Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Igordobro

hello world
14 октомври 2018
76
15
FLEGMA, aпсолутно си во право, на греење до - 7°С, на ладење до 43°С, затоа и гаси, кога ќе падне температурата нормално работи.
Убаво му пишува на плочката на надворешната ама кој да чита.
Мислењето е автоматски споено:

Еве денес монтирана кај сватот. Под моја контрола монтерите си ја завршија работата како што треба.
Прво сака да стават пократки бакарни цевки, колку преку ѕид да ја поврзат внатрешната и надворешната, демек од 18ката била дебела цевката и тешко се виткала.
Инсистирав да измерат 3метри цевка колку што треба за монтажа и колку што наплаќаат.
Второ барав да стават подолги држачи на надворешната, да има повеќе простор до ѕидот за да има подобра циркулација на воздухот.
Трето барав внатрешната да се спушти и пониско од трегерот, за да има повеќе простор до таванот. Ако беше во рамнина со трегерот горе ќе имаше само 7 цм што е малку, сега има 13 цм.
Еве на крајот како сето тоа изгледа монтирано.

Аирлија нека е. ме бендисуват Haier i мене.
овој модел на Хаиер е доста поефтин и до -25 иде. зашо би избрал овој пд 46к и до -15 само

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.562
19.245
Инаку поконкретно прашањето ми беше дали доколку купам Samsung што е 200 еур поскап ќе добијам премиум уред
Ќе добиеш препакувана кинеска клима за 200 евра повеќе.

Оди на Mitsubishi Electric ако не се проблем парите.

За понатамошни совети потребни се: Тлоцрт, висина на плафони, изолација и ориентација на станот.

Џабе се сите совети без ова. Добро поставена кинеска еподобра од лошо поставена јапонска со не знам колку цопови.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
614
342
Пред се @Nikola100 @Ron26 @klima fan @FLEGMA
ви благодарам на брзиот одговор.
Поголемиот дел од времето климата ќе лади околу 35-40 квадрати(дневна кујна трпезарија), по потреба ќе се отвора врата спрема двете спални и тогаш би требало да ги лади и тие две соби.
Е сега мојата тактика беше да земам еден појак инвертер и да лади на "idle" пример 6kw, него ли 3.5kw да рика нонстоп. Сепак не излегува како опција и идејата за 2 инвертера. Инаку поконкретно прашањето ми беше дали доколку купам Samsung што е 200 еур поскап ќе добијам премиум уред или сејм шит различно паковање како останатите GREE/Haier/VIVAX итн итн. Дали премиум бренд уредот е подобар во смисла, потивок, поекономичен, поефикасен/побрз, дали има повеќе опции за подесување, полесен за одржавање, има резервни делови итн...
Според муабетот погоре ако добро разбрав одговорот е дека добивам подобар уред, ама нема потреба да фрлам пари зошто кинезот ќе ја брка истата работа, што даље имплицира да земам пак GREE :D

Секако дека во 70м2 ( повеќе простории не е една ) најдобро е да се купат два клима уреди

Можеш наместо две 3.5 кв да купиш една 5.5кв и една 3.5кв со два климатизери ќе имаш рамномерна температура секаде 5.5кв овој модел

3.5кв овој модел

ZeroCool666

hello world
24 ноември 2020
78
19
За 70м2 треба два клима уреди во дневната соба стави 3.5кв модел и во ходникот 3.5кв модел еден од овие модели

За колкава квадратура ти треба клима уред ?
За 28m2 гарсоњера, само за ладење, имам парно.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
614
342

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Кога би бирале клима од тука Климатизери - Бела Техника favorable buying at our shop

Која би ја одбрале и зошто?

Имам субвенции и морам да ги искористам а се губам во моделиве :)
VIVAХ AERI 12 за 26м2 ти е супер

Последна промена:

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Аирлија нека е. ме бендисуват Haier i мене.
овој модел на Хаиер е доста поефтин и до -25 иде. зашо би избрал овој пд 46к и до -15 само
Затоа што Тundrata e појака и подобра од Revive plus.
Што ти вреди што Revie е до - 25С кога неможе да извади снага колку Тундрата.
Ako незнаеш да провериш што е плдобро земи го поскапото (народна)
Ама јас знам да проверам на Еуровент.

Ми треба препорака за добар клима инвертер кој би ладел 70 квадрати простор во куќа(дневна трпезарија и две спални со ходник). Гледам дека актуелни се GREE VIVAX, имав дома ГРЕЕ ладеше супер ама беше многу бучна и после 3 години кога сакав да го исчистам внатрешниот вентилатор сфатив дека е кинезарија и како и секој друг кинески полупроизвод не постои начин да ја сервисираш без да искинеш живци и искршиш пола делови. Вреди ли да се дадат повеќе пари за Samsung/Mitsubishi или кој друг бренд е добро покажан?
Ме интересираат Искуства од некој што веќе има конкретен уред, не рекла казала берберски муабет

Ми треба препорака за добар клима инвертер кој би ладел 70 квадрати простор во куќа(дневна трпезарија и две спални со ходник). Гледам дека актуелни се GREE VIVAX, имав дома ГРЕЕ ладеше супер ама беше многу бучна и после 3 години кога сакав да го исчистам внатрешниот вентилатор сфатив дека е кинезарија и како и секој друг кинески полупроизвод не постои начин да ја сервисираш без да искинеш живци и искршиш пола делови. Вреди ли да се дадат повеќе пари за Samsung/Mitsubishi или кој друг бренд е добро покажан?
Ме интересираат Искуства од некој што веќе има конкретен уред, не рекла казала берберски муабет
Само за ладење, или ќе ја користиш и за греење???
Зависи како ти е распоредот на просториите и каде ќе ја поставиш.
Најдобра одлука ти се 2 клими 12ки.
Ако буџетот не тие проблем ти препорачувам
MITSUBISHI AP35 x 2 клими
Ако се одлучиш за 1 клима тогаш
Ако немаш доволен буџет за јапонец тогаш одиш на кинез.
Или

Последна промена:

barney

hello world
9 јуни 2017
131
25
Би замолил некој да ми помогне да ги најдам димензиите на надворешната единица за Vivax ACP-18CH50AERI+R32.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Има некој guide или инфо како да читам податоци од еуровент?
Пребарај на Google, Eurovent Certification, Отвори го, Во полето бренд напиши го брендот, ќе се појави и означи го, во полето модел напиши ја ознаката на климата, ако ја има ќе се појави и означи ја, потоа притисни пребарај.

Би замолил некој да ми помогне да ги најдам димензиите на надворешната единица за Vivax ACP-18CH50AERI+R32.
Можеш и сам да со изгуглаш, ама ајде да ти помогнам

Последна промена:

barney

hello world
9 јуни 2017
131
25
Пребарај на Google, Eurovent Certification, Отвори го, Во полето бренд напиши го брендот, ќе се појави и означи го, во полето модел напиши ја ознаката на климата, ако ја има ќе се појави и означи ја, потоа притисни пребарај.

Можеш и сам да со изгуглаш, ама ајде да ти помогнам
Пребарував на duckduckgo ми даде страна од vivax, но немаше димензии на надворешна единица. Во секој случај благодарам многу.

Sent from my SM-A556B using Tapatalk

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Пребарував на duckduckgo ми даде страна од vivax, но немаше димензии на надворешна единица. Во секој случај благодарам многу.

Sent from my SM-A556B using Tapatalk
Димензии надворешна единица: 805 X 554 X 330 mm
Димензии внатрешна единица: 965 X 319 X 215 mm

Прочитајте повеќе на Vivax ACP-18CH50AERI+ R32 ЗА САМО 45990 ден

jenej

read-only
9 јули 2024
6
1
Здраво дали некој знае каде може да се најде усб вифи стик за фаворит фф (wifi ready е) или има некоја друга алтернатива подобра за вифи

qyzrt11

read-only
19 ноември 2023
3
1
Мислење / искуства со оваа клима, Midea Breezeless ?
Се работи за просторија околу 17-20 квадрати, спална

klima fan

lurker
14 јуни 2021
614
342
Здраво дали некој знае каде може да се најде усб вифи стик за фаворит фф (wifi ready е) или има некоја друга алтернатива подобра за вифи

Wi-Fi стик за Фаворит имаш во Алфи Техноцентар

мислење за климава?
споредба со Haier Tundra Haier Tundra PLUS SMART U50MEGFRA/AS50TDDHRA-CLC

Тундра-та е докажан модел одличен за цената

Мислење / искуства со оваа клима, Midea Breezeless ?
Се работи за просторија околу 17-20 квадрати, спална

За 20м2 земи го овој модел

Goran333

hello world
19 август 2022
97
105
Точно таков сменив. Беше стопен стариот истекло пластика од него .. 300ден у продавничка за електрика .
Како тоа стопен, пластичен ли беше? Среќа што не се запалила климата. И ти пак ли пластичен кондензатор стави?
Тоа е опасна работа. Еве види сам што се дешава

View: https://m.youtube.com/watch?v=zGIg5xQVP0o&t=2s&pp=ygUZS2xpbWEga29uZGVuemF0b3IgcHJvbWVuYQ%3D%3D

Исто и тука објаснува за кондезаторот

View: https://m.youtube.com/watch?v=kXoscoMhDOs&t=1s

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.298
5.271
Скопје
hackitfree.github.io
Како тоа стопен, пластичен ли беше? Среќа што не се запалила климата. И ти пак ли пластичен кондензатор стави?
Тоа е опасна работа. Еве види сам што се дешава

View: https://m.youtube.com/watch?v=zGIg5xQVP0o&t=2s&pp=ygUZS2xpbWEga29uZGVuemF0b3IgcHJvbWVuYQ%3D%3D

Исто и тука објаснува за кондезаторот

View: https://m.youtube.com/watch?v=kXoscoMhDOs&t=1s
Пластичен беше - бел и растопен пола . Ставив метален сега италиански божем - 300ден беше
1722023678471.png
Не ист ваков ама таа форма и капацитет..
А друго што приметив - (и се сеќавам еднаш татко ми викаше мајстори па ја поправаа ) - тој пластичниот изгледа они го ставиле - само висеше на жици иако имаше лимче кружно со шраф каде треба да стои (ваљда тоа и дополнително го лади - најверојатно ) .Ги мрзало стопосто - на брзина го закачиле и терај ... :mad:
Овој новиот го наместив на лимчето како што треба ..

Последна промена:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно