing on printer: и податоците од Invoice класата во продолжение”. Пошто принтање на вистински принтер не можеш баш на колоквиум да имплементираш :D.

Во EmailService додај само еден sendInvoice метод кој ќе прими Invoice и String email. Додај System.out.println кај што ќе испринташ “Sending Invoice: податоци од Invoice класата to email: тој што го добиваш како стринг аргумент”. Пак System.out.print ти е за демонстрација пошто не можеш на колоквиум да имплементираш целосно праќање маил.

Дадената класа само ќе ја прекопираш кај тебе во InvoiceService.java

За да ја тестираш задачата креирај класа со public static void main кај ќе креираш new PrinterService i new EmailService. Па ќе креираш new InvoiceService(printerService, emailService);

Вака се ти е сетапирано и само си креираш нови инстанци во продолжение од Invoice и Customer и го повикуваш за нив handleInvoice методот.
пример handleInvoice(invoiceNr1, customerNr3);
Ти ќе си ги креираш Nr1,2,3 итн променливите со тест податоци.

Макотрпно беше куцањево ама се надевам дека помогнав :)
Ме потсети на факултетски денови...

Поздрав

LambertGolden

hello world
4 декември 2019
255
116
Здраво едно прашање за јава, дали и во јава е потребно преоптоварување на оператори за да се споредат два објекта?

PetarPeco

hello world
24 декември 2011
85
64
PetarPeco's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7 4790K | Custom loop
Motherboard
ASUS MAXIMUS VII HERO
Storage
Samsung PM981a 1TB | Samsung 960 EVO 250GB | HDD WD Blue 1TB
PSU
Seasonic PRIME Platinum 850w
RAM
Kingston HyperX Beast 2400MHz 4x8GB
Video card
Asus STRIX GTX 1080Ti
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Logitech G900 Chaos Spectrum
Keyboard
Corsair K70 LUX
Monitor
ASUS MX279H
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Во јава не постои преоптоварување оператори. За споредба на два објекти на начин на кој што ти сакаш, оверрајдни ги equals и hashcode методите.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно