Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

18 август 2019
1.237
1.219
Ај вака. Провери го ова.
Дали гаси и крева на 700 па гаси пак?

Или гаси па крева на 700 па намалува на 300-400 па гаси?

На аутофан ја користиш?

Вратичката надоле е свртена?

Друго, ако ставиш на 31ц и на најсилен фен колку повлекува како максимална бројка?

Дали забележуваш проблеми во просторот? Варијации на температурата мислам.

Дали користиш ифеел? Дали со ифеел има варијации на температурата?

П.С. можно е модулацијата да и е меѓу 700-2200в рецимо. Ама треба да се одгатне дали во собата варира или не, односто дали смета тоа или не.
Кога изгаси мирува додека температурата по нејзиниот сензор не падне 1° под зададената. При вклучување има мек старт, постепено засилува, не одеднаш, на удар. Работи скоро со полна снага, декларирана е на максимум 1360W. Значи на 700W не паѓа надолу.

Ја користам на 4/5 брзина, исто прави и на 3/5.

Ајфил не користам сега, ама слични варијации правеше и така.

Вратичката е свртена надолу, оти ако ја свртам да дува горе, го греам само плафонот.

Може да се рече дека модулацијата е на три степена: полна снага додека да ја постигне зададената температура, 850W до 1° над зададената и 750W
до 2° над зададената. Тоа е сѐ од неа.

За максималната снага напишав, највисоко е малку преку номинираната. Претпоставувам дека тоа е со вклучен греач.

Температурата во собата варира многу. Со 5-6°.
Мислењето е автоматски споено:

Ова истово пробај го со посилен вентилатор и јави.
Очигледно е дека модулира но внатрешниот термистор ја тера да гасни.
Од понашањево гледам дека се работи за 5,5-ка, така?

Колку се долги паузите? Мислам дека оној получовекон од кајгана спомнуваше некаков хак за оваа да не чека +2 степени од подесеното.
Ова ќе мора да се проверува во сервисно.
Вентилаторот е на 4/5, слично работи и на 3/5.

Се работи за 3,5-ка.

Паузите се прилично долги, зависат од надворешната температура.

Не е точно она за хакот. Со тоа само се поместува термометарот, не и распонот. Ако го калибрирам за 2° наместо 24° ќе работи како на 22° (можеби беше обратно).

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.101
6.046
Температурата во собата варира многу. Со 5-6°.
Ова ми делува дека е премногу, и тоа пре-премногу. Претпоставувам дека сензорот е преблиску до изманувачот и го загрева. Затоа и реков дали со Ифеел (и далечинското ставено далечку на 4-5 метри од климата, насочено кон неа, и не во насока каде што дува климата) е исто или не.

Мислам дека ќе мора со ифеел да се користи, или да се изврши операција и промена на местото на сензорот за температура. Тоа е едно.

Ако и со ифеел е исто тогаш има 2 можности:
1. Далечинското да не е во линија да прати сигнал до единицата.
2. Самата логика во климата да е утната и да нема решение.

18 август 2019
1.237
1.219
Ова ми делува дека е премногу, и тоа пре-премногу. Претпоставувам дека сензорот е преблиску до изманувачот и го загрева. Затоа и реков дали со Ифеел (и далечинското ставено далечку на 4-5 метри од климата, насочено кон неа, и не во насока каде што дува климата) е исто или не.

Мислам дека ќе мора со ифеел да се користи, или да се изврши операција и промена на местото на сензорот за температура. Тоа е едно.

Ако и со ифеел е исто тогаш има 2 можности:
1. Далечинското да не е во линија да прати сигнал до единицата.
2. Самата логика во климата да е утната и да нема решение.
Неколку дена ја разгледувам, ама не собрав храброст да го побарам сензорот. Незгодно е да дојдам до него, инаку ако го поставам на самиот издув за една минута ќе исклучи. Не ќе прави ни 1° разлика. Би го поставил на долги жици, па малку експериментирање.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.101
6.046
Неколку дена ја разгледувам, ама не собрав храброст да го побарам сензорот. Незгодно е да дојдам до него, инаку ако го поставам на самиот издув за една минута ќе исклучи. Не ќе прави ни 1° разлика. Би го поставил на долги жици, па малку експериментирање.
Јас имам правено такви операции на Vivax AERI конзолна единица. И два пати беше успешно (колку што ми кажале). Имено што се случуваше, таа чекаше многу за да запали, и паѓаше температурата во собата премногу. Ама кога ја отворив единицата тука одма кај филтерот, ништо повеќе, се гледа местото каде е сензорот. И местото е многу топло заради изменувачот. И долго држи дека е топло.

На едната ја раштрафив, па извадив некои непотребни пластики, и се ослободија 6-7цм кабел, потоа сензорчето само го преместив колку што можеше понадвор на решетката. Се ѕирка околу 5мм од страната. Мерењето стана ред величини подобро зошто не си се грее самата себе и да добива погрешни мерења. Секако далеку од тоа дека „модулира“ којзнае како, ама е многу подобро од тоа мраз-пекол што беше порано.

На другата, не можев да се замарам, а и е со истечена гаранција, ја отворив кај филтерот. И без раштрафување и влегов со цвицангла и шпицангла, исеков пластиките околу сензорот, се ослободија 3-4цм кабел, го истерав исто малку нанадвор. И пак е ред величини подобро.

Така да, тоа мене ми помогнало. Ама не знам дали ќе ти помогне. Многу ги пикаат тоа термометрите и неможат да добијат информација. Да се извади малкуцка барем и одма прави разлика.

Сакав да купам за FH35VE надворешни мерачи, ама некако не бидна тоа и баталив. Секако не прави варијација на температура и вака, па нема да има којзнае каков бенефит.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
647
362
U Crown откако ќе застане компресорот врти само кратко време, потоа мирува. Баш сега добив волја да проверам.
95% oд климa уредите кoгa ќе пoстигнaт темерaтурa внатрешнaтa единицa дувa минимaлнo зa дa се мешa вoздухoт и сензoрoт зa температура дa имa тoчен пoдaтoк зa дa знaе кoгa дa вклучи кoмресoрoт oвa е кaј 95% oд климите ( сепaк се зaвиси oд мoдел дo мoдел )

Да правеа сите тоа што мора, немаше да има судски спорови. Јас се сомневам дека ќе му дојдат дома, се надевам дека грешам.
Пo пријaвa вo Дрзaвен Пaзaрен Инспектoрaт Пaкoм ќе мoрa дa јa прoвери и сервисирa климатa aкo не јa прoвери тoгaш ќе требa Сервисoт дa плaти кaзнa зa неизвршување нa дoлжнoст.

18 август 2019
1.237
1.219
Јас имам правено такви операции на Vivax AERI конзолна единица. И два пати беше успешно (колку што ми кажале). Имено што се случуваше, таа чекаше многу за да запали, и паѓаше температурата во собата премногу. Ама кога ја отворив единицата тука одма кај филтерот, ништо повеќе, се гледа местото каде е сензорот. И местото е многу топло заради изменувачот. И долго држи дека е топло.

На едната ја раштрафив, па извадив некои непотребни пластики, и се ослободија 6-7цм кабел, потоа сензорчето само го преместив колку што можеше понадвор на решетката. Се ѕирка околу 5мм од страната. Мерењето стана ред величини подобро зошто не си се грее самата себе и да добива погрешни мерења. Секако далеку од тоа дека „модулира“ којзнае како, ама е многу подобро од тоа мраз-пекол што беше порано.

На другата, не можев да се замарам, а и е со истечена гаранција, ја отворив кај филтерот. И без раштрафување и влегов со цвицангла и шпицангла, исеков пластиките околу сензорот, се ослободија 3-4цм кабел, го истерав исто малку нанадвор. И пак е ред величини подобро.

Така да, тоа мене ми помогнало. Ама не знам дали ќе ти помогне. Многу ги пикаат тоа термометрите и неможат да добијат информација. Да се извади малкуцка барем и одма прави разлика.

Сакав да купам за FH35VE надворешни мерачи, ама некако не бидна тоа и баталив. Секако не прави варијација на температура и вака, па нема да има којзнае каков бенефит.
Одлучив да се откажам бидејќи не гледам начин како би можел да пристапам до сензорот, а в раце ми падна некоја монтажна шема. Засега само одложувам за неодредено време. Ама како што гледам, безмалку цела внатрешна треба да ја разглобам.
95% oд климa уредите кoгa ќе пoстигнaт темерaтурa внатрешнaтa единицa дувa минимaлнo зa дa се мешa вoздухoт и сензoрoт зa температура дa имa тoчен пoдaтoк зa дa знaе кoгa дa вклучи кoмресoрoт oвa е кaј 95% oд климите ( сепaк се зaвиси oд мoдел дo мoдел )
Кај мене воопшто не врти, тое е една од причините што така глупо работи.

25 ноември 2014
1.543
1.981
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Стави на iFeel и смени тазе батерии на далинското. Провери дали мења нешо ова. Батериите може да се доволно празни за да не работи iFeel ама не доволно празни за скроз да не неработи далинското, и е малце глупа ничија земја ситуација ама се дешава.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.101
6.046
Одлучив да се откажам бидејќи не гледам начин како би можел да пристапам до сензорот, а в раце ми падна некоја монтажна шема. Засега само одложувам за неодредено време. Ама како што гледам, безмалку цела внатрешна треба да ја разглобам.

Кај мене воопшто не врти, тое е една од причините што така глупо работи.
Не ти треба шема. Кога ќе отвориш мора да е тука некаде сондата.
room-temp-sensor-indoor-unit.jpg

Ете гледаш каде е? И нормално врелиот изменувач кога ќе изгаси вентилаторот го грее сензорот уште пола саат. А на сите е мање више така. Го решаваат софтверски со постојано дување и слично. А на никој не му текна да стави барем уште еден сензор некаде околу единицата за да може компаративно да спореди релку е реалната температура околу единицата (на пример на долниот дел од климата некаде).

Е ова може да се премести понаваму-понатаму, и малку од малку постабилна состојба да влече од собата.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.606
19.329
Мора да е тука ама ништо не мора. Од модел до модел зависи
Некаде е веднаш под (или над) десниот филтер ставена во проѕирно цревце, некаде е бочно, некаде од левата страна, некаде како на сликата погоре.

Едни мерат усис и компарираат со температура на испарител пошто има сонда и за тоа. Другите (како на сликата подолу) мерат чисто амбиентална температура.
Трети во изглед не се разликуваат од сонда за испарител (метални се)

20221125_135301.jpg

Riku

lurker
27 ноември 2021
587
257
Сегa мoрaaт дa дoјдaт бидејки сервисoт е пријaвен вo Државен Пазарен Инспектирaт
Кoгa ќе дoјдaт ќе прoверaт штo е дефект ( мoже е дo тoa штo гo прoмениле кoмпресoрoт при сервис ) битнo е штo мoрa дa дoјдaт дa јa прoверaт климaтa А мoрa дa дoјдaт тoa им е дoлжнoст
Jas prijaviv i tel. I pisav prijava preku nivnata web strana no kako sto stojat rqbotite vo nasata drzava cisto sumlam deka ke ima nekoj efekt no ajde ke vidime naredna nedela dve.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.606
19.329
Jas prijaviv i tel. I pisav prijava preku nivnata web strana no kako sto stojat rqbotite vo nasata drzava cisto sumlam deka ke ima nekoj efekt no ajde ke vidime naredna nedela dve.
Дечко, документацијата в раце и лично ќе појдеш. Губиш време и овдека и на интернет и телефони.
Ако треба и во полиција пријави ги. Чисто за ремет

Dinako

hello world
26 октомври 2016
128
58
Како голем nOOb околу климите, ако може совет за како правилно да ја користам климата.
Се работи за Хајсенс 18бту,простор околу 50м2 стан на 2 спрат исток запад, со пвц и 4 сезонско стакло, изолација на надборешни нема фасадна цигла е, на плафон гипс со 5см камена волна.
На која брзина е најдобро да биде, дали е подобро со ифеел иле не?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.606
19.329
Како голем nOOb околу климите, ако може совет за како правилно да ја користам климата.
Се работи за Хајсенс 18бту,простор околу 50м2 стан на 2 спрат исток запад, со пвц и 4 сезонско стакло, изолација на надборешни нема фасадна цигла е, на плафон гипс со 5см камена волна.
На која брзина е најдобро да биде, дали е подобро со ифеел иле не?
Ќе мора да експериментираш. Никој не го знае одговорот на ова.

18 август 2019
1.237
1.219
Не ти треба шема. Кога ќе отвориш мора да е тука некаде сондата.
room-temp-sensor-indoor-unit.jpg

Ете гледаш каде е? И нормално врелиот изменувач кога ќе изгаси вентилаторот го грее сензорот уште пола саат. А на сите е мање више така. Го решаваат софтверски со постојано дување и слично. А на никој не му текна да стави барем уште еден сензор некаде околу единицата за да може компаративно да спореди релку е реалната температура околу единицата (на пример на долниот дел од климата некаде).

Е ова може да се премести понаваму-понатаму, и малку од малку постабилна состојба да влече од собата.
Кај мене не така едноставно. Кога го кренам капакот се гледа само некој фамозен јонизатор (ако воопшто има некаква функција). Термисторот најверојатно се наоѓа десно од него, а тој дел е покриен со пластика која е многу незгодна за симнување. Мислев дека воопшто не може да се симне на лице место, ама шемата вели дека може. Ќе ја „студирам“ уште малку, па можеби ќе се обидам.

masterwu

lurker
11 февруари 2016
855
817
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6600K, Cooler Master Hyper 212 EVO
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
Samsung 840 Evo 250GB, 2TB WD Caviar Blue, 640GB WD Caviar Green
PSU
Cooler Master V550S
RAM
16GB (2x 8GB) G.Skill Ripjaws V DDR4 3200MHz
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Logitech Proteus Core G502
Keyboard
Das Keyboard Model S (MX-Brown switches)
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Не на ауто. Стави ја на греење. Стави на аутоматски фен, стави на 23ц и стави на ифеел.

Ете за почеток.
Нешто интересно што ми се деси со Ауто модот на Митсу Ап25:
По грешка ставена беше климата на Ауто мод 3 дена. На мелклауд потрошувачката опадна од 0.5 киловати (на heating мод) на 0.15-0.2 на саат. Дефинитивно Митсу има проблеми со пратење на потрошувачката.

Од друга страна излезе денес сметката од ЕВН и со 3 клими (LN35, AP25, i HR25), плус два електрични бојлери, плус се остало 5400 денари за месец ноември. За споредба, фактурата за ноември 2021 беше 6800 каде што преку ден се користеа две греалки и една панелка, а од втора половина на ноември и 1.5 вреќи пелети. Неспоредлива разлика не само во цена туку и во комфор. Ќе видиме какви ќе се споредбите кога ќе фати најладното, ама засега ова е топ!

Riku

lurker
27 ноември 2021
587
257
Нешто интересно што ми се деси со Ауто модот на Митсу Ап25:
По грешка ставена беше климата на Ауто мод 3 дена. На мелклауд потрошувачката опадна од 0.5 киловати (на heating мод) на 0.15-0.2 на саат. Дефинитивно Митсу има проблеми со пратење на потрошувачката.

Од друга страна излезе денес сметката од ЕВН и со 3 клими (LN35, AP25, i HR25), плус два електрични бојлери, плус се остало 5400 денари за месец ноември. За споредба, фактурата за ноември 2021 беше 6800 каде што преку ден се користеа две греалки и една панелка, а од втора половина на ноември и 1.5 вреќи пелети. Неспоредлива разлика не само во цена туку и во комфор. Ќе видиме какви ќе се споредбите кога ќе фати најладното, ама засега ова е топ!
Ovaa vreme lani bese mnogu po ladno sega uste e toplo so dnevni nad 10 stepeni.

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
380
549
На мелклауд потрошувачката опадна од 0.5 киловати (на heating мод) на 0.15-0.2 на саат. Дефинитивно Митсу има проблеми со пратење на потрошувачката.
При прекин на напон (смемување струја или исклучување од штек директно) знае да се збуни и после да мери само 1/3 од реалната потрошна.
Ако ја уловиш така со исклучување од штек на 2-3 мин можеш да ја вратиш во нормала.

Одамна е овој проблем, лани имаше и firmware update као со fix за Power Metering ама ништо не се реши а и слабо одржуваат софтвер Мици ;(

masterwu

lurker
11 февруари 2016
855
817
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6600K, Cooler Master Hyper 212 EVO
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
Samsung 840 Evo 250GB, 2TB WD Caviar Blue, 640GB WD Caviar Green
PSU
Cooler Master V550S
RAM
16GB (2x 8GB) G.Skill Ripjaws V DDR4 3200MHz
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Logitech Proteus Core G502
Keyboard
Das Keyboard Model S (MX-Brown switches)
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
При прекин на напон (смемување струја или исклучување од штек директно) знае да се збуни и после да мери само 1/3 од реалната потрошна.
Ако ја уловиш така со исклучување од штек на 2-3 мин можеш да ја вратиш во нормала.

Одамна е овој проблем, лани имаше и firmware update као со fix за Power Metering ама ништо не се реши а и слабо одржуваат софтвер Мици ;(
Да, знам за ова, но кај мене ништо живо не ја спушта потрошувачката на АП25 испод 0.5 на Мелклауд :). Лн35ката додека работеше мелклауд си се спушташе на 0.2, сега со проблемите со мелклауд не можам да проверувам потрошувачка. Ете гледам пред 23 часа добил интернет конекција и си направил рефреш на параметрите, и пак сега нема контакт...

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
380
549
Кај мене бе добар е Мелклауд.... малце подкочува ама нема прекинато целосно како што кажувате.
Иначе не моеш АП25 да ја токмиш со ЛН35... ЛН е далеку подобра!

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.606
19.329
Mitsubishi има сопствени cloud сервери. Не се сместени во Индија или Кина
Проверете ја јачината на сигналот во MELCloud. Досега сум имал 0 проблеми освен пред неколку дена што не сакаше да се логира одреден период од денот но сепак си ги следела параметрите без прекин.

Често и рутерите се проблематични.

fis1976

lurker
15 март 2016
674
1.299
Скопје
Откако е вклучена климата (Mitsubishi HR25) во поголемата соба дневната потрошувачка се движи 2.8-3.2kw, ноќеска за 7 часа работа (00:00 - 07:00) според мерачот вика дека потрошила 3.08kw. Во другата соба иста клима потрошила 0.78kw, што е горе доле досегашен просек на двете клими (0.7-1kw).

Се штракнал мерачот или се штркнала климата? Сте имале вакви отстапки на Smart Lifе (Tuya) мерачите или на некоја клима?

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно